Balance board kopen? Bekijk de top 5 beste balansborden

Ben je op zoek naar een balance board om je evenwicht te verbeteren? Met een balansbord werk je aan je stabiliteit en versterk je tegelijkertijd je spieren.

Daarnaast kan het ook nog eens helpen bij het revalideren van blessures. Het biedt dus meerdere voordelen!

Heeft jouw sportschool geen balance board en wil je er toch graag mee trainen? Of wil je graag eentje aanschaffen voor jouw home gym?

Hieronder zetten we de top 5 beste balansborden op een rij. Ook leggen we uit waar je op moet letten bij het kopen van deze fitness accessoire. 

Weet je niet zo goed hoe je een balance board moet gebruiken? Geen zorgen, ook dat vertellen we je! 

Top 5 beste balansborden

Er zijn veel verschillende balansborden verkrijgbaar, maar welke kun jij nu het beste kopen? Hieronder hebben we een top 5 beste evenwichtsborden opgesteld.

Deze borden hebben we onder andere beoordeeld op prijs, kwaliteit en ervaringen van gebruikers. 

We hopen dat we hiermee je keuze iets makkelijker maken!

1. Focus Fitness balans trainer

Focus Fitness Balanstrainer

Deze balanstrainer ziet er iets anders uit dan het vorige model. Het is namelijk een balance board in de vorm van een bal.

Deze halve bal kun je aan twee kanten gebruiken, zowel boven als onder. Hierdoor doe je er een hoop verschillende oefeningen mee.

De Focus Fitness Balance Trainer wordt geleverd met speciale weerstandkoorden en een voetpomp. Met deze voetpomp bepaal je zelf hoeveel lucht er in de bal zit.

De bal heeft een diameter van 53 cm en is dus vrij groot. Daarnaast kan deze evenwichtstrainer tot een hoogte van 20 cm worden opgepompt.

Het is een eenvoudig fitness board, maar het doet wat het moet doen. Het biedt alle mogelijkheden om te werken aan je stabiliteit. Ook train je er eenvoudig diverse spiergroepen mee. 
2. Luxari balansbal

Luxari balanstrainer bal

De Luxari balansbal lijkt op de evenwichtstrainer van Focus Fitness. Dit bord heeft ook de vorm van een bal en kan aan twee kanten worden gebruikt.

Dit maakt dit balance board erg geschikt voor een groot aantal verschillende fitness oefeningen.

De bal wordt geleverd met pomp, zodat je zelf bepaald hoeveel lucht je in het balance board blaast. De twee weerstandsbanden maken het mogelijk om jouw bicep-, tricep- en schouderspieren te trainen. 

Met een diameter van 59 cm is deze evenwichtsbal vrij groot. Dit zorgt ervoor dat balanceren iets eenvoudiger wordt.

Deze Luxuri balansbal is dus hoofdzakelijk geschikt voor beginners. Al met al is deze balansbal een prima product. En het is ook nog eens vrij betaalbaar.
3. LifeSpan Airsoft Balance Board

LifeSpan Airsoft Balance Board

Het LifeSpan Airsoft Balance Board is niet zomaar een evenwichtsbord. Het is de eerste full-body trainer met een interactieve app.

Deze app is volledig gesynchroniseerd met het balance board en het is zelfs mogelijk om spellen te doen. De bewegingen die je maakt op het bord besturen de games in de app. Hierdoor ligt de focus op het spel en houd je de oefeningen een stuk langer vol.

De verschillende games maken jouw trainingen leuker en effectiever. Ze dagen je namelijk uit om al jouw spieren te gebruiken.

Je streamt de app ook eenvoudig naar je smart tv, zodat trainen in de huiskamer nog leuker wordt. Je kunt zelfs games met je vrienden en familie spelen!

Dit balance board van LifeSpan is niet de allergoedkoopste, maar hier krijg je ook zeker iets voor terug. Dit bord is gemaakt van de beste materialen en is zowel geschikt voor zowel volwassenen als voor kinderen. 

Bovendien heeft het evenwichtsbord ook een prachtig design. 
4. Tunturi Verstelbaar balans bord

Tunturi verstelbaar balans bord

Heb je geen groot budget? Maar wil je wel graag een balansbord kopen? Het Tunturi verstelbare balance board heb je al in huis voor een hele voordelige prijs. Maar hoe zit het dan met de kwaliteit?

Het evenwichtsbord van Tunturi heeft een kleine diameter, maar is wel heel praktisch in gebruik. Het bord is namelijk verstelbaar. Dit betekent dat je de moeilijkheidsgraad beetje bij beetje kunt opbouwen.

Je stelt zelf de hoogte in en het bord daagt je uit om oefeningen gaandeweg moeilijker te maken. Dit maakt de balanstrainer erg geschikt voor beginners!

Ben je een gevorderde? Of wil je moeilijke oefeningen kunnen doen? Dan is dit waarschijnlijk niet het beste model voor jou. 

Wanneer je dit bord koopt, krijg je gratis toegang tot de Tunturi Training app. Hier vind je duizenden fitnessoefeningen, instructies en workout video’s. Deze helpen je het maximale uit het balance board te halen. 
5. Houten balance board van Nyamba

Domyos Balance board

Het balance board van Nyamba lijkt qua uiterlijk op het Tunturi evenwichtsbord. Maar toch zijn ze niet helemaal hetzelfde.

Dit bord is namelijk gemaakt van hout en is hierdoor iets steviger dan de vorige variant. Je hoeft je geen zorgen te maken over glijden. Het hout is namelijk voorzien van een ruwe coating.

Deze ruwe coating zorgt voor veel grip tijdens staande oefeningen, maar het heeft ook een nadeel. Liggende oefeningen zijn door deze coating niet erg comfortabel.

We adviseren je dan ook om een handdoek over de plank heen te leggen wanneer je je armen op het bord legt.

Dit houten balance board is onder andere verkrijgbaar bij de Decathlon. Het is een kwalitatief goed bord. En dat voor een lage prijs. 
Hoe gebruik je een balance board?

Een fitness balance board is een handig trainingshulpmiddel voor functionele oefeningen. Je gebruikt het voornamelijk om je balans en stabiliteit mee te trainen.

Ook is het een perfecte fitness accessoire voor het versterken van je buik- en onderrugspieren.

Het evenwichtsbord is al jaren populair bij fysiotherapeuten. Zij gebruiken het voornamelijk om blessures te verhelpen. Maar ook heeft vrijwel iedere sportschool een balance board.

Hieronder vind je een klein overzicht van een aantal oefeningen die je met het bord kunt doen:

  • Push-up
  • Stabiliteit trainen door op het bord te staan (met één of twee benen)
  • Squats
  • Lunges

Waar op letten bij het kopen van een balansbord?

Hoe kies je het beste balance board? Er zijn een aantal aspecten waar je op moet letten bij het kopen van een balansbord. Zo weet je zeker dat je geen miskoop doet!

Houd van tevoren rekening met de volgende factoren:

  • Materiaal
  • Belastbaarheid
  • Formaat
  • Vorm
  • Moeilijkheidsgraad

Materiaal

balance board hout

Er zijn balansborden verkrijgbaar van verschillende materialen. De meest voorkomende materialen zijn kunststof en hout. Beide materialen hebben andere eigenschappen en bieden diverse voor- en nadelen. 

Houten balansborden zijn vaak iets steviger dan kunststof exemplaren. Maar het balanceren op een houten bord kan soms minder comfortabel aanvoelen. Je glijdt namelijk sneller weg op hout dan op kunststof.

Vind je dit vervelend, maar wil je wel een houten bord aanschaffen? Er zijn ook varianten met een antislipstructuur verkrijgbaar.

In de meeste gevallen zegt het gewicht van het bord iets over de kwaliteit van de fitness accessoire. Hoe zwaarder het board, hoe beter de kwaliteit.

Dus zie je een fitness balance board van 1kg staan? Dan is deze waarschijnlijk niet stevig.

Belastbaarheid 

Kijk bij het kopen van een balansbord altijd naar de belastbaarheid van het bord. Het is belangrijk dat je een balance board voor volwassenen aanschaft. Er zijn namelijk ook varianten alleen geschikt voor kinderen.

Zorg ervoor dat het bord jouw gewicht kan dragen. Bepaalde borden hebben een belastbaarheid tot 120 kg, maar er zijn ook modellen die meer gewicht aan kunnen. 

Formaat

Hoe kleiner het balansbord, hoe moeilijker het is om jouw evenwicht te bewaren. Dus ben je een beginner? Kies dan eerst voor een iets groter balance board.

Stap wanneer je iets meer gevorderd bent over op een kleiner model. Kijk voor het aanschaffen dus altijd naar de diameter van het bord. 

Vorm

Balansbord varianten

Let naast het formaat ook altijd op de vorm van het balance board. Niet ieder balansbord ziet er hetzelfde uit. Er zijn modellen te koop in de vorm van een plank of een halve maan.

Het is ook mogelijk om een Bosu Ball balance trainer te kopen. Deze bal heeft aan de ene kant een harde schijf en aan de andere kant een ronde bol. 

Welke vorm je kiest, hangt af van persoonlijke voorkeur. Daarnaast bepaalt de vorm voor een groot deel de mogelijkheden van het evenwichtsbord.

Sommige oefeningen doe je wel op een Bosu Ball, maar niet op een plank. Bepaal van tevoren welke oefeningen je graag wilt doen en kijk vervolgens of dit mogelijk is met het bord dat je op het oog hebt. 

Moeilijkheidsgraad

Wist je dat balansborden een moeilijkheidsgraad hebben? Ben je een beginner? Kies dan voor een eenvoudig model met een gelimiteerd bewegingsbereik. Hierdoor is het makkelijker je evenwicht te behouden. 

Wordt het balanceren na een tijdje te makkelijk voor je? Dan kun je over gaan naar een bord van een hoger niveau. Gevorderden kiezen voor een roller board of rocker board. Dit zijn verschillende varianten van het balansbord.

Balanceren op een roller board waarbij de roller los zit, is het lastigst. Dit is dus geschikt voor de personen die het balanceren echt onder de knie hebben. Het rocker board is iets eenvoudiger. Hierbij zit de roller namelijk aan de plank vast. 

In het algemeen geldt: hoe groter het oppervlak waarop het bord steunt, hoe eenvoudiger het is om jouw evenwicht te bewaren. 

Conclusie

Balansboard makkelijk

Wil je graag een balance board kopen voor thuis? Bovenstaande balansborden zijn stuk voor stuk van goede kwaliteit.

Welke het beste is voor jou hangt echter af van jouw persoonlijke voorkeuren en wensen. Ook speelt het budget natuurlijk een rol.

Welk evenwichtsbord je ook kiest, we wensen je veel plezier met trainen!