Wil je een compacte loopband waar je stevige intervaltrainingen op kunt doen? Dan is een airrunner voor jou een goede keuze.
Dit is een loopband zonder motor die een lichte buiging heeft. Dit heeft allerlei voordelen, maar ook nadelen.
In dit artikel ontdek je alles over de air runner en bespreken we de drie beste curved loopbanden van het moment.
Beste air runners – Top 3
Hoewel je een mechanische loopband veel vaker ziet, is ook de airrunner onder veel lopers geliefd.
Er is dan ook aardig wat keuze op het gebied van deze gebogen loopband. Dit zijn de beste drie die op de markt zijn.
1. Assault Airrunner
Een airrunner wordt vaak een Assault airrunner genoemd, of kortweg een Assault. Dan heb je het als merk goed voor elkaar, want Assault is een type airrunner.
Het is dan ook de populairste gebogen loopband zonder motor, en met afstand.
De Assault Airrunner weegt 127 kilogram. Daardoor heb je meer dan voldoende stabiliteit tijdens het lopen.
Bij stevige intervaltrainingen, waar deze loopband voor bedoeld is, hoef je niet bang te zijn dat je van de loopband af gaat vallen.
Deze gebogen loopband is ontzettend duurzaam. En je hebt de keuze uit maar liefst 13 verschillende trainingsprogramma’s.
Er hangt wel een stevig prijskaartje aan, maar dat is bij vrijwel alle airrunners het geval.
2. VirtuFit Pro Elite HIIT Running
De VirtuFit Pro Elite HIIT Running heeft 8 verschillende programma’s op de trainingscomputer en 4 standen waarmee je de weerstand kunt instellen.
Verder valt deze gebogen loopband op door het lekkere brede loopvlak van 44 centimeter.
Op het display kan je tijdens de training tal van gegevens zien zoals wattage, snelheid en afstand. Ook je hartslaggegevens zijn af te lezen op de trainingscomputer.
Het handigste is om zelf een hartslagband te kopen. Deze kan je koppelen met de trainer.
De Pro Elite heeft een gewicht van 155 kilogram en een maximaal belastbaar gewicht van 160 kilogram. Dit is een lekker stabiele en kwalitatief goede airrunner.
3. Gymost Freelander
De zwaarste airrunner uit deze top 3 en een van de beste. Logisch, de Gymost Freelander komt niet voor niks in dit toplijstje voor.
Het gewicht van deze gebogen loopband is 180 kilogram. Het maximaal belastbare gewicht is 150 kilogram. Je kunt deze zware jongen verplaatsen met de transsport wieltjes die eronder zitten.
Als je de training nog zwaarder wilt maken, kan je kiezen uit 6 verschillende weerstanden.
Een minpunt van deze airrunner is dat er geen hartslagfunctie is en dat het ook niet mogelijk is om een koppeling te maken met je hartslagmeter.
Het loopoppervlak is lekker breed en een ander pluspunt van deze airrunner is dat de prijs (voor een loopband zonder motor) behoorlijk vriendelijk is.
Hoe werkt hardlopen op een airrunner?
Als je voor het eerst op de gebogen loopband plaatsneemt, vraag je je misschien af hoe je daarop kunt gaan hardlopen. Dat is helemaal niet zo lastig. Eigenlijk totaal niet.
Zodra jij zelf in beweging komt, komt de curved loopband ook in beweging. Als je snel loopt kom je op het voorste gedeelte terecht, langzamer lopen doe je op het achterste deel.
Hoe harder je loopt, hoe harder het loopvlak van de airrunner gaat draaien.
Daardoor heb je volledige controle en is het lopen op een air runner, na een korte periode van gewenning, een stuk eenvoudiger dan op een gewone loopband.
En omdat je door te lopen zelf het tempo van de loopband regelt, is dit zo’n geschikt trainingsapparaat om HIIT trainingen te doen.
Het is geen loopband met helling, maar door het gebogen oppervlak kan je wel een heuveltraining simuleren. Daarnaast hebben sommige airrunners meerdere weerstandsniveaus, waarmee je de training kunt verzwaren.
De grote voordelen van een air runner (en de nadelen)
Je ziet bij sommige productnamen de magische letters staan: HIIT. Dit staat voor High Intensity Interval Training. Dit is een zeer effectieve manier van trainen.
Bijvoorbeeld voor afvallen is HIIT heel goed. Maar ook om sterker te worden en conditie op te bouwen is HIIT training een buitengewoon effectief middel.
✅ Voordelen airrunner:
- Perfect voor HIIT
- Geen maximale snelheid
- Nauwelijks onderhoud
- Lijkt meer op echt lopen
Zoals je hierboven kunt zien, zijn er nog veel meer voordelen aan het trainen op een curved loopband.
Omdat het een loopband zonder stroom en zonder motor is, heb je niet met een maximum snelheid te maken.
De loopband komt in beweging als jij gaat hardlopen. En je kunt dus zo hard (of zacht) lopen als je wilt.
Het loopoppervlak is anders dan op een gewone mechanische loopband. Die is plat, een airrunner is licht gebogen.
Het voordeel van het gebogen oppervlak is dat de loopbeweging heel natuurlijk is. Schokken worden beter opgevangen, dankzij het ergonomische ontwerp.
Een niet elektrische loopband heeft nog een ander voordeel. Door het ontbreken van een motor hoef je nauwelijks onderhoud te plegen. En er zitten minder elektronische onderdelen in die kapot kunnen gaan.
❌ Nadelen airrunner:
- De prijs
- Behoorlijke zware apparaten
- Niet inklapbaar
Het grootste nadeel van een airrunner is de prijs. Duizenden euro’s, tot wel 5.000 euro, kan dit type loopband zonder motor kosten. En dat is een hoop geld.
Je kunt van dat bedrag aardig wat jaren abonnee bij een sportschool zijn. Deze flinke investering levert je wel een kwalitatief goed cardioapparaat op dat je thuis kunt gebruiken.
Een air runner draagt een behoorlijk gewicht met zich mee. Zware fitnessapparaten hebben als voordeel dat ze erg stabiel zijn. Maar door hun gewicht zijn ze ook moeilijk te verplaatsen.
En omdat een airrunner geen inklapbare loopband is, kan het in je kamer best overheersend worden. Zoek daarom een goede plek in je woning uit.
Het ideale is natuurlijk een speciale fitnesskamer. Als je die luxe niet hebt, kan het even zoeken zijn naar een goed plekje.
Relevante artikelen:
– Airbikes
Waar moet je op letten bij de aankoop van een air runner?
Behalve de al eerder genoemde prijs zijn er nog meer factoren die van belang zijn bij de aankoop van een airrunner. Hieronder staan ze op een rijtje.
(Belastbaar) gewicht
Het gewicht is bij een fitnessapparaat altijd belangrijk. Het zegt veel over de gebruikte materialen en de stabiliteit van de trainer.
Een loopband zonder motor is over het algemeen vrij zwaar. Dat is ook nodig. Kies dus niet voor een te licht model.
Het belastbaar gewicht zal bij de meeste mensen geen problemen opleveren. Dit ligt vaak tussen 120 en 180 kilogram. Mocht je wat zwaarder zijn, kijk dan altijd goed naar het maximaal belastbare gewicht.
Maat
Een air runner is compact, zeker in vergelijking met een gewone loopband. Het moet natuurlijk niet te compact worden.
Kies een model uit dat goed bij je lengte past en breed genoeg is om lekker op te kunnen lopen. De gebogen loopband moet minstens zo lang als je pas zijn, en idealiter een stukje langer.
Trainingsprogramma’s
Zeker niet de standaard op een curved loopband is de mogelijkheid om trainingsprogramma’s te volgen. Als je hier gebruik van wilt maken, is het zaak de eigenschappen van de loopband goed door te nemen.
Verder zijn er loopbanden zonder motor met extra weerstandsniveaus. Hierdoor kan je de toch al zware trainingen nog zwaarder maken.
Het display
Het display zelf is niet eens het belangrijkste.
Natuurlijk wil je dat alle gegevens tijdens het lopen makkelijk te bekijken zijn en dat de bediening eenvoudig is. Maar het is vooral van belang welke functies het display van de airrunner heeft.
De hartslagfunctie is eigenlijk onmisbaar. Je gaat waarschijnlijk toch wel wat intervaltrainingen doen. Daarbij is het aflezen van je hartslag wel zo handig.
Het is ook weer geen vereiste, omdat je tijdens een interval goed voelt wanneer je lekker bezig bent. Een intervaltraining is pas achteraf leuk. Als je bezig bent, had je liever een andere hobby gehad.
Conclusie: kies jij voor een airrunner?
Een airrunner is voor jou de ideale loopband als je hard wilt kunnen trainen. Met de intervaltrainingen gaat dat op een gebogen loopband zeker lukken.
Dit is geen geschikt cardioapparaat voor beginners. Het kan wel, maar houd in je achterhoofd dat het een flinke investering is en dat je meteen stevig gaat trainen.
De drie beste airrunners die in dit artikel worden beschreven, hebben allemaal hun kwaliteiten.
Als je een van deze trainers koopt, weet je één ding zeker. Het zijn kwalitatief goede apparaten waar je heel veel plezier van gaat beleven. En een hoop zweetdruppels op gaat achterlaten.
Mijn naam is Daan en ik ben een grote sport- en fitnessliefhebber. Naast dat ik zelf graag train, vind ik het leuk om anderen hiermee te helpen. Dankzij mijn ervaring als personal trainer en voedingsdeskundige kan ik jou voorzien van de juiste informatie.