Veroorzaakt creatine puisten? Alles over acne door creatine

Wellicht vraag jij je af of creatine puisten kan veroorzaken. Daarom lees je in dit artikel alles over de effecten van creatine op acne.

Allereerst lees je wat je kunt doen om pukkels door creatine tegen te gaan. Hierbij worden een aantal adviezen gegeven om puisten door creatine te verminderen.

Verder lees je over wat naast creatine nog meer kan zorgen voor pukkels bij sporters.

Na dit artikel weet jij dus alles over het voorkomen van pukkels door creatine!

Pukkels door creatine – Wat te doen?

Pukkels kunnen soms ontstaan als bijwerking van het gebruik van creatine. Ook krijgen sommige mensen uitslag van creatine. Hoewel dit niet bij iedereen voorkomt, is het wel iets om rekening mee te houden.

Pukkels is één van de creatine nadelen die sporters kunnen ervaren als ze creatine gebruiken. Gelukkig heeft lang niet iedereen last van deze nadelen.

Hieronder vind je wat dingen die je kunt doen om pukkels door creatine te voorkomen.

Goede creatine gebruiken

Creatine resultaten man

Allereerst is het belangrijk om creatine te gebruiken van goede kwaliteit. Het is dus raadzaam om alleen goede creatine te gebruiken die hoog staat aangeschreven. Zo kun je bijvoorbeeld gebruik maken van creatinesupplementen van bekende verkopers en merken.

Ook is het belangrijk om te checken of de creatine nog goed is. Creatine over datum zorgt niet voor puistjes, maar toch wil je de kwaliteit hoog houden. Dit is zeker belangrijk als het om creatine gaat dat gemixt is met bijvoorbeeld pre workout.

Creatine gebruik schematisch bijhouden

Verder is het belangrijk om schematisch bij te houden hoe veel creatine je dagelijks neemt. Hoe lang je creatine gebruikt maakt in principe niet uit, maar de hoeveelheid wel.

Te veel creatine kan namelijk zorgen voor puistjes. Verkopers proberen je zo veel mogelijk creatine te laten nemen, om zo meer te verdienen. Vaak heb je die hoge hoeveelheid echter helemaal niet nodig.

Hou dus goed bij hoeveel creatine je elke dag neemt. Probeer de dagelijkse hoeveelheid bijvoorbeeld te verminderen om te kijken wat er dan gebeurt. Verdwijnen de puistjes en heb je geen uitslag meer? Dan is het slim om een lagere hoeveelheid aan te houden.

Water drinken

fitness water drinken

Tenslotte is het belangrijk om veel water te drinken. Vermeng je creatine met voldoende water, zodat het middel optimaal wordt opgenomen in je lichaam.

Verder is het van belang om voor, tijdens en na het sporten genoeg te drinken. Tijdens zware inspanningen verlies je namelijk veel vocht. Dit vochtverlies kan uitslag en pukkels op de huid opleveren.

Andere oorzaken van pukkels

Het krijgen van puisten is dus één van de creatine bijwerkingen die weleens voorkomt. Toch hoeft het niet per se door creatine te komen als je opeens puistjes krijgt.

Hieronder vind je een aantal dingen die ook puistjes kunnen veroorzaken als je fanatiek traint.

Eiwitshakes

Allereerst zijn eiwitshakes bij sommige sporters een oorzaak van puisten. Puisten door eiwit komt vooral voor bij mensen die niet goed tegen melkproducten kunnen. Veel eiwitshakes bevatten namelijk whey, een bijproduct van het maken van kaas.

Als je dus pukkels krijgt sinds je eiwitshakes neemt, probeer dan eens een plantaardig alternatief.

Veel zweten

Door creatine ga je harder trainen, waardoor je ook meer gaat zweten. Veel zweten kan zorgen voor uitslag en puisten op de huid. Vooral als je na het sporten te lang wacht met douchen neemt de kans op puisten toe.

Het is dus belangrijk om altijd een douche te nemen na je training. Hierdoor zul je namelijk minder snel last hebben van puisten.

Zorgt creatine nu echt voor meer puisten?

puisten bij creatine

Dat creatine puisten kan veroorzaken valt niet te ontkennen. Toch is het niet zo dat iedereen hier last van heeft. Sterker nog, de meeste creatine gebruikers hebben geen last van pukkels.

Als creatine wel puisten veroorzaakt, is het slim om hier rekening mee te houden. Toch is het geen reden om creatine te laten staan. De positieve effecten van creatine zijn namelijk te goed om te negeren!