Beste crosstrainer kopen van 2024? Dit is de top 7 (Getest)

Wil je goed in vorm raken door middel van een crosstrainer? Dan moet je uiteraard eerst de beste crosstrainer voor jou zien te vinden.

Ik weet dat dat niet altijd even makkelijk gaat. Er zijn namelijk zoveel toestellen, van zoveel verschillende merken op de markt.

Om jou te helpen, hebben we daarom de top 7 beste crosstrainers geselecteerd. Bovendien bespreken we ook de aandachtspunten waar je op moet letten bij het kopen van een crosstrainer.

Ik kan je garanderen dat je na het lezen van dit artikel de juiste crosstrainer hebt gevonden.

Daarnaast zul je veel belangrijke informatie rijker zijn. Die info gaat jou vast en zeker helpen bij je verdere zoektocht.

Lees dus zeker tot het einde!

De Top 7 beste crosstrainers vergeleken (reviews)

Nu je weet waarop je zeker moet letten bij de aankoop van een crosstrainer, gaan we het specifiek over de toestellen hebben.

Een crosstrainer kopen is één ding, maar een crosstrainer kopen die goed bij je past, is nog wat anders.

Voor beginners heeft het bijvoorbeeld weinig zin om een heel duur toestel te kopen, waarvan je 75 procent van de functies niet eens gebruikt.

Aan de andere kant heeft het ook geen zin om een crosstrainer te kopen onder jouw niveau. Daar zal je namelijk snel op uitgekeken zijn.

Hieronder vergelijk je onze top 7, waarin we de beste crosstrainers voor thuis bespreken.

1. VirtuFit CTR 3.0i

VirtuFit CTR 3.0i

Heel veel mogelijkheden, een goede kwaliteit en een stevig prijskaartje. Mocht ik de VirtuFit CTR 3.0i in een zin moeten beschrijven, dan zou ik vast en zeker deze zaken opnoemen.

Het goede nieuws is dat ik hem niet in één zin moet beschrijven, dus laat ons eens kijken van waar dit allemaal komt.

Uit de crosstrainer test bleek al snel dat dit toestel heel wat mogelijkheden had. Volgens VirtuFit zelf beschikt het toestel namelijk over maar liefst 18 trainingsprogramma’s.

Aangezien dit ook nog eens wordt gecombineerd met niet minder dan 32 weerstandsniveaus, biedt deze crosstrainer je heel wat trainingsplezier.

Door zijn vele mogelijkheden en voornamelijk door de vele niveaus, is dit toestel uitermate geschikt voor zowel beginners als gevorderden.

Ideaal als het toestel door meerdere gezinsleden zal worden gebruikt.

Daarnaast is het uiteraard ook belangrijk om even te kijken naar de algemene kwaliteit van deze crosstrainer.

Aangezien het toestel belastbaar zou zijn tot 150 kilogram, heeft men vast gebruikgemaakt van zeer stevige materialen. Dit zou de levensduur van deze crosstrainer voor thuis zeker ten goede moeten komen.

Het vliegwiel zelfs weegt trouwens maar liefst 26 kilogram. Indien je al eens zou gekeken hebben welke toestellen er zoal beschikbaar zijn, dan zul je wel weten dat dit best zwaar is.

Dit draagt bij tot de soepele natuurlijke beweging, of met andere woorden: extra comfort voor de gebruiker.

Hoewel dit toestel dus heel kwalitatief is gebouwd en het vele trainingsmogelijkheden biedt, is het zeker niet goedkoop.

Wanneer we de VirtuFit CTR 3.0i gaan vergelijken met andere toestellen, dan is deze aanmerkelijk een stukje duurder. In deze crosstrainer review draait het daar eigenlijk niet om, want je krijgt wel echt waar voor je geld.

Dat is de reden dat deze crosstrainer op de eerste plaats staat.




2. Senz Sports C7000

Senz Sports C7000 crosstrainer

Ben je op zoek naar een andere crosstrainer uit het topsegment? Dan is deze Senz Sports C7000 misschien eerder iets voor jou.

Wat mij voornamelijk aansprak aan dit apparaat, was zijn stoere uiterlijk. Dat design in combinatie met alle functionaliteiten was voor mij genoeg om het toestel op de tweede plaats te zetten.

Laten we maar eens kijken welke eigenschappen dit toestel zoal heeft.

Aangezien het toestel zelf zwaar is, staat het ook heel stabiel op de grond. Daardoor heeft ook deze Senz Sports crosstrainer een belastbaar vermogen tot maar liefst 150 kilogram.

Wat we wel moeten opmerken, is dat het vliegwiel van deze crosstrainer een stuk lichter is dan dat van de VirtuFit crosstrainer.

Dit vliegwiel weegt namelijk maar 12 kilogram, wat in principe nog steeds voldoende is, zeker voor een front driven vliegwiel.

Wat ik zelf heel fijn vind aan deze crosstrainer, is het display. Hoewel er niet zozeer speciale functies op zitten, is het wel heel makkelijk om het te gebruiken. Je past makkelijk de instellingen aan en alles werkt heel intuïtief.

Op die manier is het ook voor mensen zonder veel ervaring makkelijk om dit apparaat te gebruiken.

Aangezien ik zelf minder ervaring heb met dit apparaat, ben ik ook even online gaan kijken. Wat me als eerste opviel, waren de positieve reacties. Ik vond vooral positieve reviews dus dat is zeker geruststellend.

Senz Sports is bovendien ook een vrij gekend merk in Nederland, dus ook op dat vlak zit je zeker goed.

Voor de uitgebreide specificaties raad ik je aan om zeker eens de aankooppagina te gaan bekijken.




3. VirtuFit iConsole Total Fit Ergometer

VirtuFit iConsole Total Fit Ergometer

Binnen dezelfde categorie als de vorige twee toestellen, maar toch iets goedkoper. Zo kan je deze VirtuFit iConsole Total Fit Ergometer het beste beschrijven.

Heel wat mensen zijn enthousiast over deze crosstrainer en nadat ik zelf de kans had om hem uit te proberen, begrijp ik best waarom.

Bij het bouwen van deze crosstrainer voor thuis, heeft VirtuFit voornamelijk belang gehecht aan het comfort van de sporter. Ik kan zeggen dat je dat ook echt wel zo ervaart.

Door de zware roterende massa van maar liefst 22 kilogram, voelt elke beweging die je maakt erg natuurlijk aan. Ideaal dus voor een lange training om je conditie te versterken.

Hoewel ik van sommigen al heb vernomen dat de handleiding niet zo heel overzichtelijk is, is het toestel wel makkelijk te gebruiken.

Eigenlijk kan je het toestel vrij intuïtief bedienen, maar mocht je twijfelen, dan kan je ook steeds op de VirtuFit website terecht. Ook daar wordt veel informatie weergegeven.

Naar kwaliteit en stabiliteit toe, moet deze crosstrainer zeker niet onder doen voor de eerste twee op het lijstje. Daarom zou ik deze zelfs durven uitroepen tot de crosstrainer beste koop.

De prijs ligt lager dan verwacht voor een toestel binnen deze categorie en toch beschikt hij over de nuttige functionaliteiten die ik zelf belangrijk vond.

Uiteraard kan het wel zijn dat onze verwachtingen verschillen, dus daarom moet je zelf ook voldoende onderzoek doen naar de mogelijkheden van deze (of een andere) crosstrainer.




4. Focus Fitness Senator

Focus Fitness Senator

Niet alleen VirtuFit en Senz Sports zijn in Nederland bekend omwille van hun crosstrainers voor thuis. Ook Focus Fitness heeft de laatste jaren een mooie reputatie opgebouwd.

De Focus Fitness Senator kon dan ook helemaal niet ontbreken in ons toplijstje van de beste crosstrainers.

Benieuwd wat hij allemaal kan? Lees dan maar snel verder!

De Focus Fitness Senator staat heel erg stevig op de grond. Dat komt doordat het apparaat zelf vrij zwaar weegt (meer dan 60 kilogram) en doordat de steunen ver genoeg uit elkaar staan.

De Focus Fitness Senator crosstrainer is daardoor zowel geschikt voor een rustige training als voor een pittige work-out.

Ook in de programma’s heeft Focus Fitness dezelfde lijn doorgetrokken. Met maar liefst 12 programmaopties heb je steeds voldoende keuze.

Het is zeker zo dat er crosstrainers op de markt zijn met nog veel meer programma’s, maar de vraag is of je die eigenlijk wel nodig hebt. De meeste mensen kiezen toch vaak tussen één à twee dezelfde programma’s.

Een prima toestel dus, zeker voor zijn prijs! Kijk zeker eens op de aankooppagina of de specificaties aansluiten bij jouw noden.




5. Flow Fitness Perform X4i

Flow Fitness Perform X4i

De volgende crosstrainer op onze lijst ziet er misschien wat anders uit dan je gewend bent, maar het is eveneens een fantastisch toestel.

Flow Fitness is voor velen nog steeds een minder bekend merk, maar de laatste jaren worden ze steeds populairder. De prijzen zijn niet laag, maar je krijgt er dan ook heel wat voor terug.

Zo ook bij deze Flow Fitness Perform X4i, die zeker niet op onze lijst mocht ontbreken.

Met een roterende massa van maar liefst 30 kilogram, is dit een vrij uniek toestel binnen zijn categorie. Hoewel er slechts 16 weerstandsniveaus op zitten, biedt het toestel toch nog steeds voldoende mogelijkheden.

Dat komt mede door de 24 programma’s die erop zitten, waarvan de helft voorgeprogrammeerd zijn. Uiteraard kan deze crosstrainer worden gebruikt door beginners, maar eigenlijk is dit meer een apparaat voor de geoefende sporter.

Het toestel kan gebruikt worden door mensen tot 150 kilogram. Dat geeft aan dat de crosstrainer uiterst stevig op de grond staat. Goed dus voor een intensieve training.

Kijk zeker ook eens naar de uitgebreide specificatielijst van het toestel…




6. Focus Fitness Fox 4

Focus Fitness Fox 4 review

Op de voorlaatste plaats in onze top van beste crosstrainers, vinden we de Focus Fitness Fox 4 terug. Een prima toestel, dat reeds bekend is bij een zeer breed publiek.

De reden daarvoor? Wel, deze crosstrainer is een heel stuk goedkoper dan de modellen die we hierboven hebben beschreven. Met de Fox 4, richt Focus Fitness zich voornamelijk op beginnende en semi-geoefende thuissporters.

Deze crosstrainer wordt dan ook regelmatig bestempeld als de beste koop crosstrainer voor thuis.

De Fox 4 weeg in totaal zo’n 67 kilogram, waarvan 7 kilo toebehoort aan het vliegwiel. Naar stabiliteit toe, is dit ook een zeer goed toestel.

Met een maximaal gebruikersgewicht tot 135 kilogram, kan dit toestel door heel wat mensen worden gebruikt. Aangezien dit toestel iets minder uitgebreid is, neemt het ook net wat minder plaats in dan de vele soortgelijke crosstrainers.

Best handig dus wanneer je niet zoveel ruimte hebt.

Naar gebruiksgemak toe is het een fantastisch apparaat. Je wisselt makkelijk tussen de 16 weerstandsniveaus en je kunt ook kiezen tussen 12 programma’s.

Op die manier kan je veel afwisseling in je training brengen en gaat het sporten niet zo snel vervelen.

Heb je een iets lager budget en is het niet je bedoeling om zeer fanatiek te gaan trainen? Dan is dit mogelijks de beste crosstrainer voor jou.

Bekijk hem zeker even op de aankooppagina, zodat je al zijn functionaliteiten in detail kunt doorgronden.




7. Focus Fitness Fox 5

Focus Fitness Fox 5 ervaringen

Komt de Fox 4 dicht in de buurt bij wat je zoekt, maar mist hij nog net dat tikkeltje meer?

Geen nood, dan ben je misschien beter af met een Focus Fitness Fox 5, zeg maar het grotere broertje van de Fox 4. Net een beetje duurder, maar met net die extra paar mogelijkheden.

Het eerste verschil dat meteen opvalt, is het gewicht van het vliegwiel. De Fox 5 beschikt namelijk over een vliegwiel van 10 kilogram, wat toch net een stukje meer is dan dat van de Fox 4. 

Bovendien heeft dit trainingsapparaat een gewicht van 68 kilogram en is het maximaal belastbaar tot 150 kilogram. Ook net een stukje sterker dus.

Wat het aantal weerstandsniveaus en het aantal programma’s betreft, zijn beide apparaten gelijk. Ook de Fox 5 beschikt over 12 programma’s en maar liefst 16 weerstandsniveaus.

Om ze beter te kunnen vergelijken, raad ik je aan om de specificaties van beide toestellen even naast elkaar te zetten. Zo zie je ten minste meteen welk toestel het beste bij je past.




Crosstrainer kopen: waar op letten?

Laat ons eerst even kijken waarop je moet letten bij het kopen van een nieuwe crosstrainer. Als je hier rekening mee houdt, wordt het vinden van de beste koop een stuk makkelijker.

Kwaliteit

kwaliteit crosstrainer

In de eerste plaats moet je bij het kopen van een crosstrainer zeker letten op de algemene kwaliteit van het toestel.

De meeste mensen kopen een fitnesstoestel namelijk niet voor een jaar, maar voor meerdere jaren. Door een toestel van een betere kwaliteit te kopen, heb je meer kans dat het apparaat langer meegaat.

Hoe zie je echter of een crosstrainer van hoge kwaliteit is? Want makkelijk is dat niet altijd. Nou, er zijn gelukkig meerdere trucjes voor.

Zo is het ten eerste een goed idee om op de aankooppagina enkele reviews te bekijken van andere klanten. Dat geeft je meteen een goed beeld van wat zij precies denken over de crosstrainer.

Daarnaast is het ook goed om te kijken naar het gewicht van het toestel. Een crosstrainer die meer weegt, is waarschijnlijk gemaakt van zwaardere en sterkere materialen.

Het maximale belastbare gewicht vertelt je ook veel over de stevigheid van de crosstrainer.

Trainingsmogelijkheden

training crosstrainer

Nog een belangrijk punt dat je zeker in rekening moet brengen bij je beslissing, zijn de trainingsmogelijkheden.

Wat kan je precies met het toestel doen en hoe uitgebreid zijn de mogelijkheden?

Er zijn eigenlijk 3 zaken die je veel vertellen over de trainingsmogelijkheden van de crosstrainer: het aantal programma’s, het aantal weerstandsniveaus en of er al dan niet interactieve crosstrainer apps verbonden kunnen worden.

Het aantal programma’s geeft duidelijk aan tussen hoeveel programma’s je op het toestel kunt kiezen.

Deze programma’s bestaan zowel uit voorgeprogrammeerde trainingsprogramma’s, waarbij je helemaal niets moet doen, als uit manueel in te stellen programma’s.

Het aantal weerstandsniveaus vertelt dan weer iets over de mate waarin je gradueel kunt bepalen hoe zwaar je training zal worden.

Heeft een toestel meer niveaus, dan kun je rustig en stapsgewijs opbouwen. Met minder niveaus gaat het veel sneller.

Verbinden met apps

Tot slot bestaan er ook heel wat apps die geconnecteerd kunnen worden met bepaalde crosstrainers. Door middel van deze apps worden de trainingsmogelijkheden aanzienlijk uitgebreid.

Het is echter wel zo dat niet elke app compatibel is met elk toestel. Bovendien moet jouw crosstrainer eerst al compatibel zijn met een mobiel apparaat.

Let daar dus altijd goed op voordat je overgaat tot de aankoop van een crosstrainer. Zo kom je nadien niet voor verrassingen te staan.

Ook is het goed om te weten dat sommige van deze apps betaald zijn, of dat je mogelijk een abonnement zult moeten afsluiten.

Lees je daarom altijd eerst goed in. Óf maak gebruik van onze topselectie. In dit geval hebben wij de crosstrainers namelijk al uitgebreid voor jou getest.

Het vliegwiel

Het vliegwiel is de roterende massa van een crosstrainer. Dit is dus het gewicht dat je in beweging brengt zodra jij begint met trainen op het apparaat.

Belangrijk is om het gewicht van het vliegwiel te weten, hoewel dit niet allesbepalend is. De hoe zwaarder hoe beter gaat hier dus niet altijd op.

Daarnaast is de plaats van het vliegwiel belangrijk om te weten. Deze kan zich aan de voorkant of achterkant bevinden. We spreken dan respectievelijk van een front driven crosstrainer of rear driven crosstrainer.

Grootte

grootte crosstrainer

Niet iedereen heeft evenveel plaats om een fitnesstoestel thuis te stallen. Daarom is het ook enorm belangrijk dat je bij de aankoop let op de grootte van het toestel.

Over het algemeen is het zo dat hoe meer functies een toestel heeft, hoe groter de crosstrainer is. Ook is een zwaarder belastbare crosstrainer vanzelfsprekend groter.

Mocht je echt niet zoveel ruimte hebben, dan kun je kiezen voor een compacte crosstrainer.

Een andere mogelijkheid, is op zoek gaan naar een opvouwbare crosstrainer. Deze mag dan misschien wel veel plaats innemen tijdens de training, maar je kunt hem nadien wel makkelijk en compact opbergen.

Waarom een crosstrainer voor thuis kopen?

Een crosstrainer is goed voor je conditie en je kunt er goed mee afvallen. Ook kun je er kracht mee opbouwen.

Met een crosstrainer train je eigenlijk iedere spiergroep van je lichaam. Maar vooral je beenspieren en rugspieren worden getraind.

De crosstrainer biedt nog meer gezondheidsvoordelen, zoals je ook in dit artikel van Healthline kunt lezen. Zo zorgt de beweging op het apparaat bijvoorbeeld niet voor impact op je gewrichten. Dit maakt het eigenlijk voor iedereen een geschikt fitnessapparaat voor thuis.

Alternatieven voor het kopen van een crosstrainer

Als zelfs een goedkope crosstrainer een te grote investering voor je is, hoeft dat geen grote ramp te zijn. Je kunt er dan bijvoorbeeld voor kiezen om een crosstrainer te huren.

Je betaald dan een bedrag per maand en kunt stoppen wanneer je wilt. Dat is vooral een goede optie als je het apparaat slechts tijdelijk nodig hebt.

Natuurlijk kun je ook een kijkje nemen op de tweedehands markt. Denk bijvoorbeeld aan Marktplaats. Maar weet wel dat je bij een tweedehands crosstrainer niet kunt genieten van garantievoorwaarden en dergelijke.

Ook moet je maar net het geluk hebben dat je een goed model treft.

Conclusie

Een beste crosstrainer volgens Test Aankoop, of een beste crosstrainer volgens Consumentenbond mag er dan misschien niet zijn, maar hopelijk heb je na het lezen van dit artikel voldoende informatie om de beste crosstrainer voor jou te kunnen kopen.

Je kent nu op zijn minst al enkele van de belangrijkste aandachtspunten en bovendien kan je onze top 7 ook gebruiken om wat inspiratie op te doen.

Is een crosstrainer toch niet helemaal jouw ding? Dan kijk je misschien beter even naar een hometrainer, roeitrainer of een loopband. Ook dat zijn prima cardio apparaten voor vetverlies en om in vorm te blijven.

Ik wens je nog veel succes met je zoektocht naar de beste crosstrainer. Nadien alvast heel veel succes met je eerste training!