Eiwitshake zonder sporten gebruiken – effectief of onnodig?

Wil je eiwitshakes zonder te sporten gebruiken? Dan wil je natuurlijk weten of dit zin heeft.

In dit artikel lees je alles over het nut van eiwitshakes als je nooit sport. Ook lees je meer over proteïne shakes gebruiken op rustdagen tussen je sportdagen door.

Zo weet jij na dit artikel of eiwitshakes gebruiken voor jou zinvol is.

Wanneer heeft een proteïne shake zonder sporten zin?

Allereerst gaan we het hebben over eiwitshakes gebruiken zonder überhaupt te sporten. Niet iedereen die eiwitshakes wil gebruiken is namelijk van plan om te gaan sporten.

Toch kun je ook dan gebruik maken van proteïne shakes. Eiwitshakes zijn namelijk een snelle en makkelijke manier om proteïne binnen te krijgen.

Je lichaam heeft eiwitten nodig, dus eiwitshakes helpen om je eiwitgehalte op peil te houden.

Hieronder lees je meer over situaties waarin eiwitshakes zonder te sporten toch nuttig zijn.

Een makkelijke eiwitbron

eiwit shake

Ben je op zoek naar een makkelijke eiwitbron? Dan zijn proteïne shakes een goede manier om voldoende eiwitten binnen te krijgen.

Sommige eiwitshakes kun je zelfs gebruiken als volledige maaltijd. Deze maaltijdshakes schelen een hoop tijd en zijn ook nog eens enorm voedzaam.

Heb je dus geen zin om te koken? Dan is zo’n maaltijdvervangende eiwitshake een mooie oplossing. Let er wel op dat je niet iedere maaltijd vervangt door een shake.

Eiwitshakes voor zieke mensen

Mensen die langdurig ziek zijn hebben veel aan het gebruik van eiwitshakes. Tijdens ziekte eten veel mensen namelijk niet voldoende, omdat dit simpelweg niet lukt.

In dat geval kun je het aantal eiwitten in je lichaam via proteïne poeder verhogen.

De eiwitshakes zijn namelijk makkelijk weg te drinken, wat zieke mensen vaak wel lukt. In veel eiwitshakes zitten voldoende eiwitten om bijvoorbeeld een maaltijd te kunnen vervangen. Hierdoor blijft je lichaam sterker, zonder dat je tegen je zin in hoeft te eten.

Is de smaak op dat moment niet lekker of wil je meer vitamines toevoegen? Je kunt er ook voor kiezen om het eiwitpoeder bijvoorbeeld te mengen met wat groente en fruit. Even in de blender mixen en je hebt een heerlijke shake.

Uiteraard is het wel belangrijk om te proberen om vast voedsel te blijven eten. Op die manier kun je namelijk beter herstellen van je ziekte.

Afvallen met eiwitshakes

eiwitshake zonder sporten

Om af te vallen zijn eiwitshakes ook erg nuttig. Eiwitten verbranden namelijk minder snel dan bijvoorbeeld koolhydraten en vetten. Ook geven eiwitten je een voller en verzadigder gevoel.

Hierdoor kun je dankzij proteïne shakes ook zonder te sporten afvallen. Al is het natuurlijk wel zo dat je door te sporten nog sneller gewicht verliest.

Als je eiwitshakes voor het slapen neemt zul je de dag erna minder trek hebben. Je hebt dan namelijk nog voedzame stoffen in je lichaam zitten die verbrand kunnen worden.

Kleinere maaltijden zorgen voor minder calorieën, waardoor je sneller afvalt. Het is natuurlijk wel van belang om op de hoogte te zijn van jouw caloriebehoefte.

Maken eiwitshakes mij dik als ik niet sport?

Gelukkig maken eiwitshakes je niet dik als je er niet naast sport. Eiwitshakes bevatten namelijk weinig calorieën. Zeker als je de proteïne shakes gebruikt als maaltijdvervanger zul je sneller afvallen.

Uiteraard is het wel belangrijk om een goed dieet te volgen. Eiwitshakes zijn namelijk geen magische middelen die ervoor zorgen dat je verder dagelijks ongezond kunt eten.

Als je naast de shakes ongezond gaat eten zul je namelijk wel aankomen.

Eiwitshakes elke dag of alleen na een training nemen?

proteïneshake

Ook mensen die af en toe sporten maken gebruik van eiwitshakes. Veel sporters vragen zich af of je eiwitshakes ook op rustdagen moet nemen. Het simpele antwoord daarop is ja.

Je neemt eiwitshakes het liefst elke dag en dus niet alleen na het trainen. Je lichaam kan de proteïne namelijk goed gebruiken. Ook op rustdagen heeft je lichaam namelijk eiwitten nodig om te kunnen herstellen.

Zelfs als je één keer per week sport kun je het beste dagelijks eiwitshakes gebruiken. Op die manier zorg je namelijk dat je lichaam tijdens de sportsessies optimaal is opgeladen.

Moet ik de eiwitshake dan voor of na het sporten nemen?

Of je de eiwitshake voor of na het sporten moet nemen ligt aan de situatie. Sport je maar één keer per week? Dan kun je de shake het beste na het sporten gebruiken. Je lichaam heeft op dat moment namelijk proteïne nodig om te herstellen.

Toch kun je de eiwitshakes ook op vaste momenten nemen, ongeacht hoe vaak je sport. Je lichaam houdt namelijk altijd een reserve aan eiwitten als je de shakes dagelijks gebruikt.

Heeft een eiwitshake zonder te sporten zin? Conclusie

Een eiwitshake nemen zonder dat je sport is dus zeker zinvol. De shakes bevatten namelijk voedingsstoffen die je lichaam hard nodig heeft.

Zeker als je ziek bent of wilt afvallen zijn eiwitshakes erg nuttig. De proteïne shakes geven je namelijk een verzadigd gevoel, zonder dat je hoeft te eten. Hierdoor dragen eiwitshakes bij aan een beter herstel of een sneller gewichtsverlies.

Ook zijn de shakes een handige aanvulling voor mensen die het lastig vinden om aan hun dagelijkse eiwitbehoefte te komen.

Wil je dus eiwitshakes gebruiken zonder te sporten? Wij raden het zeker aan!