Een detox kuur zelf maken? Uitleg & Recept

Een detox kuur zelf maken is op het eerste gezicht natuurlijk ideaal. Je hebt namelijk de volledige controle over de sapkuur. Toch komt er veel kijken bij het zelf maken van een detox kuur.

In dit artikel lees je precies wat je nodig hebt om een sapkuur zelf te maken. Allereerst lees je waarom mensen een detox kuur zelf maken.

Verder wordt de effectiviteit van een zelfgemaakte detoxkuur besproken. Tenslotte lees je precies wat je nodig hebt om de detox kuur zelf te maken.

Zo weet jij na dit artikel alles over het zelf samenstellen van een sapkuur!

Waarom een detox kuur zelf maken?

Green juice detox

Een detox kuur zelf maken is niet eenvoudig. Een goede detox kuur bestaat namelijk uit verschillende werkzame ingrediënten. Ook de samenstelling van de ingrediënten in de zelfgemaakte detox kuur is erg belangrijk.

Toch zijn er verschillende redenen waarom mensen ervoor kiezen om een sapkuur zelf te maken. Hieronder vind je de meest voorkomende redenen waarom mensen een detox kuur zelf maken.

Een goedkoop alternatief

Allereerst is het zelf maken van een sapkuur goedkoper dan een kant en klare kuur. Je kunt namelijk meerdere sapkuren maken met de ingrediënten die je eenmalig koopt. De sapjes die je nog niet gaat gebruiken, vries je in voor een later moment.

Dit betekent vaak wel dat je alle sapjes in één keer moet maken. Groente en fruit kun je namelijk niet wekenlang bewaren. Er gaat dus wel wat tijd zitten in het zelf maken van zo’n sapkuur.

Controle over de ingrediënten

Detox drankjes

Verder is het prettig dat je zelf bepaalt welke ingrediënten je gebruikt. Zo kun je bijvoorbeeld groentesoorten die je niet lust vervangen voor andere groenten. Ook bepaal je zelf hoeveel fruitsoorten je in de sapkuur wilt verwerken.

Sommige fruitsoorten zoals druiven kun je bijvoorbeeld alleen in grote hoeveelheden kopen. Als je slechts één detoxkuur wilt maken is dit natuurlijk zonde. Je kunt dan andere fruitsoorten gebruiken die je wel per stuk kunt kopen.

Is een zelfgemaakte detox kuur effectief?

Detox juice drinken

Uiteraard moet de zelfgemaakte detox kuur wel het gewenste effect leveren. Zo willen veel mensen bijvoorbeeld met een detox kuur afvallen.

De effectiviteit van de zelfgemaakte sapkuur heb je gelukkig zelf in de hand. Allereerst is het belangrijk om te weten welk effect bepaalde ingrediënten hebben.

Wil jij je lichaam effectief ontgiften? Dan is het goed om groene thee in je sapjes te verwerken. Wil je afvallen? Dan zijn citroenen bijvoorbeeld belangrijk om te gebruiken.

Je bepaalt dus zelf in hoeverre jouw zelfgemaakte sapkuur aansluit op jouw wensen. Als je de sapkuur goed samenstelt, zal deze zeker het gewenste effect opleveren.

Detox kuur zelf maken – Dit heb je nodig

Om een detox kuur zelf te maken heb je een aantal dingen nodig. Het is namelijk niet zo dat je een zelfgemaakte sapkuur zo uit je mouw schudt.

Hieronder lees je wat je nodig hebt om zelf een goede detox kuur te maken.

De juiste voorbereidingen treffen

Het is erg belangrijk om de juiste voorbereidingen te treffen voordat je een sapkuur maakt. Op die manier voorkom je onverwachte problemen tijdens het maken van de detox kuur.

Het belangrijkste zijn allereerst natuurlijk de flesjes om de sappen in te bewaren. Zonder flesjes wordt het volgen van een detox kuur een rommelige gebeurtenis!

Ook is het raadzaam om je in te lezen over detox kuren. Hierdoor weet je bijvoorbeeld welke bestanddelen je nodig hebt om een goede sapkuur te maken. Online zijn genoeg artikelen te vinden over detox kuren.

Verder is het belangrijk om de juiste keukenspullen in huis te halen. Zo heb je bijvoorbeeld een goede blender nodig om de ingrediënten te vermengen tot sapjes. Ook is het belangrijk om een goede snijplank en een keukenmes in huis te hebben.

Tenslotte is het belangrijk om te bepalen hoe lang je wilt detoxen. Zo kun je namelijk makkelijker bepalen hoeveel spullen je nodig gaat hebben. Op die manier voorkom je dat je ingrediënten moet weggooien, wat natuurlijk zonde is.

Ingrediëntenlijst samenstellen

sapkuur ingredienten

Verder is het belangrijk om voor jezelf een ingrediëntenlijst samen te stellen. Deze kun je bijvoorbeeld baseren op bestaande recepten, zoals de sapkuur van AH. Ook kun je eigen onderzoek doen en zo een perfect lijstje met bestanddelen samenstellen.

Het belangrijkste in het maken van een ingrediëntenlijst is de balans tussen de ingrediënten. Je wilt het liefst gebruik maken van een goede balans tussen groenten en fruit.

Fruit is bijvoorbeeld calorierijker dan groenten. Dit kan zorgen voor tegenvallende resultaten tijdens het afvallen. Te veel groenten zorgt daarentegen weer voor te weinig koolhydraten in de sapjes. Dit kan zorgen voor minder energie tijdens je detox.

Recept om een sapkuur zelf te maken

Het is natuurlijk leuk om zelf een sapkuur te maken. Het samenstellen van een recept kost echter veel tijd. Die tijd heeft niet iedereen, waardoor het maken van een detox kuur minder aantrekkelijk wordt.

Daarom vind je hieronder een handig recept voor een detox kuur van 3 dagen. Dit recept kun je overnemen om een effectieve en smakelijke sapkuur te maken.

Let op, dit recept is bedoeld voor detox kuur naast een gezond vast dieet. Gebruik deze sapkuur dus niet als vervanger van je maaltijden.

De benodigdheden

Allereerst heb je een blender en een citruspers nodig om deze sapkuur te maken.

Ook is een mes om je ingrediënten mee te snijden handig om te hebben.

Verder zijn de ingrediënten natuurlijk erg belangrijk. Hieronder vind je de ingrediënten die je nodig hebt voor de 3 daagse sapkuur. Overigens kun je ook gebruik maken van voorgesneden groenten en fruit.

  • 300 gram spinazie
  • 10 gram gember
  • 3 appels
  • 2 citroenen
  • 1 limoen
  • 900ml water
  • 300ml groene thee
  • 6 stengels selderij

De sapjes maken

detox kuur thuis maken

Nu je alle benodigdheden hebt, is het tijd om de sapjes te maken. Deze sapkuur bestaat uit 6 sapjes van ongeveer 250ml. Elke dag neem je twee sapjes, met minimaal 4 uur tussen de beide inname momenten.

Allereerst is het tijd om de ingrediënten in stukjes te snijden. Dit maakt het namelijk makkelijker om alles zo dadelijk te mixen. Hierna pers je de citroenen en limoen goed uit. Je vangt het sap op in een maatbeker.

Afhankelijk van de grootte van je blender ga je nu alle ingrediënten mixen. Heb je een kleine blender? Je kunt de hoeveelheid van de ingrediënten eventueel halveren en in twee delen mixen.

Na het goed mixen van de ingrediënten is het tijd om de flesjes te vullen. Vul de flesjes beetje bij beetje, zodat alle sap gelijk verdeeld is. Na het vullen van de flesjes leg je deze in de vriezer. Dit zorgt ervoor dat alle sap goed vers blijft.

Beginnen met je zelfgemaakte detox kuur!

Nu is het tijd om de zelfgemaakte sapkuur uit te proberen. De avond voor iedere dag haal je twee sapjes uit de vriezer. Deze zet je ‘s nachts in de koelkast, zodat ze langzaam vloeibaar worden.

In de ochtend neem je het eerste sapje, bijvoorbeeld bij je gezonde ontbijt. Ontbijt je liever niet? Neem dan alsnog een sapje om je lichaam goed op gang te krijgen.

Afhankelijk van de tijd van inname, neem je het tweede sapje in de middag. Ook kun je het sapje eventueel in het begin van de avond nemen. Let er dan wel op dat een detox kuur je stoelgang versnelt. Je zult dan ’s nachts dus vaker naar het toilet moeten.

Een detox kuur zelf maken – Aanrader of niet?

Het zelf maken van een detox kuur is dus zeker mogelijk. Het gaat je alleen wel een hoop tijd kosten. Als je deze tijd hebt, is een sapkuur zelf maken leuk om eens te proberen.

Voor veel mensen is het kopen van een detox kuur echter veel makkelijker. Het bespaart een hoop tijd en je weet zeker dat de samenstelling goed is. Daardoor heb je meer garanties op het behalen van de resultaten die je wilt bereiken.

Bepaal dus voor jezelf of je een detox kuur zelf wilt maken of deze toch kant en klaar wilt kopen.