Is collageen poeder onzin of niet?

Collageen poeder is een supplement dat steeds meer op begint te duiken. Collageen wordt vooral gezien als een anti-aging supplement.

Als je de beauty trends in de gaten houdt, zie je dat collageen veel gebruikt wordt tegen rimpels en andere ouderdomsverschijnselen.

Volgens sommige is collageen onzin en zou het niet of nauwelijks werken. Maar is collageen poeder echt onzin? Of is het werkelijk zinvol om collageen als supplement te nemen?

In dit artikel nemen we een kijkje naar de feiten.

Is collageen poeder onzin?

collageen poeder supplement

Collageen is een eiwit dat van nature in je lichaam voorkomt. Je lichaam maakt het zelf aan als je de juiste voedingsstoffen binnenkrijgt.

Collageen is van belang voor je huid, haar en nagels. Is een collageen supplement dan onzin?

Nee, want het zorgt voor een stevige en elastische huid. Hoe minder collageen je in je lichaam hebt, des te meer rimpels je zult krijgen.

Je lichaam produceert zelf voldoende collageen tot je 25ste levensjaar. Hierna kun je collageen supplementen bijslikken om het collageengehalte in je lichaam op peil te houden. Voor je 25ste levensjaar is dit ook mogelijk, maar niet nodig.

Collageen bijnemen kan op de volgende manieren:

  • Collageen poeder
  • Collageen pillen
  • Collageen crème
  • Collageen drank

Dit kun je verwachten van collageen poeder

collageen werking

Je weet nu dat collageen als supplement géén onzin is. Laten we nu eens kijken naar de onderbouwing hiervan.

Er zijn veel onderzoeken gedaan naar de werking van collageen. Over de dosering van collageen is weinig bekend.

Als je niet genoeg collageen binnenkrijgt via je eten, is bijslikken verstandig. Je kunt verwachten dat je huid steviger en elastischer wordt. Hierdoor worden rimpels minder diep of verdwijnen ze zelfs compleet.

Dus helpt collageen poeder echt?

Uit verschillende onderzoeken blijkt dat collageen wel degelijk een effect heeft. De huid is niet het enige onderdeel van je lichaam waar collageen een invloed op heeft. Je nagels en haren bestaan ook voor een groot deel uit collageen. Je nagels en haren worden dus ook sterker van collageen.

Collageen heeft daarnaast ook een effect op je pezen, kraakbeen en botten. Hierdoor blijven je gewrichten soepel én herstel je makkelijker na het sporten.

De ervaringen van anderen

gezonde huid vrouw

Is collageen poeder onzin of niet? De ervaringen van anderen kunnen je hier een beeld van geven. Kijk voordat je een supplement koopt eerst naar de ervaringen, zodat je weet wat je kunt verwachten.

Enthousiaste mensen laten zich graag horen, net als mensen met een slechte ervaring met collageen.

Kies het juiste supplement

Let wel op welk supplement je kiest! Is collageen eten onzin? Nee, maar het gebruiken van een collageen crème is daarentegen wel te betwisten.

De wetenschap schiet een beetje tekort als het gaat over collageen crème. Als je naar de ervaringen kijkt, lijkt het erop dat de huid geen collageen opneemt via een crème.

Zijn collageen tabletten onzin? Nee, deze zijn precies hetzelfde als andere collageen supplementen, zoals poeder, pillen of drankjes.

Let wel op dat je gehydrolyseerd collageen kiest. Deze vorm van collageen is makkelijk op te lossen in vocht en is het beste op te nemen door je lichaam.

Wat zegt de wetenschap?

Is collageen poeder onzin volgens de wetenschap? De wetenschap heeft hier gelukkig veel onderzoek naar gedaan.

Vooral naar de effecten van suppletie van collageen voor de huid is veel onderzoek gedaan. Collageen wordt door velen gezien als een ‘wondermiddel’ voor de huid, maar wat zegt de wetenschap hierover?

We kunnen in ieder geval stellen dat het geen wondermiddel is. Wél heeft de wetenschap bewezen dat de claims over collageen kloppen.

Uit dit onderzoek blijkt dat suppletie van collageen wel degelijk een effect heeft op de stevigheid en elasticiteit van de huid. Er is met name gekeken naar de diepte van de rimpels, de elasticiteit en de hydratatie van de huid.

Als je collageen in wilt nemen, zijn andere voedingsstoffen ook van belang. Met name vitamine C en E zijn van belang voor je lichaam om collageen te gebruiken.

Suppletie van vitamine C en E zijn hier meestal niet voor nodig. Je krijgt via de normale voeding vaak al genoeg binnen.

Vormen van collageen

supplement in water mengen

Over het algemeen zijn er drie soorten collageen die gebruikt worden in supplementen. Dit zijn de volgende soorten:

  • Rundercollageen (bovine)
  • Varkenscollageen (porcine)
  • Viscollageen (marine)

Daarnaast is er nog vegetarisch collageen dat gemaakt is van eierschalen en veganistisch collageen dat bestaat uit losse aminozuren. Compleet veganistisch collageen bestaat niet, aangezien collageen alleen door dieren geproduceerd wordt.

Uit een onderzoek blijkt dat er een groot verschil zit tussen de soorten collageen. Als je collageen koopt, is het meestal varkenscollageen.

Deze vorm van collageen is goed op te nemen voor je lichaam. Varkenscollageen lijkt het meeste op menselijk collageen, waardoor het makkelijk op te nemen is en weinig mensen hier allergisch voor zijn.

Rundercollageen is een goed alternatief voor varkenscollageen. 3% van de samenleving is echter allergisch voor rundercollageen. Hierdoor is het niet voor iedereen geschikt.

Aan varkens- en rundercollageen zitten door ziektes een aantal risico’s, waardoor deze vorm van collageen niet voor iedereen geschikt is. Om deze reden wordt er tegenwoordig veel onderzoek gedaan naar viscollageen. Vissen zijn niet vatbaar voor deze ziektes, waardoor het collageen vrij van gevaren te gebruiken is.

Vooral voor de medische sector is dit van belang, maar ook tijdens het consumeren van collageen is het handig om hiervan op de hoogte te zijn.

Praktische tips

Om je verder te helpen bij het gebruik van collageen, hebben we hieronder een aantal praktische tips op een rijtje gezet.

Weet waar je collageen voor gebruikt

Collageen is een supplement dat uit eiwit bestaat. Aangezien het goedkoper is dan andere eiwitsupplementen, lijkt het makkelijk om voor fitness te gebruiken. Voor het opbouwen van spiermassa is collageen zo goed als nutteloos.

Voor je huid, haar, nagels en gewrichten is collageen belangrijk, maar het is geen vervanger voor eiwitsupplementen.

Verwerk het supplement in je voeding

glas water

Het innemen van collageen lijkt een vervelend klusje. Daarom is collageen poeder de makkelijkste manier om collageen te suppleren.

Collageen is makkelijk in te nemen door het poeder in je drinken te verwerken. Dit kan in een glas water, maar ook in een kop koffie of thee.

Collageen heeft een neutrale smaak. Daarom is het makkelijk te verwerken in je voeding. Als je pudding of pap eet, kan hier gemakkelijk een eetlepel collageen in gedaan worden. Ook in sauzen en dressings is collageen makkelijk te verwerken.

Voorkom vegan supplementen

Er bestaat niet zoiets als vegan collageen. Collageen is een dierlijk product. Het wordt niet door planten gemaakt.

Daarom is het alleen mogelijk om losse aminozuren in te nemen. Het is niet wetenschappelijk onderzocht hoe je lichaam deze losse aminozuren verwerkt.

Vegan collageen supplementen zijn dus bedoeld om de collageenproductie van je lichaam te stimuleren. Tenzij je strikt vegan eet, is een vegan collageen supplement nooit aan te raden.

Kies in dat geval liever voor een vegetarisch supplement van eierschalen.

Conclusie: Is collageen onzin?

Gezonde huid gezicht

Is collageen poeder onzin? Hier kunnen we kort over zijn; het is geen onzin. Tot je 25ste levensjaar maak je zelf voldoende collageen aan om rimpels te voorkomen.

Als je 25 bent geweest en rimpels wilt voorkomen of wegwerken, is collageen poeder een goede optie. Het is geen wondermiddel, maar je kunt wel resultaat verwachten.

Bekijk het aanbod aan collageen supplementen bij onderstaande webshops: