Kun je afslankpillen via de huisarts krijgen?

Als je wilt afvallen, kun je een dieet volgen. Ook kun je extra veel bewegen of zelfs een sapkuur volgen.

Toch bereik je mogelijk niet de resultaten waar je op gehoopt had. Je kunt dan eventueel afslankpillen via je huisarts krijgen.

Deze medicijnen om af te vallen worden niet aan iedereen gegeven, aangezien ze vooral bedoeld zijn voor mensen met overgewicht.

Hieronder leggen we meer uit over de afslankpillen die de huisarts kan geven, wat de werking is en of ze worden vergoed.

Afslankpillen van de huisarts in het kort

Afslankpillen dieet

Eigenlijk krijg je geen medicijnen om af te vallen van de huisarts als je ze niet per se nodig hebt. Dit is anders wanneer je overgewicht hebt, waar sprake van is als je BMI hoger dan 26 is.

Is je BMI 30 of hoger? Je hebt dan obesitas, wat ook wel ernstig overgewicht wordt genoemd.

Hiervoor kan je huisarts wel afslankpillen geven, wat meestal dus niet het geval is als je BMI lager dan 25 is.

Toch gaat dit altijd in overleg met de huisarts en krijg je dit niet zomaar voorgeschreven. Ook worden niet alle afslankpillen vergoed door de verzekering.

Hieronder noemen we een paar van deze medicijnen om af te vallen:

Saxenda

Saxenda is niet een afslankpil van de apotheek. Dit medicijn bestaat namelijk uit een prikpen die als werkzame stof Liraglutide bevat. Dit natuurlijke hormoon zorgt ervoor dat je je minder hongerig voelt.

Dit is dan ook hoe je afvalt met Saxenda.

Met dit medicijn om af te vallen kun je maar liefst 10 procent of meer van je lichaamsgewicht verliezen. De werking treedt een paar uren nadat je je met de pin geprikt hebt al op en houdt circa 24 uren aan.

Je moet Saxenda wekelijks gebruiken, maar hiervoor ontvang je een doseerschema van je huisarts.

Xenical

Je kunt van je huisarts desondanks ook echt afslankpillen krijgen, zoals Xenical.

Over het algemeen moet je drie keer per dag een capsule hiervan innemen. Doe dit terwijl je een maaltijd eet.

In deze afslankpillen van de apotheek zit als werkzame stof Orlistat. Dit voorkomt de opname van vet door je lichaam.

Over het algemeen val je 5 tot 10 procent van je totale lichaamsgewicht af met Xenical, al moet je hiervoor wel een caloriearm dieet volgen.

Orlistat

Orlistat is dus de werkzame stof van Xenical, maar je kunt hiervan ook afslankpillen van de huisarts van krijgen.

Deze capsules werken dan ook precies hetzelfde als Xenical, maar ze hebben simpelweg een andere naam.

Deze afslankpil wordt overigens niet vergoed door je verzekering.

Mysimba

Mysimba zijn andere afslankpillen die je huisarts je kan voorschrijven. Deze tabletten hebben een gereguleerde afgifte en neem je dagelijks in aan de hand van een doseerschema.

In deze medicijnen om af te vallen zitten twee werkzame stoffen, namelijk Naltrexon en Bupropion. Hiermee wordt je hongergevoel gestild.

Je ervaart deze werking ongeveer 3 uur nadat je Mysimba ingenomen hebt. In totaal is het mogelijk om 5 tot 10 procent af te vallen met deze afslankpillen die je ophaalt bij je apotheek.

Ozempic

ozempic afslankpillen huisarts

Ozempic is in tegenstelling tot de bovenstaande afslankpillen van de huisarts veel bekender.

Dat is opvallend, want dit medicijn is niet eens bedoeld om af te vallen. Ozempic is immers diabetesmedicatie. Toch wordt het door veel mensen gebruikt die kilo’s kwijt willen raken.

Zelfs Elon Musk gebruikt hiervoor Ozempic, net als diverse influencers op Instagram en TikTok.

Wat is Ozempic dan precies?

Ozempic is van Novo Nordisk, een bekende farmaceut die ook Wegovy op de markt heeft gebracht. Dit medicijn is bedoeld voor patiënten met obesitas, terwijl Ozempic dus voorgeschreven wordt voor mensen met diabetes type 2.

Toch zijn ze eigenlijk heel vergelijkbaar, Wegovy is namelijk de sterkere variant van Ozempic. Je injecteert ze bovendien beide in je arm, buik of dijbeen.

Ook bevatten beide medicijnen om af te vallen als werkzame stof Semaglutide. Hiermee wordt je bloedsuikerspiegel verlaagd en je insuline gereguleerd. Dit is essentieel als je diabetes type 2 hebt.

Semaglutide heeft echter nog een andere werking, het imiteert namelijk GLP-1. Dit hormoon beperkt je eetlust.

Je lichaam krijgt namelijk signalen dat je al genoeg hebt gegeten. Ook zorgt GLP-1 ervoor dat je maag zichzelf langzamer leegt.

Ozempic is door deze werking een populair medicijn geworden om af te vallen. Eigenlijk is dat een slechte zaak.

De hype omtrent dit middeltje heeft namelijk voor een groot tekort gezorgd over de hele wereld. Dit is een probleem aangezien sommige patiënten met diabetes type 2 daadwerkelijk Ozempic nodig hebben, wat niet geldt voor veel mensen die nu de gebruikers zijn van dit medicijn.

Bovendien is het helemaal geen wonder- of paardenmiddel om af te vallen. Je komt namelijk gewoon weer aan als je stopt met Ozempic, vooral als je je levensstijl niet aanpast.

Kun je afslankpillen bij de apotheek kopen?

afslankpillen apotheek

Als je geen obesitas hebt, is de kans klein dat je afslankpillen van je huisarts ontvangt. Deze medicijnen om af te vallen worden namelijk voorgeschreven als je (extreem) overgewicht hebt.

Gelukkig kun je dan alsnog wel afslankpillen halen bij de apotheek. Hierbij kun je onder meer denken aan hongerstillers.

Deze medicijnen remmen je eetlust, waardoor het makkelijker is om je dieet vol te houden en af te vallen.

Daarnaast kun je ook vochtafdrijvers gebruiken. Vocht levert immers extra lichaamsgewicht op, maar dit voorkom je door deze afslankpillen te kopen bij je apotheek.

Het is wel goed om te weten dat je alsnog moet diëten en sporten om echt veel kilo’s kwijt te raken.

Conclusie

Er zijn dus de nodige afslankpillen die je van huisarts kunt krijgen. Ook zijn er nog andere medicijnen om af te vallen die je gebruikt door jezelf te prikken.

Saxenda is hiervan de beste optie, maar wordt alleen gegeven aan mensen met extreem overgewicht. Als je geen obesitas hebt, is het dus eigenlijk onmogelijk om afslankpillen van de huisarts te krijgen.

Het is wel mogelijk om zelf afslankpillen bij je apotheek te halen, deze medicijnen zijn dan dus niet voorgeschreven door je huisarts.

Hou er rekening mee dat het grijpen naar afslankpillen niet altijd de beste keuze is. Ook worden lang niet alle afslankpillen vergoed door de verzekering.

Het is dus altijd zaak om deze beslissing weloverwogen te nemen en dit goed te bespreken met je huisarts en/of specialist.