Battle rope / Fitness touw kopen? De Top 8 van 2024

In spin, de bocht gaat in. Uit spuit, de bocht gaat uit.

Ken je dit liedje nog van het schoolplein? Tijdens het touwtjespringen was dit deuntje onmisbaar.

Als volwassenen zullen we minder gauw een springtouw pakken en een liedje zingen, maar een battle rope komt wel steeds vaker voor in trainingen! Deze zware fitnesstouwen geven jouw training nét die extra edge die je naar de next level helpt!

Wil jij een battle rope kopen? Bekijk dan deze ultieme koopgids. Niet alleen ontdek je de top 8 beste fitness touwen, maar ook werpen we een blik op de aandachtspunten en oefeningen.

De beste fitness touwen & battle ropes

Hieronder vergelijk je de beste battle ropes om te kopen. Neem een kijkje en bepaal welke het beste bij jouw budget, wensen en trainingsdoelen past.

1. ZEUZ Fitnesstouwen

zeuz_trainingstouwen

Deze aanbieding van Bol.com is perfect voor zowel de beginneling als de professionele fitness rope gebruiker. ZEUZ heeft dit fitness touw van nylon gemaakt zodat je er jaren gebruik van kan maken.

Ook zit er een muuranker bij waaraan je het touw kan bevestigen. Dit trainingstouw is van de hoogste kwaliteit en wordt zelfs door sportscholen gebruikt.

 • Lengte: 9 meter
 • Gewicht: 7,9 kg
 • Diameter: 40 mm

2. JPS Sports trainingstouwen

jbs_sports_fitness_touw

De battle rope van JPS Sports is geschikt voor bootcamp training, crossfit, HIIT en cardiotraining. Of je nou een full body workout wilt, explosieve krachttraining of een zware conditietraining zoekt, je vindt het bij een fitness touw.

Ook bij dit touw is er een bevestigingsanker meegeleverd zodat je gelijk kunt beginnen met trainen. De handvatten zijn van rubber gemaakt zodat ze makkelijk vast te houden zijn. Dit is de goedkoopste battle rope is onze lijst, maar hij levert niet in qua kwaliteit!

 • Lengte: 9 meter
 • Gewicht: 9,1 kg
 • Diameter: 38 mm

3. Decathlon Domyos Touwen

crosstraining_touw_decathlon

Domyos heeft een kwalitatief hoogstandje gemaakt met dit touw. Het gewicht is 7,5 kg en er zitten stevige rubberen handvatten aan. Uit 102 reviews is een geweldige score van 4.5 ster gekomen (van de 5).

De lengte van dit touw is 15 meter, een mooie lengte om buiten of in een grote zaal mee te trainen. De diameter is 36 mm en is dus makkelijk vast te houden voor zowel mensen met grotere als met kleinere handen.

 • Lengte: 15 meter
 • Gewicht: 7,5 kg
 • Diameter: 36 mm

4. VirtuFit battle ropes 12m

virtufit_rope_12m

Deze 12 meter lange fitness rope van VirtuFit is gemaakt van sterk polyester met een lange levensduur. Het touw is geschikt voor zowel binnen- als buitengebruik.

De diameter is 38 mm en het trainingstouw is 10,2 kg in gewicht. Ook is het touw voorzien van rubberen handvatten voor extra grip.

 • Lengte: 12 meter
 • Gewicht: 10,2 kg
 • Diameter: 38 mm

5. VirtuFit battle ropes 15m

battle_rope_15_meter_virtufit

Dit is het tweede fitnesstouw van VirtuFit, maar dan de 15 meter variant. Ook hiervan is de diameter 38 mm, maar het touw weegt wel 13 kg.

Dit touw is ook voorzien van rubberen handvatten en is geschikt voor ‘indoors’ en ‘outdoors’. De kwaliteit en eigenschappen zijn gelijk aan het touw van twaalf meter. Alleen het prijskaartje (en de lengte natuurlijk) verschilt.

 • Lengte: 15 meter
 • Gewicht: 13 kg
 • Diameter: 38 mm

6. ATX Power ropes – (10m of 15m)

atx power ropes

Nylon omhulsel, rubberen handvatten en extra metalen klemringen. De battle rope van ATX laat volgens ons niks te wensen over. Je kunt kiezen tussen 10 of 15 meter, met een klein prijsverschil.

Dit touw weegt 8,5 kg (10) en 12,75 kg (15), afhangend van de lengte die je kiest. De diameter van dit touw is ook 38 mm. Kun jij hier iets op aan te merken vinden, want ons lukt het niet!

 • Lengte: 10 of 15 meter
 • Gewicht: 8,5 of 12,75 kg
 • Diameter: 38 mm

7. PTessentials ropes

pt_essentials_battlerope

PTessentials heeft ook een fitnesstouw uitgebracht dat 15 meter lang is en een diameter heeft van (wederom) 38 mm. Het gebruikte materiaal is polypropyleen (kunststof) en heeft dus een lange levensduur.

De stevige en duurzame handvatten gaan rafelen tegen waardoor je er nog eens extra lang gebruik van kunt maken. Het gewicht is 12,8 kg. Je weet dat een product van hoge kwaliteit is als het wordt aangeraden voor commercieel gebruik door sportscholen en als het door alle mensen met vijf sterren beoordeeld is.

 • Lengte: 15 meter
 • Gewicht: 12,8 kg
 • Diameter: 38 mm
Wat is een battle rope?

battle rope training

Heb jij ooit mensen in de sportschool of op filmpjes in de weer gezien met een battle rope? Het ziet er heel zwaar uit, maar het is eigenlijk een stuk makkelijker dan je denkt!

Een battle rope (ook wel een bootcamp touw of een crossfit rope genoemd) is een lang, zwaar touw dat je bevestigd aan een paal of fitnessapparaat.

Als oefening sla je de touwen in golvende bewegingen heen en weer. Een goede battle rope gaat niet rafelen en heeft stevige handvatten die ervoor zorgen dat je grip houdt tijdens je training.

Battle ropes dragen verschillende namen. Bij crossfit en bootcamp trainingen wordt het touw vernoemd naar de training die gegeven wordt (crossfit rope of bootcamp touw).

Daarnaast wordt in dit artikel ook naar battle ropes gerefereerd als fitness ropes of trainingstouwen, maar we bedoelen hier allemaal hetzelfde mee.

Wat train je bij battlerope oefeningen?

Heb jij een hekel aan de gebruikelijke manieren om cardio in je workout te verwerken? Ben jij geen fan van hardlopen of de hometrainer, maar wil je wel wel je conditie op peil houden? Neem dan een kijkje in de wereld van battle ropes.

Cardio is goed voor je uithoudingsvermogen en het kan helpen met vet verbranden. Bovendien is het ook nog eens heel erg gezond voor je hart. Je bloed stroomt beter door je lichaam en de kans op hart- en vaatziekten wordt een stuk minder. Alleen maar voordelen, dus!

Hoewel het gebruik van een fitness rope erg goed is om je conditie te trainen zorgt de oefening ook voor spieropbouw.

Deze zware touwen zorgen ervoor dat vrijwel alle spieren in je lichaam zich aanspannen zodra je ze omhoog zwiept. Je traint hiermee je buikspieren, armen, schouders en ook nog je beenspieren. Een full-body workout met maar één oefening! Een goed alternatief voor cardio apparaten dus.

Relevante artikelen:

Pull up bars

Slam balls

Waar moet je op letten bij het kopen van een battle rope?

Je bent van plan om een battle rope aan te schaffen, waar moet je allemaal rekening mee houden? We hebben de belangrijkste dingen voor je uitgezocht. Zo haal je een kwaliteitsproduct binnen en voorkom je een miskoop.

Dit zijn de belangrijkste aandachtspunten bij het kopen van battle ropes:

 1. lengte
 2. gewicht
 3. materiaal
 4. dikte
 5. bescherming

Lengte

Je kunt verschillende lengtes kopen van een trainingstouw. De lengte die jij nodig hebt hangt af van de ruimte die jij tot je beschikking hebt en hoe intensief je de trainingen wilt hebben.

Hoe langer de fitness rope is, hoe zwaarder je training zal zijn. Ben je beginnend sporter of niet zo lang, ga dan voor een touw van 9 meter, voor intermediate raden wij 12 meter aan en als je het echt zwaar voor jezelf wilt maken of je bent richting de 2 meter lang, ga dan voor een touw van 15 meter.

Grote kans dat je dit leest en denkt dat je een langer touw moet gaan kopen zodra je beter wordt, maar dit is niet het geval. Als je doel is om zo snel mogelijk grotere spieren te kweken kun je een fitness rope van 15 meter kopen en deze niet bij de handvatten vastpakken, maar halverwege.

Zo wordt je training minder zwaar en kun je langzaam richting het einde toewerken. Je hoeft dus niet opnieuw te investeren zodra je meer spieren hebt gekweekt.

Het belangrijkste aspect van de lengte van je fitnesstouw is natuurlijk de ruimte die jij te besteden hebt. Je kan nog wel zo graag een 15 meter touw hebben, maar als je schuur 5 meter in de lengte is kom je daar niet ver mee.

Gewicht van de battle rope

Trainingstouwen wegen niet allemaal even zwaar. Een bodybuilder die met gemak 100 kg optilt heeft niet dezelfde touwen nodig als degene die voor het eerst de oefening uitprobeert.

Als je geen zware gewichten tilt kun je er dus voor kiezen om ook een lichter trainingstouw te kiezen. Een populaire trainingsvorm waarbij battle ropes gebruikt worden is echter HIIT training.

Hierbij worden explosieve, zware bewegingen ingezet die je maar een korte periode achter elkaar uitvoert. Als je van deze trainingsstijl houdt is een zwaarder touw een handige keuze.

Materiaal van het fitness touw

bescherming_crossfit_rope

Niemand wil een fitness touw dat na een maand alweer uit elkaar valt. Het materiaal waarvan de battle rope gemaakt is speelt dan ook een belangrijke rol. Alle touwen die wij in dit artikel aanraden zijn van hoge kwaliteit gemaakt en zullen dan ook erg lang mee gaan. Niet alle battle ropes hebben die luxe, ook al hangt er een mooi prijskaartje aan.

Ben je van plan om de battle rope in je schuur te gebruiken of juist in je achtertuin? Het materiaal waarvan het fitnesstouw gemaakt is kan hierbij een rol spelen. Zoals met de meeste producten zijn niet alle materiaalsoorten geschikt voor zowel binnen- als buitengebruik en je wil niet voor een onaangename verrassing komen te staan.

De bekendste materiaalsoorten waarvan triainingstouwen worden gemaakt zijn kunststof, denk hierbij aan nylon of polypropyleen, of natuurvezel, zoals hennep.

Het grote voordeel van kunststof is dat de touwen meestal langer meegaan dan wanneer ze van natuurvezels gemaakt zijn, maar ze zijn wel duurder.

Fitnesstouwen die gemaakt zijn van natuurvezels kunnen sneller gaan rafelen. Vaak wordt er hier echter wel rekening mee gehouden door een rubberen omhulsel om de uiteinden te doen. Je had vast al geraden dat deze ook meteen als handvatten functioneren en je een betere grip geven.

Dikte van de ropes

battle rope aandachtspunten

Als je met een battle rope een serieuze training aan wilt gaan is het belangrijkste natuurlijk dat je het touw ook echt kan gebruiken. Het moet niet zo dik zijn dat je je handen er niet omheen kan leggen. De gebruikelijke dikte voor battle ropes is rond de 38 mm.

Hoe dikker het touw, hoe zwaarder de oefening. Er is immers meer materiaal wat jij heen en weer moet gooien in de lucht. Vaak wordt er een minder dikke diameter gekozen als de touwen voornamelijk voor cardio-oefeningen gebruikt worden (30-40 mm) en dikker als spiermassa opbouwen het doel is (max 80 mm).

Bescherming

Net als het materiaal zorgt omhulsel ervoor dat het touw niet uit elkaar valt. Bij goedkopere touwen is vaak te zien dat het gaat rafelen.

Dit ziet er niet geweldig uit, maar het is ook niet fijn trainen. Je trainingstouw moet jouw workout natuurlijk niet in de weg zitten. Een fitness rope kan een omhulsel hebben van bijvoorbeeld nylon dat ervoor zorgt dat het niet gaat rafelen of beschadigd.

Daarnaast worden touwen hierdoor vaak ook nog eens waterdicht en kun je ze prima buiten gebruiken. Zelfs als je in de regen wilt trainen.

Welke oefeningen kun je doen met een battle rope?

battle_rope_oefening_buiten

Zorg ervoor dat de uiteinden even lang zijn voordat je met de oefening begint. Zo kun je je spieren op een gezonde manier trainen en krijg je geen last van bijvoorbeeld je rug.

Alternating waves

De bekendste oefening is ‘alternating waves’, ofwel de golvende bewegingen die je in alle videos terug ziet komen. Hierbij gooi je de touwen om de beurt zo hoog en zo snel als je kunt.

Je zet hierbij je benen op schouderbreedte en je houdt je knieën een beetje gebogen (deze houding houd je bij alle oefeningen). Hoe dieper je in een squat gaat zitten bij het uitvoeren van deze oefening, hoe zwaarder het wordt.

Power slams

Bij deze oefening sla je de touwen zo hard als je kunt tegelijk op de grond. Hierbij komen de touwen hoog in de lucht en met een klap neer.

Hip toss

Bij deze oefening gooi je allebei de touwen naar één kant terwijl je met je heupen meedraait. Vervolgens herhaal je dit naar de andere kant.

Snakes

Bij deze oefening trek je de touwen parallel aan elkaar van de ene naar de andere kant. De touwen zwiepen hierbij over de vloer.

Het is ook mogelijk om bekende oefeningen een stuk zwaarder te maken door een battle rope erbij te gebruiken. Denk hierbij aan lunges, squats, side lunges, knees to stand en evenwichtsoefeningen.

Begin je al zin en inspiratie te krijgen voor trainingsmogelijkheden? Hoe krijg je deze touwen zo snel mogelijk in huis? We hebben hierboven voor jou een diverse lijst samengesteld met de beste battle ropes die nu op de markt zijn. De keuze is aan jou!

Battle ropes kun je ook zowel bij de Action als bij de Lidl halen, maar je kunt ze net zo goed online bestellen. Scheelt je weer een tripje naar de winkel in je drukke schema. Wat je ook liever hebt, met deze lijst hierboven heb je binnen een mum van tijd een kwalitatief trainingstouw in huis!

Waar kun je het beste een battle rope kopen?

Battle ropes zijn tegenwoordig te koop bij vrijwel alle fitness winkels. Wij zochten de beste verkooppunten voor je uit. Je vergelijkt ze hieronder.

 1. Bekijk aanbod bij Bol.com
 2. Bekijk aanbod bij Betersport
 3. Bekijk aanbod bij Fitwinkel
 4. Bekijk aanbod bij Fitnesskoerier
 5. Bekijk aanbod bij Decathlon

Plaats een reactie