Clubbell kopen? Top 3 beste, Training & Voordelen

Een clubbell is misschien nog relatief nieuw voor je. Maar wist je dat de clubbell al heel lang wordt gebruikt? Strijders en worstelaars gebruikten de clubbell als training, om meer grip en kracht te krijgen. Natuurlijk is er sindsdien wel een hoop aan het design veranderd. Maar het principe is hetzelfde gebleven.

Hieronder ontdek je alles wat je moet weten over clubbells. En dit zijn de drie beste clubbells om mee te trainen.

1. Muscle Power Clubbell – 7,5 kg
2. WeckMethod RMT Club 8 lbs
3. Bludgeon Clubbell honkbalknuppel zwart/blauw staal

Wat is een clubbell?

clubbell 4kg

Een clubbell wordt ook wel een Indian clubbell genoemd. De reden is dat de meest populaire vorm van clubbell training zijn oorsprong in India vindt. Over de trainingsvormen met de clubbell straks meer.

Een clubbell heeft wat weg van een honkbalknuppel. Of een kegel die je omver moet gooien tijdens het bowlen, alleen dan wat dunner.

Clubbells zijn er in allerlei gewichten. Ze hebben een langwerpig handvat. Een clubbell gebruik je vooral om lift-, draai- en zwaaioefeningen mee te doen.

Al het gewicht zit aan één kant van de clubbell. Dat zorgt voor een hefboomeffect. Het is dus lastiger om de clubbell stabiel te houden. Die stabiliteit moet komen van je spieren. Daar zit de training hem in.

Een clubbell is perfect voor het trainen van je core, schouders en grip.

Stevig materiaal

Clubbells zijn over het algemeen gemaakt van staal. Dit is het beste materiaal voor dit trainingshulpmiddel. Vroeger, heel vroeger dan, werd hout gebruikt. Van dit materiaal worden nog steeds clubbells gemaakt.

Plastic is eveneens een mogelijkheid. Staal is echter de beste keuze.

Zo train je met een clubbell

trainen met clubbell

Een Indian clubbell heeft dus wat weg van een honkbalknuppel. Met de sport honkbal heeft clubbell training niet zoveel te maken. Hoewel de beweging dan weer aardig in de buurt komt.

Vandaar ook dat naast honkballers ook tennissers en golfers goed met een Indian clubbell uit de voeten kunnen. En niet te vergeten vechtsporters.

Bij de meeste oefeningen zwaai of swing je met de clubbell. Of eigenlijk met de clubbells, omdat je er twee tegelijk kunt gebruiken. Je hebt immers ook twee handen.

Qua soorten oefeningen kan je alle kanten op. Zowat iedere krachtoefening kan je met een clubbell doen. Het is misschien in het begin even zoeken, vooral om de beste grip te vinden. Maar eenmaal gewend kan je prima trainen met een clubbell.

En zoals gezegd kan je lekker variëren. Je kunt het als volgt zien: elke oefening die je met dumbbells doet, kan je ook met een clubbell doen.

Welk gewicht moet ik hebben?

Het belangrijkste als je een clubbell gaat kopen is om het goede gewicht te nemen. Omdat het gewicht ongelijk verdeeld is, kan je gerust wat lager gaan zitten dan bij dumbbells of een kettlebell.

De clubbell lijkt daardoor een stuk zwaarder dan dat deze is. Overschat jezelf niet, want het is niet de bedoeling om blessures op te lopen.

Voor mannen is een gewicht van 6 kilogram per clubbell gemiddeld. Als je maar één clubbell gebruikt, kan je dit verdubbelen. Voor vrouwen wordt 2 kilo per clubbell aangeraden.

Als je met één clubbell traint, kan je tussen 4 en 6 kilogram gaan zitten. Dit zijn misschien gewichten waar je om moet lachen. Vergis je niet, want training met een Indian clubbell is erg zwaar.

De voordelen van clubbells

sportief met clubbell

Voordelen:

  • Je traint er je grip mee
  • Door training krijg je meer flexibiliteit in je schouders
  • Je traint er veel spieren mee

Als je er één voordeel van het trainen met clubbells eruit moet halen, is het de veelzijdigheid. In die zin kan je dus niet spreken van maar één voordeel. Met een clubbell train je zoveel spieren dat het zowat een complete workout is. Met name je schouders komen goed aan bod.

Dat komt door de roterende oefeningen. Door regelmatig te trainen met een clubbell, worden je schouders sterker. En dat niet alleen. Ze worden er ook flexibeler van. Juist een clubbell zorgt daarvoor.

Veel andere schouderoefeningen bestaan uit duwende of trekkende bewegingen, en niet uit ronde bewegingen. Een clubbell zorgt hier wel voor, net als bijvoorbeed een macebell.

Ook voor je grip is het goed een clubbell training te doen. Omdat het gewicht van de clubbell ongelijk over je vingers wordt verdeeld, moeten de spieren in je hand en onderarm harder werken.

De gewichtsverdeling verplaatst zich bovendien tijdens de oefening. Een pluspunt daarvan is dat je handen minder snel vermoeid raken.

Een training met clubbells is heel veelzijdig. En ondanks dat het een oude vorm van training is, is de kans groot dat je nog niet vaak met een clubbell in aanraking bent gekomen. Een beetje vernieuwing op zijn tijd is mooi meegenomen.

Kettlebell vs clubbell vs macebell

kettlebell vs clubbell

In dit artikel heb je al gelezen dat er niet zoveel apparaten zijn waarbij je met je schouders roterende bewegingen kunt maken. Dat kan wel met deze drie ‘bells’. De kettlebell, clubbell en macebell. De kettlebell is de meest bekende van de drie.

Een kettlebell heeft in vergelijking met een clubbell als voordeel dat er ook liftende oefeningen mee kunnen worden gedaan. Ook met de kettlebell kan worden gezwaaid, hoewel dit met de clubbell wat minder ruimte in beslag neemt.

De kettlebell is vaak ook een stuk zwaarder dan een clubbell. Bovendien kan je langer met een tussen haakjes lichte clubbell blijven trainen.

Met een kettlebell ben je toch eerder toe aan een zwaarder model. Je wilt toch een beetje uitdaging houden. Bij een kettlebell heb je dan weer meer variatie in oefeningen.

Een macebell heeft weinig verschil met een clubbell. In de meeste gevallen is een macebell een stukje zwaarder. Ook heb je met de macebell beide handen om het apparaat.

Als je een filmpje op YouTube bekijkt van training met een macebell, zie je een kruising tussen Japanse vechtkunst en houthakken.

Conclusie: Dit is trainen met een clubbell

Een clubbell is ideaal voor je als je flexibelere en sterkere schouders wilt. De roterende bewegingen zijn redelijk uniek. En ondanks het lage gewicht van een clubbell, kan je er uitstekend mee trainen. Ze deden het 1.000 jaar geleden al. Dat zegt iets over de effectiviteit van een Indian clubbell training.