Crosstrainer of Roeitrainer: Welke geeft het beste resultaat?

Je wilt graag meer bewegen en wellicht eindelijk die overtollige kilo’s kwijtraken, kan je hier nu het beste een crosstrainer of roeitrainer voor gebruiken? Beide apparaten zijn goed, maar ze werken anders en geven daarom een ander resultaat.

In dit artikel bespreken we het verschil tussen de roeitrainer of crosstrainer, zodat jij sneller jouw persoonlijke doelen gaat behalen!

Wat is het verschil tussen een crosstrainer en een roeitrainer?

Laten we beginnen met een gelijkenis van de crosstrainer vs. Roeitrainer. Beide apparaten zijn namelijk ontwikkeld met de focus op cardiovasculaire gezondheid. Met andere woorden: Met zowel de roeitrainer als de crosstrainer, train jij jouw uithoudingsvermogen.

Het verschil zit hem vooral in de uitvoering en de spiergroepen die je aanspreekt.

RoeitrainerCrosstrainer
Meer spierversterkingMeer geschikt voor duurtraining
Gemiddeld 554 kcal per uurGemiddeld 536 kcal per uur
Focus op uithoudingsvermogen + krachtFocus op uithoudingsvermogen
Neemt meer lengte in beslagNeemt meer hoogte in beslag

Hoe werkt een crosstrainer?

Conditie opbouwen crosstrainer

Een crosstrainer is een fitness apparaat om het uithoudingsvermogen te trainen. Je staat op twee voetstukken en houd met de handen de hendels vast. Tijdens het gebruik maak je een soort loopbeweging.

Deze loopbeweging wordt ondersteund door de voetstukken die ronddraaien en de hendels stimuleren deze ronddraaiende beweging.

Op deze manier gebruik je zowel de armen als de benen om de loopbeweging in stand te houden en train je het hele lichaam. De crosstrainer kan naar eigen wens zwaarder of lichter worden ingesteld, voor een training die past bij jouw niveau.


Hoe werkt een roeitrainer?

afvallen met roeitrainer

De roeitrainer is een cardio apparaat die in de lengte is vormgegeven. Om het apparaat te gebruiken ga je aan het einde van de rail zitten op het kleine zitje die over de rail heen beweegt. De voeten plaats je op de voetstukken aan de voorkant. Met de handen pak je de hendel vast.

Zorg dat de rug recht is en gebruik zowel de benen als de armen om de handel naar achteren te trekken. Stel je voor dat je in een boot zit en maak een ‘roei’ beweging. Blijf dit herhalen voor een effectieve training van zowel de spieren als het uithoudingsvermogen!


Roeitrainer vs. Crosstrainer, welk apparaat is beter?

De crosstrainer of roeitrainer zijn beide geschikt voor het trainen van jouw uithoudingsvermogen, ofwel conditie.

Het zijn beide cardio apparaten die dus zijn ontwikkeld om de hartslag omhoog te krijgen zodat jouw conditie verbeterd. De roeitrainer of crosstrainer kunnen echter wel voor andere doelen worden ingezet.

Crosstrainer bij afvallen

sportief crosstrainer

De crosstrainer is meer geschikt als je wilt afvallen. Dit heeft ermee te maken dat de crosstrainer beter is voor duurtrainingen, je hebt namelijk minder snel last van het verzuren van jouw spieren.

De crosstrainer is daarom beter geschikt om langere tijd achter elkaar vol te houden. Op die manier kan je makkelijker meer calorieën verbranden met 1 sessie.

Roeitrainer bij spiergroei

spiergroei roeitrainer

De roeitrainer is meer geschikt als je sterke spieren wilt krijgen. Hoewel de roeitrainer of crosstrainer beide geschikt zijn om het uithoudingsvermogen te trainen, gebruik je bij de roeitrainer meer kracht.

Met de roei en trek beweging en het wegduwen met de voeten, train je alle spieren in jouw lichaam. Zo focus je tegelijk op kracht en conditie.

Dat betekent overigens níet dat je niet effectief kunt afvallen met roeien. Ook op deze machine verbrandt je namelijk volop calorieën.

Conclusie

Als antwoord op de vraag of jij beter kunt gaan roeien of de crosstrainer kunt gebruiken: Beide zijn fantastische cardio apparaten die het uithoudingsvermogen goed gaan trainen.

De roeitrainer stimuleert naast de conditie, ook de spierkracht en spiergroei waardoor je ook sterker gaat worden.

De crosstrainer is echter meer geschikt om duurtrainingen mee te doen, waardoor je hier makkelijker meer calorieën mee verbrand in 1 sessie.