Backstretcher kopen? Top 3 rugstretchers & Ervaringen

Als je een stijve rug hebt of pijnklachten aan je rug of nek, kan je een backstretcher kopen.

Een rug stretcher is een heel effectief apparaat. Het is niet voor niks dat diverse fysiotherapeuten het gebruik van een backstretcher aanraden. Maar hoe werkt het dan?

In dit artikel ontdek je de ervaringen van andere gebruikers en wat de beste rugstretchers zijn.

De beste backstretchers om te kopen

De werking van een backstretcher wordt erkend door diverse fysiotherapeuten én gebruikers. Waar successen zijn, wordt het aanbod groter. Dat geldt ook voor backstretchers, waarvan er vele op de markt zijn.

Dit zijn de 3 beste backstretchers:

1. Rugstretcher en Nekstretcher Combi

rugstretcher en nekstretcher

De zogenoemde Rolastretcher (van de makers van het originele model) en Neckstretcher zijn prima samen te gebruiken.

Onder meer tegen RSI en klachten aan je rug, nek en schouders is het effectief. Het is een combideal, waarbij je korting krijgt als je voor beide stretchers kiest.

De stretchers zijn gemaakt van beukenhout. Je krijgt 5 jaar garantie bij je aankoop. De backstretcher heeft een afmeting van 55 x 25 x 10 centimeter.

De neckstretcher bestaat uit twee met rubber beklede rollers. Ideaal om je monnikskapspier en nekwervels los te krijgen.
2. De enige echte Backstretcher

backstretcher rugstretcher

Voor de duidelijkheid: dit is de originele backstretcher die in 1995 is ontworpen en nog altijd de meest gebruikte rugstretcher is.

Ook bij deze houten rugstretcher krijg je 5 jaar garantie, en net als de Rolastretcher is ook deze gemaakt van beukenhout. Op zich logisch, omdat deze backstretcher door dezelfde fabrikant is gemaakt.

Dit massageapparaat heeft 30 uitsteeksels waarvan de vormen lijken op duimen. Deze geven je een ontspannende en verlichtende massage.

Het verschil tussen deze en de Rolastretcher zijn de uitsteeksels. Die zijn bij de Backstretcher duimvormig en bij de Rolastretcher zijn het letterlijk rollen.
3. VRL Sport Rugtretcher

sport rugstretcher

Een stuk goedkoper dan de andere twee uit dit lijstje is de VRL Sport Rugstretcher. Deze backstretcher heeft maar liefst 88 massagepunten en 8 magnetische therapie blokken.

Een ander pluspunt van deze rugstretcher is dat de VRL Sport in 3 verschillende hoogtes kan worden ingesteld.

De makers zeggen dat deze backstretcher niet alleen voor je rug kan worden gebruikt, maar voor veel meer lichaamsdelen.

Rug, armen, nek en billen kunnen prima met de VRL Sport worden gemasseerd.
Backstretcher kopen: waar let je op?

Met het grote aanbod op het gebied van backstretchers, is het goed om te weten dat er een aantal belangrijke punten zijn om op te letten.

De maat

Meestal zit het met de maat wel goed. Als je langer bent dan 1.90 meter, kan het zijn dat je een speciale maat nodig hebt.

Dit zie je bijvoorbeeld bij de Rolastretcher, deze is in twee maten beschikbaar.

Voor de originele backstretcher geldt dit niet, deze is universeel.

Het materiaal

houten back stretcher

Als je voor de originele backstretcher gaat, kom je bij een houten apparaat uit. Het is stevig en hard, en gaat lang mee. Eigenlijk is er geen sprake van slijtage.

Het is mogelijk om voor een zachtere backstretcher te gaan. De Rolastretcher is nog steeds van hout, maar door de rollen iets zachter.

Ook zijn er rugstretchers die gemaakt zijn van kunststof. Deze zijn nog zachter.

Prijs-kwaliteit

Er zit veel prijsverschil tussen de verschillende backstretchers. Dat zegt echter niet zoveel over de kwaliteit.

De eerste backstretcher en Rolastretcher zijn aan de prijzige kant, maar de kwaliteit is uitstekend.

Het is soms verleidelijk om voor goedkope varianten te gaan. Dit is echter niet altijd de meest slimme keuze. Met een backstretcher koop je iets voor de eeuwigheid, dat mag best wat kosten.

Aan de andere kant is het niet zo dat een goedkope backstretcher van bijvoorbeeld het Kruidvat per definitie slechter van kwaliteit is.

Kijk ook goed naar ervaringen van gebruikers.

De werking van de backstretcher

Het is niet het geval dat iedere backstretcher hetzelfde doet. De Rolastretcher bijvoorbeeld is geschikter voor oefeningen waarbij je over de backstretcher moet schuiven.

Een zachtere backstretcher (van kunststof) is ideaal om te stretchen, bijvoorbeeld bij spierpijn of om je spieren los te maken. Ook is dit prima om je houding te verbeteren.

Let wel, de oefeningen zijn mogelijk op iedere backstretcher, maar het ene model is net wat geschikter voor een bepaalde oefening dan het andere model.

Kijk daarom bij de aankoop goed naar het voornaamste doel dat de backstretcher voor jou heeft.

Hoe werkt een rugstretcher?

Veel mensen hebben rugklachten. Veel mensen zitten te veel en bewegen te weinig. Dat is niet goed voor het bovenste deel van je rug, waardoor de beweeglijkheid wordt verminderd.

Om dit te compenseren wordt een verkeerde houding aangenomen. En daar krijg je rug- en nekklachten van.

Met een backstretcher kan je je rug (en nek) op verschillende manieren behandelen. Om te beginnen wordt je rug gemasseerd en gerekt met een backstretcher.

Ook wordt je rug gemobiliseerd. Daardoor worden je klachten minder of zullen ze zelfs helemaal verdwijnen.

Een rugstretcher heeft een ronde vorm en er zitten knobbels op. Tijdens het gebruik wordt het bovenste deel van je rug weer beweeglijker.

De knobbels masseren je lange rugspieren, waardoor de wervelkolom soepeler wordt. Na enige tijd neem je haast vanzelf een betere houding aan.

Je nek kan je trouwens behandelen met de backstretcher, maar er zijn ook aparte nekstretchers te koop. Zoals je hebt gezien kan je vaak een goede combi deal scoren.

Hoe gebruik je een backstretcher?

backstretcher rug

Een backstretcher bestaat uit losse rollende onderdelen. Deze onderdelen zijn vastgemaakt aan twee steunen, die de vorm van een boog hebben.

Het is de bedoeling dat je met je rug op de backstretcher gaat liggen. De wervelkolom bevindt zich als het goed is tussen de rollende delen, je spieren komen op de rollers.

Vervolgens kan je verschillende oefeningen doen, waarbij je in meerdere houdingen over de backstretcher rolt.

Als je naast het gebruik van de backstretcher ook nog buikspieroefeningen gaat doen, behaal je helemaal goede resultaten.

Heeft een backstretcher nadelen?

Veel nadelen zijn er bij een backstretcher niet te bedenken. Uiteraard kan een backstretcher voor jou niet het gewenste effect hebben of vind je de rollen niet fijn om op te liggen. Dit zegt echter niks over de backstretcher zelf.

Een veelgehoord minpunt van een rugstretcher is dat ze op een enkele uitzondering na niet elektrisch zijn. Je moet er zelf op gaan liggen en zelf je rug masseren. Daar houdt niet iedereen van.

Ervaringen met de backstretcher

backstretcher rug

Meer dan duizend fysiotherapeuten maken gebruik van een backstretcher. Dat is niet voor niks. Het is simpelweg een zeer geschikt apparaat om je rug- en nekklachten te verlichten.

Dat blijkt ook wel uit de ervaringen van fysiotherapeuten.

Fysiotherapeuten die een backstretcher gebruiken roemen de veelzijdigheid van het massageapparaat.

Voor iedereen met rugklachten is een backstretcher een welkome toevoeging aan het behandeltraject.

Er wordt wel gewaarschuwd voor thuisgebruik. Niet dat dit gevaarlijk is, integendeel, maar het is wel zaak om de backstretcher op de juiste manier te gebruiken.

Fysio’s adviseren je de oefeningen goed op te bouwen, zowel qua hoeveelheid als qua intensiteit. Als je te snel te veel doet, krijg je juist rugklachten.

De meeste gebruikers hebben positieve ervaringen met een rugstretcher. Wel geven ze vrijwel unaniem aan dat je de backstretcher regelmatig moet gebruiken. Dat hoeft niet zozeer dagelijks te zijn, maar wel meerdere keren per week.

Door meermaals per week de backstretcher te gebruiken, hebben gebruikers een minder stijve rug en zijn de pijntjes in zowel rug als nek minder geworden.

Een punt van aandacht is nog wel dat je er tijd en een beetje inzet aan moet wijden. De oefeningen kunnen in het begin best zwaar zijn en er zijn comfortabelere posities dan liggen op een backstretcher.

Maar alles voor een goed doel, toch?


Relevante producten: