Beste eiwitpoeder / proteïne poeder? De Top 7 eiwitshakes

Goede eiwitshakes hebben diverse gezondheidsvoordelen. Enkele van deze voordelen zijn dat je ermee kunt afvallen, spieren opbouwen, en je dieet op een simpele manier kunt aanvullen met extra eiwitten.

Er zijn veel verschillende soorten proteïne poeder te koop, waardoor kiezen lastig kan zijn. Daarom ontdek je in dit artikel wat het beste eiwitpoeder is.

Daarnaast krijg je nog veel meer belangrijke informatie over proteïne poeder.

Beste proteïne poeder voor het maken van eiwitshakes

Als je voor het eerst op zoek gaat naar eiwitshakes, is het goed om te weten dat er allerlei soorten zijn. Zo gebruik je voor afvallen ander eiwitpoeder dan voor bijvoorbeeld spieropbouw.

Hieronder bekijk je de beste eiwit- en proteïnepoeders per doel:

  1. Beste eiwitpoeder voor afvallen – Low Calorie Meal
  2. Beste proteïne poeder voor afvallen – Whey Isolate XP
  3. Beste proteïne poeder voor spieropbouw – Gold Standard 100 % Whey
  4. De lekkerste proteïne poeder – Impact Whey protein
  5. Beste whey protein – XXL Nutrition Perfect Whey Protein
  6. Beste eiwitshake / eiwitpoeder voor duursporters – Natusport Whey Protein Isolate

1. Beste eiwitpoeder voor afvallen – Low Calorie Meal

low calorie meal body&fit

In een onderzoek van de Consumentenbond kwam Low Calorie Meal als beste maaltijdvervanger voor gewichtsverlies uit de bus.

Dit eiwitpoeder bestaat voor 36 procent uit eiwitten. Een portie bevat slechts 218 calorieën. Als je dit ter vervanging van je maaltijd gebruikt, hoef je geen rekenwonder te zijn om te concluderen dat je gaat afvallen.

Aan het eiwitpoeder zijn geen suikers toegevoegd. Als je dit poeder gaat gebruiken als afslankshake, kan je twee maaltijden per dag vervangen door Low Calorie Meal.

Je neemt dan niet alleen minder calorieën in, maar meteen ook een hoop goede vitaminen en mineralen.
2. Beste proteïne poeder voor afvallen – Whey Isolate XP

Whey Isolaat XP

Eiwit en proteïne is hetzelfde, daarom vind je hier een ander poeder dat goed werkt als je wilt afvallen.

Het proteïne poeder Whey Isolate XP van Body & Fit werkt goed bij het verliezen van gewicht, omdat er in 100 gram poeder slechts 0,4 gram koolhydraten zitten.

Dit proteïne poeder voor afvallen is suikervrij en vetvrij.

Je gebruikt deze shake als maaltijdvervanger. Ook kan je een shake nemen na het sporten, omdat het hoge eiwitgehalte (94 procent) ervoor zorgt dat je spieren sneller herstellen en dat de spieropbouw wordt gestimuleerd.
3. Beste proteïne poeder voor spieropbouw – Gold Standard 100 % Whey

Gold Standard 100% Whey

Als je proteïne poeder specifiek voor spieropbouw zoekt, kom je uit bij Gold Standard.

Dit proteïne poeder wordt het meest verkocht, en dat is niet voor niks. Dit poeder bestaat voor meer dan 80 procent uit proteïne, waarmee het zeer geschikt is voor spieropbouw.

Pluspunt van dit poeder is dat er geen fructose in zit. De eiwitten worden snel in je lichaam opgenomen, waardoor het perfect na je training te gebruiken is.

Er zijn meerdere smaken beschikbaar en wat ook wel fijn is, is dat het grote verpakkingen zijn. Daarom haal je zo’n 150 shakes uit één bus.
4. De lekkerste proteïne poeder – Impact Whey protein

Impact Whey Protein

Dit heeft natuurlijk een beetje met persoonlijke voorkeur te maken. Toch kan je in je zoektocht naar het lekkerste proteïne poeder wel met een aantal zaken rekening houden.

Zo is het belangrijk of de shake met water of iets anders zoals melk moet worden aangemaakt.

Voor aanmaak met water kan je het beste voor iets fris kiezen, zoals banaan of aardbei. Chocola en vanille is dan weer lekkerder met melk en toevoegingen zoals groente en fruit.

Impact Whey protein is in veel smaken beschikbaar. In combinatie met de goede werking ga je met dit proteïne poeder zeker de voor jou beste en lekkerste shake vinden.
5. Beste whey protein – XXL Nutrition Perfect Whey Protein

XXL Nutrition Perfect Whey Protein

Een van de goedkopere eiwitpoeders, maar tegelijkertijd een van de beste. Het eiwitgehalte is met 78 procent hoog.

Er zitten weinig koolhydraten en suikers in dit spul van XXL Nutrition. De hoeveelheid animozuren is perfect afgestemd op de behoefte van jou als gebruiker.

Omdat Perfect Whey Protein snel door je lichaam wordt opgenomen, is het advies om na het ontbijt of direct na het sporten een shake te nemen.

Volgens diverse gebruikers is dit het beste eiwitpoeder als je kijkt naar de verhouding tussen prijs en kwaliteit.
6. Beste eiwitshake / eiwitpoeder voor duursporters – Natusport Whey Protein Isolate

rsz_natusport_eiwit_shake_whey_protein_isolate

Duursporters hebben een andere eiwitshake nodig dan krachtsporters, omdat de shake bij duursporters minder voor spieropbouw dient, maar meer voor herstel.

Deze eiwitshake van Natusport zorgt ervoor dat je na een stevige inspanning je eiwitten op de juiste wijze kunt aanvullen.

Er zit geen vet in, nauwelijks suiker en volop eiwitten. Je kunt deze shake nemen als aanvulling op je dieet, of als herstel na het sporten.

Voor een wedstrijd kan je prima enkele uren voor de wedstrijd deze eiwitshake drinken, als extra boost.
Beste eiwitshake volgens Consumentenbond?

De Consumentenbond heeft behoorlijk uitgebreid onderzoek gedaan naar sportvoeding en de werking daarvan. Dit is gebeurd in samenwerking met de Anti Dopingautoriteit, waardoor je zeker weet dat je je niet met verboden producten inlaat.

De hierboven genoemde poeders zijn overigens ook allemaal veilig te gebruiken, zolang je niet (ruim) over de aanbevolen dosering gaat.

De Consumentenbond noemt Isostar Whey Protein het beste eiwitpoeder. Deze shake bevat 22 gram eiwit tegenover 1,8 gram vet en 2,2 gram koolhydraten.

Het voordeel van eiwitpoeder tegenover repen is dat je niet ongewenst veel suikers en vetten binnenkrijgt.

Als minpunt wordt genoemd dat het voor je spijsvertering niet altijd even goed is om eiwitpoeder te gebruiken. Winderigheid, buikpijn en diarree worden genoemd als mogelijke klachten.

De Consumentenbond heeft ook gekeken naar het beste eiwitpoeder op plantaardige basis. Zoals bekend bestaan deze poeders voornamelijk uit wei, of whey. Super Foodies Hemp Protein Powder wordt als goed plantaardig eiwitpoeder genoemd.

In vergelijking met ‘gewone’ eiwitpoeders hebben plantaardige doorgaans een minder hoge concentratie eiwitten.

Hoe kies je het beste eiwitpoeder / proteïne poeder

Als je een goede eiwitshake wilt kopen, moet je met een aantal zaken rekening houden. Dit zijn de belangrijkste.

Eiwitgehalte

Het gehalte eiwit is het meest van belang bij een eiwitpoeder. Dat is logisch, want je gebruikt het product om meer eiwitten binnen te krijgen, voor welk doel dan ook.

Let er vooral op dat de concentratie niet onder de 75 procent komt. Als er per 100 gram minder dan 75 gram eiwit in het poeder zit, zijn er waarschijnlijk minder goede grondstoffen voor de productie gebruikt.

De meeste poeders bevatten een concentratie eiwit die tussen 75 en 85 procent zit. Dat is prima. Hoger mag, maar heeft weinig zin.

Whey of caseïne

Whey of caseïne

Als je meer spiermassa wilt, kun je het beste whey gebruiken. Proteïne poeder op basis van whey gebruik je vooral voor en na het sporten. Dit werkt namelijk erg snel.

Caseïne wordt trager afgegeven. Daarom zijn shakes op basis van caseïne geschikter om voor het slapen gaan in te nemen. Dat kan het poeder ‘s nachts zijn werk doen.

De meeste shakes die je tegenkomt zijn echter op basis van whey.

Gecertificeerde producten

Je wilt geen troep in je lijf. Koop daarom altijd gecertificeerde producten. Dan weet je zeker dat je geen gevaarlijke of verboden stoffen in je lichaam krijgt.

Dat laatste is vooral belangrijk voor wedstrijdsporters. Het laatste dat je wilt is tegen de dopinglamp lopen.

Om je gerust te stellen; die kans is met een eiwitshake vrijwel nihil.

Suikers en koolhydraten

koolhydraten en suikers

Als het goed is kom je bij eiwitpoeders nauwelijks suikers en koolhydraten tegen.

De suikers die in het product zitten, het gaat om geringe hoeveelheden, zijn suikers uit lactose. Koolhydraten kom je in goede eiwitshakes evenmin in grote getalen tegen.

Je gebruikt proteïne poeder namelijk om af te vallen en/of spieren om op te bouwen. Daar heb je geen koolhydraten en zeker geen suikers voor nodig.

Als dit wel in een behoorlijke hoeveelheid in het eiwitpoeder dat je in je hoofd hebt zit, bestel dan vooral een ander poeder.

Anders kan je beter geen eiwitpoeder aanschaffen.

Juiste dosering

Je kon het daarnet al lezen, te veel eiwitpoeder kan tot allerlei ongemakken leiden. Sowieso zullen je darmen in het begin moeten wennen.

Je kunt een beetje last krijgen van flatulentie en in extreme gevallen van diarree en maagkrampen.

En sporters hebben rekening te houden met een dopinglijst. Nu is de kans zoals gezegd heel klein dat je daar met een gecertificeerde eiwitshake mee ‘nat’ gaat, toch kan je beter niet te veel innemen.

Op iedere verpakking staat de aanbevolen dosering. Ingewikkeld is het dus niet om je hieraan te houden.

Blijven sporten en eten

sport en eten

Een eiwitshake is veelal een toevoeging, en soms een vervanging. In het geval van het opbouwen van spieren gaat dit je niet lukken als je er niet bij blijft sporten.

Je lichaam is geen plant waarbij eiwitpoeder de rol van water speelt.

Proteïne poeder kan je wel gebruiken als maaltijdvervanger. Overdrijf hier echter niet mee. Op sommige verpakkingen staat dat je twee maaltijden per dag kunt vervangen door een eiwitshake.

Dit kan ook zeker, maar ga dit niet te lang achter elkaar doen, in verband met voedingsstoffen die je gaat missen.

Je kunt prima een gezond dieet naast het gebruik van eiwitpoeder doen.

Pas wel op met vetten, zoals vis, avocado’s en noten. Als je deze kort na het drinken van een eiwitshake inneemt, wordt de werking van het poeder minder.

Enkele uren na een shake kan je probleemloos gezonde vetten eten.

Waar zijn eiwitshakes goed voor?

Iedereen heeft eiwitten nodig. Ze stimuleren het immuunsysteem en helpen cellen en weefsels te herstellen en groeien.

Als je eiwitshakes gaat gebruiken, doe je dat voor de volgende doeleinden.

Spieropbouw

spieropbouw

De meeste mensen gebruiken eiwitshakes voor de opbouw van spieren. Eiwitten leveren de brandstof die nodig is om na een zware training je spierweefsel op te bouwen.

Tijdens een training worden spieren afgebroken. Eiwitten zorgen ervoor dat je spieren sneller herstellen en bovendien sterker worden.

Metabolisme

Alles valt of staat met regelmaat. Het beste effect voor je metabolisme behaal je door regelmatig te trainen en tegelijkertijd regelmatig een proteïne shake in te nemen.

De combinatie van eiwitten en training zorgt ervoor dat je vetvrije massa verhoogd wordt. Daardoor heb je meer calorieën nodig en wordt je metabolisme versterkt.

Afvallen

afvallen

Behalve voor de opbouw van spieren is eiwitpoeder ook een hulpmiddel voor afvallen. De eiwitten zijn vooral bedoeld om spiermassa te behouden tijdens het afvallen.

Van het poeder zelf val je niet af. Hoewel dit niet helemaal waar is.

Eiwitten vertragen namelijk je spijsvertering, waardoor je langer het gevoel houdt dat je vol zit. Waar je dan weer van af kunt vallen.

Effectiever dan repen of gewone voeding

Behalve dat het voor veel mensen handiger is om voor het slapengaan of na een training een eiwitshake te maken in plaats van kip te bakken, is eiwitpoeder zo samengesteld dat het effect optimaal is.

De concentratie eiwitten is een stuk hoger dan in een eiwitreep of eiwitrijke voeding. Kortom: het is een heel eenvoudige manier om snel aan je eiwitten te kopen.

Minder stress

De meeste mensen weten dit niet, maar eiwitpoeder zorgt ook voor een lagere bloeddruk en minder stress. Zeker in combinatie met een stevige workout zal je geest na het innemen van een proteïneshake heerlijk tot rust komen.

Proteïne bevat bovendien antioxidanten en het zorgt er verder nog voor dat je meer water binnenkrijgt.

Zoals je ziet zijn er veel voordelen voor je gezondheid.

Wanneer en hoe vaak kun je het beste een eiwitshake nemen?

proteïneshake

Er bestaat meer dan één manier om eiwitpoeder te gebruiken. Er zijn namelijk verschillende soorten.

Whey gebruik je bijvoorbeeld het liefst na het sporten.

De werking van dit poeder is snel, de eiwitten worden vrijwel direct in je lichaam opgenomen. Voor het herstel na de training is het daarom het beste om meteen na het sporten je shake te nemen.

Voor proteïnepoeder op basis van caseïne ligt dit anders. Dit wordt langzamer opgenomen. Daarom neem je dit idealiter in voordat je gaat slapen. Dan heeft de caseïne ’s nachts de tijd om zijn werk te doen.

Toch zijn er nog wel wat vragen over het beste tijdstip waarop je een eiwitshake in moet nemen.

De laatste jaren zijn er meerdere onderzoeken geweest, maar een eenduidig antwoord hebben deze onderzoeken nog niet opgeleverd.

Als je aanhoudt dat je een shake op basis van wei het beste kort na een training inneemt en caseïne voor het slapen gaan, zit je goed.

Fabrikanten willen nog weleens op de verpakking zetten dat je 3 eiwitshakes per dag nodig hebt.

Dat is niet het geval en bovendien afhankelijk van de maaltijden die je die dag hebt gegeten. Als daar al veel eiwitten in zaten, kan je makkelijk zonder shake.

Te veel eiwitten is niet schadelijk voor je gezondheid. Het kan er alleen voor zorgen dat je iets vaker dan gemiddeld naar het toilet moet of dat je last krijgt van winderigheid. Maar er zijn geen onderzoeken bekend die hebben aangetoond dat te veel eiwit slecht voor je is.

Daarom maakt het niet zoveel uit hoeveel shakes je per dag neemt. Dat kan je zelf prima inschatten door naar de eiwitten in je andere maaltijden te kijken.

Ook is het afhankelijk van hoeveel krachttraining je doet. Als je vaak fanatiek traint, neem je sneller een extra shake dan wanneer je duursporter bent.

Is een eiwitshake een gezonde vervanger voor ontbijt?

ontbijtshake

Het is zeker niet ongezond om een eiwitshake als ontbijt te gebruiken. In een eiwitshake zitten voornamelijk eiwitten, en deze zijn zeker niet slecht voor je.

Je kunt je alleen wel afvragen of een shake geschikt is als vervanger voor je ontbijt.

Behalve eiwitten krijg je namelijk nauwelijks andere voedingsstoffen binnen. Dat maakt proteïnepoeder niet het beste ontbijt dat je kunt nemen. Maar zoals gezegd is het ook niet ongezond, dus kan het geen kwaad.

Het is een manier om minder calorieën in te nemen. Daarom is een shake een goede vervanger als je wilt afvallen.

Voordat je fanatiek gaat sporten kan je beter een volwaardig ontbijt tot je nemen. Tenzij je nuchter wilt trainen, maar dat is weer een ander verhaal.

Voor het sporten is het het beste om een shake naast je ontbijt te gebruiken, en niet als maaltijdvervangende shake.

Goedkoop eiwitpoeder van de Action, Kruidvat, AH & Jumbo

Eiwitpoeder wordt dermate veel verkocht dat je het niet alleen in speciaalzaken ziet. In supermarkten of winkels zoals de Action en Kruidvat kan je proteïne poeder van diverse merken kopen. De kwaliteit daarvan is zeker niet slecht.

Als je naar de samenstelling van deze poeders kijkt, zie je meteen dat de verhoudingen goed zijn.

Daarmee verschillen deze poeders niet overdreven veel van de bekende merken. De verhouding tussen prijs en kwaliteit is bij shakes van Action, Kruidvat, Albert Heijn, Lidl en Jumbo meer dan prima.

Natuurlijk gaat het hier niet om het beste proteïne poeder. Die vind je in de speciaalzaken bij de gerenommeerde namen.

Maar als je budget beperkt is of je wilt eens testen of een shake iets voor jou is, kan je zeker naar een supermarkt of winkels zoals Action.

Via de knop hieronder vergelijk je direct de beste eiwitshakes: