Kan creatine over de datum gaan?

Heb je een pot creatine al lang in de voorraadkast staan? Dan vraag je je misschien af of de creatine over datum is.

Maar, kan creatine wel over de datum gaan?

In dit artikel lees je alles over de houdbaarheid van creatine. Ook krijg je wat tips om te zorgen dat je creatine langer goed blijft.

Hoe lang is creatine houdbaar na openen?

Creatine resultaten man

Laten we het allereerst hebben over de houdbaarheid van creatine. Het is namelijk belangrijk om te weten hoelang de creatine goed blijft.

Na het openen van een potje creatine kun je deze ongeveer 3 jaar gebruiken. Hierbij is het wel belangrijk dat de creatine op de juiste manier wordt bewaard. Ook als je een tijdje bent gestopt met creatine blijft het supplement dus lang goed.

Creatine is ook te verkrijgen in pil vorm. In principe zijn creatinepillen net zo lang houdbaar als creatinepoeder. In beide supplementen zit namelijk pure creatine.

Hoe kun je creatine lang bewaren? Een aantal handige tips

Het maakt niet uit hoe lang je creatine gebruikt, je kunt dit constant blijven doen. Daarom kopen veel mensen het supplement in grote aantallen. Als je veel creatine koopt wil je het natuurlijk zo lang mogelijk kunnen bewaren.

Er zijn een aantal dingen die je kunt doen om creatine lang te bewaren. Als je deze tips opvolgt kun je een potje creatine probleemloos jarenlang bewaren.

Een goede sluiting

Allereerst is het belangrijk om de pot waar de creatine in zit goed te sluiten. Dit geldt ook als jij de creatine in een zakje hebt gekocht. Door een goede sluiting kan er namelijk geen vocht bij het creatinepoeder komen.

Gebruik je creatinepillen? Dan is het belangrijk om het potje van de capsules ook goed dicht te draaien.

De juiste opslagplek

Verder is het belangrijk om de creatine niet warmer dan op kamertemperatuur te bewaren. Een te warme omgeving zorgt er namelijk voor dat de creatine sneller bederft. Creatine kouder dan kamertemperatuur bewaren kan dus wel.

Hierbij is het ook belangrijk dat de opslagplek niet vochtig is. Een voorraadkast is bijvoorbeeld een goede opslagplek voor creatine.

Creatine na houdbaarheidsdatum gebruiken

supplement houdbaarheidsdatum

Creatine kan lang worden bewaard. Daarom wordt er op de meeste creatine supplementen geen houdbaarheidsdatum worden geplaatst. Creatinepotten zijn namelijk meestal al leeg voordat de houdbaarheidsdatum wordt bereikt.

Staat er wel een houdbaarheidsdatum op? Dan kun je de creatine vaak alsnog gebruiken. Let er wel op dat je controleert hoe de creatine eruit ziet.

Ziet de creatine er nog goed uit? Dan kun je deze gewoon gebruiken. Het is dus niet hetzelfde als bijvoorbeeld bij eiwitpoeder die over de datum is.

Nadelen als je creatine gebruikt dat over de datum is

Creatine dat over de datum is kan zorgen voor wat nadelen. Net als andere voedingsmiddelen kan creatine namelijk bederven. Gelukkig duurt het meestal heel lang voordat dit het geval is.

Wel kan het nadelig zijn voor je buik als je creatine over de datum is. Zo kan de creatine diarree veroorzaken als het niet meer goed is.

Het is ook mogelijk dat de werking van de creatine minder wordt als de houdbaarheidsdatum is verstreken.

Mijn creatine is hard geworden, moet ik het weggooien?

Creatine hard geworden

Is je creatine hard geworden? Dan is er waarschijnlijk vocht bij het potje gekomen. In dit geval is de kans groot dat de creatine niet heel lang meer te gebruiken is.

Je hoeft het niet direct weg te gooien, maar controleer goed of het nog mogelijk is om het te gebruiken.

Conclusie – Kan creatine over de datum gaan?

Creatine kan dus wel degelijk over de datum gaan. Daarom is het belangrijk om creatine op de juiste manier te bewaren. Gelukkig gaat creatine wel heel lang mee, dus bedorven creatine komt niet vaak voor.

Als je een lang geopende pot creatine hebt staan; let er op hoe de creatine eruit ziet. En bij twijfel; vervang het voor een nieuw potje.


Meer over creatine: