Creatine en alcohol: Kun je dit combineren?

Gebruik jij creatine en drink je weleens een drankje? Dan vraag je je waarschijnlijk af welk effect creatine en alcohol samen hebben op je lichaam.

In dit artikel lees je alles over de effecten van creatine en alcohol. Allereerst lees je of de combinatie van alcohol en creatine risico’s heeft. Ook lees je meer over de effecten van alcohol op de werking van het supplement.

Na dit artikel weet jij of je creatine en alcohol tegelijkertijd veilig kunt gebruiken of niet. Lees snel verder!

Zijn creatine en alcohol een gevaarlijke combinatie?

alcohol drinken

Onder fitnessliefhebbers en dan voornamelijk krachtsporters, is creatine al jaren een populair supplement. Creatine heeft namelijk veel voordelen voor je lichaam.

Echter houden veel sporters op zijn tijd ook van een alcoholisch drankje. Gelukkig is het samen gebruiken van creatine en alcohol niet gevaarlijk.

Creatine is namelijk een lichaamseigen stof die je ook terugvindt in verschillende soorten voedsel.

Wat is het effect van alcohol op de werking van creatine?

Alcohol heeft echter wel effect op de werking van creatine. Ook als je geen creatine gebruikt, kan alcohol gevolgen hebben voor je algehele fitheid.

Hier lees je hoe alcoholgebruik de effecten van creatine beïnvloedt.

Slechtere opname

Allereerst kan alcohol zorgen voor een slechtere opname van creatine. Alcohol zorgt er namelijk voor dat je lichaam de creatine minder effectief opneemt.

Hierdoor zul je de effecten van creatine, zoals bijvoorbeeld betere spiergroei, minder goed merken. Gelukkig zal creatine overigens altijd een positief effect hebben op je lichaam. Alcohol verkleint deze effecten echter wel aanzienlijk.

Het gebruik van goedkope creatine of dure creatine maakt hierin overigens geen verschil. De werkzaamheid van het supplement wordt namelijk altijd negatief beïnvloed door alcohol.

Laag vochtgehalte

fitness water drinken

Verder zorgt alcohol in combinatie met creatine voor een laag vochtgehalte. Creatine maakt namelijk gebruik van vocht om je spieren meer volume en uithoudingsvermogen te geven. Alcohol is daarentegen een middel dat het vocht in je lichaam verlaagt.

Als je veel alcohol drinkt, daalt het vochtgehalte in je lichaam dus flink. Hierdoor heeft de creatine minder vocht om op te slaan in je spieren.

Je spiergrootte, spierkracht en het uithoudingsvermogen van je spieren zullen hierdoor verminderen. Zeker als je creatine met pre workout gebruikt heb je veel vocht nodig. Pre workout zorgt er namelijk voor dat je meer gaat zweten.

Als je dus alcohol hebt gedronken, is het belangrijk om veel water te drinken. Zo verhoog je het vochtgehalte in je lichaam en merk je de negatieve effecten minder.

Moet ik stoppen met creatine als ik alcohol drink?

Creatine resultaten man

Voor bijna alle sporters is stoppen met creatine niet nodig. Creatine is namelijk een lichaamseigen stof, waarvan de effecten niet zullen afnemen. Je lichaam went namelijk niet aan de werking van creatine.

Ook als je weleens alcohol drinkt kun je gewoon creatine blijven gebruiken. Wees hier wel bewust van en blijf altijd alert op het combineren van supplementen.

De negatieve effecten van alcohol op je lichaam zijn namelijk niet te voorkomen.

Kunnen creatine en alcohol samen? Conclusie

Het is dus mogelijk om creatine en alcohol samen te gebruiken.

Wel is de werking van creatine pas optimaal als je helemaal geen alcohol gebruikt. De opname van creatine en je vochtgehalte zullen dan namelijk beter zijn.

Wil jij dus creatine gebruiken en daarnaast af en toe een drankje drinken? Dan kun je dit zonder problemen blijven doen.

Blijf natuurlijk wel altijd bewust van het gebruik van alcohol. Helemaal als je serieus met sporten bezig bent (en natuurlijk eigenlijk altijd..) is het toch beter om alcohol links te laten liggen!