Calisthenics materiaal kopen? Bekijk het complete overzicht!

Ben jij op zoek naar een manier om thuis jouw calisthenics vaardigheden te trainen? Voor de beste resultaten is het noodzakelijk om het juiste calisthenics materiaal in huis te halen, maar welke apparaten heb je dan nodig?

Er zijn veel soorten calisthenics toestellen voor thuis.

In dit artikel geven we een overzicht van de calisthenics apparatuur die het meest veelzijdig en effectief is. Met deze apparaten kan jij alle spieren in jouw lichaam vanuit huis trainen, zonder extra gewichten te gebruiken.

Calisthenics materiaal & toestellen voor thuis en buiten

Calisthenics apparatuur geeft jou de mogelijkheid om oefeningen uit te voeren met enkel jouw lichaamsgewicht. Denk bijvoorbeeld aan een pull up, l-sit of pistol squat. Belangrijk bij het uitvoeren van deze oefening is een stabiele basis, zoals een stang of stabiel grond vlak.

Voor de gevorderde sporter, is er calisthenics materiaal om gewicht toe te voegen aan jouw lichaam. Er zijn bijvoorbeeld gewichtsvesten, of enkelgewichten die je kunt gebruiken om oefeningen zwaarder te maken. Veel van onderstaande apparatuur kunnen ook gebruikt worden als turn spullen voor thuis.

Calisthenics rek

calisthenics rek

Een calisthenics rek is de constructie die je altijd terugziet in publieke calisthenics parken. In dit rek kun je de meeste oefeningen uitvoeren, het rek is geschikt voor zowel beginners als gevorderden en professionals. Een calisthenics rek wordt ook wel gezien als een klimrek.

Het calisthenics apparaat bestaat uit een constructie op een aantal palen in de grond, met stangen die horizontaal boven de grond hangen. Je kunt hier bijvoorbeeld pull ups op uitvoeren of dips. De hoogte van de horizontale stangen verschilt, zodat je verschillende oefeningen kunt uitvoeren.
Gymringen

Turnringen in huis

Gymringen zijn een ideale manier om calisthenics moeilijker te maken, omdat er een stukje evenwicht bij komt kijken. Probeer maar eens dips uit te voeren aan gymringen, dat is een stuk moeilijker dan op een stabiele stang, omdat je de ringen stabiel moet houden.

Gymringen zijn ook geschikt voor beginners. Je kan dit calisthenics materiaal bijvoorbeeld aan een calisthenics rek vast maken en vervolgens schuine push ups oefenen. Met gymringen kan je alle kanten op en op een creatieve manier jouw oefeningen uitvoeren.
Optrekstang

optrekstang calisthenics

Een optrekstang is altijd inbegrepen in een calisthenics rek, maar als jij geen ruimte hebt voor zo een groot rek in de tuin of thuis, is een optrekstang een mooie oplossing. De naam zegt het al: het is een stang, waar jij jezelf aan op kan trekken.

Een optrekstang is beschikbaar in verschillende vormen en maten. Sommige optrek stangen moet je aan de muur bevestigen, andere worden geleverd met een constructie die op de grond staat. Het is belangrijk om een optrek stang stevig te bevestigen, omdat dit calisthenics toestel jouw volledige gewicht moet kunnen dragen.
Weerstandsbanden

Positive Things Weerstandsbanden

Weerstandsbanden zijn een mooie manier om jouw oefeningen zwaarder te maken. Zoals de naam al zegt, voeg je met dit calisthenics materiaal weerstand toe aan jouw oefening. Daardoor wordt de oefening uitdagender en zwaarder.

Met weerstandsbanden kan je een oefening ook juist verlichten. Dit is ideaal voor beginners die bijvoorbeeld een pull up willen leren.

Als jij de weerstandsband aan het pull up rek bevestigd en de andere zijde onder jouw knie, trekt de weerstandsband jou als het ware omhoog.

Zo wordt de oefening iets lichter, waardoor jij binnen de kortste keren sterk genoeg bent om een pull up te doen!
Gewichtsvest

gewichtsvest

Een gewichtsvest ziet eruit als een bodywarmer, maar dan is hij erg zwaar. Wanneer je dit vest aan trekt verhoog jij jouw lichaamsgewicht, waardoor calisthenics oefeningen zwaarder worden. In combinatie met de juiste calisthenics apparatuur, is een gewichtsvest ideaal om spieren op te bouwen.

Een gewichtsvest heeft verschillende vakjes met gewichten eraan of erin. Je kunt het vest dus zwaarder of lichter maken door de gewichten te verwijderen. Op die manier kun jij steeds zwaarder opbouwen om sterker te worden met jouw oefeningen.
Calisthenics bars (Parallettes)

strongman_parallettes

Parallettes of calisthenics bars zijn een van de meest geschikte calisthenics toestellen voor thuis. Dat komt omdat ze weinig ruimte in beslag nemen, dus je kan ze gemakkelijk opbergen en gebruiken in een ruimte in huis. Het zijn twee laaghangende handvaten waar jij jezelf op kunt opdrukken.

Calisthenics bars zijn erg veelzijdig in gebruik voor zowel beginners als gevorderde. Je kunt hier onder andere push-ups, dips, l-sits en handstanden op oefenen.

De bars geven een goede grip en zorgen ervoor dat jij jezelf boven de grond kunt tillen, zodat jij jouw lichaamsgewicht gebruikt om je spieren te trainen.
Power tower

power tower fitnessapparaat

Een power tower is een calisthenics rek speciaal gemaakt voor pull ups en dips. Je kunt er ook andere oefeningen mee uitvoeren. Een power tower bestaat uit een langwerpige constructie met twee handvaten op middel hoogte en pull up handvaten bovenop.

Omdat een power tower hoog is, maar niet breed, kun je hem makkelijk in huis plaatsen zonder veel ruimte in beslag te nemen.

Dat maakt de power tower een topper als calisthenics apparaat voor thuis! Hoewel hij een simpele vormgeving heeft is het een veelzijdig apparaat waar je veel kanten mee op kunt en een grote verscheidenheid aan oefeningen op kunt uitvoeren.
Push up board

push up board

Een push up board is calisthenics materiaal dat speciaal is ontwikkeld om jouw push up te perfectioneren. Het board heeft de unieke functie om de handvaten in verschillende hoeken te draaien, zodat je steeds de focus op een andere spier legt bij het uitvoeren van jouw push ups.

Het push up board is dus erg veelzijdig en geeft jou de mogelijkheid om zelf te bepalen welke spieren je het meeste wilt aanspreken. Je kan de handvaten positioneren om meer focus te leggen op de schouders, triceps, biceps, borst of rug.
Pols- en enkelgewichten

Omdat calisthenics een sport is waarbij jij jouw lichaam gebruikt, is het belangrijk dat jij jouw lichaam kan verzwaren.

Pols- en enkelgewichten bieden een simpele manier om jouw lichaam zwaarder te maken. Bind ze gewoon om jouw pols of enkel en voer jouw oefening uit.

Pols- en enkelgewichten zijn een simpele toevoeging aan jouw calisthenics materiaal, maar maken een groot verschil als jij meer spieren wilt kweken.

Om sterker te worden is het belangrijk dat jij jouw lichaam zwaarder maakt, zodat jouw spieren meer uitdaging krijgen. Dit kan gemakkelijk met pols- en enkelgewichten.
Calisthenics handschoenen

calisthenics handschoenen grip

Om jouw grip te verbeteren bij bepaalde oefeningen, komen calisthenics handschoenen goed van pas. De binnenkant is gemaakt van antislip materiaal, waardoor jij meer grip hebt op calisthenics apparatuur. Dit kan ervoor zorgen dat jij net die extra rep kan halen.

Voor de buitensporters komt dit calisthenics materiaal ook goed van pas, omdat je op deze manier grip blijft houden op vochtige oppervlakken. Daarbij zorgen de handschoenen voor bescherming aan de handen tijdens de winterdagen.