Beste hometrainer kopen? Dit zijn de 6 best geteste van 2024

Wil je een hometrainer kopen, maar weet je niet wat de beste hometrainer is? Geen nood. In dit artikel krijg je antwoord op deze en vele andere vragen.

Zo ontdek je wat het beste hometrainer merk is en in welke winkel je het best een hometrainer kunt kopen.

Tot slot worden ook de verschillende soorten hometrainers uitgelegd, want daar zit nogal wat verschil tussen.

Beste hometrainers voor thuis vergeleken

Dat er veel verschillende soorten hometrainers zijn, ga je alleen al zien in de lijst met de beste hometrainers.

Er is een speciale hometrainer voor thuis, maar ook een thuis trainer voor senioren, en natuurlijk is het ook belangrijk om naar de kwaliteit van goedkope modellen te kijken.

1. Beste hometrainer voor thuis – VirtuFit iConsole HTR 2.1

VirtuFit iConsole HTR 2.1 Ergometer Hometrainer

Als je de beste hometrainer voor thuis zoekt, kun je niet om de VirtuFit iConsole HTR 2.1 heen. Behalve dat dit een zeer betaalbaar model is, koop je hiermee ook nog een stevige, stabiele en comfortabele fietstrainer.

Deze thuis trainer heeft een belastbaar gewicht van 150 kilogram. Er wordt gebruik gemaakt van magnetische weerstand. Deze hometrainer maakt weinig geluid en is comfortabel in gebruik.

De iConsole HTR 2.1 heeft 24 programma’s, waaronder 12 voorgeprogrammeerde trainingen. Je kunt op hartslag trainen, of een pittige intervaltraining doen.

Een leuk extraatje van deze hometrainer is dat je de mogelijkheid hebt om met apps te trainen. Kinomap is een leuke. Hiermee kan je bestaande en zelfgemaakte routes rijden. Dit is een leuke toevoeging voor je trainingen.
2. Beste inklapbare hometrainer – Tunturi Cardio Fit B25 X-Bike

Tunturi Cardio Fit B25 X-Bike hometrainer

Als je een trainer zoekt die weinig ruimte in beslag neemt en ook nog eens goed voor je rug is, kom je bij de Tunturi Cardio Fit B25 X-Bike uit.

Deze fiets trainer voor thuis heeft acht weerstandsniveaus. Deze hometrainer heeft wel een wat lager maximaal belastbaar gewicht, namelijk 110 kilo.

Dit is een wat goedkoper model, en dat zie je ook wel aan de mogelijkheden. Zo heeft deze hometrainer geen trainingsprogramma’s, en is het stuur niet te verstellen.

Dat wil niet zeggen dat dit een kwalitatief slecht trainingsapparaat is. De comfortabele rugsteun is een groot pluspunt, net als dat de hometrainer opvouwbaar is. En de prijs is natuurlijk ook een groot voordeel.
3. Beste ligfiets hometrainer – Tunturi Competence F20R

Tunturi Competence F20R

Eveneens van het bekende en betrouwbare merk Tunturi is deze ligfiets hometrainer, de Competence F20-R.

Het grote voordeel van deze hometrainer is dat je geen druk uitoefent op je rug. De zitting is comfortabel, wat van de ligfiets hometrainer een ideaal fitnessapparaat voor revalidatie maakt.

Deze fiets trainer heeft acht weerstandsniveaus en drie ingebouwde trainingsprogramma’s.

Verder heeft de ligfiets een handige houder waar je smartphone of tablet op kan staan, zodat je tijdens het fietsen van je favoriete series kunt genieten.

Op deze ligfiets hometrainer kun je een maximaal vermogen van 300 watt ontwikkelen.

Daarmee is dit niet echt een geschikte hometrainer voor fanatieke of gevorderde fietsers. Zij gaan zeker tijdens intervaltrainingen over dit vermogen heen.

Op de monitor zie je de belangrijkste gegevens. Dat zijn je hartslag, snelheid, RPM, afstand en tijd. Wil je revalideren of fit blijven en je rug niet belasten, dan is dit jouw hometrainer.
4. Beste senioren hometrainer – FitBike Ride 6 iPlus

Fitbike Ride 6 iPlus

Over fit blijven en revalideren gesproken. Voor senioren is de FitBike Ride 6 iPlus een ideale hometrainer. Dit is een compacte hometrainer, die heel stil in gebruik is. En dat is wel zo fijn voor je huisgenoten en/of buren.

Het zadel van de Ride 6 iPlus is verstelbaar, zowel horizontaal als verticaal. Daardoor kan je altijd in een voor jou geschikte houding fietsen.

Een groot voordeel van deze hometrainer is dat je de beschikking hebt over niet minder dan 16 trainingsprogramma’s. Je kunt onder meer op hartslag trainen.

De hometrainer heeft sensoren waarmee je hartslag gemeten wordt, maar het is nauwkeuriger om een hartslagband te gebruiken.

Verder heeft deze fiets trainer een stevig vliegwiel en een maximaal belastbaar gewicht van 150 kilogram.

Dankzij de goede prijs, de vele trainingsprogramma’s en de gebruiksvriendelijkheid is dit de perfecte hometrainer voor senioren. Dankzij de iPlus module heb je de mogelijkheid om met apps te trainen.
5. Beste budget hometrainer fiets – FitBike Ride 5

Fitbike Ride 5

Als je puur naar de prijs kijkt, is het kleinere broertje van de Ride 6, de FitBike Ride 5, de beste hometrainer.

Deze hometrainer heeft eigenlijk alles wat je in een indoor fiets zoekt. Een behoorlijk zwaar vliegwiel, magnetische weerstand en voldoende trainingsprogramma’s.

Voor het hartslagprogramma is het fijn dat je op deze hometrainer een koppeling met je hartslagmeter kunt maken. Deze meting is een stuk nauwkeuriger, waardoor je veel gerichter kunt trainen.

De hometrainer heeft een eigen gewicht van 36 kilogram en een maximaal belastbaar gewicht van 150 kilogram.

Deze budget hometrainer heeft 24 weerstandsniveaus. Veel gebruikers roemen deze indoor trainer vanwege de goede verhouding tussen prijs en kwaliteit.
6. Beste professionele hometrainer voor thuis – Nautilus U628

Nautilus U628 Ergometer Hometrainer

De meeste hometrainers die hierboven worden beschreven, zijn te omschrijven als trimfiets. Ze zijn niet geschikt voor professioneel gebruik.

Dat zie je ook wel aan de prijs van deze hometrainers. Als je een professionele hometrainer voor thuis zoekt, kom je uit bij de Nautilus U628.

De Nautilus U628 heeft niet minder dan 29 trainingsprogramma’s. Het maximale vermogen is 400 watt en leuk om te weten is dat deze hometrainer 2 ingebouwde speakers heeft.

Dat dit een behoorlijk luxe hometrainer is, blijkt wel uit het gegeven dat er een ingebouwde ventilator in de hometrainer zit.

Het zadel is breed en zorgt voor een hoop comfort. En zoals het bij een professionele hometrainer voor thuis hoort, kan je met leuke apps trainen.
Waaraan moet een goede hometrainer fiets voldoen?

Als je een hometrainer gaat kopen en daar nog niet echt ervaring mee hebt, kan het lastig zijn.

Op het oog zien de meeste hometrainers er hetzelfde uit. Er kunnen allerlei leuke productspecificaties op het kaartje staan, maar waar moet je nu écht op letten?

Aantal weerstandsniveaus

Hoe meer weerstandsniveaus, hoe meer jij jezelf kunt uitdagen.

Als je van plan bent om behoorlijk fanatiek te trainen, is het aan te raden om voor lekker veel weerstandsniveaus te kiezen. Zo zit er meer variatie in je trainingen.

We raden aan om een hometrainer te kopen met minimaal 10 weerstandsniveaus. Zo kun jij de trainingsintensiteit namelijk opbouwen en/of afbouwen.

Maximale lichaamslengte

Een hele belangrijke. Je kunt een hoop geld uitgeven aan een nieuwe hometrainer, als je te groot voor de hometrainer bent, heb je er niet zoveel aan.

Alle hometrainers vermelden wat de maximale lengte van de gebruiker mag zijn. De meeste hometrainer fietsen zijn te gebruiken door mensen tot 1,90 meter of 2 meter. Mocht je langer zijn, kies dan specifiek een hometrainer voor lange mensen.

Kleine(re) mensen hoeven niet naar de lengte te kijken, omdat zij altijd wel op een hometrainer passen.

Gewicht vliegwiel

Het gewicht van het vliegwiel is belangrijk voor hoe soepel de hometrainer fietst. Hoe zwaarder, hoe beter gaat vaak op. Maar dat klopt niet altijd.

Er zijn genoeg hometrainers met een relatief licht vliegwiel die een goed remsysteem hebben. Het remsysteem is net zo belangrijk.

Gewicht van de hometrainer

Ook het gewicht van de hometrainer zelf is belangrijk. Dit bepaalt namelijk hoe stabiel de trainer is. Hier kan je er wel vanuit gaan dat een zwaardere hometrainer altijd beter is.

Dat komt omdat bij zwaardere hometrainers betere materialen worden gebruikt. Op een zwaardere hometrainer kan je intensiever trainen.

Het zadel

Zadel hometrainer

Elk zadel went, maar het is wel zo lekker dat het zadel meteen lekker zit. Test dit goed uit voordat je de hometrainer koopt.

Ieder zitvlak is anders. Er bestaat niet zoiets als een perfect zadel. Wel zit er verschil in de kussentjes in de zadels. Maar dit is grotendeels smaak.

Jouw persoonlijk doel

hometrainer zware mensen

Er zijn zoveel hometrainers te koop, dat er voor iedereen wel een geschikt model is te vinden. Het voordeel voor jou als koper is dat je veel keus hebt, maar dit kan meteen ook een nadeel zijn.

Bepaal van tevoren je trainingsdoel. Als het je puur om het onderhouden van je conditie te doen is, hoef je geen (semi) professionele hometrainer te kopen.

Andersom geldt ook: als fanatieke fietser is een instapmodel niet de beste keuze.

Ervaringen van gebruikers

De mening van iemand anders is zeker niet heilig, maar het is verstandig om daar bij de aankoop van een hometrainer wel naar te kijken.

Hometrainers worden veel gebruikt, daarom zijn er ook veel meningen van anderen over te vinden.

Een andere mogelijkheid is om naar de ervaringen van een officiële instantie te kijken. De Consumentenbond test bijvoorbeeld regelmatig fitnessapparaten, waaronder hometrainers.

De uitkomsten kan je meenemen in je uiteindelijke beslissing.

Wat is het beste hometrainer merk?

Dat er veel hometrainers zijn betekent ook dat er veel verschillende merken zijn. Het beste merk op het vlak van hometrainers is VirtuFit.

Het is niet voor niks dat de beste hometrainer voor thuis van dit merk is. VirtuFit is een Nederlands merk dat allerlei typen hometrainers heeft, zoals een hometrainer met lage instap en een opvouwbare hometrainer.

FitBike is eveneens een grote naam op het gebied van hometrainers. Het is een van de drie merken van Betersport, de andere zijn Focus Fitness en Senz Sports.

FitBike heeft diverse hometrainers op de markt, van instapmodellen tot meer geavanceerde modellen. FitBike staat garant voor een goede verhouding tussen prijs en kwaliteit.

Als je op zoek gaat naar een hometrainer, ga je zeker ook de naam Tunturi tegenkomen.

Dit is een van oorsprong Fins bedrijf dat al meer dan 50 jaar een toonaangevende naam in de fitnesswereld is. In 1969 bracht Tunturi de eerste ergometer hometrainer voor thuisgebruik op de markt.

Hometrainers van Tunturi hebben een goede prijs en geven je de kans om thuis op een goede manier te trainen of je conditie te onderhouden.

Andere gerenommeerde A-merken zijn:

  • Kettler
  • Flow Fitness
  • Domyos
  • Technogym
  • Life Fitness
  • Matrix

Wat is de beste winkel om je hometrainer te kopen?

Hometrainer kopen winkel

Online of in de winkel? Dat is een vraag die veel mensen die een hometrainer gaan kopen zich stellen. Het fijne is dat dit allebei kan.

Althans, bij sommige winkels. Dit zijn de beste (online) winkels om een hometrainer te kopen. Met de beste als eerste.

Fitwinkel

Fitwinkel bestaat sinds 2001 en is dé toonaangevende winkel op het gebied van fitnessapparatuur, en daarmee ook van hometrainers.

Het grote voordeel van Fitwinkel is dat dit zowel een webshop als een fysieke winkel is. Als je een goede hometrainer hebt gezien, kan je deze in een van de showrooms bekijken en uitproberen.

De fysieke winkels (zes in totaal) zitten door het hele land, waardoor er vaak wel een Fitwinkel in de buurt is.

Bekijk aanbod bij Fitwinkel

Betersport

Betersport is een online winkel, die ook eigen merken heeft. Dat is meteen het grote voordeel van Betersport.

De expertise over met name FitBike, Senz Sports en Focus Fitness is in huis. Daarmee krijg je de voorlichting die je wilt hebben.

Het aanbod van Betersport is ruim. En als je geen merk van Betersport wilt, heb je nog meer dan genoeg andere merken om uit te kiezen.

Bekijk aanbod bij Betersport


Bol.com

Als je naar aankopen van alle soorten producten kijkt, is Bol.com de nummer één webshop. Je kunt bij Bol ook hometrainers kopen.

Je hebt de keuze uit tientallen merken. Dat is meteen het grote pluspunt van Bol.com. Het aanbod is enorm groot.

Daardoor is de levertijd over het algemeen kort, hoewel er altijd uitzonderingen zijn. De voorlichting is wat minder, maar als je goed weet welke hometrainer je wilt hebben, is dit geen probleem.

Bekijk aanbod bij bol.com


Decathlon

Decathlon is een fysieke winkel die, zoals iedere zichzelf respecterende winkel, ook een uitgebreide webshop heeft.

Decathlon staat bekend om de goede prijzen. Dat is bij de hometrainers niet anders. De webshop van Decathlon werkt samen met andere webwinkels. Dit heeft als voordeel dat het aanbod erg groot is.

Bekijk aanbod bij Decathlon


Fitnessdelivery

Wellicht de minst bekende in deze lijst. Fitnessdelivery heeft toch een behoorlijk aanbod op het gebied van hometrainers.

Tientallen modellen worden er verkocht. Je ziet bekende namen zoals Tunturi en Flow Fitness. Fitnessdelivery bestaat sinds 2008 en heeft sinds 2021 ook een fysieke winkel. Deze staat in Hilversum.

Bekijk aanbod bij Fitnessdelivery


Coolblue

Vergelijkbaar met Bol.com. Het aanbod van Coolblue is wel een stukje kleiner. Toch kan je hier prima een kwalitatief goede hometrainer bestellen. Je vindt er bekende merken zoals VirtuFit en Tunturi.

Update: Coolblue heeft het assortiment aangepast en verkoopt zo goed als geen fitnessapparatuur meer.

Bekijk aanbod bij Coolblue


Wat voor soorten hometrainers zijn er?

Er zijn veel verschillende soorten hometrainers. Het zal je af en toe duizelen, maar in de praktijk valt het goed mee. Dit zijn enkele belangrijke soorten hometrainers.

Opvouwbare hometrainers

Opvouwbare hometrainer fiets

Opvouwbare hometrainers hebben vooral als voordeel dat ze, weinig verrassend, opvouwbaar zijn.

Hierdoor staan of liggen ze niet in de weg als je klaar bent met je workout. Een opvouwbare hometrainer heeft over het algemeen een wat lager maximaal belastbaar gewicht.

Qua trainingsmogelijkheden is er weinig verschil met andere hometrainers. Er zijn kwalitatief erg goede opvouwbare hometrainers te koop.

Ook heb je de mogelijkheid om voor een zogenoemde i-trainer te gaan. Als er een kleine i voor de naam staat, heb je de mogelijkheid om met apps te trainen.

Dit is een leuke toevoeging en maakt het trainen een stuk leuker.

Ligfiets hometrainers

Ligfiets hometrainer kopen

Een ligfiets hometrainer is toch wel wat anders dan een doorsnee hometrainer. Overigens lig je helemaal niet op een ligfiets hometrainer.

Dit type wordt zo genoemd vanwege het andere design. Het grote verschil met andere hometrainers is dat de rugleuning een stuk groter is en het zadel veel breder.

Op een ligfiets hometrainer zit je met je benen naar voren, en niet naar beneden. Het voordeel van deze houding is dat ook je buikspieren worden getraind.

Houd er rekening mee dat dit niet de goedkoopste hometrainers zijn. Maar je kunt er perfect mee trainen, waardoor ze het geld helemaal waard zijn.

Hometrainers met Zwift

Hometrainer Zwift training

Mocht je Zwift niet kennen, dit is een app waarmee je allerlei goede trainingen kunt doen, wedstrijden kunt rijden of gewoon lekker kunt freeriden in de virtuele werelden die Zwift heeft gemaakt.

Diverse professionele wielrenners maken er gebruik van, net als miljoenen recreanten.

Sommige hometrainers bieden de mogelijkheid om met Zwift te kunnen trainen. Dit zie je in de omschrijving van de hometrainer staan.

Alle gegevens worden via Bluetooth naar de app gestuurd, waardoor je precies ziet wat je actuele vermogen is en wat je hartslag is.

Zwift is een grote toegevoegde waarde voor fanatieke fietsers. Je kunt je telefoon gebruiken, je laptop, of zelfs je televisie.

Professionele hometrainers

De meeste hometrainers uit deze lijst zijn hometrainers die thuis te gebruiken zijn. Deze zijn niet geschikt voor professioneel gebruik.

Alleen de laatste uit dit lijst, de Nautilus U628, is geschikt voor professioneel gebruik.

Deze hometrainers zijn intensief belastbaar. Dit houdt in dat je de hometrainer dagelijks kunt gebruiken en dat ze over het algemeen behoorlijk zwaar zijn.

Verder zijn het duurzame apparaten, die je jarenlang kunt gebruiken.

Professionele hometrainers zie je vaak in de sportschool. Deze hebben ook geen netstroom nodig, maar zijn zelfvoorzienend. Dit type hometrainer is kwalitatief beter, en daarmee ook een stukje duurder.

Mini hometrainers

Mini hometrainers

Als je thuis niet al te veel ruimte hebt, kan je een opklapbare hometrainer kopen. Of je kunt voor een mini hometrainer kiezen.

Een mini hometrainer heeft geen stuur en zadel. Het grote voordeel ervan is dat je met je armen en benen kunt trainen.

Je kunt de mini hometrainer zelfs overal mee naartoe nemen, bijvoorbeeld naar kantoor. Zo kan je ook daar een korte training doen.

Een mini hometrainer is betaalbaar, en ook geschikt als hometrainer voor ouderen die willen revalideren op een hometrainer.

Waarom een hometrainer fiets voor thuis kopen?

Met een hometrainer kun jij thuis werken aan je conditie. Daarnaast is het een geschikt cardio apparaat voor vetverlies.

Ook train je jouw onderlichaam. Je maakt je benen sterker en werkt aan je spieruithoudingsvermogen.

Fietsen is gezond (bron). De hometrainer fiets biedt dus nog veel meer gezondheidsvoordelen. Het heeft bijvoorbeeld een positief effect op je hart, waardoor je minder risico loopt op hart- en vaatziekten.

Omdat je conditie kunt opbouwen met de hometrainer en kunt afvallen met de hometrainer, is het een zeer geschikt fitnessapparaat voor thuissporters.

Alternatieven voor het kopen van een hometrainer

Ligt zelfs een goedkope hometrainer boven jouw budget? Dan nog kun je toch een hometrainer in huis halen.

Je kunt in dat geval bijvoorbeeld een hometrainer huren. Je betaald dan een maandelijks bedrag en kunt onbeperkt gebruik maken van het apparaat. Dit is vooral een goede optie als je de fiets slechts tijdelijk nodig hebt.

Daarnaast kun je jouw slag slaan op de tweedehands markt. Denk bijvoorbeeld aan Marktplaats. Maar weet wel dat je bij een tweedehands hometrainer niet kunt genieten van garantievoorwaarden, verzending en service. Daarnaast moet je maar net een model treffen zonder gebreken.

Conclusie

Na het lezen van dit artikel heb jij voldoende informatie om de beste hometrainer voor jou te kopen.

Je weet nu de belangrijkste aandachtspunten en weet wat de beste hometrainer van de Nederlandse (en Belgische) markt zijn.

Is een hometrainer toch niets voor jou? Dan kun je kiezen voor een crosstrainer, roeimachine of hardloopband.

Ik wens je veel succes met je zoektocht naar de beste hometrainer. Alvast veel plezier met je eerste training!