Bowflex Max Trainer M8i – Review en Test

bowflex_m8imax_trainer

Het hebben van een crosstrainer lijkt vandaag de dag een onmisbaar onderdeel van iedere zelf respecterende thuissporter.

En wie op zoek is naar een goede crosstrainer zal vast ook wel een keer of twee de Bowflex Max Trainer M8i voorbij hebben zien komen.

Deze krachtige crosstrainer is dan ook een van de meer geliefde modellen van de laatste tijd.

Maar wat maakt de crosstrainer zo geliefd? En waarom zou je deze nemen?

In deze review nemen we je mee in de wereld van de Bowflex Max Trainer M8i. Zo nemen we het apparaat goed onder de loep, vertellen we je precies wat deze inhoudt en wat de voor- en nadelen van het apparaat zijn.

Bowflex Max Trainer M8i Crosstrainer

Maar voordat we natuurlijk kunnen begrijpen wat deze voor- en nadelen zijn, is het belangrijk dat we eerst weten waar we mee te maken hebben. Daarom nemen we de Bowflex Max Trainer M8i hieronder even flink onder de loep.

Het ontwerp

Te beginnen bij het eerste wat opvalt aan de crosstrainer, namelijk het ontwerp. Want als we kijken naar de Bowflex Max Trainer M8i dan zien we eigenlijk al meteen dat we te maken hebben met een apparaat van topkwaliteit.

De extreem stevige combinatie van kunststof en metaal zorgt ervoor dat het apparaat te gebruiken is tot een lichaamsgewicht van maar liefst 136. Met zijn dimensies van 124 x 77 x 166 cm (LxBxH) is het apparaat ook nog te gebruiken tot een lengte van 210 cm.

Maar zoals je misschien al wel is opgevallen is het ontwerp van de Max Trainer M8i wat anders dan die van de meeste crosstrainers.

Dit komt doordat het een combinatie is van een crosstrainer en een stairmaster. De combinatie van deze twee machines zorgt ervoor dat je met een opwaartse beweging aan het trainen bent. Hierdoor krijg je een nog volledigere work-out dan dat je bij een normale crosstrainer zou krijgen.

De M8i is voorzien van grote en comfortabele pedalen. Deze zijn op hun beurt weer uitgerust met een antislip laag waardoor uitglijden een probleem van het verleden is. De paslengte van 40 cm van de M8i zorgt ervoor dat je op een comfortabele en natuurlijke manier kunt trainen. Ook zit er 6 cm tussen de pedalen, waardoor je een realistische loopervaring krijgt.

Het apparaat is voorzien van twee verschillende sets handgrepen. Zo kun je ervoor kiezen om de stationaire handgrepen vast te pakken voor extra stabiliteit, of juist de bewegende handgrepen voor een extra training aan je bovenlichaam. De keuze is volledig aan jou.

Vliegwiel en weerstandssysteem

Uiteraard is een crosstrainer enkel zo goed als dat de combinatie is tussen het vliegwiel en het weerstandssysteem. Gelukkig hoef je je daar bij de Max Trainer M8i geen zorgen over te maken.

Het apparaat is voorzien van een vliegwiel van 4,5 kg. Hoewel dit voor een crosstrainer aan de lichte kant lijkt, is dit voor dit model absoluut niet erg. De opwaartse beweging die je maakt tijdens de training zorgt ervoor dat je een uitdagendere manier hebt van trainen zonder een zwaar vliegwiel te hebben. Ook is de plaatsing van het vliegwiel aan de voorzijde van het apparaat hier verantwoordelijk voor.

Hoewel de meeste crosstrainers aangedreven zijn door een elektromagnetisch weerstandssysteem is de M8i voorzien van een luchtweerstand. Hierdoor beschikt het apparaat over 20 verschillende weerstandsniveaus. Deze weerstandsniveaus zijn eenvoudig in te stellen via de trainingscomputer aan de bovenzijde van het apparaat.

Trainingscomputer

De trainingscomputer kan gezien worden als het brein van de crosstrainer. Hier selecteer je een van de 20 verschillende weerstandsniveaus. Maar daar eindigt het niet!

Via de trainingscomputer kun je namelijk ook een van de 6 voorgeprogrammeerde trainingsprogramma’s selecteren. Deze trainingsprogramma’s bestaan onder andere uit een hartslagprogramma, manueel programma en een HIIT-programma.

Ook kun je gemakkelijk de volgende gegevens binnen een oogopslag terugzien op het lcd-scherm:

  • Afstand
  • Verbrandde calorieën
  • Energieverbruik
  • Hartslag
  • Rotaties per minuut (RPM)
  • Snelheid
  • Tijd

De hartslag kan worden gemeten door de hartslagsensoren in de handgrepen, of via het koppelen van een borstband.

Extra’s

Het is natuurlijk altijd leuk als een apparaat voorzien is van wat extraatjes. Zo kun je ineens aangenaam verrast worden door het kunnen van jouw apparaat. Gelukkig is de Bowflex Max Trainer M8i voorzien van een leuk aantal extraatjes.

Zo kun je eenvoudig jouw smartapparaat koppelen via bluetooth. Op deze manier kun je gebruik maken van verschillende apps, zoals de Max Trainer app. Je smartapparaat kun je vervolgens weer eenvoudig kwijt in de tablethouder van het apparaat.

Ook is de crosstrainer voorzien van een set speakers zodat je tijdens het sporten eenvoudig kunt genieten van jouw favoriete muziek of podcast. Je sluit gemakkelijk je smartphone of tablet aan via de AUX-aansluiting.

Voor- en nadelen

Als we het zo op papier zien is de Bowflex Max Trainer M8i een erg complete crosstrainer met een hoop mogelijkheden. Maar geen enkel apparaat is perfect, en zo ook de M8i niet.

Hieronder hebben we dan ook alle voor- en nadelen voor je op een rijtje gezet. Op deze manier krijg je een gemakkelijk overzicht op wat de M8i kan, maar ook wat deze eventueel tekort komt.

Voordelen

Te beginnen met de voordelen van het apparaat. Want wat is nu leuker dan goed nieuws?

Hieronder hebben we alle voordelen van de Bowflex Max Trainer M8i voor je op een rijtje gezet, zodat je meteen kunt zien waar je aan toe bent.

Combinatie

De combinatie tussen de twee apparaten, crosstrainer en stairclimber, is misschien wel een van de meest prominente voordelen van het apparaat. Op deze manier krijg je namelijk een nog volledigere work-out dan dat je zou krijgen bij een normale crosstrainer.

Connectiviteit

Hoewel de trainingscomputer van de M8i voorzien is van 6 voorgeprogrammeerde trainingsprogramma’s, kan het zijn dat je op zoek bent naar een grotere uitdaging of meer mogelijkheden.

Gelukkig kun je dan de crosstrainer eenvoudig koppelen met je smartphone of tablet voor nog meer mogelijkheden. Ook kun je eenvoudig een borstband koppelen voor een accuratere hartslagmeting.

Natuurlijke pas

Een goede paslengte kan een crosstrainer maken of breken. Gelukkig is de Bowflex Max Trainer M8i voorzien van een paslengte van 40 cm en 6 cm tussen de pedalen. Dit zorgt ervoor dat het apparaat tijdens het sporten erg natuurlijk aanvoelt.

Nadelen

Geen enkel apparaat is perfect jammer genoeg. Dit gaat dan ook op voor de M8i. Hieronder hebben we de nadelen van het apparaat voor je opeen rijtje gezet.

Groot

De Max Trainer M8i is een behoorlijk grote crosstrainer. Hoewel je sommige toestellen gemakkelijk kunt opklappen om deze op te bergen, is dat bij de M8i niet van toepassing.

Montage

De montage van de Max Trainer M8i kan een vrij lastige klus zijn. Het opbouwen van de crosstrainer kan dan ook 40 minuten duren. Ook wordt er geadviseerd om het met minimaal 2 mensen te doen.

Vrij duur

Houd rekening met een vrij forse investering. Mocht je een goede crosstrainer met een wat kleiner budget willen, overweeg dan eens de Fox 5 iPlus crosstrainer.

Conclusie

Er zijn vandaag de dag erg veel verschillende crosstrainers op de markt. Hoewel dit het geval is, kun je eigenlijk met de Bowflex Max Trainer M8i niet mis.

Het apparaat is namelijk een uitermate prettige en comfortabele combinatie tussen een crosstrainer en stairclimber. Hierdoor krijg je een uitbundigere training dan dat je zou krijgen bij alleen een crosstrainer.

Het apparaat is wat lastig in elkaar te zetten na de ontvangst, maar met 2 mensen en het volgen van de handleiding zou dit met ongeveer 40 minuten geklaard moeten zijn.

De mogelijkheden van de trainingscomputer en de aanvulling van je smartapparaat kan ervoor zorgen dat je met de Bowflex Max Trainer M8i een volledige crosstrainer hebt waar je jaren plezier van hebt.

Waar komt jouw M8i te staan? Bekijk hier de productpagina met reviews en voordeligste prijs >>Crosstrainers: