Wil jij ashwagandha gebruiken? Dan wil je vast weten of ashwagandha gevaarlijk is. Je wilt natuurlijk alleen veilige supplementen gebruiken.
In dit artikel lees je daarom alles over de gevaren van ashwagandha. Hierbij lees je voor wie ashwagandha gevaarlijk is en waarom.
Verder lees je wat de exacte risico’s van ashwagandha kunnen zijn. De grootste risico’s worden hierbij uitgelicht. Tenslotte lees je meer over wat wetenschappers vinden van ashwagandha. Lees snel verder!
Ashwagandha gevaren in het kort
- Voor de meeste mensen is ashwagandha niet gevaarlijk. Toch zijn er mensen die het supplement beter niet kunnen gebruiken.
- Sommige gebruikers kunnen een allergie of overgevoeligheid hebben voor ashwagandha. Zij kunnen het supplement beter laten staan.
- Ashwagandha heeft in zeldzame gevallen een negatief effect op je hartslag en leverfunctie.
- Wetenschappers hebben ashwagandha bestempeld als veilig supplement om te gebruiken. Ook wordt de werking van het supplement gezien als positief.
- Alleen bij onbedachtzaam gebruik kan ashwagandha gevaarlijk zijn. Houd je daarom altijd aan het gebruiksadvies van de verkoper.
Voor wie is ashwagandha wél gevaarlijk?
Veruit de meeste mensen kunnen zonder problemen gebruik maken van ashwagandha. Het supplement is voor bijna iedereen ongevaarlijk.
Toch kan ashwagandha gevaarlijk zijn voor sommige mensen. Hieronder lees je wanneer je moet uitkijken met het gebruiken van ashwagandha.
Zwangere vrouwen
Allereerst is ashwagandha gevaarlijk voor zwangere vrouwen. Het supplement heeft namelijk effect op je hormoonbalans en je bloedsuikerspiegel. Tijdens de zwangerschap kan ashwagandha schommelingen in je hormonen en bloedsuikerspiegel veroorzaken.
Als je tijdens je zwangerschap toch ashwagandha gebruikt kan dit gevaarlijke gevolgen hebben. Zo is ashwagandha gevaarlijk voor je ongeboren kindje, omdat het een miskraam kan veroorzaken.
Overigens is ashwagandha voor vrouwen in de meeste andere gevallen gewoon veilig om te gebruiken.
Mensen met auto immuunziektes
Ook is ashwagandha gevaarlijk voor mensen met een auto immuunziekte.
Het immuunsysteem wordt door ashwagandha namelijk extra gestimuleerd. Bij mensen met een auto immuunziekte kan deze stimulans nadelige gevolgen hebben.
Zo is het immuunsysteem bij veel mensen met deze ziekte al zeer actief. Het gebruiken van ashwagandha kan dan zorgen dat je lichaamsweefsel negatief wordt beïnvloed. Hierdoor herstel je bijvoorbeeld slechter van ontstekingen of ziekte.
Ook kan ashwagandha de werking van je medicatie voor de auto immuunziekte beïnvloeden. Hierdoor werken de medicijnen bijvoorbeeld niet of gaan deze juist averechts werken. Je algehele gezondheid gaat dan dus ook achteruit.
Allergieën of overgevoeligheid voor nachtschade planten
Uit verschillende ashwagandha ervaringen blijkt dat het supplement voor de meeste mensen geen overgevoeligheid opwekt. Toch kun je overgevoelig of zelfs allergisch zijn voor ashwagandha.
Ashwagandha is namelijk een nachtschade, een plantsoort waar bijvoorbeeld ook tomaten en aubergines onder vallen. Als je allergisch bent voor deze plantsoort is ashwagandha dus geen supplement voor jou.
In dat geval kun je dus flinke allergische reacties krijgen van ashwagandha. Ernstige jeuk, ademhalingsproblemen en uitslag zijn veel voorkomende gevolgen van een ashwagandha allergie.
De mogelijke gevaren van ashwagandha
Het gebruik van ashwagandha is dus niet altijd zonder risico. De meeste ashwagandha bijwerkingen zijn gelukkig niet gevaarlijk.
Toch zijn er een aantal situaties waarin de gevolgen van ashwagandha gevaarlijk kunnen zijn. Hieronder lees je meer over de mogelijke gevaren van ashwagandha.
Leverschade
Allereerst kan ashwagandha leverschade opleveren. Gelukkig komt dit vrijwel nooit voor, maar toch is het iets om rekening mee te houden.
Vooral bij mensen met bestaande leverproblemen kan ashwagandha leverschade voorkomen. Zij hebben namelijk een slechte leverfunctie, waardoor de werkzame stoffen van ashwagandha onvoldoende worden verwerkt.
Ook bij het gebruik van onzuivere ashwagandha kan leverschade sneller voorkomen. Onzuivere ashwagandha producten kunnen namelijk schadelijke stoffen bevatten die de lever beschadigen.
Hartkloppingen
Verder zijn ashwagandha hartkloppingen een symptoom waar sommige gebruikers last van hebben. In de meeste gevallen zijn deze kloppingen ongevaarlijk, maar ze zijn wel zeer vervelend.
Als je al hartproblemen hebt, kan ashwagandha deze problemen verergeren. Hierdoor wordt het risico op hartritmestoornissen bijvoorbeeld groter.
Overigens zijn er geen gevallen bekend van mensen die door ashwagandha een hartstilstand hebben gekregen. De ashwagandha gevaren voor je hart zijn dus hoogstwaarschijnlijk niet levensgevaarlijk.
Vinden wetenschappers ashwagandha gevaarlijk?
Er zijn op dit moment nog weinig wetenschappelijke onderzoeken gedaan naar de gevaren van ashwagandha. Wel blijkt uit onderzoeken dat ashwagandha volgens experts een zeer veilig supplement is.
Ook blijkt volgens experts dat de werking van ashwagandha geen onzin is. Wetenschappers zijn namelijk positief over de effecten en het lage gezondheidsrisico van het supplement.
Wetenschappers benadrukken wel dat de aanbevolen dosering moet worden aangehouden. Te hoge doseringen kunnen het risico op bijwerkingen namelijk vergroten.
Ook is het volgens experts belangrijk om ashwagandha niet te lang achter elkaar te gebruiken.
De risico’s verminderen
Er zijn dus risico’s verbonden aan het gebruik van ashwagandha. Bij de meeste mensen betekent dit gelukkig niet dat ashwagandha gevaarlijk is.
Toch is het goed om deze risico’s zo veel mogelijk te vermijden. Daarom lees je hieronder hoe je de ashwagandha gevaren effectief uit de weg blijft.
Tijdelijk gebruik
Allereerst is het belangrijk om ashwagandha tijdelijk te gebruiken. Je lichaam heeft namelijk de tijd nodig om de hormoonbalans weer te herstellen.
Als je ashwagandha te lang gebruikt, zijn de risico’s op ashwagandha gevaren groter.
Zeker als je hart- of leverproblemen hebt is het belangrijk om ashwagandha tijdelijk te gebruiken. Tijdelijk gebruik kan in die gevallen namelijk meestal geen kwaad.
Aanbevolen dosering
Verder is het belangrijk om je aan de aanbevolen ashwagandha doseringen te houden.
Te veel ashwagandha is namelijk onnodig en kan zorgen voor bijwerkingen. Deze bijwerkingen kunnen op lange termijn gezondheidsrisico’s veroorzaken.
De meeste aanbieders van ashwagandha geven een aanbevolen dosering aan op hun verpakkingen. Ook kun je de hoeveelheid ashwagandha afstemmen aan de hand van je lichaamsgewicht.
Kwaliteitscontroles
Tenslotte is het belangrijk om de kwaliteit van je ashwagandha te controleren. Hierdoor verklein je de kans op het gebruik slechte supplementen. Bij gebruik van een slecht supplement kan ashwagandha gevaarlijk zijn.
Koop je ashwagandha dus altijd bij een betrouwbare aanbieder. De meest betrouwbare aanbieders van ashwagandha zijn bekende supplementenaanbieders.
Lees daarnaast de beoordelingen van andere gebruikers om te controleren of de ashwagandha veilig is. Als de reviews veelal positief zijn, is de ashwagandha in de meeste gevallen ongevaarlijk.
Is ashwagandha gevaarlijk of kan ik het gewoon gebruiken? Conclusie
Voor de meeste mensen is ashwagandha ongevaarlijk. Waarschijnlijk kun je het supplement dus gewoon zonder risico’s gebruiken.
Alleen in zeldzame gevallen is ashwagandha gevaarlijk.
Zo kan ashwagandha leverschade opleveren bij mensen met vooraf bepaalde leverziektes. Ook kan het supplement je hart dus aantasten, waardoor je hartkloppingen krijgt.
Ga dus voor jezelf na of ashwagandha gevaarlijk is voor jou. Raadpleeg desnoods een dokter om te zien of ashwagandha een geschikt supplement is voor jou.
Mijn naam is Daan en ik ben een grote sport- en fitnessliefhebber. Naast dat ik zelf graag train, vind ik het leuk om anderen hiermee te helpen. Dankzij mijn ervaring als personal trainer en voedingsdeskundige kan ik jou voorzien van de juiste informatie.