Crossfit rack / rig kopen? Aandachtspunten, Tips & Winkels

Crossfit is een van de meest beoefende sporten van dit moment. Je hele lichaam komt in beweging en je traint meerdere spiergroepen tegelijkertijd.

Om thuis ook je volledige workout te kunnen doen, kun je een crossfit rack kopen. Om te weten welk crossfit rack het best bij jou past, hebben wij alle ins en outs van dit fitness apparaat voor je op een rij gezet.

Wat is een crossfit rek of rig?

Misschien heb je binnen of buiten de sportschool al wel eens een gym rig zien staan. Dit grote crossfit rack zou je niet moeten missen in de sportschool.

Het is namelijk een aardig grote stellage. Een crossfit rack is een multifunctioneel apparaat waarmee je vrijwel al je crossfit oefeningen kunt doen.

Crossfit is niet alleen bedoelt om je spiermassa op te bouwen, maar ook om fit te blijven. Niet alleen gewichtheffen, maar ook gymnastiek wordt verwerkt in deze sportvorm.

Een crossfit rack bestaat daarom ook uit verschillende onderdelen die je helpen je workout zo volledig mogelijk te doorlopen. Je kunt bijvoorbeeld deadlifts doen bij de barbell houders en pull ups met de optrekstang.

Waaraan herken je een goed crossfit rack?

Er hangt een aardig prijskaartje aan een crossfit rek, dus het is van belang goed onderzoek te doen voordat je een crossfit rack gaat kopen.

Om te zorgen dat je de juiste keuze maakt en een miskoop voorkomt, zijn er een aantal punten waaraan je een goed crossfit rack kunt herkennen. Denk bijvoorbeeld aan het materiaal waarvan deze is gemaakt en de mogelijkheden die het je biedt.

Het juiste materiaal

Een goed crossfit rack of een crossfit kooi valt of staat met het juiste materiaal. De stellage moet immers een groot gewicht kunnen tillen en dit kan alleen met stevig en veilig materiaal.

De meeste crossfit racks zijn daarom gemaakt van staal. Staal is sterk en hard en kan hierdoor ook goed tegen een stootje.

Multifunctionaliteit

crossfit rig training

Doordat je op een crossfit rek meerdere oefeningen kunt doen is het belangrijk om te kijken naar een rack dat uitgebreid genoeg is voor jouw workout.

Misschien heb je genoeg aan een rack waar je je aan op kunt trekken en dips kunt doen op een dipbar. Wil je dat je workout meer uitgebreid is, dan moet het crossfit rack multifunctioneel zijn.

Indoor of outdoor

Als je een crossfit rack gaat kopen, dan moet je weten waar je deze gaat plaatsen. Dit kan binnen in je home gym, of buiten in de tuin.

Een goed crossfit rack voor buiten beschikt over een poedercoating die het staal beschermt tegen verschillende weersomstandigheden. Het staal kan hierdoor niet gaan roesten.

Verstelbaarheid

Wellicht valt dit ook onder het kopje multifunctionaliteit, maar het is belangrijk dat je crossfit rack verstelbaar is.

De meeste racks geven je de mogelijkheid om elk onderdeel te verstellen in hoogte of in afstand. Hierdoor kun je elke oefening die je doet op de meest optimale manier volbrengen.

Waarom een crossfit rig kopen?

pull ups aan crossfit rek

Niets is fijner dan thuis je workout te kunnen doen als je een druk leven hebt. Je hebt namelijk niet altijd tijd om naar de sportschool te gaan.

Vaak is het dan ook nog zo dat het apparaat wat jij wilt gebruiken bezet is. Een crossfit rek voor thuis is hiervoor de oplossing.

Het praktische aan een crossfit rack is dat deze je de mogelijkheid geeft al je oefeningen te doen. Je hebt hier weinig tot geen andere apparaten voor nodig. Hoe verder jij je crossfit rack kunt uitbreiden, hoe meer spiergroepen je kunt trainen.

Met een crossfit rack kun je ook werken aan je conditie. Zo zijn er rekken waarmee je van links naar rechts kunt hangen aan de stangen.

Ook kun je door middel van een rond target boven aan het rack wall ball oefeningen doen. Hiermee train je niet alleen je armen, schouders en benen, maar verbeter je ook je algehele conditie.

Soms wil je graag thuis trainen, maar doe je dit liever niet alleen. Met een crossfit cage of crossfit rek kun je ook samen met iemand trainen.

Je kunt beide een andere oefening doen en tegelijkertijd elkaar motiveren. Zo is het niet alleen makkelijker, maar ook leuker om je workout te doorlopen.

Verschillende soorten crossfit racks

Er zijn verschillende soorten crossfit racks op de markt die het moeilijk kunnen maken om tot een besluit te komen welke nu het best bij je voorkeuren aansluit.

Wel geeft dit je de mogelijkheid een crossfit rack te kiezen die het best bij jou past, maar ook bij de ruimte die je ter beschikking hebt.

Voor een grote ruimte kun je een erg uitgebreid crossfit rack kopen. Hiervoor kun je zelfs een crossfit kooi kopen. In dat geval kun je vanaf elke kant de kooi gebruiken en heb je nog voldoende bewegingsruimte ernaast.

Voor wat kleinere ruimtes, of als je simpelweg geen behoefte hebt aan groot crossfit rek, kun je een wall rack aanschaffen.

Deze kun je bevestigen aan de muur waardoor het crossfit rack minder ruimte in beslag neemt in je home gym. Deze wall racks kun je dan vanaf één zijde gebruiken. Hierdoor zijn er wel vaak iets minder oefeningen mogelijk.

Crossfit rack uitbreiden

crossfit_rig_uitbreidingen

Soms wil je een nieuwe oefening uitproberen en soms wil je je dagelijkse workout wat opleuken. Mocht jouw gekozen crossfit rack je hiertoe de mogelijkheid geven, dan kun je deze uitbreiden.

Dit kan door verschillende extra’s toe te voegen en te bevestigen.

De meeste crossfit rekken beschikken over een aantal bevestigingspunten. Hier kun je allerlei sport materialen aan ophangen.

Zo kun je een bokszak ophangen en aan je conditie werken. Ook kun je gym ringen bevestigen om te kijken of er stiekem een Epke Zonderland zich schuilhoudt in jou.

Daarnaast kun je natuurlijk ook extra gewichten gebruiken om je fitnessdoelen te behalen. Voor oefeningen met een barbell is dit ideaal. Wel is het hierbij belangrijk dat je goed kijkt hoeveel gewicht jouw crossfit rig in totaal kan dragen.

Juiste ondergrond voor je home gym

Bij een crossfit cage in de sportschool zie je het al vaak voorbij komen. De ondergrond is altijd anders dan bij de rest van de machines.

Dit is niet alleen om de grond zo min mogelijk te beschadigen, maar ook als veiligheid voor jou en de attributen die je gebruikt.

De juiste ondergrond voor een crossfit rack is gemaakt uit rubberen tegels. Deze tegels hebben genoeg demping om de klappen van de gewichten op te vangen. Aan het eind van een oefening gooi je je gewichten namelijk snel op de grond.

Ook is deze demping voor jou als sporter belangrijk. Dit zorgt er namelijk voor dat je minder snel blessures oploopt.

Deze oefeningen kun je met een crossfit rek

crossfit training

Je hebt al een aantal oefeningen in deze tekst voorbij zien komen die je kunt doen met een crossfit rek.

Aangezien deze zo multifunctioneel is kun je hieronder nog een lijstje vinden met de verschillende oefeningen die je met een crossfit rek kunt doen. Uiteraard verschilt dit per rack en hangt dit af van het formaat.

Met alleen de barbell kom je al een heel eind. Hiermee kun je zowel je benen trainen als je armen. Denk bijvoorbeeld aan squats of aan deadlifts.

Als je zelf een bankje ter beschikking hebt kun je met de barbell ook bankdrukken.

Eigenlijk alle crossfit racks geven je de mogelijkheid om pull-ups of chin-ups te doen. Ze beschikken immers allemaal over één of meerdere optrekstangen.

Daarnaast kun je ook, zoals eerder benoemd, wall balls doen doormiddel van een target. Deze kun je eventueel zelf aanschaffen en simpel bevestigingen aan je cross fit rig.

Om je workout wat op te leuke kun je meerdere extra’s toevoegen aan je rack. Zo ook verschillende touwen. Bevestig een touw om een van de palen van je crossfit rack en je kunt binnen no time battle rope oefeningen doen.

Ook kun je bij een hoog crossfit rack aan de bovenkant een touw bevestigen waarin je kunt klimmen. Dit is vooral geschikt voor crossfit rekken die buiten staan, omdat deze wat hogen kunnen zijn.

Zo zie je dat je met een cross fit rack ontelbaar veel oefeningen kunt doen. Met een beetje creatief inzicht en zowel lichaamsgewicht als extra gewichten, kun je urenlang vertoeven in je privé sportschool.

Waar koop je een crossfit rack?

Er zijn verschillende winkels die crossfit rigs en rekken aanbieden. Hieronder kun je het aanbod vergelijken.

Meer krachtmateriaal:

Plaats een reactie