Creatine voor het slapen nemen: verstandig of niet?

Als je creatine wilt gebruiken, moet je uiteraard bepalen wanneer je dit supplement wilt nemen. Kun je je creatine het beste ’s morgens of ’s avonds nemen?

Creatine levert geen slaapproblemen op, dus je kunt het ook voor het slapen nemen.

Maar, is dit ook de beste keuze? In dit artikel gaan we hier dieper op in.

Creatine voor het slapen in het kort

Supplementen voor het slapen

Creatine levert geen slaapproblemen op en je kunt er daardoor zeker voor kiezen om het in te nemen voordat je op bed gaat.

Dit kan zelfs handig zijn, je hebt dan immers een schema gecreëerd waardoor je nooit vergeet om het pilletje te slikken. Dit is bij creatine van groot belang.

Dit supplement levert namelijk geen onmiddellijke effecten op, maar je ervaart de voordelen juist pas als je het gebruikt over een langere periode. Het is hierbij belangrijk om de creatine elke dag op hetzelfde moment te nemen.

Je kunt creatine dus ’s morgens of ’s avonds nemen, als je het maar iedere dag op hetzelfde tijdstip neemt.

Is het slecht om creatine voor het slapen te nemen?

Nee, het is zeker niet slecht om creatine voor het slapen te nemen. Dit supplement mag dan wel een energiebron zijn, creatine levert helemaal geen slaapproblemen op.

Je kunt er dus voor kiezen om deze pillen net voordat je naar bed gaat door te slikken. Dit kan zelfs een aanrader zijn, al hangt het af van wanneer je sport.

Een onderzoek uit de Journal of the International Society of Sports Nutrition heeft namelijk aangetoond dat je het beste creatine kunt nemen na je training. Het supplement leverde dan meer en grotere voordelen op voor je lichaamssamenstelling dan wanneer het ingenomen werd voor de workout.

In deze studie werden de deelnemers verdeeld in twee groepen. Ze consumeerden beide creatine, maar de ene groep deed dit voor de workout en de andere na de training.

Vervolgens bleek dus dat de laatste groep meer profijt had van de creatine. Het is wel belangrijk om te weten dat dit onderzoek is uitgevoerd onder maar 19 mannelijke bodybuilders.

De sample size is dus erg klein en daardoor is er meer onderzoek nodig om te bepalen wanneer je creatine het beste kunt nemen.

Kun je creatine het beste ’s morgens of ’s avonds nemen?

creatine poeder scoop

Wanneer je creatine het beste kunt nemen, hangt dus af van wanneer je traint. Volgens het eerder genoemde onderzoek is het beter om het supplement te slikken na je workouts.

Train je ’s avonds? Je kunt dan dus creatine ook ‘s avonds innemen. Net zoals je kwark voor het slapen kunt nemen. Als je juist ’s ochtends je workouts doet, is het beter om dan de creatine te nemen.

Doe dit wel nadat je klaar bent met je training, over het algemeen is het verstandig om een half uurtje te wachten met het nemen van creatine.

Door de pillen of poeder na het sporten te slikken, zorg je ervoor dat je creatinehoeveelheden weer worden aangevuld. Ook zit er daardoor weer meer glycogeen in je spiercellen en herstellen je spieren vaak beter.

Voor het verbeteren van je spierherstel raden experts ook aan om eiwitshake voor het slapen te drinken, naast de creatine dus. Eventueel kun je de creatine mengen met je eiwitshake.

Conclusie over creatine voor het slapen

creatine voor het slapen

Al met al is het geen probleem om creatine voor het slapen te nemen. Dit kan zelfs een goed idee zijn als je ’s avonds sport.

De creatine levert dan naar alle waarschijnlijkheid betere resultaten dan wanneer je het supplement slikt voor je trainingen.

Je zult in ieder geval geen slechtere nachtrust krijgen, aangezien creatine helemaal geen slaapproblemen oplevert.