Eiwitshake voor het slapen nemen: De voor- en nadelen

Kan ik een eiwitshake voor het slapen innemen? Die vraag heb jij jezelf misschien weleens gesteld.

Sommige dingen, zoals cafeïne, kun je bijvoorbeeld beter niet voor het slapen innemen. Om die reden wilde ik weten of dat voor eiwitshakes ook geldt.

In dit artikel lees je meer over het innemen van een eiwitshake voor het slapen. Ook zet ik de voordelen en nadelen voor je op een rijtje.

De voordelen van een eiwitshake voor het slapen

eiwit shake voor slapen

Het grootste voordeel van een eiwitshake voor het slapen is het effect op je herstel. In combinatie met je nachtrust verbetert je spierherstel namelijk als je eiwitshakes ’s avonds neemt.

Een ander voordeel is het feit dat je de eiwitshake tijdens het slapen verteert. Zeker caseïne eiwitten zijn ideaal voor het slapen. Deze eiwitten worden namelijk langzaam verteerd en dus prettiger opgenomen tijdens het slapen.

Een nadeel – suikers in je shake

Het is overigens wel belangrijk dat je avond eiwitshakes zonder suikers neemt. Eiwitten met suikers kunnen namelijk nadelig zijn om voor het slapen te nemen.

De suikers kunnen je nachtrust verstoren. Let daar dus op als je je eiwitshakes ’s avonds wilt gaan innemen.

Eiwitten met suiker worden daarnaast snel verteerd. Dit heeft dus weinig zin als je de hele nacht ligt te slapen.

Welke eiwitshake kan ik het beste voor het slapen innemen?

eiwit shake

Ik raad eigenlijk altijd aan om te gaan voor eiwitshakes met caseïne. Caseïne is namelijk een natuurlijk eiwit dat ook in melkproducten voorkomt.

Verder is caseïne een eiwit dat lang dient als brandstof voor je lichaam. In tegenstelling tot bijvoorbeeld whey proteïne, dat erg snel wordt verteerd. Caseïne blijft namelijk zo’n 7 uur lang actief in je lichaam.

Dit is natuurlijk ideaal als je ongeveer 8 uur slaap per nacht pakt.

Het vinden van het beste eiwitpoeder of proteïne poeder kan een hele opgave zijn. Ga daarom goed na wanneer en hoe vaak je eiwitpoeder wilt gebruiken. Er zijn namelijk genoeg eiwitbronnen die je kunt combineren met eiwitpoeders.

Alternatieve eiwitbronnen voor het slapen

Er zijn ook andere eiwitbronnen die je voor het slapen kunt nemen. Je kan bijvoorbeeld kwark nemen en zelfs eiwitpoeder hier doorheen mengen.

Zeker als je eiwitpoeder met een smaakje hebt kan ik de mix met kwark aanraden. Je kwark smaakt dan namelijk een stuk lekkerder.

Ook kun je, als je geen vegetariër bent, bijvoorbeeld kipfilet op een cracker eten. Dit is een lekkere avondsnack die bijdraagt aan je gezonde levensstijl. De eiwitshake neem je dan gewoon op een ander moment.

Hoe lang voor het slapen moet ik de eiwitshake innemen?

Zelf neem ik de eiwitshake ongeveer een uur voor het slapen in. Dit doe ik zodat ik geen overvol gevoel heb als ik ga slapen. Experts zeggen overigens dat 30-60 minuten voor het slapen het meeste effect heeft.

Je kunt de eiwitshake natuurlijk ook gewoon na het avondeten al nemen. Misschien vergeet je het anders namelijk wel.

De voordelen van kort voor het slapen innemen zijn namelijk niet overdreven groot. Je zult er bij wijze van spreken geen 5 kilo extra door afvallen.

Hoe werkt een eiwitshake?

proteïneshake

Eiwitshakes zijn erg populair onder sporters. Ze kunnen je namelijk helpen om je eiwitlevel te verhogen.

Als je fanatiek sport heb je namelijk meer eiwitten nodig. Je kunt een hoop eiwitten uit je eten halen, maar een eiwitshake maakt dit makkelijker.

Zeker krachtsporters en bodybuilders maken graag gebruik van de eiwitshake. Naast hun eiwitrijke dieet nemen zij vaak één of meer eiwitshakes per dag.

Beste moment om een eiwitshake te drinken?

Het moment dat je de eiwitten neemt maakt op zich niet veel uit. Dit komt doordat je lichaam de eiwitten gedurende de dag verwerkt.

Als jij ‘s ochtends een eiwitshake neemt, verbrand je lichaam deze ‘s avonds nog steeds.

Toch zie je veel sporters de eiwitshakes in de avond nemen. Ze helpen namelijk ook goed om bijvoorbeeld je hongergevoel te stillen. Eiwitten zijn erg vullend en verminderen je eetlust.

Veel mensen sporten natuurlijk ’s avonds. In dat geval neem je je eiwitshake waarschijnlijk voor het slapen. Gelukkig zitten er veel voordelen aan het nemen van een eiwitshake voor het slapen.

Conclusie – Is een eiwitshake voor het slapen innemen verstandig?

Een eiwitshake voor het slapen is dus zeker aan te raden. En het kan je zeker voordelen bieden.

Je herstel gaat sneller en je gaat zonder hongergevoel naar bed. Ook heb je minder zin om ‘s avonds bijvoorbeeld een zak chips open te trekken.

De eiwitshake kun je de hele dag nemen, maar in de avond is ook een erg goed moment. Neem bij voorkeur dan wel een caseïne eiwit shake.