Wordt een afslankpil vergoed door de verzekering?

Tegenwoordig zijn er veel afslankpillen. Veel van deze capsules koop je zelf in een drogisterij of webshop, maar er zijn ook afslankpillen die je huisarts voorschrijft.

Hierbij wil je uiteraard weten of de tabletten vergoed worden. Dit hangt van het medicijn af.

In dit artikel kom je alles te weten over afslankpillen die vergoed worden door de verzekering!

Worden afslankpillen vergoed door de verzekering?

Afslankpillen dieet

Saxenda, wat eigenlijk het medicijn liraglutide is, kan vergoed worden door je verzekering. Dit hangt wel van de gebruiker af.

Deze afslankpil valt namelijk alleen in je basispakket als je een BMI van 35 of meer hebt. Ook moet je deelnemen aan GLI, wat de gecombineerde leefstijlinterventie is. Hier moet je al minimaal 1 jaar aan deel hebben genomen.

Het is bovendien belangrijk om te weten dat je nog een extra ziekte moet hebben om deze afslankpil te laten vergoeden door je verzekering.

Dit kan slaapapneu, een hart- of vaatziekte en/of artrose zijn. Je mag geen diabetes type 2 hebben.

Voldoe je aan deze regels? Dan valt je afslankpil dus in je basispakket.

Hoe werkt Saxenda?

Liraglutide, wat we dus als Saxenda kennen, is een afslankpil die sinds 1 april 2022 door je verzekering vergoed kan worden.

Dit was destijds een primeur, het was namelijk het eerste medicijn tegen extreem overgewicht dat de zorgverzekering kan vergoeden.

Deze afslankpil die in je basispakket kan zitten, zorgt ervoor dat de gebruiker minder honger heeft. Hierdoor kun je langzaam maar zeker afvallen.

Zijn er meer afslankpillen in het basispakket?

Nee, vooralsnog is Saxenda de enige afslankpil tegen obesitas die vergoed wordt door je verzekering.

Wel heeft het Zorginstituut een medicijn genaamd Mysimba aangeraden. Deze afslankpil kan dus in de toekomst ook opgenomen worden in het basispakket.

Dit medicijn moet dan gebruikt worden bij mensen met een BMI van 30 of hoger. Ook mensen met een BMI tussen 27 en 30 die ziektes hebben door hun overgewicht komen in aanmerking voor Mysimba.

Conclusie

Momenteel wordt er maar één afslankpil vergoed door je verzekering: Saxenda.

Je moet dan wel voldoen aan de nodige voorwaarden. Deze afslankpil valt anders niet in het basispakket.

Mogelijk wordt Mysimba in de toekomst ook vergoed door de zorgverzekering, dit heeft het Zorginstituut in ieder geval wel geadviseerd.

Dit soort dingen kunnen soms best snel veranderen en wijzigen, dus hou je zorgverzekering goed in de gaten en bekijk de staat van vergoedingen regelmatig.