Is creatine slecht voor je hart?

Helaas denken veel gebruikers dat creatine slecht voor je hart is, net zoals ook gedacht wordt dat creatine slecht voor je nieren is.

Gelukkig is dit over het algemeen niet het geval. Je ervaart waarschijnlijk ook geen last van de bijwerkingen van creatine, vooral als je helemaal gezond bent.

In dit artikel kom je te weten of creatine slecht voor je hart is én of je dit veilig kunt gebruiken.

Belangrijkste aandachtspunten over of creatine slecht is voor je hart

creatine supplement ervaring

Creatine is niet per se slecht voor je hart. Je kunt wel last krijgen van hartkloppingen, maar zelfs deze bijwerking komt amper voor.

Dat mensen bang zijn voor de gevolgen van creatine met betrekking tot het hart, komt vooral doordat de creatine in pre-workout of een ander supplement gebruikt wordt voor het verhogen van de intensiteit van je workouts. Hierdoor wordt je bloeddruk hoger, net als je hartslag.

Veel wetenschappers hebben onderzoek gedaan naar deze potentiële gezondheidsrisico’s van creatine.

Hieruit bleek dat er geen direct verband is tussen creatinegebruik en hartproblemen. Ze denken eerder dat de atleten last kregen van hun hart door overtraining.

We raden je aan om je HRV dagelijks bij te houden als je creatine gaat gebruiken. HRV staat voor hartslagvariabiliteit en kun je bijhouden om te checken of je je lichaam niet overtraint. Als je dit doet, kun je namelijk toch hartproblemen ervaren.

Het is belangrijk om je HRV dagelijks te controleren omdat creatine ervoor zorgt dat je lichaam meer en intensievere workouts aan kan. Je hartslagvariabiliteit kan je dan ook vertellen of het beter is om even rustig aan te doen.

Alsnog is creatine in een pre-workout niet slecht voor je, ook als je HRV wel te hoog is. Dit komt simpelweg doordat je je lichaam dan te veel traint.

Conclusie

Creatine werking snelheid

De kans is groot dat je dus helemaal geen last krijgt van hartproblemen door je creatinegebruik. Dit komt simpelweg doordat creatine niet slecht is voor je hart.

Je kunt desondanks wel hartkloppingen ervaren, maar deze bijwerking komt gelukkig niet al te vaak voor en komt hoogstwaarschijnlijk ook niet door creatine.

Krijg je hier toch last van? Je doet er dan goed aan om te stoppen met creatine.

Creatine is dus zeker veilig om te gebruiken. Dus mocht je willen starten hiermee, twijfel niet en koop de beste creatine om op die manier naar jouw doelen toe te werken.