10 kilo afvallen in 3 weken: is het mogelijk & verstandig?

Wil je 10 kilo afvallen in 3 weken? Dan sta je voor een flinke uitdaging! In dit artikel lees je alles over 10 kilo afvallen in 3 weken tijd.

Allereerst lees je of 10 kilo in 3 weken afvallen mogelijk is. Ook lees je meer over de manieren waarop je dit zou kunnen doen. Hierbij krijg je ook een voorbeeld te zien van een schema.

Tenslotte lees je of 10 kilo afvallen in 3 weken eigenlijk wel verstandig is. Zo kun jij uiteindelijk voor jezelf bepalen of je 10 kilo in 3 weken wilt afvallen!

Kan ik 10 kilo in 3 weken afvallen?

Het is mogelijk om in 3 weken 10 kilo af te vallen. Wel is het belangrijk om te weten dat dit voor de meeste mensen ongezond is.

Alleen bij extreem overgewicht wordt 10 kilo afvallen in 3 weken aanbevolen. En ook dan gaat dit vaak in overleg met je (medisch) specialist.

De veiligste manier om af te vallen is ongeveer 1 tot 1,5 kilogram per week. Het verliezen van 10 kilo in slechts 3 weken kan riskant zijn voor je gezondheid. Het kan bijvoorbeeld leiden tot versneld spierverlies, flauwvallen en andere bijwerkingen.

Tips om 10 kilo afvallen in 3 weken mogelijk te maken

keto dieet gerecht

Er zijn verschillende dingen die je kunt doen om snel af te vallen. Uiteraard kun je gebruik maken van supplementen zoals fatburners, maar dit is nog niet genoeg. Hieronder lees je meer over hoe 10 kilo afvallen in 3 weken eventueel mogelijk is.

Als je onderstaande dingen effectief doet, kun je dus 10 kilo in 3 weken afvallen. Is dit aangeraden? Nee, zeker niet. Je kunt de tips toepassen, maar let er op dat je dit altijd verantwoord blijft doen.

Extreem calorietekort

Allereerst is het belangrijk om je calorie inname extreem te verlagen. Om af te vallen moet je namelijk meer calorieën verbranden dan binnenkrijgen. Hoe minder calorieën je binnenkrijgt, hoe meer je afvalt.

Toch is het niet raadzaam om je calorieverbruik in één keer extreem te verlagen. Je lichaam heeft namelijk gewoon voedingsstoffen nodig. Je gezondheid moet altijd voorop staan als je wilt afvallen.

Reken je caloriebehoefte uit en ga ongeveer (als dit mogelijk is) 500 kcal onder je behoefte zitten.

Je kunt je calorie inname makkelijk verlagen door bijvoorbeeld een maaltijd te vervangen door een maaltijdshake. Dit zijn waardige vervangers, maar dan in de vorm van een shake. Doe dit bij voorkeur wel maar 1 keer per dag.

Blijf je te veel eten? Dan kun je eetlustremmers gebruiken om je hongergevoel te verlagen. Ook hierbij geldt, blijf dit op een zo gezond mogelijke manier doen.

Veel sporten

Om je dagelijkse calorieverbruik te verhogen, is het belangrijk om meer te gaan sporten. Tijdens het sporten zul je namelijk naast je caloriearme dieet extra vet verbranden. Met alleen hardlopen kun je bijvoorbeeld al 500 calorieën per uur verbranden.

Het is belangrijk dat je een sport kiest die je leuk vindt om te doen. Hierna kun je kijken wat je met deze sport per uur zult verbranden. Dit kun je meenemen in je afvalschema, zodat het leuk blijft om gewicht te verliezen.

Een effectieve manier om thuis of in de sportschool calorieën te verbranden is bijvoorbeeld touwtje springen. Ook is traplopen een goede manier om veel calorieën te verbranden. Je hoeft dus niet eens naar de sportschool om veel kilo’s kwijt te kunnen raken.

Je kunt er ook voor kiezen om krachttraining toe te voegen in je schema. Hierbij zorg je voor extra vetverbranding en uithoudingsvermogen.

De keerzijde hiervan is wel dat spieropbouw en afvallen niet goed samengaan, omdat spieren ook gewicht bevatten. Je zult hierdoor dus niet direct sneller afvallen, maar tegelijkertijd werk je wel aan sterke spieren, een beter uithoudingsvermogen en een strakker lichaam.

Een schema

Om een beeld te krijgen van hoe je effectief kunt afvallen, vind je hieronder een schema.

Dit schema is ingevuld op de caloriebehoefte van 2800 calorieën voor iemand van 100 kilo. Ook is de caloriebehoefte bepaald op iemand die weinig tot niet doet aan sport en beweging.

Maak altijd een schema die aansluit op jouw behoeften en volg niet ‘zomaar’ een dieet. Met name crash diëten zijn erg slecht voor je gezondheid en deze kan je dan ook beter vermijden.

Eetschema (kcal)KrachttrainingCardiotraining
Week 1Ontbijt: 400 tot 500 calorieën Lunch: 400 tot 600 calorieën Diner: 500 tot 700kcal Tussendoortje: max. 200 kcal Extra: eiwitshake (150 kcal) en eventueel een fatburner2 trainingen op lichaamsgewicht per week60 min cardio per dag
Week 2Ontbijt: 300 tot 400 calorieën Lunch: 400 tot 600 calorieën Diner: 400 tot 600kcal Tussendoortje: max. 200 kcal Extra: Eiwitshake (150 kcal) en eventueel een fatburner2 trainingen op lichaamsgewicht per week60 min cardio per dag
Week 3Ontbijt: 300 tot 400 calorieën Lunch: 400 tot 500 calorieën Diner: 400 tot 600kcal Extra: Eiwitshake (150 kcal) en eventueel een fatburner2 trainingen op lichaamsgewicht per week90 min cardio per dag

Is het verstandig om 10 kilo af te vallen in 3 weken?

afvallen met shakes groente

Eigenlijk is het vrij simpel, 10 kilo afvallen in 3 weken is meestal onverstandig. De meeste mensen die willen afvallen kunnen dit namelijk beter op een gebalanceerde manier doen. Om je dieet gebalanceerd te houden kun je bijvoorbeeld afval shakes gebruiken.

Alleen in extreme gevallen kan 10 kilo afvallen in 3 weken een oplossing zijn. Mensen met ernstige obesitas hebben bijvoorbeeld baat bij het zo snel mogelijk gewicht verliezen. In hun geval kan het ernstige overgewicht namelijk levensbedreigend zijn.

Allereerst is 10 kilo afvallen in 3 weken eigenlijk niet gezond. Hierom is het dus zeker onverstandig om zomaar te beginnen aan zo’n extreem dieet. De meeste mensen kunnen namelijk gezonder afvallen door 1 tot 1,5 kilo kwijtraken per week.

Ook gebeurt het vaak dat mensen na wekenlang extreem veel afvallen, terugvallen in oude patronen. Het lichaam gaat namelijk nadrukkelijk vragen om voedsel, waar veel mensen aan toegeven.

Deze terugval is dus een andere reden waarom zo snel extreem veel afvallen onverstandig is.

Een betere manier om 10 kilo af te vallen

Uiteindelijk is het de bedoeling dat je een dieet langere tijd kunt volhouden. Al het vet wat je snel kwijtraakt, kan er helaas even snel weer aan zitten. Daarom is het beter om een dieet over een langere periode te verdelen.

Je kunt dus het beste uitgaan van 1 tot 1,5 kilo afvallen per week. Dat betekent dat je ongeveer 7 weken nodig hebt om 10 kilo af te vallen.

5 kilo afvallen in 3 weken is bijvoorbeeld al een betere én gezondere optie.

Het voordeel van deze geleidelijke aanpak is dat je het dieet beter volhoudt. Ook zul je de fysieke beweging die je erbij doet makkelijker kunnen volhouden.

Tenslotte is het belangrijk om rekening te houden met mindere periodes. Iedereen die wil afvallen heeft af en toe een kleine tegenslag. Afvallen gaat helaas nooit in één rechte lijn, maar heeft altijd een aantal obstakels.

Het is dus niet erg als je een keer ongezond hebt gegeten. Zolang je op lange termijn gezond blijft eten, zul je die overbodige kilo’s gegarandeerd kwijtraken!