Crosstrainer vliegwiel voor of achter? De grootste verschillen

Wanneer je op zoek bent naar de beste crosstrainer op de markt, kun je twee populaire keuzes tegenkomen: crosstrainers met voorwielaandrijving of crosstrainers met achterwielaandrijving.

Oftewel: een front driven crosstrainer of een rear driven crosstrainer. 

Beide soorten crosstrainers kunnen je een uitdagende training geven, maar er zijn een aantal grote verschillen waarmee je rekening moet houden. 

Om erachter te komen welk type geschikt is voor jou, de crosstrainer met het vliegwiel voor of achter, hebben we beide modellen hieronder vergeleken en de belangrijkste verschillen op een rijtje gezet!

De verschillen tussen een rear- en front driven crosstrainer

Om de verschillen tussen beide modellen crosstrainers te ontdekken, zullen we ze allebei bespreken en uiteindelijk de voors en tegens opsommen.

Zo kun je uiteindelijk de beste crosstrainer voor jou aan de haak slaan!

Hoe werkt een front driven crosstrainer?

Focus Fitness Senator Crosstrainer

Crosstrainers met frontaandrijving zijn heel gebruikelijk op de markt. Het vliegwielmechanisme bevindt zich aan de voorkant van de machine en beschikt over een ‘trapklimmer-weerstand’

Het vliegwiel op een front driven trainer is het onderdeel dat draait terwijl je trapt, waardoor je de weerstand creëert om tegen te werken (net als op een spinfiets).

Dit ontwerp geeft deze crosstrainers het gevoel alsof ze bergopwaarts of een heuvel op gaan. 

Wat zijn de voor- en nadelen van een front driven crosstrainer?

Crosstrainers met voorwielaandrijving zijn geweldig voor mensen die willen trainen met hellingsopties en zijn goedkoper dan modellen met achterwielaandrijving.

Bovendien zijn dit vrij compacte crosstrainers, waardoor ze perfect voor je zijn als je ruimte wil besparen.

Echter hebben crosstrainers met voorwielaandrijving vaak meer onderhoud nodig vanwege de locatie van het vliegwiel, wat betekent dat er mogelijk meer lopende kosten zijn (ondanks dat ze vrij goedkoop zijn om aan te schaffen). 

Tevens is een front driven crosstrainer vaak luidruchtiger dan een rear driven crosstrainer. Dit is dus zeker iets om rekening mee te houden.

Voordelen crosstrainer met voorwielaandrijving:

 • Betaalbaar
 • Draagbaar
 • Geweldig voor hellingen

Nadelen crosstrainer met voorwielaandrijving:

 • Heeft meer onderhoud nodig
 • Vrij luidruchtig
 • Minder natuurlijk gevoel

Hoe werkt een rear driven crosstrainer?

Virtufit CTR 3.0i Ergometer Crosstrainer

Een model crosstrainer met achterwielaandrijving geeft de trainer een ander uiterlijk en gevoel.

Het opvallendste is dat deze crosstrainers vaak meer waterpas of vlak aanvoelen tijdens gebruik, te vergelijken met wandelen of joggen op een vlakke ondergrond in plaats van op een heuvel.

Veel crosstrainers met achterwielaandrijving bieden nog steeds hellingsinstellingen, maar zijn meestal minder intens dan die van machines met voorwielaandrijving. 

Wat zijn de voor- en nadelen van een rear driven crosstrainer?

Het hebben van een vlakker bewegingspatroon geeft vaak een natuurlijker gevoel.

Gebruikers melden dat ze met dit type trainers minder het gevoel hebben dat ze naar voren moeten leunen, zoals bij een front driven trainer wel het geval is. 

Rear driven crosstrainers zijn daarnaast geweldig dankzij het feit dat ze stiller zijn en minder bewegende onderdelen hebben. Dit betekent minder kans dat onderdelen op de machine stuk gaan.

Een aantal nadelen zijn dat modellen met achterwielaandrijving niet goedkoop zijn, wat betekent dat je een hoger budget nodig hebt voor je sportervaring.

Ze nemen bovendien meer ruimte in beslag en hebben meestal minder hellingsopties.

Voordelen crosstrainer met achterwielaandrijving:

 • Natuurlijk gevoel
 • Vrij stil
 • Weinig onderhoud

Nadelen crosstrainer met achterwielaandrijving:

 • Duur
 • Nemen vaak meer opslagruimte in beslag
 • Minder hellingsmogelijkheden

Conclusie – Welke crosstrainer moet ik kiezen?

sportief crosstrainer

Dus, moet je nu gaan voor een crosstrainer met het vliegwiel voor of achter? Over het algemeen is er niet veel verschil in prestaties tussen de twee crosstrainers, elk apparaat geeft je een goede training. 

Als je echter de voorkeur geeft aan hellingsopties en een beperkt budget hebt, kun je het beste kiezen voor een front driven crosstrainer.

Ben je op zoek naar een natuurlijk gevoel en wil je zo min mogelijk onderhoud aan je trainer? Dan is een model met achterwielaandrijving wellicht de betere keuze.


Relevante artikelen: