Dumbbells voor thuis kopen – Beste gewichten voor krachtopbouw

Thuis trainen is in vele opzichten fijner dan in de sportschool trainen. De drempel is minder groot om te sporten en je hoeft niet te reizen.

Als je besluit thuis te gaan sporten is het natuurlijk wel handig om over gewichten te beschikken. Meestal worden hier dumbbells voor gebruikt.

Waarschijnlijk heb je al ondervonden dat er een fors aanbod gewichten voor thuis op de markt is. De dumbbells voor thuisgebruik zijn er in verschillende soorten en van verschillende materialen.

Op deze pagina vergelijk je direct de beste dumbbells voor thuis, zodat je verzekerd bent van een goede aankoop en je vol goede moed begint aan jouw workouts!

Welke dumbbells moet ik kopen voor thuis trainen?

soorten_gewichten_voor_thuisgym

Wellicht vraag jij je nog af; welke gewichten moet ik gebruiken voor het beste resultaat?

En welke gewichten zijn het beste voor mijn portemonnee?

Dit zijn goede vragen om jezelf te stellen als je de speurtocht naar gewichten voor thuis begint. Zoals ik al aangaf zijn er namelijk diverse soorten op de markt:

 • Verstelbare dumbbells: de populairste variant voor thuis zijn verstelbare dumbbells, omdat je deze het snelst en makkelijkst opbergt na gebruik. Ook is het de voordeligste keus, omdat je slechts 2 korte halterstangen nodig hebt waarmee je kunt variëren in gewicht.
 • Hex dumbbells / vaste dumbbells: de vaste dumbbells hebben één gewicht en zijn dus niet verstelbaar. Dit maakt ze wat duurder en het kost je meer ruimte. Een reden om hier toch voor te kiezen is dat het sneller werkt, omdat je niets hoeft te verstellen. Ook vinden sommigen het lekkerder trainen. Het is niet voor niets dat deze varianten in alle sportscholen liggen.
 • Lange halterstangen: Ook de langere halterstangen – oftewel de barbells – horen in de categorie gewichten voor thuis. Het voordeel hiervan is dat je er meer gewicht aan kunt hangen dan aan de korte halterstang. Je kunt er iedere spiergroep mee trainen.
 • Overige gewichten: De bovenste 3 varianten zijn de populairste gewichten voor thuis. Maar we kennen hiernaast ook nog andere soorten, zoals bijvoorbeeld de kettlebells.

Dus welke van de bovenstaande soort kun je nou het beste gebruiken? Het hangt natuurlijk van je wensen af, maar voor de meesten zijn verstelbare dumbbells de beste keus, vanwege het grootste gemak, de kosten en het ruimtebesparende design.

Dit zijn de beste dumbbells voor thuis

Dat brengt ons naar het toplijstje met de beste dumbbells voor jouw home workouts. We hebben de beste opties voor je uitgekozen op basis van de belangrijkste aandachtspunten, welke we later in deze koopgids nader toelichten.

1. Tunturi Dumbbellset – totaal 15,5 t/m 54 kg

tunturi_dumbbellset

Als je op zoek bent naar goede en degelijke dumbbells dan biedt deze dumbbellset van Tunturi een hele mooie uitkomst.

Deze zwarte dumbbells zijn gemaak van vinyl, een stevig soort kunststof waar PVC vloeren ook wel eens van gemaakt worden. Omdat het zo stevig is, kan je gerust uitgaan van mega duurzame kwaliteit.

Het gaat om verstelbare dumbbells, dus je kan volop variëren in gewichten. Zodra je de halterschijven naar wens eraan gedaan hebt, zet je ze aan beide kanten veilig vast met de meegeleverde schoefsluitingen.

Je krijgt er verschillende soort schijven bij. Bij de set van 28,9 kg krijg je bijvoorbeeld 4 schijven van 1 kg, 4 van 2 kilo en 4 van 3,5 kg. Hiermee kan je dus volop variëren in gewicht.

Ook is het hierdoor mogelijk om je oefeningen steeds met een klein gewicht te verzwaren. Hierdoor boek je de meeste progressie.


2. Gorillasports professionele gietijzeren dumbbells – 2 t/m 40 kg

gietijzeren professionele dumbbells

Deze fraaie gietijzeren dumbbells van professionele kwaliteit zijn ontworpen voor sportschoolgebruik. Maar uiteraard kan je ze ook gewoon bij jouw thuis gebruiken.

De buitenkant heeft een rubberen coating. Het maakt dus geen geluid wanneer je ze neerlegt. En ook laten vallen is hierdoor geen probleem (afhankelijk van de ondergond).

De handgreep van de halter is 15 cm lang en heeft daarmee dus een perfecte lengte. Het ligt gebalanceerd in de hand, maar je spieren moeten nog wel werken om die balans te vinden.

Dit zijn zeker geen goedkope gewichten, maar de kwaliteit is er dan ook naar de prijs. Mocht jij een serieuze homegym willen inrichten, dan doe je er goed aan om deze professionele dumbbells aan te schaffen.

Mocht je gewoon enkele degelijke en goedkopere dumbbells voor thuis zoeken, dan kies je beter voor een verstelbare variant.


3. VirtuFit verstelbare halterset – 30,5 kg

verstelbare_halterset_virtufit

Train je het liefst met een complete halterset? Dan is deze set van VirtuFit ook een uitmuntende keus. Naast 2 korte halters krijg je er namelijk ook een lange halter bij.

Je krijgt er halterschijven bij van 1,25, 2,5 en 5 kg. De set weegt bij elkaar 30,5 kg, maar is nog uit te breiden met meer halterschijven met een opening van 25 mm.

Heb je eens een keer wat minder inspiratie? Of kun je wel een helpende hand gebruiken bij je trainingen? Ook daar heeft VirtuFit voor je aan gedacht.

Bij de aankoop van deze set krijg je er namelijk een QR code bij. Wanneer je deze met je telefoon scant krijg je direct toegang tot een exclusieve trainingsvideo, waarbij professionele trainers jou aan de hand meenemen.


4. Hex dumbbells Gorillasports – 2 t/m 32,5 kg

hex_dumbbell_gorillasports

En we komen wederom uit bij Gorillasports. Ditmaal met andere gewichten, namelijk de hex dumbbells. Dit zijn zeshoekige dumbbells.

Deze vorm heeft een groot voordeel.. Ze blijven namelijk liggen en rollen niet weg! Ook kun je ze gemakkelijk opstapelen. Ideaal dus als je geen rek hebt om ze op te bergen.

Wederom gaat het om vaste dumbbells, dus zijn deze gewichten vooral een goeie keus als je er de ruimte voor hebt. Je zult namelijk voor ieder gewicht een aparte set moeten kopen. Voor een grote homegym is het echter een hele waardevolle aanvulling.

Ze zijn gemaakt van gietijzer en aan de buitenkanten hebben ze een dikke rubber coating, waardoor ze niet beschadigen en je er beheerst mee kunt smijten indien nodig.


5. Bowflex SelectTech – Tot 24 of 40,8 kg

Bowflex SelectTech 1090i

Als je voor pure luxe en groot gemak gaat zijn deze Bowflex dumbbells echt een aanrader. Je moet er wel flink voor willen investeren.

Goedkoop zijn deze jongens namelijk allerminst.

De SelectTech 552i (de variant tot 24 kg) kost een kleine 600 euro. En de SelectTech 1090i kost een kleine 1000 euro.

Nu vraag je je wellicht af waarom deze dumbbells zo duur zijn. Dat komt vooral omdat deze dumbbells gebruik maken van een speciale techniek. Meestal duurt het verstellen van het gewicht vrij lang. Met deze gewichten is daar echter geen sprake van.

Met een handige draaiknop stel je simpelweg het gewenste gewicht in. Vervolgens pak je de halterstang op en blijven de juiste schijven eraan hangen. De rest blijft in het plateau liggen. Deze revolutionaire techniek gaat jou de komende jaren dus enorm veel tijd en energie besparen.

De gewichten zijn instelbaar met zeer kleine stapjes omhoog, waardoor doeltreffend trainen gemakkelijker is dan ooit.


6. VirtuFit Dumbbellset Pro – 15 kg

virtufit_gewichten set thuis

Een eenvoudige oldskool dumbbell van gietijzer, dat is wat ons als eerst te binnen schiet zodra we deze dumbbellset van VirtuFit onder ogen krijgen.

Ze liggen heerlijk in de hand dankzij de goede knurling op het handvlak. Omdat ze van gietijzer zijn hoef je bovendien absoluut niet te vrezen voor roestvorming of andere narigheid. Deze dumbbells blijven gemakkelijk tientallen jaren – of zelfs langer – in goede staat. Een prima investering dus.

Ook is dit een goede keus voor eenieder die slechts één dumbbell nodig heeft. Aangezien deze per stuk verkocht worden, kun je er namelijk voor kiezen om er ééntje te kopen.

Je krijgt er 8 halterschijven bij en 2 schroefsluitingen om de schijven veilig op de stang vast te zetten. Iedere denkbare oefening kun je doen met deze halters. En ook de prijs is heel goed. Dit allemaal maakt het tot een prima aankoop voor thuis.


7. Focus Fitness dumbbells – 15 t/m 28 kg

focus_fitness_gewichten_voor_thuis

De Focus Fitness dumbbells zijn al heel lang populair onder mensen die thuis trainen. Het is een relatief goedkope set, welke bestaat uit een grote hoeveelheid halterschijven en 2 stevige stangen.

De halterstangen zijn relatief lang voor dumbbells, waardoor het voor beginners wellicht ietwat onwennig in de hand kan liggen. Dit zal vooral in het begin wennen zijn, maar op den duur zorgt het voor een extra trainingsprikkel.

Focus Fitness biedt varianten van plasic en van gietijzer aan. Mocht je trainen in een vochtige ruimte, zoals een garage, dan kies je het best voor de plasic variant. Ook maken deze wat minder geluid bij het verstellen en het neerleggen.

Nadat je klaar bent met een oefening moet je vaak de schoefsluitingen weer even goed vast draaien. Ze gaan dan soms namelijk ietsjes losser zitten. Maar gevaarlijke situaties levert het niet op. Het is geen professionele kwaliteit, maar voor dit budget zeker een degelijke keus.


Wat is belangrijk om op te letten?

Als je dumbbells gaat kopen voor in huis is het belangrijk om niet zomaar de eerste de beste die je tegenkomt te kopen.

Nee, maak een weloverwogen keus en let goed op de belangrijkste criteria.

Wat dan zoal belangrijk is? Dat is het volgende:

 • Welk materiaal: van welk materiaal zijn de gewichten gemaakt? Een belangrijke vraag, zeker als je in een vochtige ruimte traint waar het mogelijk kan gaan roesten. Ook maakt het ene soort materiaal meer geluid dan de ander.
 • Wat voor soort dumbbell: kies je voor hex dumbbells of voor verstelbare dumbbells? Zet je wensen op een rijtje en maak een weloverwogen keus. In de meeste gevallen is een verstelbare variant dus de meest logische keus voor thuisgebruik.
 • Mogelijkheid tot uitbreiden: kan ik de dumbbells mogelijk nog uitbreiden met meer gewicht? Zeker als je traint om sterker te worden is dit een belangrijk aandachtspunt.
 • Grip op de dumbbells: als je traint krijg je zweethanden en voor je het weet glippen de gewichten langzaam uit je handen, wat ten nadele komt van je oefeningen. De grip wordt bepaald door de knurling. Dit zijn de kleine ribbeltjes op het handvlak. Hoe dieper de knurling is, hoe beter de grip.
 • Hoeveel ruimte: Dumbbells voor thuis zijn idealiter niet te groot, zodat het je niet te veel ruimte kost.
 • Duurzaamheid: voor een groot deel is de duurzaamheid afhankelijk van het materiaal. Maar ook per materiaal zitten er verschillen in kwaliteit.
 • De kostprijs: niemand investeert graag meer dan nodig is in z’n homegym. Maar als je niet goed oplet doe je dat wel. Kies daarom voor één van de bovenstaande gewichten om een dure miskoop te voorkomen.

Gewichten set voor thuis kopen

Mocht je grote plannen hebben en flink werk willen maken van je workouts, dan is het een verstandig idee om een gewichten set voor thuis te overwegen.

Wat je mag verwachten van zo’n set? Meestal bestaat het uit minimaal 2 verstelbare dumbbells met meerdere halterschijven, zodat je kunt variëren in gewicht.

Ook zit er vaak een lange halterstang bij. Zo kan je volop variëren in je workouts en kan je het gewicht steeds uitbreiden wanneer je sterker wordt.

Heb ik nog meer materiaal nodig voor mij workout?

In principe heb je aan dumbbells genoeg om je hele lichaam effectief mee te trainen. Iedere spiergroep kan je met gewichten trainen, dat maakt het de handigste (en populairste) trainingsmaatjes die er zijn.

Het is niet voor niets dat de meeste mensen halters kopen zodra ze beginnen met thuis te trainen.

Om je trainingen toch nog wat uit te breiden is een fitnessbankje ook erg handig. Op een verstelbare fitnessbank kun je namelijk vele oefeningen uitvoeren, zoals bijvoorbeeld de bench press, dumbbell row en shoulder press.

Ook een weerstandsband is een mooie aanvulling op thuis gewichten. Bovendien is zo’n band lekker licht en dus gemakkelijk mee te nemen.

Veelgestelde vragen

Bij welke winkel kan ik gewichten kopen?

Gewichten kun je in vrijwel iedere sportwinkel kopen. Zelfs in winkels zoals de Kruidvat, Action en Lidl verkopen ze regelmatig halters en gewichten. We raden echter aan om niet zomaar de eerste de beste te kopen. Bekijk daarom de beste opties hierboven.

Wat zijn goeie oefeningen voor beginners?

Goede oefeningen met halters zijn: bankdrukken, lunges, shoulder press, biceps curls en dumbbell rows. Dit zijn goede basisoefeningen waarmee je jouw hele lichaam traint.


Meer materialen:

Plaats een reactie