Airbike kopen? Vergelijk direct de beste van 2024!

Een airbike is ideaal om je conditie op peil te houden of te verbeteren, en om af te vallen. Dankzij de luchtweerstand bepaal je zelf hoeveel weerstand je krijgt en hoe intensief je training is.

Wil jij een airbike kopen? Lees dan snel verder. In dit artikel bekijk je namelijk de beste airbikes. En ook ontdek je wat de voornaamste voordelen van een airbike zijn.

Beste airbike kopen? Check de Top 5

Als je een airbike gaat kopen ben je natuurlijk op zoek naar de beste airbike binnen jouw budget. In deze top 5 staan de beste airbikes in verschillende prijsklassen.

1. FitBike The Beast

Fitbike The Beast

De airbike die als beste uit diverse tests komt, is FitBike The Beast. Dit is meteen een van de stillere airbikes, vanwege de weerstand via een V-belt.

Bij veel andere airbikes gaat dit met een ketting, die een hoop lawaai maakt.

Verder is deze trainer erg stabiel en heeft de fitbike een trainingscomputer met interval knoppen.

Het grote voordeel van FitBike The Beast is dat het een trainer is die voor vrijwel iedere sporter geschikt is. Dat komt door de vele trainingsmogelijkheden.

Ook is de bediening eenvoudig en krijg je geen luchtstroom in je gezicht. Er zijn 7 voorgeprogrammeerde trainingsprogramma’s en het apparaat weegt 73 kilo.

Qua prijs zit FitBike The Beast in de middenklasse.
2. Assault Bike

Assault Bike

Een airbike wordt vaak ook wel een assault bike genoemd. Feitelijk is het de naam van een merk airbikes.

De Assault Bike is een van de meest duurzame die op de markt is. De Assault Airbike heeft een stalen frame en kan dankzij de versterkte cranks en pedalen intensief gebruikt worden.

Omdat deze airbike speciaal ontworpen is voor High Intensity Interval Training, is het een zeer geschikte trainer voor als je veel vet wilt verbanden.

Omdat je de training zo intensief kunt maken, gaat de vetverbranding ook na de training nog door.

De prijs van de Assault Bike zit net als The Beast in de middelste categorie.
3. Schwinn Airdyne AD8 PRO HIIT Airbike

Schwinn Airdyne AD8i PRO HIIT Airbike

Een hele mond vol, deze airbike van Schwinn. Dit is een van de duurdere in dit lijstje. De prijs is dan ook meteen het enige echte nadeel van deze airbike, want verder is dit een uitmuntend apparaat.

Je gebruikt een V-belt, waardoor de airbike stil is. Het stalen frame en groot wiel maken dat je je flink kunt uitleven op deze trainer.

De Airdyne AD8 heeft 9 trainingsprogramma’s, die te volgen zijn via het grote LCD scherm. Extra pluspunt is dat je een hartslagband kunt koppelen met het display, waardoor je hartslag zichtbaar is.

Twee andere onderscheidende punten zijn de handgrepen. Je kunt je handen namelijk op verschillende posities plaatsen, wat wel zo prettig is tijdens een intensieve workout.

De prijs is zoals gezegd wel wat aan de hoge kant, maar daar heb je een prima werkende en stabiele airbike voor.
4. Crossmax Air Bike PRO HIIT Interval Trainer

Crossmaxx air bike pro

Het verband wordt stilaan duidelijk. Iedere airbike is geschikt voor het doen van intervaltrainingen of HIIT trainingen.

De Crossmax Air Bike vormt daarop geen uitzondering. Op deze airbike kan je 8 verschillende workouts doen. De zitting kan je heel eenvoudig aanpassen door deze hoger of lager te zetten.

Deze airbike is tot 160 kilogram belastbaar, wat zwaarder is dan de meeste andere airbikes.

Ook heeft dit apparaat een groot en duidelijk LCD scherm. Een minpunt is dat je je handen maar op 1 positie kunt houden.

De prijs van deze airbike is wat aan de hoge kant.
5. Tunturi Platinum Pro Airbike

airbike pro platinum tunturi

De afsluiter is eveneens vrij duur, maar dan heb je ook wat.

Hoewel de eerlijkheid gebiedt te zeggen dat er airbikes zijn die een betere verhouding tussen prijs en kwaliteit hebben. Deze airbike van Tunturi heeft 11 programma’s en een ergonomisch zadel.

Het display heeft iets weg van de Assault Bike.

Een voordeel is dat de hartslagsensoren op het stuur zitten. Ook is het prettig dat er voetsteunen zijn voor als je alleen je armen wilt trainen.

Een minpunt is dat er geen koppeling met bluetooth mogelijk is, en dat is jammer voor een toch vrij prijzige trainer.
Wat zijn de grootste voordelen van een airbike?

Het onderscheidende van een airbike is dat de weerstand automatisch wordt aangepast naarmate de training vordert. Dat maakt de airbike uniek en maakt van dit apparaat de ideale manier om een HIIT training uit te voeren.

Zoals bekend zijn dit zeer effectieve trainingen voor het verbeteren van je vorm of conditie en om af te vallen. HIIT training is tot 50 procent effectiever voor vetverbranding.

Nog even terug naar het automatisch aanpassen van de weerstand van een airbike. Daar zit geen grens aan, omdat een airbike geen maximum snelheid heeft.

In een kwartier tot twintig minuten (zo lang duurt een workout op een airbike ongeveer) kan je jezelf volledig in het zweet werken. Na afloop heb je veel calorieën en vet verbrand, en heb je er spiermassa bij gekregen.

Een ander voordeel van een airbike is dat deze geschikt is voor zowel je onderlichaam als bovenlichaam en dat deze prima te gebruiken is als je wilt revalideren.

Kijkend naar nadelen van de airbike, komt de prijs naar voren. Een airbike is niet goedkoop.

En door de luchtweerstand kan het trainingsapparaat ook behoorlijk wat lawaai maken. Dit laatste kan je oplossen door voor een trainer te kiezen met een V-snaar, in plaats van een ketting.

Airbike workout

high intensity workout airbike

Het is inmiddels helder dat een airbike zeer geschikt is voor High Intensity Interval Training. Deze manier van intervaltraining is uitermate effectief als je wilt afvallen.

Het effect op het gebied van vetverbranding is groter dan wanneer je alleen rustige cardiotrainingen doet.

Met een airbike kan je diverse goede oefeningen doen, zoals:

  • Zo snel als je kunt. Probeer dit zo lang mogelijk vol te houden. Na een korte adempauze doe je nog een aantal sessies. Je lijf geeft vanzelf aan dat het mooi is geweest.
  • Variëren met RPM. Je doet bijvoorbeeld een minuut aan 100 RPM, gevolgd door een minuut aan 40 RPM. Zo combineer je kracht met cardio.
  • 15 keer een minuut. Dit is een zware training, waarbij je een minuut vol gaat, gevolgd door een minuut rustig. Haal jij 15 rondes?

In ieder geval is het voor vrijwel iedere training zo dat deze intensief is. Dit heb je echter voor een deel ook zelf in de hand, omdat de intensiteit automatisch wordt aangepast als je op de airbike traint.

Zo kan je toch nog een rustige training doen.

Hoeveel calorieën verbrand je op een airbike?

calorieën verbranden airbike

De calorieën vliegen er tijdens een training op een airbike snel doorheen. Gemiddeld is het zo dat je in een kwartier tussen 400 en 550 calorieën verbrandt.

Dat is behoorlijk veel en zoals je daarnet al hebt gelezen is een airbike daarmee zeer geschikt om af te vallen.

Dat het zo snel gaat met de calorieverbranding komt door de zwaarte van een training op een airbike en omdat je veel spiergroepen gebruikt. Op een airbike gebruik je onder meer je rugspieren, buikspieren, armspieren, schouderspieren en uiteraard je beenspieren.

Deze combinatie zorgt voor het hoge aantal calorieën dat je verbruikt. En je hoeft er dus helemaal niet lang voor te trainen. Gezien de zwaarte van een workout op een airbike, is dat ook wel lekker.

Een airbike wordt ook vaak ingezet als Crossfit fiets. Tijdens een (slopend) circuit is de airbike zeer geschikt om te gebruiken.

Airbike vergeleken met andere apparaten

vergelijking airbike fitnessapparaten

De total body workout die je op een airbike kunt doen, kan je niet op alle andere cardioapparaten doen. Op een hometrainer train je vooral je benen, net als op een loopband.

Het trainingsapparaat dat het dichtst bij een airbike in de buurt komt is de crosstrainer. Daarop train je ook meerdere lichaamsdelen en verbrand je veel calorieën.

Toch zijn er nog een hoop verschillen.

Om te beginnen neemt een airbike veel minder ruimte in beslag dan een crosstrainer, hometrainer of loopband.

Een tweede pluspunt van een airbike ten opzichte van een crosstrainer of ander cardio apparaat is dat je geen stroom nodig hebt. De airbike drijf je zelf aan. Er zijn echter wel types waarbij je stroom dient te gebruiken, maar over het algemeen zorg je zelf voor de aandrijving.

En op een airbike zit je waar je op een crosstrainer staat. Het grootste verschil tussen een airbike en andere apparaten is toch wel het aantal calorieën dat je verbrandt.

Op een airbike zit je na een kwartier rond 500 calorieën. Op een crosstrainer moet je daar minstens drie kwartier voor trainen.

Tijdens een workout op een loopband verbrand je in een half uur zo’n 500 calorieën, voor een hometrainer ligt dat aantal na een uur fietsen op zo’n 400 calorieën.

Daar onderscheidt de assault bike zich dus. Ook een roeitrainer komt qua aantal calorieën niet in de buurt bij een airbike.

De prijs van een airbike is vergelijkbaar met die van andere cardioapparaten.

Conclusie: is een airbike het kopen waard?

Een airbike is zeer geschikt voor mensen die willen afvallen. Ook als je stevige trainingen wilt doen waarbij je conditie met sprongen vooruit gaat, is een airbike een prima apparaat.

Hoewel je op een airbike ook rustig kunt trainen, is het vooral gemaakt om je stevig in het zweet te werken.

Daarom kan je voor workouts die je op je gemak wilt uitvoeren, een warming-up of revalidatie beter voor een ander apparaat kiezen.