Concentratie pillen: Werking, Ervaringen & Top 3 Beste

Ben jij op zoek naar goede concentratie pillen die je concentratie, intelligentie en focus kunnen verbeten? Maar vindt je het lastig om te bepalen welke concentratie medicatie echt werkt én veilig te gebruiken is?

Dan zit je hier op de goede plek!

Concentratiepillen, ook wel ‘studeer pillen’ of ‘focus pillen’ genoemd, worden steeds vaker gebruikt in de huidige samenleving, vooral door studenten. En dat is niet gek, we willen namelijk steeds beter presteren.

In dit artikel gaan we de beste pillen voor concentratie benoemen en zullen we wat dieper ingaan op de werking en efficiëntie van deze populaire supplementen.

Blijf dus zeker verder lezen, zodat je straks precies weet waar je naar op zoek moet!

De 3 beste concentratie supplementen

We hebben hieronder een top 3 voor je samengesteld van de beste concentratie pillen die op de markt verkrijgbaar zijn.

Deze pillen zijn allemaal hoog beoordeeld en zijn getest op hun veiligheid en efficiëntie.

1. Brain Actives – Focus & Energie

Brain actives concentratie pillen

Deze cognitieve verbeteraar en energiebooster heeft ongelooflijke effecten op het lichaam.

De concentratiepillen helpen je aandacht en concentratie te verbeteren, waardoor je je urenlang kunt focussen, zonder mentale vermoeidheid te voelen.

Daarnaast krijg je een ware energieboost tijdens het gebruik van deze beste concentratiepillen. Niet alleen geestelijk, maar ook lichamelijk. Hierdoor is Brain Active ideaal voor atleten, sporters en mensen met een hectische levensstijl.

Een ander positief effect is dat de pillen de cognitieve vaardigheden stimuleert. Je leert sneller en je geheugen en beoordelingsvermogen worden verbeterd.

In principe kun je op een efficiëntere manier meer gegevens in je hersenen verzamelen.

Brain Actives is een natuurlijk supplement met biologische ingrediënten van hoge kwaliteit.
2. Braincaps Boost – Prestatie & Concentratie

Braincaps boost concentratiepillen

Last van concentratie- en focusproblemen in het algemeen? Of wil je beter kunnen presteren tijdens je examens?

Deze concentratie pil zorgt ervoor dat je voortaan meer kunt doen in minder tijd, doordat je niet meer zo snel bent afgeleid!

Dit is een natuurlijk voedingssupplement, speciaal ontwikkeld door Nederlandse artsen, voor een betere prestatie en concentratie.

De concentratie pillen zijn wetenschappelijk onderbouwd en worden veelal gebruikt als studiepil onder studenten, professionals en ondernemers.

De unieke formule van deze pillen helpen je op een natuurlijke manier je concentratievermogen en mentale energie op te krikken, wanneer jij dat nodig hebt.

Bovendien ondersteunt deze Boost formule je geheugen en biedt het weerstand tijdens stressvolle periodes. 
3. MINDSCOPIC Clear Focus – Natuurlijk & Vegan

Mindscopic clear focus concentratiepillen

Wil jij je concentratie verbeteren met middelen die niet schadelijk voor je zijn? Dan zijn ook deze concentratie supplementen perfect voor jou.

MINDSCOPIC ontwikkelt namelijk hoogwaardige nootropische capsules, die passen bij een gezonde en energetische levensstijl.

Dit merk legt de nadruk op de zuiverste en meest effectieve dosering en maakt gebruik van unieke formules die voor jou het verschil kunnen maken.

Deze concentratie supplementen zijn 100% natuurlijk, vegetarisch en wetenschappelijk ontworpen om bij te dragen aan het functioneren van het geheugen, de mentale helderheid en het concentratievermogen.
Wat zijn concentratiepillen?

Concentratie pillen, focus pillen of studeer pillen zijn pillen in de vorm van capsules of tabletten, die helpen de concentratie (tijdelijk) te verbeteren.

Deze pillen worden voornamelijk gebruikt door studenten en werknemers, maar iedereen die zijn of haar concentratie wil verbeteren kan er baat bij hebben.

Over het algemeen zijn concentratie supplementen verkrijgbaar zonder recept, onder andere bij de Kruidvat. Soms schrijft je arts je pillen voor, die je vervolgens moet ophalen bij de apotheek.

Of je nu een student bent die hoopt te slagen voor examens, een drukke professional die streeft naar een promotie, of een oudere volwassene die zich zorgen maakt over dementie; deze populaire middelen beloven je te helpen je beter te kunnen focussen.

Verschillende soorten concentratie pillen

apotheek medicatie

Om de concentratie te verbeteren zijn er verschillende middelen op de markt. We kunnen concentratiepillen in feite opdelen in supplementen en medicijnen.

Je leest hieronder wat de verschillen tussen supplementen en medicatie precies is.

Concentratie supplementen

Concentratie pillen in de vorm van supplementen zijn vrij verkrijgbaar en meestal ook vrij van bijwerkingen.

Echter is het hierbij belangrijk om de dosering en ingrediënten van de pil te bestuderen. Hierdoor kan de effectiviteit en betrouwbaarheid van het supplement gewaarborgd worden.

Concentratie supplementen bestaan meestal uit natuurlijke ingrediënten, maar dit is niet altijd het geval.

Concentratie medicatie

Naast de vrij verkrijgbare supplementen, zijn er verschillende soorten medicijnen die van invloed kunnen zijn op het concentratievermogen.

Medicatie moet altijd voorgeschreven worden door een (huis)arts en kan worden opgehaald bij de apotheek.

Het nadeel van deze medicatie is dat deze meestal bijwerkingen hebben die van invloed kunnen zijn op het dagelijkse leven.

Wat zit er allemaal in concentratiepillen?

Studeerpillen

Om te bepalen welke supplementen die vrij verkrijgbaar zijn echt helpen bij de concentratie, is het belangrijk om de ingrediënten en voedingsstoffen van het product te bestuderen.

Zo zijn er een aantal voedingsstoffen essentieel voor de concentratie en het geheugen.

Een bepaalde combinatie van ingrediënten zorgt voor een optimale werking van de pil voor het concentratievermogen.

Legale concentratiepillen kunnen in dit geval zeker een bijdrage leveren aan het ondersteunen van de focus en concentratie.

Cafeïne met L-Theanine

Cafeïne in combinatie met L-Theanine is inmiddels wereldwijd bekend als een echt ‘Nootropic Stack’. Het zorgt voor een verhoogde alertheid (mits je er niet teveel van neemt).

L-Theanine helpt de negatieve effecten van cafeïne te verminderen waardoor je alleen een diepe focus overhoudt.

Let op: de ideale verhouding tussen Cafeïne en L-Theanine is 1 op 2 voor een optimale werking.

Rhodiola Rosea extract

Dit extract van de Rozenwortel staat bekend om de gunstige effecten op de doorbloeding in de hersenen en het ondersteunen van de mentale prestaties.

Daarnaast staat het bekend als een adaptogeen. Dit wil zeggen dat het opwekkend werkt bij vermoeidheid en juist rustgevend bij stress. Het draagt dus bij aan de geestelijke balans in de hersenen.

Magnesium en Zink

Deze mineralen worden ook wel de ‘Mind Minerals’ genoemd. Ze ondersteunen namelijk de cognitieve en psychologische hersenfuncties.

Daarnaast helpt magnesium bij het verminderen van vermoeidheid en draagt Zink bij aan een normale weerstand tegen stress. Ideaal in een drukke werkomgeving of als je moet blokken voor je examens!

Vitaminen

Vitaminen zoals C, B3, B6 en B12 ondersteunen het concentratievermogen, de leerprestaties en het geheugen.

Je kunt deze stoffen ook halen uit je voeding, maar vaak hebben mensen met een drukke levensstijl tevens een ongezond eetpatroon.

Dit soort vitaminen kan dan een waardevolle toevoeging zijn ter ondersteuning van de hersenfuncties.

Let op: legale concentratie pillen kunnen ook onveilige ingrediënten bevatten. Dit zijn vaak synthetische research chemicals, die nog niet zijn onderzocht door de overheid.

Pillen die de concentratie verbeteren: Werken deze middelen echt?

Van veel pillen kunnen we nog niet met zekerheid zeggen of ze echt werken.

Bij de medicijnen en drugs is vooral gekeken of de pillen werken bij mensen die ze om medische redenen nodig hebben. Maar er is weinig onderzoek naar de effecten van concentratie supplementen.

Dus hoe zit het dan met deze natuurlijke pillen? Net als bijvoorbeeld afslankpillen voor snel vetverlies, zijn de effecten volgens de makers wetenschappelijk bewezen, maar denkt de wetenschap zelf hier iets anders over (hierover later meer).

Studenten zweren echter bij het gebruik van een concentratie pil. Zij zeggen dat de pillen hun concentratie daadwerkelijk verbetert.

Volgens onderzoekers kan dit echter ook door het placebo-effect komen. De werking van vrij verkrijgbare concentratiepillen blijft dus een beetje vaag.

Zitten er risico’s aan het nemen van een concentratie pil?

Bijwerkingen hoofdpijn

Vooral aan het nemen van concentratie medicatie kleven verschillende nadelen. Volwassenen hebben vaker last van bijwerkingen dan kinderen en elke pil heeft zijn eigen bijwerkingen.

Een aantal klachten die vaak worden vermeldt zijn:

  • Hoofdpijn
  • Verminderde eetlust
  • Rusteloosheid
  • Slapeloosheid
  • Hartkloppingen
  • Stemmingswisselingen
  • Misselijkheid
  • Paniekaanvallen

De concentratie pillen die vrij verkrijgbaar zijn geven minder risico’s. Al moet je wel letten op de hoeveelheid cafeïne.

Soms ga je namelijk met vier pillen al over de dagelijkse maximale hoeveelheid cafeïne heen, waardoor je kunt gaan beven of hartkloppingen kunt krijgen.

Verder zit er bovendien meer vitamine B6 in deze supplementen dan aanbevolen. Een chronisch teveel aan deze vitamine kan leiden tot problemen met het zenuwstelsel. Bovendien kan je ook van deze pillen afhankelijk worden.

Kortom: ook een teveel aan natuurlijke ingrediënten is niet goed voor je. Let er dus altijd op dat je je aan de aanbevolen hoeveelheid houdt en check de formule voordat je studeer pillen gaat slikken!

Wat zegt de wetenschap over het gebruik van concentratiepillen?

Ook de wetenschap heeft een mening over het gebruik van pillen om de concentratie te verbeteren.

De GGD zegt bijvoorbeeld: ‘Concentratiepillen slikken? Pas ermee op! De effecten zijn niet alleen positief. Je weet niet welk effect dat pilletje op jou heeft. Ieder mens reageert verschillend op medicijnen’.

Verschillende onderzoeken naar concentratiepillen

dokter wetenschappelijk onderzoek

De studies over thyrosine en fluweelboon (mucuna pruriens) vermeld op de website van ‘De Studeerpil’, zagen geen verband tussen deze stoffen en een verbetering van de concentratie.

Ook de werking van het bestanddeel acetyl-L-carnitine is enkel wetenschappelijk aangetoond met dierproeven.

Een stof dat wél een bewezen effect heeft, is cafeïne. Het heeft een kortdurend positief effect op de concentratie, het verhoogt de aandacht en gaat slaperigheid tegen. De studies tonen ook het verlagend effect van L-Theanine aan op stress.

Verder wijzen de studies uit dat cafeïne en L-Theanine elkaars neveneffecten neutraliseren, wat leidt tot minder hoofdpijn en mentale vermoeidheid.

Een laatste onderzoek stelt een verlagend effect van rozewortel (Rhodiola Roseau) op vermoeidheid vast.

Wat zeggen deze conclusies over de effectiviteit van de concentratie pil?

Al deze studies over afzonderlijke bestanddelen bewijzen echter niet dat de studeer pil of focus pil als samengesteld product een positief effect heeft op je concentratie of focus.

De onderzoeken tonen aan dat 90% van de gebruikers een goed effect ondervindt, maar deze resultaten zijn niet gebaseerd op een degelijk onderbouwde studie.

De algemene tevredenheid blijkt niet uit een wetenschappelijke meting, maar uit de reviews van gebruikers op de website.

Weinig wetenschappelijk bewijs

Over het nut en de veiligheid van de volledige samenstelling van concentratie pillen kan dus geen uitspraak gedaan worden, omdat dit nooit wetenschappelijk onderzocht werd.

De GGD zegt hierover het volgende: ‘De naam studeer pil doet mensen soms denken aan een zogenaamd magisch pilletje waardoor je dagenlang achter elkaar kan studeren en ongelofelijk hoge cijfers gaat halen. Iets wat natuurlijk te mooi is om waar te zijn’.

Conclusie

Concentratiepillen kunnen in zekere zin bijdragen aan een betere focus en concentratie.

Bij gebrek aan degelijk wetenschappelijk onderzoek over de exacte samenstelling van deze pillen, kunnen we echter geen uitspraak doen over het nut en de veiligheid van dit product.

We weten dat bepaalde ingrediënten wel degelijk van invloed zijn op de concentratie, zoals cafeïne. Een teveel aan deze stof is echter schadelijk voor de gezondheid.

Wil jij concentratie pillen gaan gebruiken? Check dan altijd goed de ingrediëntenlijst en zorg dat je nooit de dagelijkse hoeveelheid overschrijdt.