Afvallen met roeien op de roeitrainer (met schema)

Afvallen door te trainen op een roeitrainer is zeer effectief. Dat is inmiddels wel bekend.

Maar moet je nu op een rustige manier lang roeien of korte intensieve intervallen doen? En wat is het beste tijdstip? En hoe vaak per week moet ik roeien?

Het is volkomen te begrijpen dat je het lastig vindt om het goede trainingsschema te vinden.

Na dit artikel hoef je je nooit meer af te vragen of je wel goed bezig bent. Je ontdekt namelijk wat het beste trainingsschema is om af te vallen met roeien.

Kun je goed afvallen met een roeitrainer?

Afvallen met roeitrainer

Je kunt met ieder fitnessapparaat afvallen. En het is heel goed mogelijk dat je nu minder hoge verwachtingen van de roeitrainer wat lager aanslaat dan bijvoorbeeld een crosstrainer of een spinning bike.

Weet dan dat een roeimachine daar moeiteloos tussen past en misschien nog wel beter is.

Tijdens een workout op een roeiapparaat gebruik je namelijk bijna al je spieren. Denk maar aan roeiers op de Olympische Spelen.

Stuk voor stuk zijn dit gespierde en afgetrainde atleten. Natuurlijk hoef je niet naar zo’n lichaam toe, maar je kunt met roeien veel bereiken.

Omdat je zoveel spieren gebruikt, verbrand je ook veel calorieën. Daar val je van af. Natuurlijk is het zo dat spieren ook zwaar zijn, maar het verlies van buikvet weegt hier zeker tegenop.

Staar je zeker in het begin niet blind op de weegschaal. Door goed en gericht te trainen bereik je veel resultaten.

Hoe vaak en hoe lang roeien voor vetverlies?

Dit is een belangrijk punt, waar de meningen nogal eens over verschillen. Lang werd er gedacht dat je met duurtrainingen het meeste afvalt.

Door met een relatief lage hartslag voor lange tijd te roeien, zit je in de zone van de vetverbranding en val je af. Je kunt het uren volhouden, omdat het niet zo intensief is.

Rustige duurtrainingen zijn echter niet meer de enige heilige graal op het gebied van afvallen met de roeitrainer.

Intervaltrainingen zijn namelijk ook heel geschikt om af te vallen met een roeiapparaat. Deze trainingen zijn relatief kort en heel intensief, waardoor je veel calorieën verbruikt. En het verbranden van calorieën zorgt ervoor dat je afvalt.

Compromissen hebben al vaker tot het beste resultaat geleid, en dat is in dit geval niet anders. Door een combinatie van duurtrainingen en intervaltrainingen te doen, kom je een heel eind en val je zeker op termijn meer af.

Als bijkomend voordeel is de variatie in trainingen ook voor je spierontwikkeling en algehele fitheid de beste optie.

Om af te vallen is regelmaat nodig, dat is voor trainen met de roeimachine niet anders. Als je minstens drie keer, maar het liefst vier keer per week een sessie doet, zal je zeker resultaat gaan zien.

De duur van de sessies is verschillend. Voor intervaltrainingen kan je een half uur rekenen. Duurtrainingen variëren van 45 minuten tot anderhalf uur, afhankelijk van je niveau en de trainingen die je de rest van de week uitvoert.

Een laatste voordeel van het combineren van duurtrainingen en intervaltrainingen is dat je het zo voor jezelf afwisselend houdt. Iedere training is anders, waardoor het leuk blijft en de trainingen niet gaan vervelen.

Trainingsschema om af te vallen op de roeitrainer

Roeitrainer schema afvallen

Een trainingsschema waarbij je intervaltrainingen en duurtrainingen combineert ziet er als volgt uit.

Er is niet echt een ideaal tijdstip om de trainingen uit te voeren, tenzij je nuchter wilt gaan trainen. Zeker als je net begint, is dat geen verstandige keuze.

Je mag dus zelf de dagen bepalen. Probeer geen twee intervaltrainingen achter elkaar te doen.

Week 145 minuten duurtraining30 minuten interval met 2 blokken van 5 minuten tempo45 minuten duurtraining30 minuten interval met 3 blokken 5 minuten tempo
Week 255 minuten duurtraining30 minuten interval, 1 tempoblok van 10 minuten50 minuten duurtraining40 minuten interval, 2 x 10 minuten tempo
Week 360 minuten duurtraining40 minuten interval, 4 x 5 minuten tempo60 minuten duurtraining30 minuten interval, 1 x 15 minuten tempo
Week 475 minuten duurtraining40 minuten interval met 2 blokken van 10 minuten tempo60 minuten duurtraining75 minuten duurtraining

Zo ziet een schema voor 4 weken eruit. Zoals je ziet wordt de lengte van de trainingen steeds een beetje opgevoerd.

Na deze 4 weken kan je de trainingen stapsgewijs iets langer maken. Doe dit met kleine stappen. Combineer je trainingsschema met gezond eten en je gaat op zeker afvallen.

Verwacht niet dat dit met kilo’s tegelijk per week gaat. Dat hoeft ook helemaal niet. Het is zelfs beter voor je om ‘rustig’ af te vallen.

Ga het roeien niet overdrijven. Je spieren hebben ook rust nodig. Zeker na intervaltrainingen hebben ze best een opdonder gekregen.

Als je goed getraind bent, is er helemaal niks mis mee om elke dag te roeien. Ga alleen geen zes intervaltrainingen per week doen. Daar wordt niemand beter van. Dan kan je nog beter elke dag 5 kilometer roeien, op een rustig tempo wel te verstaan.

Voor intervaltrainingen is het belangrijk om rustig te beginnen. Voor een training van een half uur met twee tempoblokken van 5 minuten, kun je gerust een klein kwartier opwarming rekenen.

Neem tussen de intervallen ook minstens 5 minuten rust. En doe na de laatste interval nog een cooling down.

Afvallen met roeien ervaringen

De ervaringen op het gebied van afvallen met de roeitrainer zijn eensgezind. De roeitrainer is zeer geschikt om af te vallen.

Juist door de regelmaat en het feit dat je vrijwel alle spieren gebruikt tijdens een workout op een roeimachine.

Als je een beetje gaat speuren op internet ontdek je dat vrijwel iedere ervaringsdeskundige je adviseert een schema te gebruiken.

Door een roeitrainer schema te gebruiken om af te vallen heb je automatisch vaste trainingsmomenten én variatie in de trainingen zelf.

Hoe effectief is roeien voor buikvet verbranden?

Je buikspieren moeten hard werken op de roeitrainer. Met de juiste techniek worden ze iedere keer aangespannen als je de voorwaartse beweging inzet.

Dan is het logisch dat roeien goed voor buikvet is. En dan wordt uiteraard het verminderen ervan bedoeld.

Door je buikspieren van regelmatige prikkels te voorzien, zal je buikvet worden omgezet in krachtige buikspieren.

Je kunt je schema op de roeitrainer eventueel combineren met een hulpmiddel. Er zijn diverse afslank pillen en afval shakes op de markt die je een steuntje in de rug geven.

En het is zoals gezegd altijd goed om gezond te eten, zeker als je wilt afvallen.

Is roeien de beste cardiotraining voor vetverlies?

Roeien behoort zeker weten tot één van de meest effectieve cardiotrainingen voor vetverbranding. Dat komt dus zoals gezegd omdat je al je spieren gebruikt tijdens het roeien.

Andere goede manieren voor vetverlies met cardio zijn afvallen met een crosstrainer, afvallen met spinning en afvallen met een loopband.

Bekijk hier een overzicht met de beste cardio apparaten voor vetverlies.

Wat is een goede roeitrainer voor vetverbranding?

Display roeitrainer

Alleen voor je motivatie is het al bijna een verplichting om een roeitrainer met goede display te gebruiken.

Na je workout zien hoeveel calorieën je hebt verbrand, levert je een goed gevoel op. Gelukkig zie je dit op bijna iedere display.

Als je gerichter wilt werken, is het belangrijk om genoeg weerstandsniveaus te hebben. Naarmate je fitter wordt, verbetert je niveau.

Met meer weerstand geef je jezelf een nieuwe uitdaging. Een roeimachine die meerdere trainingsschema’s aanbiedt kan je daar eveneens bij helpen.

Een hartslagmeter is misschien niet het eerste waar je aan denkt bij afvallen. Toch kan je door het gebruik van een hartslagmeter in de juiste zones terechtkomen.

Zo bereik je het maximale resultaat met de juiste mate van inspanning.Plaats een reactie