Een indoor fietstrainer is ideaal om jouw conditie in de herfst en winter op peil te houden. Tegenwoordig zijn er heel veel verschillende trainingsfietsen verkrijgbaar. Maar welke kun je nu het beste kopen?
De beste indoor fietstrainer is stevig, comfortabel en biedt alle gewenste functionaliteiten. Hieronder hebben wij de beste 7 fietstrainers voor thuis geselecteerd.
We vergelijken deze onder andere op prijs-kwaliteitverhouding, productspecificaties en gebruikerservaringen. Zo zorgen we ervoor dat het maken van een keuze hopelijk iets makkelijker wordt!
Daarnaast vertellen we je precies waar je op moet letten tijdens het aanschaffen van een trainingsfiets voor thuis.
Dit zijn de beste indoor fietstrainers voor thuis
Het aanbod indoor fietstrainers is erg groot. We snappen dan ook heel goed dat het maken van een keuze erg lastig kan zijn. Om jou een eindje op weg te helpen, vergelijken wij een aantal fietstrainers met elkaar.
Hieronder vind je een overzicht van de 7 beste fietstrainers voor thuis. Bij elke variant vermelden we belangrijke eigenschappen.
1. Tacx T2875 NEO 2T – Beste smarttrainer voor thuis
Zoek je een interactieve fietstrainer voor thuis? De Tacx T2875 Neo 2T is niet zomaar een fietstrainer. Dit model is eenvoudig in gebruik en heeft alles waar jij naar op zoek bent.
Deze trainer is extreem krachtig, maar ook stiller dan ooit. Zo kun jij altijd trainen zonder dat jouw huisgenoten hier last van hebben. Wel zo fijn.
Bovendien zijn de trainingen op deze fietstrainer heel realistisch. Door een aantal unieke functies lijkt het net alsof je in de buitenlucht fietst. Je voelt ieder hobbeltje en het apparaat bootst diverse trillingen na. Zo lijkt het net alsof jij over grind, keien of een andere ondergrond fietst.
Een groot voordeel van deze smartbike is de ‘Pedal Stroke Analysis’. De pedalen zijn voorzien van sensoren die de bewegingen van jouw benen registreren.
Zo kun je precies zien hoeveel kracht je zet op je linker- en rechterpedaal. Vervolgens is het mogelijk om je bewegingen zo gelijk mogelijk te krijgen met een speciale trainingsmodus.
Je verbindt de trainer eenvoudig met de Tacx training app dankzij de Bluetooth functie. Met deze app volg je realistische fietstrainingen. Maar het is ook mogelijk om je route zelf samen te stellen.
De Tacx Neo 2T is een realistische, nauwkeurige en betrouwbare fietstrainer voor thuis. Maar hier zit ook een prijskaartje aan. Het is niet het goedkoopste model, maar hier krijg je wel topkwaliteit voor terug!
2. Wahoo Kickr Core – Goede prijs-kwaliteitsverhouding
De Wahoo Kickr Core is iets voordeliger dan de vorige variant, maar dit doet niets onder aan de kwaliteit. Deze fietstrainer voor thuis staat met name bekend om zijn scherpe prijs-kwaliteitverhouding.
Met een vermogen van 1800 Watt en een maximale hellingsgraad van 16% kun je krachtige trainingen verwachten.
Deze smartbike biedt een realistische trainingservaring door het grote vliegwiel. Je koppelt het sportapparaat eenvoudig met je sporthorloge, fietscomputer, Zwift of ander programma door Bluetooth en ANT+.
Bovendien hoef je je ook geen zorgen te maken over het lawaai. Het is namelijk een van de stilste trainers op de markt.
De Wahoo Kickr Core is een van de beste virtuele fietstrainers als je op zoek bent naar een betaalbaar, maar kwalitatief goed model. Door de goede prijs-kwaliteitverhouding raden wij deze trainer zeker aan.
3. Taxc Neo Bike Smart – Beste luxe fietstrainer
Gebruikers noemen de Taxc Neo Bike Smart ook wel het neusje van de zalm. Deze complete trainingsfiets is uniek en biedt de meest realistische trainingen; en dat gewoon in huis!
Je kunt er zelfs mee schakelen zoals bij een echte racefiets. Bovendien hoef je jouw eigen fiets niet aan de trainer te bevestigen. Scheelt weer tijd.
Deze smartbike is erg krachtig, maar ook super stil. Dit maakt het perfect voor thuisgebruik. De Taxc Neo Smart Bike bootst trainingen levensecht na en biedt tegelijkertijd gemak en comfort.
Zo maak je bijvoorbeeld gebruik van de twee ventilatoren die zorgen dat je niet oververhit raakt tijdens het trainen.
Houd je van bergritten? Dat is ook geen probleem voor de Neo fietstrainer. Hellingen tot 25% zijn mogelijk.
Maar let op: dit is een van de duurdere fietstrainers in dit rijtje. Als je het geld er voor over hebt, dan is dit wel een absolute aanrader.
4. Wahoo Kickr Snap – Budget fietstrainer
Wil je je achterwiel het liefste niet demonteren? Dan kies je voor een wheel-on fietstrainer.
De Wahoo Kickr Snap is de beste fietstrainer op dit gebied. Het biedt je alles wat je mag verwachten van een wheel-on trainer en hij is ook nog eens betaalbaar!
De Kickr Snap functioneert via een elektrorem. Dit maakt het model niet alleen budgetvriendelijk, maar ook erg duurzaam.
Bovendien is het de sterkste wheel-on fietstrainer op de markt. Je kunt er dus zeker intensief op trainen.
De weerstand van het apparaat stel je zelf in via je smartphone of een tablet. Volg je een bepaalde route? Dan past de Kickr Snap de weerstand automatisch aan. Het is uiteraard ook mogelijk om de trainer te verbinden met bekende apps zoals Zwift en Kinomap.
Sporters geven aan dat deze indoor fietstrainer eenvoudig in gebruik is. En hij is ook nog eens erg betaalbaar. Daarom vinden wij dit model zeer geschikt voor beginnende fietsers.
5. Tacx Flow T2240 – Fietstrainer voor een lagere prijs
Wil jij een smart fiets simulator voor thuis aanschaffen? Maar wil je niet de hoofdprijs betalen? Dan is de Tacx Flow T2240 een goede optie.
Deze fietstrainer biedt alle belangrijke opties voor een interactieve training. Je koppelt het apparaat dan ook met alle soorten trainingsapps.
De smartbike meet zowel je snelheid en vermogen erg nauwkeurig op zonder dat hier extra sensoren voor nodig zijn. Maar wil je toch een externe sensor gebruiken? Dan koppel je deze eenvoudig aan de fiets.
Je koopt de Tacx Flow voor een hele lage prijs. Het is een van de goedkoopste interactieve fietstrainers voor thuis.
Een klein nadeel van dit model is dat je zelf je weerstand moet verstellen tijdens het fietsen. Dit gebeurt dus niet automatisch. Maar verder vinden wij dit een prima fiets voor een prima prijs!
6. Elite Direto XR – Beste indoor trainer voor mountainbikers
Zoek je als mountainbiker de beste indoor fietstrainer voor thuis? De Direto XR is op dit moment de beste trainer voor mountainbikers.
De fiets heeft maar liefst een vermogen van 2300 Watt en kan een helling van wel 24% nabootsen. Een krachtig model dus!
De smartbike is uitgerust met een zwaarder vliegwiel dat zorgt voor een realistisch weggevoel. Je verbindt de Elite Direto XR eenvoudig met je smartphone, tablet of sporthorloge.
En uiteraard koppel je de fiets met trainingssoftware. Dankzij deze software past de fietstrainer automatisch de weerstand aan. Dit hoef je dus niet handmatig te regelen.
Maar deze indoor fiets is niet alleen geliefd onder mountainbikers. Ook voor gewone ritten met de racefiets is dit een kwalitatief goede trainer.
7. Tacx Galaxia – Beste fietsrollen voor thuis
Als je een fietstrainer wilt kopen, maak je een keuze uit verschillende modellen. Zo is het bijvoorbeeld mogelijk om voor een fietsrollen model te kiezen. Dit is een rollenbank waar je je eigen fiets op plaatst.
Er zijn een aantal goede smart rollenbanken, maar de Tacx Galaxia is naar onze mening toch echt de beste voor thuis. Dit model is niet interactief, maar het heeft wel een aantal andere goede eigenschappen.
De rollenbank is zeer geschikt voor het trainen van je balans en stuurvaardigheid. De rollen bewegen met je mee, wat zorgt voor een realistische fietsrit.
Bovendien hoef je niet bang te zijn om te vallen. De rollenbank is sterk en veilig. Ook vinden we het een groot voordeel dat je het toestel tot 80 cm in kunt schuiven. Zo berg je de fietstrainer na je training eenvoudig op.
Heb je nog niet veel ervaring met wielrennen? Een rollenfiets vergt best wel wat techniek en stabiliteit. Dit type is dan ook vooral geschikt voor ervaren fietsers.
Welk type fietstrainer is het beste?
In het rijtje met beste fietstrainers voor thuis hebben we diverse soorten fietstrainers met elkaar vergeleken. Zo staat er onder andere een rollenbank in het lijstje.
Voordat je een indoor trainingsfiets gaat kopen, is het belangrijk om te weten welke soort het beste bij jou past.
We verdelen fietstrainers onder in verschillende categorieën.
Rollenbanken
Bij een rollenbank, ook wel fietsenrollen genoemd, bewegen je fietsbanden over de rollen heen. Zo blijf je dus op dezelfde plek terwijl je fietst.
Een rollenbank is een van de goedkopere opties. Maar houd er rekening mee dat fietsen op een rollenbank best lastig is.
Het is dan ook het meest geschikt voor gevorderde baanwielrenners en mountainbikers. Je traint er onder andere je rompstabiliteit en balans mee.
Direct drive
Een direct drive trainer gebruik je door het achterwiel van je racefiets te demonteren. Vervolgens bevestig je de derailleur aan de trainer en je bent ready to go.
Direct drivers zijn erg populair omdat ze je trainingen zo realistisch mogelijk maken.
Wheel-on trainer
Wanneer je een wheel-on fietstrainer koopt, hoef je het achterwiel van je fiets niet te demonteren. Je zet je eigen fiets eenvoudig op de trainer.
Wanneer je niet veel geld uit wilt geven, is dit een goede optie. Houd er echter wel rekening mee dat wheel-on trainers iets meer geluid maken dan de andere soorten trainingsfietsen.
Fietstrainer voor thuis kopen: waar op letten?
Ben je op zoek naar de beste fietstrainer voor thuis? Dan zijn er een aantal aspecten waar je op moet letten. Een fietstrainer koop je natuurlijk niet iedere dag, dus het is belangrijk dat je een weloverwogen keuze maakt.
Hieronder vind je een overzicht van de belangrijkste aandachtspunten bij het kopen van een indoor fietstrainer.
Een smart fiets of niet?
Wil je graag trainen met software of apps? Dan kies je voor een smart trainer. Dit is een fiets die je kunt verbinden met diverse trainingsprogramma’s, zoals Zwift.
Daarnaast biedt een smartbike diverse interactieve mogelijkheden. Kies je bijvoorbeeld voor een training in de bergen? Dan past de trainer automatisch de helling aan. Maar ook voel je de ondergrond waarover je fietst.
Een smart fiets zorgt voor super realistische trainingen. Met een ‘normale’ trainer heb je dit niet.
Fietstraining apps
Wanneer je kiest voor een smart trainer, moet je erop letten dat deze compatibel is met jouw favoriete trainingssoftware. Om een route te rijden, heb je een app nodig. Bekende trainingsapps zijn bijvoorbeeld Zwift en Kinomap.
Niet iedere fiets simulator is compatibel met iedere app. Let hier dus van tevoren goed op. Weet je nog niet welke app jij het fijnst vindt? Misschien omdat je net pas bent begonnen met trainen?
Kies dan een indoor fietstrainer die werkt met zoveel mogelijk apps.
Het vermogen van de fiets
Wist je dat een indoor fietstrainer een maximaal vermogen heeft? Hoe hoger het vermogen, hoe intensiever je trainingen kunnen zijn.
Het vermogen wordt aangegeven in wattage en hangt voor een groot deel af van de bouwkwaliteit en stevigheid van het model.
De meest krachtige trainers hebben een vermogen van boven de 2000 Watt. Ben jij niet van plan om intensief te trainen? Dan kun je een model met minder vermogen dan 2000 Watt aanschaffen.
Wielmaten
Fietstrainers gebruik je met jouw eigen racefiets. De standaard wielmaat voor racefietsen is 28 inch. De meeste trainers zijn dan ook te gebruiken met 28 inch wielen.
Heb jij een afwijkende maat? Check dan van tevoren of de trainer hier wel geschikt voor is. Niet alle modellen zijn geschikt voor mountainbikes of tijdritfietsen.
Hellingpercentage
Ben jij een echte fan van bergritten? Of wil je gewoon af en toe een klim in de bergen nabootsen? Let dan op het hellingspercentage van de smart trainer. De maximale hellingspercentages lopen namelijk behoorlijk uiteen.
Er zijn bijvoorbeeld trainers met een maximaal stijgingspercentage van 10%. Maar er zijn ook varianten met een percentage van 25%.
Als je graag klimt met je racefiets kies je voor de trainer met het hoogste percentage. Vind je bergritten niet belangrijk? Dan hoef je hier natuurlijk niet op te letten.
Waar een fietstrainer kopen?
Ben je overtuigd? Weet je welke fietstrainer je wilt kopen? Tegenwoordig verkopen veel winkels indoor fietstrainers.
Denk bijvoorbeeld aan de Lidl en Decathlon. Hieronder bekijk je het aanbod bij diverse webshops. Ook kun je hier eenvoudig verschillende modellen met elkaar vergelijken.
Mijn naam is Daan en ik ben een grote sport- en fitnessliefhebber. Naast dat ik zelf graag train, vind ik het leuk om anderen hiermee te helpen. Dankzij mijn ervaring als personal trainer en voedingsdeskundige kan ik jou voorzien van de juiste informatie.