Eiwitshake voor of na het sporten?

Ben je van plan om proteïne shakes te gaan gebruiken? Dan wil je vast weten of je de eiwitshake voor of na het sporten moet nemen.

In dit artikel lees je op welk moment je de eiwitshake het beste kunt nemen. Ook lees je waarom dit het beste moment is.

Wat is het beste moment om een eiwitshake te nemen?

afvallen sport shake

Eigenlijk is deze vraag niet met één antwoord te beantwoorden.

Het beste moment om eiwitpoeder te gebruiken is namelijk deels afhankelijk van je sportmoment. Welk dagdeel je sport heeft invloed op het moment dat je de proteïne shake neemt.

Sport je in de ochtend? Dan kun je de eiwitshake het beste voor het sporten nemen. In dat geval heb je die dag waarschijnlijk nog geen proteïne binnengekregen. Je kunt dit combineren met wat koolhydraten, zodat je met voldoende energie aan je training begint.

Als je ’s avonds sport kun je de eiwitshake beter na het sporten nemen. Overdag heb je dan waarschijnlijk al aardig wat eiwitten binnengekregen. Om je spieren optimaal te laten herstellen, neem je de shake dus na het sporten.

Toch maakt het uiteindelijk geen groot verschil wanneer jij je eiwitshake neemt. Het belangrijkste in dit geval is dat je je dagelijkse eiwitbehoefte haalt.

Kan ik de eiwit inname ook op een vast moment inplannen?

Sommige sporters gebruiken liever een standaard moment op de dag om eiwitten te nemen. Hierdoor vinden zij de dagelijkse inname van eiwitten bijvoorbeeld makkelijker vol te houden. Een vast innamemoment zorgt er daarnaast voor dat je het niet snel vergeet.

Het is gelukkig geen probleem als je de eiwitshake liever standaard op hetzelfde moment neemt. De proteïnen die het lichaam niet gebruikt worden namelijk opgeslagen in je lichaam.

Wanneer heeft een proteïne shake innemen zin?

eiwit shake

Het innemen van een proteïne shake is in principe nooit slecht. Eiwitten zijn namelijk erg belangrijk voor je gezondheid.

Extra proteïne nemen kan voor iedereen nuttig zijn. Het gebruik van een eiwitshake zonder te sporten kan dus ook.

Maar, voor wie heeft het nemen van eiwitshakes de meeste zin? Dat lees je hieronder.

Het effect van proteïne shakes voor sporters

Echter hebben eiwitshakes het meeste effect voor mensen die sporten. De eiwitten zorgen namelijk voor sterkere en grotere spieren. Krachtsporters maken daarom graag gebruik van eiwitshakes.

Op lange termijn kunnen krachtsporters de proteïne shake beter op een vast moment nemen. Het maakt dan niet meer uit of je in de ochtend of avond sport. Ook maakt het niet meer uit of je de eiwitshake voor of na het sporten neemt.

Je lichaam bevat dankzij het dagelijks gebruik van proteïne shakes namelijk genoeg eiwitten als reserves. Deze reserves worden door de dag heen gebruikt om je lichaam te voorzien van proteïne.

De effecten van een eiwitshake in de avond op je gewicht

eiwit shake voor slapen

Ook helpen proteïne shakes je om sneller af te vallen. Veel mensen die gewicht willen verliezen gebruiken daarom eiwitshakes.

Veel mensen die willen afvallen nemen de eiwitshake voor het slapen. Hiermee verkleinen zij het risico op vreetbuien tijdens een zwaar en caloriearm dieet.

Zeker mensen die in de avond sporten nemen de eiwitshake na hun training. Zij merken namelijk dat ze ’s avonds laat minder last hebben van honger.

Op welk moment de proteïne shake? Conclusie

Het moment dat je een eiwitshake neemt is dus geen vast gegeven. Eiwitshakes voor of na het sporten nemen hangt af van het moment dat je sport. Ook hangt het dus af van hoe lang je al eiwitshakes gebruikt.

Als je wilt afvallen kun je de eiwitshake het beste ’s avonds nemen. De eiwitshake helpt je dan namelijk om in de avond minder naar snacks te grijpen.

Ditzelfde geldt bijvoorbeeld ook om in de ochtend voldoende eiwitten tot je te nemen voor een gevuld gevoel. Zo krijg je minder neiging tot ´snaaien´ in de loop van de ochtend en dag.

Bepaal dus voor jezelf op welk moment jij de eiwitshake het liefst wilt nemen. Het gaat er uiteindelijk om dat jij voldoende eiwitten binnen krijgt gedurende de dag.