Crosstrainer of hometrainer; wat is voor jou de beste keuze?

Wil je graag vanuit huis kunnen trainen? En wil je graag vanuit huis op een leuke manier in beweging kunnen komen? Dan doe je er verstandig aan om een fitnessapparaat aan te schaffen.

Hierbij kun je kiezen voor bijvoorbeeld een loopband, een spinningbike, een crosstrainer of een hometrainer.

In dit artikel kijken we naar zowel een crosstrainer als een hometrainer; we bespreken namelijk de belangrijkste verschillen tussen deze fitnessapparaten.

Zijn een crosstrainer en een hometrainer dan niet hetzelfde? Nee, zeker niet. Er zit een duidelijk verschil tussen een crosstrainer en een hometrainer.

Of je beter voor een hometrainer of een crosstrainer kunt kiezen, is bovendien afhankelijk van je eigen voorkeuren.

Neem dit artikel door om voor jezelf te kunnen bepalen welk fitnessapparaat voor jou het beste is.

Wat is een hometrainer?

Een hometrainer kun je vergelijken met een stilstaande fiets. Dit apparaat beschikt namelijk over een zadel, over een stuur en over pedalen. Door op deze pedalen kracht te zetten, geef je het vliegwiel een hengel.

Doordat dit vliegwiel begint te draaien, kun je middels de pedalen het vliegwiel in beweging houden. Op die manier kun je een stuk fietsen, zonder dat je hierbij vooruit komt.

Wat een hometrainer precies is, zie je in onderstaand filmpje. In dit filmpje wordt een populaire hometrainer van Tunturi besproken:

Wat is een crosstrainer?

Een crosstrainer is een fitnessapparaat met pedalen, hendels en een onderstel. Deze pedalen kun je naar voren en naar achteren bewegen, waardoor het vliegwiel van de crosstrainer in beweging komt.

Met dank aan de hendels kun je vervolgens je gehele lichaam in beweging laten komen.

Wat een crosstrainer is en hoe een crosstrainer werkt, zie je in onderstaand filmpje. In dit filmpje wordt een populaire crosstrainer van VirtuFit besproken:

Verschillen tussen een hometrainer en een crosstrainer

Heb je naar beide filmpjes gekeken? Dan heb je waarschijnlijk al opgemerkt dat beide apparaten echt verschillend zijn.

De belangrijkste verschillen tussen beide apparaten hebben we voor je op een rijtje gezet:

 • Houding. De houding is tussen beide apparaten eigenlijk het belangrijkste verschil. Bij een hometrainer hou je een zittende houding aan, terwijl je op een crosstrainer aan staande houding aanneemt.
  • Je kunt een hometrainer vergelijken met een fiets
  • Je kunt een crosstrainer zien als een combinatie tussen een fiets en hardlopen.
 • Bewegingsvorm. De bewegingsvorm is tussen beide apparaten ook verschillend. Op een hometrainer maak je een fietsende beweging, terwijl je op een crosstrainer een ronddraaiende beweging maakt. Een beweging die je dus vanuit een staande houding maakt.
 • Workout. De mogelijke workouts zijn bij een crosstrainer of hometrainer ook verschillend. Bij een hometrainer train je in principe alleen je benen en je uithoudingsvermogen; je bovenlichaam komt bij een hometrainer niet aan bod. Met een crosstrainer voer je echter een full-body workout uit. Doordat je je bovenlichaam dankzij de hendels ook in beweging brengt, train je eigenlijk je gehele lichaam. Inclusief je uithoudingsvermogen.
 • Geschiktheid. Ook is het een feit dat beide apparaten niet voor dezelfde doelgroep geschikt zijn. Ben je bijvoorbeeld al op leeftijd? Dan is het logischer om voor een hometrainer te kiezen in plaats van voor een crosstrainer. Als je van een beenblessure moet revalideren, is een hometrainer in veel gevallen ook de beste optie. Als je graag explosief wilt trainen, is een crosstrainer echter weer de beste keuze.

Wat deze verschillen laten blijken? Onder andere dat je echt een goede vergelijking moet maken. Je moet hierbij de keuze gaan maken tussen een crosstrainer of een fiets. Want, een hometrainer kun je zien als een fiets zonder banden.

Wat is voor jou het beste apparaat?

Als je op zoek naar een fitnessapparaat voor thuis bent, kom je al snel bij een fiets (hometrainer) of crosstrainer uit.

Wat voor jou het beste apparaat is, hangt van meerdere factoren af.

We geven je hieronder graag handige tips voor het uitkiezen van het beste apparaat. Het apparaat dat het beste op je voorkeuren en wensen aansluit dus.

Wat is het doel van de aanschaf van het apparaat?

Voordat je een fitnessapparaat voor thuis aan gaat schaffen, moet je goed over het doel nadenken.

Is het doel bijvoorbeeld om je conditie/uithoudingsvermogen te kunnen trainen? Dan kun je in principe voor beide apparaten kiezen.

Met beide apparaten kom je in beweging en kun je je uithoudingsvermogen trainen.

Wil je hierbij voor hele explosieve en korte trainingen gaan? Dan is een crosstrainer de beste optie voor je.

Geef je echter de voorkeur aan duurtrainingen? Dan is een hometrainer de beste optie voor je.

Heb je de wens om af te vallen? Ook dan kun je prima voor beide apparaten kiezen. Met beide apparaten ben je immers in staat om de nodige calorieën te verbranden.

Als je per training echt veel calorieën wilt verbranden, kies je het beste voor een crosstrainer. Zoals je hierboven hebt kunnen lezen, kun je met een crosstrainer immers een full-body workout uitvoeren.

Wat wil je precies trainen?

Verder moet je goed nadenken over de invulling van de trainingen. Wil je graag op een relatief relaxte manier trainen? Of wil je per training het onderste uit de kan halen?

Indien je echt heel intensief wilt trainen, is een crosstrainer de betere optie voor je.

Wil je uitsluitend je benen en uithoudingsvermogen trainen? Dan is een hometrainer de beste optie voor je. Als je echter je gehele lichaam wilt trainen, kom je al snel bij een crosstrainer uit.

Met andere woorden: denk goed na over de invulling van de training. En denk goed na over hetgeen je graag wilt trainen.

Feit is in ieder geval dat beide apparaten veel trainingsmogelijkheden met zich mee brengen!

Waar wil je het apparaat neerzetten?

Wil je het cardio apparaat in een relatief kleine kamer in je huis neerzetten? Dan is in veel gevallen een hometrainer de betere optie.

Ten opzichte van een crosstrainer is een hometrainer in veel gevallen compacter.

Overigens kun je ook voor een inklapbare crosstrainer of inklapbare hometrainer kiezen. Dit is bijzonder handig als je vrij weinig ruimte voor het fitnessapparaat hebt.

Door het apparaat na gebruik in te klappen, neemt ‘ie nagenoeg geen ruimte meer in beslag.

Voor wie is een hometrainer het meest geschikt?

 1. Voor mensen die fietsen leuk vinden
 2. Voor mensen die hun benen en/of uithoudingsvermogen willen trainen
 3. Voor mensen die niet al te veel ruimte in hun woning hebben
 4. Voor senioren
 5. Voor mensen die aan het revalideren zijn
 6. Voor mensen die zittend willen trainen

Voor wie is een crosstrainer het meest geschikt?

 1. Voor mensen die hardlopen leuk vinden
 2. Voor mensen die echt intensief willen trainen
 3. Voor mensen die hun gehele lichaam willen trainen
 4. Voor mensen die gericht aan hun conditie willen werken
 5. Voor mensen die staand willen trainen

Hoe kies je het beste fitnessapparaat voor in je woning?

Het mag duidelijk zijn; zowel een hometrainer als een crosstrainer brengen veel voordelen met zich mee. Aangezien deze voordelen behoorlijk verschillend zijn, is het advies om je wensen goed op een rijtje te zetten.

Geef antwoord op de vragen die we in dit artikel aan je voorgeschoteld hebben. Door hier antwoord op te geven, kun je voor jezelf bepalen naar welk fitnessapparaat je voorkeur uit gaat.

Vervolgens moet je echter naar nog veel meer factoren gaan kijken. Kijk bijvoorbeeld naar het budget dat je voorhanden hebt.

Bepaal welke wensen je hebt met betrekking tot trainingsprogramma’s. Bepaal naar welk merk je voorkeur uit gaat.

Bepaal hoe groot de crosstrainer of hometrainer mag zijn. En bepaal ook aan welke eisen het apparaat verder moet voldoen.

Al met al is het advies het volgende:

 • Stap 1: Maak voor jezelf een goede vergelijking tussen een hometrainer en een crosstrainer.
 • Stap 2: maak een keuze tussen een crosstrainer of hometrainer
 • Stap 3: kies de beste hometrainer of de beste crosstrainer uit
 • Stap 4: kom lekker & gezond in beweging