Elastomeer roeitrainer – Wat is het & voor wie is het geschikt?

Tussen de verschillende roeitrainers neemt de elastomeer roeitrainer een prominente plek in.

En dat begrijpen wij maar al te goed. Deze roeitrainers zijn stil, soepel én voordelig. Het voornaamste verschil van dit type roeitrainer met andere roeitrainers is de elastische weerstand.

In dit artikel wordt uitgelegd wat je van een elastomeer roeitrainer kunt verwachten.

De elastische weerstand

Elastomeer roeitrainer thuis

Een elastomeer roeitrainer heeft een weerstandskabel. Als je op de rail naar achteren schuift, trek je de kabel mee. Zodra je weer naar voren gaat, gaat de kabel terug het apparaat in.

Elastische weerstand is wat meer beperkt. De maximale weerstand is een stukje lager dan bij andere roeitrainers.

Voordelen van een elastomeer roeitrainer

Elastomeer roeitrainer tunturi

Voordelen:

  • Dit is een voordelige roeitrainer
  • De roeitrainer maakt weinig geluid
  • Roeien gaat soepel

De prijs speelt altijd een belangrijke rol. Een groot pluspunt van een elastomeer roeitrainer is dat de prijs lager is dan bij bijvoorbeeld een roeitrainer met magnetische weerstand.

Het systeem is wat simpeler, omdat er alleen een weerstandskabel nodig is.

Een ander voordeel van een roeitrainer met elastische weerstand is dat de roeitrainer weinig geluid maakt. Dat komt door het weerstandssysteem. Het in- en uittrekken van de kabel is behalve stil ook nog eens erg soepel.

Nadelen elastomeer roeimachine

Nadelen:

  • Roeien is minder realistisch
  • Lagere weerstand

Elastomeer is de goedkoopste manier van roeien op een machine. Het is logisch dat daar nadelen aan kleven.

Zo is de roeibeleving wat minder realistisch. Als je een roeitrainer met waterweerstand hebt, is het net alsof je op het water bent.

Dat is bij een elastomeer roeimachine niet het geval. Daar zal je wat meer je fantasie moeten gebruiken.

En daarnet kon je al lezen dat dit type roeitrainer een lagere maximale weerstand heeft. Dat heeft met het systeem te maken.

Daardoor is een elastomeer roeimachine minder geschikt voor fanatieke roeiers. Zij kunnen beter een ander soort roeitrainer kopen.

Dit zijn de andere opties

Roeitrainer design

In dit artikel heb je behalve een roeitrainer met elastische weerstand al meer opties voorbij zien komen.

De weerstand kan ook geregeld worden door magneten. En voor de meest realistische ervaring kies je voor een roeitrainer met waterweerstand. Dan hoor je het water naast je klotsen.

De vierde soort weerstand komt van de roeitrainer met luchtweerstand. Hierbij komt het op je eigen kracht aan. Hoe meer kracht je zet, hoe hoger de luchtweerstand wordt.

Conclusie: In deze gevallen is een elastomeer roeitrainer een goed idee

Een elastomeer roeimachine is ideaal voor beginners. Misschien moet je nog ontdekken of een roeitrainer wel echt iets voor jou is. Dat kan prima met dit type. De roeibeweging verloopt lekker soepel.

Uitzonderingen zijn er altijd, maar voor de meeste beginners is de maximale weerstand van deze roeitrainers ruim voldoende.

Als je sterker wordt en meer weerstand wilt, wordt het tijd om een roeitrainer met een ander weerstandstype te kopen.

En de prijs speelt ook een belangrijke rol. Het kan honderden euro’s goedkoper zijn om voor een elastomeer roeimachine te kiezen.

Het zijn kwalitatief prima roeitrainers, die ook nog eens heel stil zijn. Vandaar dat een elastomeer roeitrainer een populaire keuze is.