Airtrack kopen? Bekijk de Beste & Kooptips (2024)

Turnen is niet bepaald een sport die je makkelijk op een harde vloer kunt uitoefenen. Je wilt natuurlijk niet dat jij of andere turners zich blesseren.

Gelukkig kun je er met een airtrack voor zorgen dat dit niet gebeurt. Deze zachte mat voorkomt blessures en maakt turnen nog leuker.

In dit artikel vergelijk ik een aantal verschillende airtracks met elkaar. Daardoor kun jij hopelijk een airtrack kopen die bij jouw wensen past.

Wat is een airtrack?

turnen op airtrack

Een airtrack is een opblaasbare turnmat. Met een airtrack kun jij turnlessen en cheerleading veiliger maken. Vooral bij gymnasten, thuisturners en op scholen komt een airtrack goed van pas.

Je kunt je gymlessen op een nieuwe manier vormgeven met de airtrack. Dankzij de verschillende maten is er voor iedere turner een geschikt model.

Met een airtrack turnen maakt sporten nog leuker dan het al is!

De beste airtracks om te kopen

Er zijn verschillende soorten airtracks op de markt. Je kunt je keuze bepalen aan de hand van de ruimte die je beschikbaar hebt. Ook kun je kiezen voor een dikkere of dunnere airtrack.

Hieronder vind jij de verschillende airtracks die er zijn. Elke airtrack heeft zijn eigen voordelen en eigenschappen. Kies de airmat die het beste bij jouw wensen past.

1. Beste airtrack 3 meter – Gorilla Sports Airtrack Turnmat

Gorilla sports airtrack

Met de Gorilla Sports Airtrack turnmat kun jij gemakkelijk overal je oefeningen doen. Met een lengte van maar 3 meter is deze airtrack lekker compact.

Deze airtrack is ook geschikt voor in de sportschool of gymzaal.

Deze airtrack is best goedkoop en van goede kwaliteit. Er zijn vergelijkbare producten op de markt die een stuk duurder zijn. De prijs kwaliteit van deze airtrack is erg goed.

Deze airmat is waterproof en heeft antislip en antischok technologie. Zo kun je onbezorgd turnen zonder uit te glijden en jezelf zo te blesseren.

Gebruikers van de airmat geven dit product een hele goede beoordeling.
2. Beste airtrack 4 meter – FlipFlex Airtrack Ace Series

Flipflex Airtrack Ace Series

Deze airtrack van 4 meter met miniblower heeft 5 van de 5 sterren. Een perfecte score dus! Gebruikers zijn heel erg tevreden met deze airmat. Het product doet precies wat hij moet doen.

De mat is een meter breed, waardoor je genoeg ruimte hebt voor je oefeningen. Met een dikte van 10 cm word je goed opgevangen bij je oefeningen.

Dankzij de antislip en antischok-laag op de mat zul je minder snel geblesseerd raken. Veilig landen tijdens je oefeningen is dus geen probleem. Ook niet als je per ongeluk valt tijdens je oefening.

Dit is dus zeker een geweldige airmat.
3. Beste airtrack 5 meter – YouAreAir Airtrack Pro 4.0

YouAreAir Turnmat airtrack

De YouAreAir Airtrack Pro 4.0 doet zijn naam eer aan. Deze airtrack is prima te gebruiken door turners die op hoog niveau sporten. Dus ben jij op zoek naar een professionele mat? Misschien is dit iets voor je.

Met een lengte van 5 meter en een breedte van 1,5 meter is dit een zeer ruime mat. Zo kun je ingewikkelde oefeningen met gemak uitvoeren op deze airtrack.

De breedte van 150cm is overigens vrij uniek voor een airmat.

Voor zijn klasse is dit product niet per se goedkoop, maar wel heel goed. Niet voor niets gebruiken gymzalen dit product graag.
4. Beste airtrack 6 meter – Airtrack Pro Turnmat

airtrick turnmat

De Airtrick Pro Turnmat is niet alleen bedoeld voor turnoefeningen. Op deze mat kun je ook freestyle oefeningen doen.

Omdat de mat 6 meter bij 1 meter is heb je genoeg ruimte voor turntrainingen. Je kunt deze mat goed gebruiken als je cheerleader bent bijvoorbeeld.

Dit product wordt gebruikt in gymzalen, sportscholen en bij cheerleaders. De vraagprijs is zeker niet laag. Dit komt door de geweldige kwaliteit. Niet voor niets gebruiken professionele turners deze airmat graag.

Voor thuis is dit product misschien niet ideaal. Voor in de sportschool of gymzaal is de Airtrack Pro Turnmat meer dan geschikt.
5. Beste airtrack voor thuis – AJ Sports AirTrack Pro

AJ-sports Airtrack Pro

De meeste airtracks kun je wel thuis gebruiken. Een opblaasbare turnmat kun je namelijk ook weer leeg laten lopen. Dat scheelt veel ruimte in de opberging.

Maar wil je echt een goede airtrack kopen voor thuis? Dan raad ik de AJ Sports AirTrack Pro aan. Dit product wordt door de gebruikers omschreven als heel prettig.

Omdat deze airmat voor zijn kwaliteit erg goedkoop is, kunnen huishoudens deze airmat voordelig aanschaffen.

Dit product is ideaal als je zoon of dochter thuis turnoefeningen wil doen.

Geef je turnles? Dit product is kindvriendelijk en is in een gymzaal te gebruiken voor je lessen.
6. Beste airtrack voor turnen – OneMovement Airtrack

airtrack P3 turnmat

Om te turnen kun je bijna alle airtracks wel gebruiken. Alle bovenstaande matten zijn namelijk geschikt om te turnen. Maakt prijs je niet uit en is kwaliteit het belangrijkst?

Dan is de OneMovement Airtrack de beste airtrack om op te turnen.

Dit product wordt in professionele turnscholen gebruikt. Ook gymzalen op scholen hebben deze airmat vaak staan. Dankzij de dikte van 30cm kun je de luchtdruk goed instellen.

Deze airtrack is te kopen in een lengte van 3 meter lang en 1 meter breed. Hierdoor kun je de ingewikkeldste turnoefeningen op een OneMovement Airtrack met gemak uitoefenen.
7. Beste mini airtrack – AirTrack AirRoll

airboard turnmat sportmat

Misschien heb je al een airtrack. Of je bent alleen op zoek naar een mat om je sprongkracht te oefenen. Dan is de AirRoll een perfect product voor jou.

De AirRoll is 1 meter lang en 85 centimeter hoog. Daardoor is hij niet geschikt voor oefeningen. Je kunt er je sprongen wel goed mee trainen.

Ook kun je dit product gebruiken om je afsprong te verplaatsen. Met de AirRoll kun je namelijk de afsprong vanaf buiten je Airtrack doen.

Kleine kinderen kunnen hun eerste oefeningetjes trainen met deze mini airtrack. Uitgebreide oefeningen zijn beter op een grotere airtrack.
Airtrack kopen? Let dan op deze punten

Er zijn verschillende airtracks op de markt die geschikt voor je kunnen zijn. Zoals je hierboven hebt gezien is de keuze vrij uitgebreid.

Er zijn wel verschillende dingen waar je op moet letten bij het kopen van een airtrack.

De luchtdruk aanpassen

luchtdruk airtrack

Een goede airtrack heeft de mogelijkheid om meer of minder lucht binnen te laten. Hoe meer lucht, hoe hoger je springt. Vooral professionals houden van een mat die goed vol zit met lucht.

Ga je een airtrack kopen voor gymlessen of voor je turnschool? Dan is het erg belangrijk dat je de luchtdruk kunt aanpassen. Zeker als er kinderen van verschillende leeftijden gebruik maken van de matten.

Goede airtrack matten zijn namelijk instelbaar op gewicht. Hoe zwaarder de gebruiker, hoe meer lucht er wordt toegevoegd.

Als turnleraar met meerdere klassen van verschillende leeftijden wil je de luchtdruk dus kunnen aanpassen.

Hetzelfde geldt natuurlijk voor gymdocenten op een school. Ook die hebben te maken met verschillende leeftijden en dus verschillende lichaamsgewichten.

Goedkope airtracks hebben deze mogelijkheid soms niet, of niet goed genoeg. Let daar dus op als je een airtrack koopt. Je wilt natuurlijk een product kopen dat past bij jouw wensen.

De lengte en breedte van de airmat

Let bij aankoop ook op de afmetingen van de airmat. Je wilt een product hebben met de juiste lengte en breedte. Zo kun je zorgen dat jijzelf, je kind of je leerling oefeningen goed kan uitvoeren.

Oefeningen met meerdere acrobatische turnbewegingen hebben meer ruimte nodig. Als je dan een te korte mat koopt kan de oefening niet worden uitgevoerd. Of nog vervelender, je krijgt ongelukken door een te korte mat.

De meeste airmatten zijn lang genoeg voor de oefeningen van een turner of turnster. Zeker kinderklassen kunnen een mat van bijvoorbeeld 3 meter lang en 1 meter breed gebruiken.

Ben je professional of geef je les aan kinderen op hoog niveau? Dan is een grotere en bredere airtrack misschien een beter alternatief.

Er zijn airtracks tot wel liefst 15 meter lang beschikbaar. Ook zijn er matten van 2 meter of nog breder op de markt.

Toepassingen van de airtrack

oefeningen op airtrack

Dit puntje sluit aan op bovenstaand kopje. De toepassing bepaalt namelijk welke lengte of breedte jij het beste kunt kopen.

Ga je groepsoefeningen doen? Dan is het belangrijk dat je een airtrack vindt die bij die toepassing past. Een groepsuitvoering kan nog weleens misgaan. Je wilt genoeg ruimte overhouden op je airtrack in geval van ongelukken.

Misschien wil je sprongkracht oefeningen doen. Of wil je voor je klas of groep een goede springplank aanschaffen. Dan heb je natuurlijk geen enorm product nodig. In dat geval kun je beter gaan voor een klein oppervlak.

Voor individuele baanoefeningen ligt het er maar net aan hoe lang de oefening is. Zijn het twee of drie achtereenvolgende sprongen? Dan heb je een andere mat nodig dan als je 4 of 5 sprongen maakt.

Ga je freestyle sprongen maken? Gebruik dan een mat die even breed als lang is. Dan kun je beter uitwijken naar links of rechts. Dat maakt je oefening makkelijker om te doen en leuker om naar te kijken!

Verschillende toepassingen vragen dus om verschillende producten. Ga bij jezelf dus goed na welk product past bij jouw toepassing.

Niet zeker van je zaak? Kijk dan of je een product eerst een tijdje kan testen.

Voor welke sporten is een airtrack geschikt?

Ik heb al een aantal sporten benoemd waar de airtrack voor geschikt is. Dit zijn voornamelijk sporten waarbij acrobatiek en springen belangrijk zijn.

Elk van deze sporten gebruikt de airtrack weer op een andere manier. Het voordeel van een airmat is dat je er veel mee kan. Elke vorm van acrobatiek heeft er dus iets aan.

Hieronder benoem ik een aantal sporten waar de airtrack goed van pas kan komen. Ook benoem ik de manier waarop de sport gebruik zou kunnen maken van dit product.

Turnen

turnmat airtrack

Turnen is de meest voorkomende sport die gebruik maakt van de airtrack. In de eerste plaats als product om je val te breken. Bijvoorbeeld bij het gebruik van een evenwichtsbalk zodat je zacht terechtkomt als je valt.

Mensen met een evenwichtsbalk thuis kunnen een kleine airtrack gebruiken om hun val te breken.

Op een airtrack turnen verhoogt niet alleen de veiligheid. Het draagt ook bij aan de kwaliteit van je training.

Baanturners kunnen een lange airtrack gebruiken om verschillende sprongen te combineren.

Als je meerdere sprongen achter elkaar doet is een lange airtrack wel prettig. Ook bij je laatste sprong wil je natuurlijk dat je landing prettig en zacht is.

Cheerleading

chearleading op airtrack

Voor cheerleaders zijn airtrack matten ook fijn om te hebben. Als coach van een cheerleaderteam wil je een airtrack kopen die ruim genoeg is. Zeker als je acrobatische oefeningen doet waarbij je de hoogte in gaat.

Als je weleens kijkt naar cheerleaderwedstrijden zie je dat ze dat op harde ondergronden doen. Bijvoorbeeld op een voetbalveld in een stadion.

De trainingen worden wel op zachte ondergrond gedaan. Althans, aan het begin wel.

Je zult de oefening eerst goed moeten trainen op een veilige ondergrond. Daarna ga je vanzelf over op een hardere ondergrond. Zo maak je jezelf goed en veilig klaar voor de wedstrijden.

Voor cheerleading wil je een airtrack kopen die groot genoeg is voor een groep. Een airmat van 4 meter of zelfs 5 meter lang en breed is wel het minimum.

Freestyle trampoline springen

trampoline springen airtrack

Freestyle trampoline springen doe je niet per se op een airmat. Zij gebruiken het product vooral om hun val te breken. Als je een trampolinepark hebt is een airmat perfect te gebruiken om je trampolines heen.

Trampoline springen is natuurlijk een ‘action packed’ sport. Je maakt veel sprongen, duikelingen en zult nogal eens van de trampoline vallen. In dat geval is het natuurlijk fijn om een goede airtrack te hebben die je val breekt.

Heb je een trampoline in de tuin, maar vind je airtracks te duur? Gymnastiekmatten zijn een goed alternatief. Of hou webshops in de gaten of er misschien een aanbieding in airmatten is.

Vechtsporten

Tijdens wedstrijden van vechtsporten kun je airmatten niet zo goed gebruiken. Je vecht vaak op een gekaderde mat of in een ring. Airmatten zijn wel goed om te gebruiken tijdens trainingen.

Judoka’s worden bijvoorbeeld nogal eens over de schouder op de grond geworpen. Dan is het prettig als de landing een beetje zacht is. Zeker als je nog bezig bent met leren hoe je je val kunt breken.

Hoeveel kost een goede airtrack mat?

Dat ligt er maar net aan wat je budget is. Ook ligt het aan hoe professioneel je te werk wilt gaan. Zoals je in dit artikel hebt kunnen lezen zijn er genoeg voordelige airtrack matten.

De prijs voor een goede mat voor thuis zal tussen de 150 en 300 euro liggen. Deze matten worden toch niet gebruikt voor wedstrijden. Ook is het waarschijnlijk niet de bedoeling om profwedstrijden in je achtertuin te organiseren.

Wil je een professionele mat kopen? Dan ben je wel een hoop geld kwijt. Daar krijg je natuurlijk ook een goede kwaliteit voor terug. Topsporters zullen al snel boven de 1000 euro willen betalen voor een mat.

Gelukkig kun je als trainer of docent ook gewoon een goedkoper model kopen. In gymzalen liggen vaak genoeg matten uit de prijsklasse van 150 tot 300 euro. Kinderen gaan het verschil niet merken, zij zullen gewoon plezier maken op de airtrack.

Kan een airtrack tegen water?

waterproof airtrack

Over het algemeen kunnen airtracks goed tegen water. Per product is dit natuurlijk verschillend. Kijk in de productomschrijving van de airmat of deze goed tegen water kan.

Sommige producten hebben een speciaal laagje over de airtrack heen. Dit laagje zorgt ervoor dat vocht en vuil niet aan de mat blijft vastzitten. Met water kun je daardoor alle viezigheid zo wegspoelen.

De meeste airtracks kunnen zelfs op het water gebruikt worden. Dit komt omdat een airtrack dan eigenlijk dient als enorm luchtbed. Je kunt er met een hele groep op ronddobberen en bijvoorbeeld een waterpicknick op houden.

Al zou ik niet aanraden om de airtrack hele dagen op het water te laten. Dat is niet goed voor de kwaliteit van de buitenkant, door bijvoorbeeld algen of chloor.

Conclusie: De airtrack is een mooi product voor elke acrobatische sporter

Je kunt dus wel stellen dat een airtrack een topproduct is voor verschillende sporters. Turners, cheerleaders en zelfs vechtsporters kunnen er gebruik van maken.

De keuze is misschien wat lastig, want er zijn nogal wat airtracks op de markt. Toch hoop ik dat je de juiste keuze kan maken dankzij dit artikel.

Of het nu voor jezelf is of voor je klas, wij wensen je veel springplezier!
Veelgestelde vragen

Wat kun je doen met een airtrack?

Met een airtrack kun je oefeningen doen voor verschillende sporten, waaronder turnen en vechtsport. Daarnaast kan het gebruikt worden als multifunctioneel speelgoed.

Zijn er goedkope airtracks?

Ja, er zijn airtracks te koop vanaf ca. 150 euro. Je kunt daarvoor een degelijke mat verwachten. Maar let wel op dat je goede kwaliteit in huis haalt. Met dit artikel helpen wij jou in elk geval op weg met je zoektocht naar de beste airtrack.