30 minuten crosstrainer per dag: de ideale trainingsduur?

Crosstrainers zijn geweldige machines om in vorm te blijven en in korte tijd calorieën te verbranden.

Maar hoe lang moet je het gebruiken om resultaat te zien? Is 30 minuten op een crosstrainer per dag bijvoorbeeld genoeg om je doel te behalen? 

Het antwoord op deze vraag kun je vinden in dit artikel. Lees dus snel verder en ontdek wat elke dag trainen met een crosstrainer allemaal kan doen voor je lichaam!

Elke dag op de crosstrainer: is het wel gezond?

Crosstrainers zijn machines met weinig impact, dus je zult in het begin minder snel een blessure verergeren of je gewrichten bezeren. 

Omdat het prettiger en veiliger is voor je lichaam dan bijvoorbeeld hardlopen, is het niet slecht voor je om de crosstrainer vaak te gebruiken. Zo kun je iedere dag trainen als je dat wenst.

Is 30 minuten op een crosstrainer genoeg?

Crosstrainer spiermassa vergroten

Doorgaans wordt de aanbeveling van 150 minuten per week bewegen, opgesplitst tot gemiddeld 30 minuten per dag; de ideale tijdsduur.

Als je het gaat overdrijven, zul je je lichaam uiteindelijk namelijk meer schade toebrengen dan helpen.

Voor een perfecte training van het hele lichaam en een goede cardiovasculaire gezondheid, is 30 minuten per dag op de crosstrainer dan ook een geweldig streven. 

Elke dag 30 minuten op de crosstrainer: kun je dan afvallen?

Als je gedurende 30 minuten per dag een elliptische trainer gebruikt, kun je gemiddeld 300 calorieën verbranden (afhankelijk van gewicht en snelheid).

Het aantal verbrande calorieën tijdens deze 30 minuten is daarnaast afhankelijk van het soort training dat je doet. 

Na 3 tot 4 weken zouden sommige sporters al resultaten moeten gaan zien. Anderen kunnen deze resultaten na 6 tot 8 weken ongeveer verwachten. 

Mensen die een crosstrainer puur en alleen gebruiken om af te vallen, wordt echter aanbevolen om deze hoeveelheid te verhogen. Ongeveer 45 minuten per dag zou dan perfect zijn.

Zorg echter voor minstens 2 rustdagen om je lichaam weer even op te laden. 

Onthoud daarnaast altijd dat een gezond dieet je resultaten absoluut zal versterken.

Ga je elke dag op de crosstrainer omdat je wilt afvallen, maar eet je daarnaast veel vet en suikerrijk voedsel? Dan zul je nóg harder je best moeten doen om dat overtallige buikvet kwijt te raken. 

Elke dag op de crosstrainer: welke oefeningen zijn het beste?

crosstrainer elke dag 30 minuten

Door cardio-oefeningen te combineren met weerstandstraining worden je trainingen nog effectiever. Door je trainingen te variëren blijven ze ook uitdagend.

Het opbouwen van spieren verhoogt ook je calorieverbruik in rust, wat betekent dat je bijvoorbeeld meer calorieën verbrandt terwijl je slaapt. 

Uiteraard is het per persoon verschillend welke oefeningen er iedere dag worden gedaan. Dit is mede afhankelijk van het doel dat je wilt behalen en wat je lichaam aan kan. 

Conclusie

Er is niets mis mee om een crosstrainer iedere dag te gebruiken, zolang je niet elke dag lange intensieve sessies doet. 

Gemiddeld 30 minuten op de crosstrainer per dag is volgens ons de perfecte duur. Net zoals 30 minuten per dag op de hometrainer.

Op deze manier belast je je lichaam namelijk niet te erg, maar profiteer je wel van alle voordelen die bewegen op de crosstrainer met zich meebrengt.

Go for it!