Anabolen pillen: Alles over het gebruik van steroïde pillen

Als je van fitness houdt heb je vast weleens gehoord van anabolen pillen. Vooral onder krachtsporters zoals bodybuilders zijn steroïde pillen erg bekend.

Maar, wat zijn anabolen pillen precies? Dat lees je in dit artikel.

Allereerst behandelen we een aantal soorten anabolen pillen. Hierbij worden de bekendste types steroïde pillen uitgelicht. Bij iedere anabolen pil worden de effecten op je lichaam in detail beschreven.

Verder lees je meer over de gevaren en bijwerkingen van het gebruik van anabolen pillen. Hierbij wordt ook aangegeven hoe deze risico’s kunnen worden verkleind. Tenslotte lees je wat fitnessexperts zeggen over het gebruik van anabolen pillen.

Verschillende soorten anabolen pillen – Een gedetailleerde uitleg

anabolen voor vrouwen

Allereerst zijn er verschillende soorten anabolen pillen. Alle steroïde pillen zijn bedoeld om je spiergroei en spierkracht enorm te stimuleren. Daarom worden de pillen dus ook veel gebruikt onder bodybuilders.

Net als bijvoorbeeld SARMs zijn de meeste anabolen pillen echter illegaal. Daarom zijn veel steroïden gebruikers in de fitnessindustrie niet open over hun gebruik.

Ook vinden veel krachtsporters het gebruik van anabolen pillen ‘vals spelen’. Je trainingsprogressie dankzij steroïde pillen is namelijk veel sneller dan bij gewone fitness supplementen.

De bekendste soorten anabolen pillen zijn hieronder wat meer uitgelicht.

Trenbolone

Trenbolone, ook wel ‘Tren’ genoemd, is een van de bekendste soorten anabolen pillen. Deze vorm van anabolen is van origine vloeibaar en wordt dus ook wel ingespoten. Echter kun je Trenbolone tegenwoordig ook als steroïde pillen verkrijgen.

Trenbolone is een anabool dat wordt gebruikt om je spiermassa sneller te ontwikkelen. Ook verhoogt het middel je eetlust, maar stimuleert het tegelijkertijd je vetverbranding.

Je kunt dus meer eten, maar niet extreem veel vet aankomen. Hierdoor zul je tijdens het bulken meer spiermassa aankomen dan normaal.

Wel tast Trenbolone je hormoonproductie aan. Het middel vervangt namelijk de natuurlijke hormoonaanmaak van je lichaam. Dit kan vooral bij mannen vervelende effecten op je libido en zaadproductie hebben.

Dianabol

Dianabol is wereldwijd de bekendste vorm van anabolen pillen. Rond 1950 werd dit middel als eerst gebruikt als spiergroei middel bij krachtsporters.

Tot de dag van vandaag gebruiken bodybuilders deze steroïde pillen tijdens het trainen.

Allereerst heeft Dianabol een stimulerende werking op je spiermassa. Je zult binnen enkele weken kilo’s aan spiermassa aankomen, mits je intensief traint. Ook zal je spierkracht enorm toenemen, waardoor je zwaarder kunt trainen.

Verder behoudt Dianabol je spiermassa tijdens het droogtrainen. Je zult tijdens het afvallen dus minder spiermassa verliezen als je deze anabolen pillen gebruikt.

Dianabol is echter slecht voor je lever. Dit komt doordat je lichaam moeite heeft met het afbreken van de stof.

Clenbuterol

Ook Clenbuterol is een bekend en populair type anabolen pillen onder bodybuilders. Clenbuterol is ook bekend omdat verschillende professionele wielrenners het gebruikten tijdens de Tour de France.

Allereerst wordt Clenbuterol gebruikt om de vetmassa in je lichaam te verlagen. Het middel heeft namelijk een positief effect op je stofwisseling. Binnen enkele weken zal je vetpercentage al flink verlaagd worden.

Verder heeft Clenbuterol een stimulerend effect op je spiergroei en spierkracht. Je zult dus makkelijker in spiermassa aankomen. Ook zul je langer en zwaarder kunnen trainen met Clenbuterol.

Clenbuterol heeft tenslotte ook een positief effect op je spierdefinitie. Je spieren worden er mooi door gevormd, wat bij een laag vetpercentage goed zichtbaar is.

De nadelen van het gebruik van steroïde pillen

Het gebruik van steroïde pillen heeft verschillende nadelen. Sommige nadelen zijn niet gevaarlijk, maar kunnen wel vervelend zijn. Andere bijwerkingen zijn echter enorm gevaarlijk voor je gezondheid.

Hieronder lees je meer over de bijwerkingen en risico’s van anabolen pillen.

Vervelende bijwerkingen

kaal worden

Allereerst zijn er een aantal vervelende bijwerkingen die voorkomen als je anabolen pillen gebruikt. Deze bijwerkingen komen niet bij iedereen voor, maar het risico is zeker aanwezig.

Zo kun je bijvoorbeeld last krijgen van haaruitval op je hoofd. Veel bodybuilders die anabolen pillen gebruiken worden al vrij snel kaal. Er zijn zelfs verhalen van tieners die op hun 19e al bijna helemaal kaal zijn.

Verder kunnen steroïde pillen je libido flink verlagen. De aanmaak van testosteron wordt namelijk volledig overgenomen door de anabolen pillen.

Hierdoor wordt je zaadproductie minder en kun je zelfs erectieproblemen krijgen. Dit is voor mannen in de bloei van hun leven natuurlijk ongezond en zeer ongewenst.

Tenslotte kunnen anabolen pillen zorgen voor borstvorming bij mannen. Het overmatig hoge aantal testosteron dat je inneemt wordt namelijk deels omgezet in oestrogeen. Oestrogeen zorgt er dan weer voor dat je als man opeens borsten kunt krijgen.

Bij de meeste mannen verdwijnt deze borstvorming enige tijd na het gebruik van steroïde pillen. Echter zijn er ook gevallen bekend waarbij de borstvorming blijvend is.

In dat geval zul je een operatie moeten ondergaan om de mannenborsten te verwijderen.

Gevaarlijke risico’s

Naast de vervelende bijwerkingen kent het gebruik van anabolen pillen ook een aantal ernstige risico’s.

Deze gevaarlijke risico’s kunnen je gezondheid flink aantasten. Bij sommige krachtsporters is het gebruik van steroïde pillen zelfs dodelijk gebleken.

Allereerst kan het gebruik van anabolen pillen je hart nadelig beïnvloeden. Langdurig gebruik van steroïden verzwakt namelijk de kracht van je hartspier. Hierdoor loop je een groter risico op hartfalen als je niet stopt met anabolen pillen.

Verder kan het gebruik van steroïde pillen bij sommige mensen zorgen voor psychische problemen. Zo vergroot het gebruik van anabolen pillen het risico op psychoses en andere mentale afwijkingen.

Tenslotte tasten de anabolen pillen verschillende belangrijke organen aan. Zo kunnen je nieren en lever worden aangetast door steroïde pillen. Zeker op latere leeftijd, na langdurig gebruik, is het risico op deze bijwerking groot.

Zijn alle anabolen pillen illegaal?

illegale pillen

De term ‘anabolen’ wordt vaak gebruikt voor illegale steroïde supplementen. Echter is dit eigenlijk niet terecht. Het woord ‘anabool’ betekent letterlijk namelijk ‘opbouwend’.

Krachttraining op zichzelf is dus eigenlijk ook anabool. Toch zal de term anabolen in de meeste gevallen dus gekoppeld worden aan illegale steroïden.

Er zijn echter zeker legale anabolen te verkrijgen. Deze supplementen zijn uitvoerig getest en goedgekeurd door gezondheidsexperts. Enkele voorbeelden van legale anabolen zijn turkesterone en beta ecdysterone.

De risico’s van anabolen pillen verminderen

Ondanks de risico’s van anabolen pillen gebruiken veel bodybuilders de supplementen graag. Vooral bodybuilders op professioneel niveau grijpen snel naar steroïde pillen.

Dit doen ze vaak vooral omdat hun concurrenten het ook doen. Zonder anabolen te gebruiken zul je als bodybuilder helaas nooit het absolute topniveau kunnen bereiken.

De risico’s zijn nooit volledig te vermijden. Toch kun je proberen de bijwerkingen zo veel mogelijk te verminderen. Hieronder lees je hoe je dit kunt doen.

Een tijdelijke kuur gebruiken

Dosering pillen

Allereerst is het belangrijk om de anabolen pillen niet constant te gebruiken. Meestal worden steroïde pillen in de vorm van een kuur gebruikt.

Zo’n tijdelijke kuur kan 6 weken duren, maar soms ook enkele maanden. Dit hangt af van je sportieve doelen en je ervaring met anabolen pillen. Er zijn ook bodybuilders die de steroïden pillen meer dan een jaar gebruiken. Dit wordt meestal echter afgeraden.

Het is namelijk belangrijk om je lichaam te laten herstellen van de anabolen pillen. Anders kan je natuurlijke testosteron aanmaak bijvoorbeeld worden ontregeld. De schade die je lichaam hiermee oploopt is bijna niet te herstellen.

Gebruik legale varianten

Een andere logische manier om risico’s te verminderen is het gebruik van legale steroïde pillen.

Deze alternatieve supplementen zijn misschien minder effectief, maar je loopt minder risico op gezondheidsproblemen.

Je kunt bijvoorbeeld testosteron booster pillen kopen. Deze pillen hebben een spierversterkend effect, maar zijn veilig om te gebruiken.

Ook zijn er aanbieders van legale steroïden die dezelfde resultaten beloven als bij illegale varianten. Deze supplementen zijn veiliger om te gebruiken en geven je spiergroei alsnog een flinke boost.

Wat zeggen experts over steroïde pillen?

dokter wetenschappelijk onderzoek

Ook wetenschappers doen al jarenlang onderzoek naar het gebruik van anabolen pillen. Verschillende gezondheidsexperts testen jaarlijks nieuwe en bestaande supplementen op hoe veilig ze zijn.

Zij raden het gebruik van anabolen pillen af. Zo lees je in dit onderzoek uit 2022 dat steroïde pillen levensgevaarlijk kunnen zijn. Ook worden kleinere risico’s zoals haaruitval, acne en een verlaagd libido in dit onderzoek bevestigd.

Ook is er onderzoek gedaan naar het gebruik van natuurlijke anabolen. Hierover zijn onderzoekers minder kritisch. Deze supplementen zijn namelijk gemaakt van natuurlijke en/of lichaamseigen stoffen. De risico’s zijn dan ook een stuk lager.

Zo wordt het natuurlijke anabool creatine door experts aangeraden om te gebruiken. In dit artikel lees je wat de positieve effecten hiervan kunnen zijn.

Ook andere natuurlijke steroïden kunnen je trainingsresultaten volgens experts positief beïnvloeden.

Anabolen pillen gebruiken – Doen of niet?

Het gebruik van anabolen pillen is dus zeker niet zonder risico’s. Daarom wordt het ook niet aangeraden om steroïde pillen te gebruiken.

Natuurlijk hebben de supplementen ook voordelen, maar de gevaren zijn simpelweg te groot.

Verder zijn er genoeg alternatieve supplementen die je kunt gebruiken op je spiergroei te stimuleren. Deze veilige en legale anabolen zijn uitgebreid getest en zorgen voor mooie resultaten.

Wil jij toch anabolen gebruiken? Let dan heel goed op de manier waarop je dit doet. Je zult namelijk niet de eerste zijn die flinke gezondheidsproblemen oploopt door steroïde pillen.