Eiwit puisten – Alles over puisten door eiwitshakes

Heb jij last van puisten door eiwitten? Dan is dat heel vervelend. Als je last hebt van eiwit puisten wil je hier natuurlijk zo snel mogelijk vanaf.

Maar, moet je dan helemaal stoppen met het innemen van eiwitten?! Daar kom je achter in dit artikel.

Allereerst lees je alles over hoe puisten ontstaan door eiwitten. Ook lees je hoe je eiwit puisten kunt voorkomen. Tenslotte worden andere oorzaken voor puisten bij sporters besproken.

Zo weet jij na dit artikel alles over eiwit puisten en wat je er aan kunt doen!

Wat zijn eiwit puisten? Een kort overzicht

puisten op gezicht

Voor veel sporters is eiwitpoeder een supplement dat ze graag gebruiken. Eiwitten hebben namelijk veel voordelen voor sporters.

Toch kunnen eiwitten vervelende effecten hebben op je lichaam, zoals pukkels. Maar, hoe kan dit en wat is het?

  • Eiwit puisten ontstaan vaak door een overmatig gebruik van melkproducten. De meeste eiwitpoeders zijn namelijk gemaakt met producten op melkbasis. Melkproducten kunnen de aanmaak van talg verhogen, waardoor puistjes ontstaan.
  • Eiwitshakes van slechte kwaliteit kunnen ook uitslag en/of puistjes veroorzaken. Dit komt bijvoorbeeld door onnodige en ongezonde ingrediënten die in het eiwitsupplement zitten.
  • Melkproducten, zoals eiwitpoeder op melkbasis, kunnen sneller over de datum raken. Hierdoor krijg je sneller last van puisten door eiwitten.
  • Eiwit puisten komen niet bij iedereen voor. Als je gevoelig bent voor eiwitshake puisten, kun je bijvoorbeeld eens een ander eiwitsupplement proberen.

De oorzaak van eiwitshake puisten

eiwitshake gezond

Eiwit puisten kunnen door verschillende dingen worden veroorzaakt. Gelukkig heeft lang niet iedereen last van puisten door eiwitten.

Toch is het niet vreemd als je hier wel last van hebt. Er zijn namelijk genoeg sporters die benoemen dat ze door eiwitshakes puisten krijgen. Gelukkig kunnen deze puisten door eiwitten geen kwaad. Wel kan het natuurlijk erg vervelend zijn.

Hieronder lees je de meest voorkomende redenen van eiwit puisten.

Slechte kwaliteit eiwitpoeder

Allereerst krijg je sneller puisten door eiwitten als je eiwitshakes van slechte kwaliteit zijn. Eiwitten die je bij onbekende aanbieders koopt kunnen bijvoorbeeld van mindere kwaliteit zijn.

De lage prijs van een eiwitsupplement betekent overigens niet meteen dat de eiwitpoeder slecht is. Goedkoop eiwitpoeder kan namelijk van zeer hoge kwaliteit zijn.

Om de kwaliteit van een eiwitproduct te bepalen kun je bijvoorbeeld de reviews lezen. Aan positieve of negatieve gebruikerservaringen kun je zien of een eiwitpoeder van goede kwaliteit is.

Eiwitten over de datum

Verder kunnen eiwitshakes sneller over de datum raken dan andere sportsupplementen. Zeker eiwitten met melkproducten zijn niet altijd even lang houdbaar.

Als je eiwitshake over de datum is, kan dit zorgen voor eiwit puisten. Dit hoeft niet altijd, omdat niet iedereen even gevoelig is voor puisten door eiwitten.

Het is dus belangrijk om de houdbaarheidsdatum van je eiwitpoeder in de gaten te houden. Zo voorkom je een verhoogd risico op eiwit puisten.

Te veel melkproducten per dag

Tenslotte kunnen eiwitshake puisten voorkomen als je elke dag veel melkproducten binnenkrijgt. Te veel zuivelproducten versnellen namelijk de aanmaak van talg. Te veel talg zorgt er dan weer voor dat je puistjes krijgt.

Zeker als je gevoelig bent voor melkproducten zul je sneller last hebben van puisten door eiwitten. Daarom is het belangrijk om uit te zoeken of je gevoelig bent voor zuivel of niet.

Hoe kan ik puisten door eiwitten voorkomen?

eiwit puisten voorkomen

Eiwit puisten voorkomen is gelukkig niet lastig. Er zijn namelijk meerdere dingen die je kunt doen om puisten door eiwitten te voorkomen.

Allereerst kun je eiwitten nemen die niet met melkproducten zijn gemaakt. Wei-eiwit, zoals eiwitten op melkbasis heten, zijn echter wel de meest gebruikte vorm van eiwitpoeder. Een goed alternatief voor dit soort eiwitten is eiwitpoeder op plantbasis.

Verder kun je de inname van zuivelproducten voor jezelf verminderen. Je kunt het eiwitpoeder bijvoorbeeld vermengen met water in plaats van melk. Op die manier verlaag je de talgproductie in je lichaam en krijg je minder puistjes.

Tenslotte kun je er natuurlijk voor kiezen om helemaal geen eiwitpoeder te gebruiken. Dit wordt echter niet aangeraden, omdat eiwitpoeder voor sporters erg belangrijk is. Een hoog proteïnegehalte zorgt namelijk voor betere resultaten.

De mening van wetenschappers over eiwit puisten

Ook wetenschappers beamen dat puistjes door eiwitten inderdaad kunnen voorkomen. Dit onderzoek benoemt bijvoorbeeld dat wei-eiwit inderdaad zorgt voor een grotere kans op puistjes.

Wel beschrijft de onderzoekster uit dit artikel dat het geen gevaarlijke bijwerking is. Het kan echter wel als vervelend worden ervaren. Vooral jonge mensen lijken volgens haar last te hebben van puisten door eiwitten

Een ander onderzoek beschrijft eigenlijk hetzelfde. Hierin staat echter ook dat de puistvorming vooral ontstaat door een overmatig gebruik van melkproducten.

Je eiwitshakes met water innemen en bijvoorbeeld minder kwark eten kan daarom helpen.

Andere oorzaken voor puisten bij sporters

puisten bij creatine

Eiwitshakes zijn niet de enige reden dat sporters last krijgen van puisten. Het is daarom belangrijk om te weten welke oorzaken van puistjes er nog meer zijn.

Zo kan ook creatine puisten veroorzaken bijvoorbeeld. Het is echter lastig te bewijzen waardoor dit komt. Een van de oorzaken kan een verhoging zijn van het mannelijke hormoon DHT. Dit hormoon wordt door creatine namelijk meer aangemaakt.

Ook overmatig zweten kan puistjes veroorzaken. Zeker op je schouders en rug kan zweet zorgen voor pukkeltjes. Gelukkig kun je dit makkelijk voorkomen door na het sporten meteen te douchen.

Eiwit puisten – Kan ik ervan af komen?

Eiwit puisten zijn dus zeker een bijwerking waar sommige sporters last van hebben. Zeker als je slechte eiwitten gebruikt krijg je sneller eiwitshake puisten. Ook eiwitten die over de datum zijn, kunnen zorgen voor puisten door eiwitten.

Gelukkig kun je dus wel gemakkelijk van eiwit puisten af komen. Door te letten op de eiwitten die je gebruikt, verklein je bijvoorbeeld de kans op puistjes. Ook moet je geen gebruik maken van eiwitten over de datum.

Eiwit puisten zijn vervelend, maar er zijn genoeg manieren om deze bijwerking te voorkomen. Het is dus niet nodig om helemaal geen eiwitpoeder meer te gebruiken!