Kun je afvallen door elke dag te sporten?

Als je af wilt vallen, is de kans groot dat je direct denkt aan meer bewegen. Dat is op zich terecht, door elke dag te sporten is afvallen namelijk zeker mogelijk.

Het is dan wel belangrijk om de juiste sporten te beoefenen, anders draagt lichaamsbeweging namelijk mogelijk niet echt bij aan gewichtsverlies.

In dit artikel geven we je diverse informatie over sporten en afvallen, zodat je mogelijk zelfs tot 10 kilo kunt afvallen met sporten. Lees snel verder!

Belangrijkste informatie over elke dag sporten en afvallen

Veel mensen denken dat ze door elke dag te sporten veel afvallen. Helaas is dat niet helemaal het geval.

Dit onderzoek toont namelijk aan dat je na een half jaar met een combinatie van een dieet en lichaamsbeweging niet meer afvalt dan met alleen een dieet.

Wel behaalden de mensen die gezonder aten en meer sporten meer gewichtsverlies na een jaar, maar dit was een klein verschil.

Er zijn desondanks ook studies uitgevoerd waaruit wel degelijk blijkt dat sporten en afvallen hand in hand gaan.

Het is volgens het onderzoek belangrijk om minstens 5 dagen in de week te sporten. Je moet tijdens deze workouts bovendien minimaal 400 tot 500 calorieën verbranden.

Een persoon van circa 70 kilogram zou daardoor dagelijks ten minste 90 minuten stevig moeten wandelen, al kun je ook zoveel calorieën verbruiken door een cardio apparaat te gebruiken.

Uiteindelijk hangt het af van hoeveel je per dag eet. Afvallen doe je namelijk door op dagelijkse basis meer calorieën te verbranden dan dat je binnenkrijgt.

Door te sporten verbrand je calorieën, waardoor je in theorie sneller af zou kunnen vallen, mits je dus minder eet dan dat je verbruikt.

Hoeveel kun je afvallen door elke dag te sporten?

hoeveel afvallen door iedere dag sporten

Als je elke dag sport, wil je uiteraard weten hoeveel je kunt afvallen.

Helaas is het lastig om hier antwoord op te geven, aangezien je gewicht en het type training er invloed op heeft.

Toch ben je over het algemeen in staat om elke maand 2 kilo gezond af te vallen door elke dag te sporten.

Het is hierbij ook belangrijk om te weten dat je zo’n 3500 calorieën moet verbranden om een 0,5 kg te verliezen. Dit is het geval als je je calorie-inname niet vermindert.

Als je dit wel doet, hoef je normaliter minder calorieën te verbranden.

Kun je 10 kilo afvallen met sporten?

10 kilo afvallen met sporten is uiteraard mogelijk, al duurt dit vaak wel een tijdje.

Als je het voor elkaar krijgt om elke dag te sporten, is 10 kilo afvallen over het algemeen binnen een half jaar wel mogelijk op een gezonde manier.

Het is wel goed om te onthouden dat dit van je gewicht afhangt. Ook het type training heeft invloed op hoeveel je afvalt door elke dag te sporten.

En uiteraard is het belangrijk om altijd op een gezonde manier af te vallen en geen crash dieet te volgen.

Wat zijn de beste opties voor sporten en afvallen?

Afvallen met spinninglessen

We noemden net al dat een paar keer dat het type training invloed heeft op hoeveel je kunt afvallen door elke dag te sporten.

Je doet er goed aan om op dit vlak een schema te maken. Plaats hierop twee dagen krachttraining per week.

Op de andere dagen doe je minstens een uur lang een aerobe activiteit. Hieronder leggen we hier meer over uit.

Krachttrainingen

Het is belangrijk om krachttrainingen op te nemen in je sportschema omdat je hiermee je spiertonus en kracht verbetert.

Door tijdens een sessie van een uur gewicht te heffen met fitnessapparatuur voor thuis of losse (verstelbare) gewichten verbrandt een persoon die zo’n 80 kilo weegt 218 calorieën.

Twee krachttrainingssessies per week zorgen voor een wekelijkse calorieverbranding van 436 en een maandelijkse calorieverbranding van 1.744. Je valt hierdoor maandelijks ongeveer 200 gram af.

Dit is weinig, maar onthoud dat de krachttrainingen ervoor zorgen dat je spieren groeien.

Aerobe trainingen

Daarnaast horen aerobe trainingen ook een plekje te krijgen als je elke dag gaat sporten om af te vallen.

Je verbrandt door te wandelen minder calorieën, maar zodra je gaat hardlopen is dit al veel meer.

Als je vasthoudt aan een aerobe activiteit die in het midden valt, is de gemiddelde calorieverbranding voor een persoon die 80 kilo weegt 511 calorieën per uur.

Als je elke dag zo’n activiteit een uur uitvoert, verlies je wekelijks 3.577 calorieën. Over een volledige maand is dit 14.308 calorieën, wat resulteert in een gewichtsverlies van circa 1,8 kilogram.

Er zijn op het vlak van aerobe trainingen overigens diverse opties. Zwemmen is bijvoorbeeld een van de beste sporten om af te vallen en ook nog eens een aerobe activiteit.

Je kunt daarnaast ook gaan joggen of hardlopen, terwijl elke dag op de hometrainer ook zeker bijdraagt aan gewichtsverlies.

Doe wat goed voelt en haalbaar is voor jou!

Moet je elke dag sporten om af te vallen of kan je een rustdag inplannen?

rustdag sporten afvallen

Elke dag intensief sporten is niet echt een goed idee als je wilt afvallen. Je kunt hierdoor namelijk last krijgen van je gezondheid en lichaam.

Twijfel je nog altijd tussen elke dag sporten of een rustdag inplannen? Je hebt hoe dan ook per week één dag nodig waarop je helemaal geen lichaamsbeweging uitvoert.

Bij een intensieve trainingsroutine heb je zelfs wekelijks 2 rustdagen nodig. Je lichaam kan dan even herstellen, waardoor je vervolgens weer in staat bent om je schema op te pakken.

Overigens kun je alsnog lichte activiteiten op je rustdag uitvoeren. Wandel bijvoorbeeld een stukje met de hond. 

Conclusie

Als je wilt afvallen, is elke dag sporten zeker een goede optie.

Het is dan wel belangrijk om de juiste trainingen uit te voeren. Door simpelweg elke dag te wandelen, zul je bijvoorbeeld niet snel veel gewicht verliezen.

10 kilo afvallen met sporten is gelukkig alsnog mogelijk, je moet dan een work out schema maken dat bestaat uit zowel krachttrainingen als aerobe activiteiten.

Door deze sporten elke dag te doen, is maandelijks 2 kilo afvallen mogelijk. Je kunt je gewichtsverlies bovendien vergroten door een dieet te volgen naast het meer bewegen en actief bezig zijn!