Als sporter heb je wellicht weleens gehoord van ashwagandha. Dit supplement zou goed zijn voor je sportprestaties en je algehele weerstand.
Maar is dit wel zo?
In dit artikel lees je of ashwagandha onzin is. Hierbij wordt de mening van verschillende gebruikers uitgelicht. Ook wordt er gekeken naar wat de wetenschap zegt over ashwagandha.
Na dit artikel weet jij dus of ashwagandha onzin is of niet.
Waarom vinden mensen ashwagandha onzin?
Er zijn gebruikers van ashwagandha die benoemen dat het supplement onzin is. Dit komt allereerst doordat ze geen verschil merken na het gebruik van ashwagandha.
Ook zijn er weinig studies gedaan naar het middel. Daardoor blijven de exacte effecten van ashwagandha onzeker. Dit schrikt mensen af om het supplement überhaupt te proberen.
Het is wel belangrijk om te benoemen dat lang niet iedereen ashwagandha als onzin ziet. Er zijn ook mensen die geloven in de potentiële voordelen ervan. Het is echter altijd slim om kritisch te blijven kijken naar dit soort supplementen.
De beoogde effecten van ashwagandha
Toch is ashwagandha zeker geen onzin middel. Veel winkels en drogisterijen verkopen het supplement natuurlijk niet voor niets. Zo kun je bijvoorbeeld ashwagandha bij Kruidvat kopen.
Hieronder lees je meer over de beoogde positieve effecten van ashwagandha. Ook worden de bijwerkingen van ashwagandha benoemd.
Voordelen ashwagandha
Allereerst is ashwagandha een middel dat ervoor zorgt dat je minder stress ervaart. Het middel reguleert namelijk cortisol, één van de bekendste stresshormonen.
Een bijkomend voordeel is dat je dankzij stressvermindering door ashwagandha kunt afvallen.
Verder heeft ashwagandha een positief effect op je weerstand. Je zult minder last hebben van bijvoorbeeld ontstekingen en andere kwaaltjes. Ook zul je sneller herstellen na ziekte dankzij ashwagandha.
Tenslotte heeft ashwagandha positieve gevolgen voor je slaapritme. Je zult langer en dieper slapen door het gebruik van dit supplement. Hierdoor zal je fitheid en energie door de dag heen flink verbeteren.
Bijwerkingen ashwagandha
Over het algemeen wordt ashwagandha als veilig supplement gezien wanneer je het correct inneemt. Toch zijn er een aantal bijwerkingen die je kunt krijgen van ashwagandha.
Allereerst kan ashwagandha hartkloppingen veroorzaken. Het supplement heeft namelijk effect op verschillende functies in je lichaam, zoals je bloeddruk. Gelukkig hebben veruit de meeste mensen geen last van hartkloppingen door ashwagandha.
Verder kun je in het begin last krijgen van maagklachten, zoals misselijkheid en maagzuur. Je lichaam moet namelijk wennen aan de dagelijkse inname van ashwagandha. Gelukkig verdwijnen deze klachten bij de meeste mensen al na een aantal dagen.
Wat zeggen wetenschappers erover?
De wetenschap is verdeeld over de exacte werking van ashwagandha. Er zijn namelijk nog niet veel studies beschikbaar over ashwagandha. Wel zijn experts het erover eens dat het middel wel degelijk positieve effecten heeft.
Zo kan ashwagandha voor vrouwen nut hebben bij het verminderen van klachten tijdens de overgang. Vooral opvliegers en slapeloosheid worden volgens experts een stuk minder dankzij dit middel.
Bij mannen kan ashwagandha volgens experts een positief effect hebben op de vruchtbaarheid. Het middel helpt namelijk om je testosteron niveau op peil te houden. Hierdoor zijn mannen vruchtbaarder en hebben ze een hoger libido.
Heeft ashwagandha nut? Conclusie
Ashwagandha heeft wel degelijk nut, blijkt uit verschillende onderzoeken en ervaringen. Ashwagandha is dus zeker geen onzin. De exacte effecten op je lichaam zijn echter moeilijk te testen.
Wel staat vast dat je stresslevels minder worden dankzij het middel. Ook zul je beter slapen en meer energie krijgen van ashwagandha.
Twijfel jij dus of je ashwagandha moet nemen, omdat je denkt dat het onzin is? Probeer het gewoon eens uit, je zult er zeker positieve effecten door merken!
Twijfel je of je het in combinatie met bijvoorbeeld andere medicijnen of kwalen mag innemen? Check dit dan altijd eerst bij een specialist voordat je begint met het innemen van ashwagandha.
Desteney is actief als voedingsdeskundige en is tevens onze cardio apparatuur specialist. Ze verdiept zich graag in supplementen voor krachtopbouw, gezondheid en vetverlies. Daarnaast test en beoordeeld ze graag diverse apparaten en materialen voor cardio en krachttraining.