FitBike Race 3 | Test, Ervaring & Aanbieding

In de sportschool keek ik al enige maanden met stijgende jaloezie naar die dansende en zwetende lichamen.

Ik heb het niet over de lessen Zumba of Sh’Bam. Mocht ik hier met mijn stijve lichaam aan mee willen doen, dan had dit ongetwijfeld een periode in de ziektewet tot gevolg gehad.

Nee, ik keek met bewondering naar de spinning lessen. Dat wilde ik ook. Alleen toen ging de sportschool dicht en was ik gedwongen thuis te sporten. En moest ik op zoek naar een goede spinningfiets.

Dat werd dus de FitBike Race 3. In deze review ontdek je mijn ervaringen met deze indoor cycle!

Je ontdekt alles over de belangrijkste specificaties en voor wie deze indoor cycle geschikt is.

De FitBike Race 3 bekeken

Fitbike Race 3 spinningfiets

Via een hoop lezen op internet en, ik geef het meteen toe, het zoeken naar een vriendelijke prijs, kwam ik bij de FitBike Race 3 uit.

De online winkel waar ik deze fiets kocht, had gelukkig ook een magazijn waar ik de fiets even uit mocht komen testen.

Het reed lekker, waardoor zowel ik als de FitBike Race 3 snel verkocht waren.

Het is een prettige spinningfiets, maar wel erg basic. Je hoeft dus zeker niet veel luxe en extreme comfort te verwachten. Maar hij doet wat hij moet doen. Je kunt er prima op trainen en zelfs voor langere tijd.

Ook intensief fietsen is geen enkel probleem. Hij is namelijk stabiel genoeg daarvoor.

Als je wat luxere spinningfietsen gewend bent van jouw sportschool, dan voelt het in het begin wellicht ietwat onwennig. De materialen zijn namelijk net wat minder sterk dan professionele varianten. Ook het zadel voelt iets minder comfortabel aan.

Voor de beginner is hij dus prima, maar de gevorderden onder ons willen waarschijnlijk wat meer luxe en mogelijkheden dan de Race 3 je kan bieden.


Het monteren

Handleiding Fitbike Race 3

De montage was gelukkig heel eenvoudig. Vooraf zag ik hier een klein beetje tegenop. Ik zal mezelf niet direct omschrijven als een geboren klusser.

De handleiding van de Race 3 is gelukkig heel duidelijk en na een kleine twee uur zat de spinning bike in elkaar.

Je bent er dus wel even mee bezig, maar het idee dat dit maar één keer moet gebeuren, is wel lekker.

De eerste keer fietsen

Als een koe die voor het eerst in de wei mocht, stond ik de volgende dag te trappelen in de studeerkamer.

Na een korte onderhandeling met mijn vrouw werd dit de kamer waar de spinning bike zou komen te staan, omdat er in de kamer al jarenlang weinig (lees: niks) van studie terechtkwam.

Dat trappelen gebeurde de eerste keer (en de daaropvolgende twee maanden) nog op mijn gymschoenen. Deze stak ik in de toeclips. Riempjes vast en gaan.

Je kunt er echter ook voor kiezen om echte fietsschoenen aan te trekken, omdat de FitBike Race 3 ook geschikt is voor SPD-pedalen. Nu rijd ik altijd met klikschoenen.

Mocht je zelf voor de keuze komen te staan, dan adviseer ik je altijd voor SPD-pedalen te kiezen. Dit rijdt veel lekkerder, omdat je beter aan de pedalen kunt trekken.

Aandrijving met een ketting

Fitbike Race 3 aandrijving

Het viel me meteen op dat de FitBike Race 3 tijdens het rijden behoorlijk wat geluid produceert. Dat heeft te maken met de aandrijving.

De Race 3 wordt aangedreven met een ketting. In vergelijking met een V-belt maakt dit een hoop meer geluid.

Heel verrassend is het niet dat bij de FitBike Race 3 niet alles naar wens is. Dat heb je bij dure spinning fietsen ook niet.

En dit is echt een instapmodel, waardoor je simpelweg niet het beste van het beste kunt verwachten. Dit wist ik vooraf ook al.

Het frame komt tijdens het fietsen lekker stevig over. De fiets heeft een maximaal belastbaar gewicht van 120 kilogram.

Inmiddels weet ik dat dit niet overdreven zwaar is, het is zelfs aan de lichte kant. Toch is deze indoor fiets voor veel mensen toegankelijk.

Het totale gewicht van de FitBike Race 3 is 40 kilogram. Dit is een prima gewicht, zeker in deze prijsklasse. Het gewicht zegt iets over de kwaliteit van de gebruikte materialen.

Hoe zwaarder de fiets, hoe stabieler deze is. Nu is het bij een spinning bike wel zo dat wanneer je op de trappers staat, de fiets een beetje heen en weer gaat. Dit is normaal.

Het belangrijkste gewicht

Maximaal belastbaar gewicht en totaal gewicht zijn belangrijk, maar het vliegwiel zegt het meeste over de kwaliteit van een spinning fiets.

Een zwaar vliegwiel zorgt ervoor dat je met veel weerstand kunt rijden. Ook gaat het trappen vloeiender. De FitBike Race 3 heeft een vliegwiel van 18 kilogram zwaar.

Dat is voor een spinning bike een meer dan goed gewicht. Voor een goedkope spinning fiets is 18 kilogram echt heel goed. Daarom is het vliegwiel van de FitBike Race 3 een groot pluspunt.

De weerstand van de FitBike Race 3 wordt geregeld met een vilt. Deze bedien je met een draaiknop aan het frame. De draaiknop is meteen ook de rem. Als je wilt stoppen, druk je deze in.

Het display

Display Fitbike Race 3

Het leukste aan sporten is, vind ik zelf, het resultaat zien. Niet alleen aan je spieren, of aan je strakkere buik.

Tijdens het sporten komen op het display allerlei cijfers te staan. Snelheid, afstand, verbrande calorieën, om maar wat te noemen. Daarom was ik ook erg benieuwd naar het display van de FitBike Race 3.

Het display is erg basic. Behalve snelheid, afstand en hoeveel calorieën je hebt verbrand, staat alleen je trainingstijd in beeld. Vreemd is dit niet, omdat dit echt een instapmodel is, maar stiekem had ik op iets meer gehoopt.

Het grootste gemis vind ik dat er geen hartslagmeting mogelijk is. Geen sensoren aan het stuur en ook geen koppeling met hartslagmeter. Als je dit wilt, zal je bij een van de andere modellen van FitBike moeten zijn.


Comfort

Zadel fitbike race 3

Fietsen op een spinning bike kan behoorlijk intensief zijn. Het is dan ook een heel geschikte manier om aan je conditie te werken en om vet te verbranden.

Omdat het zo intensief is, is comfort belangrijk. Het zadel is zowel horizontaal als verticaal verstelbaar. Tot op de millimeter.

En het stuur kun je ook verstellen, waardoor je altijd wel een comfortabele houding kunt aannemen.

Dit kan in het begin best even zoeken zijn, omdat ieder lichaam anders is.

Hoe te trainen op de FitBike Race 3

Omdat de FitBike Race 3 niet het meest luxe model is, en je niet met apps kunt trainen, ben ik daar creatief mee omgegaan.

Ik ben namelijk nogal fanatiek, en na een maand of drie wilde ik echt serieus gaan trainen. Dat heb ik gedaan door virtuele spinninglessen te volgen.

Tijdens deze lessen zie je rechts in beeld een instructeur die de les leidt. En voor je zie je het landschap waar je doorheen rijdt. Dit kunnen de Franse Alpen zijn, maar ook het vlakke Hollandse land.

Misschien dat het even puzzelen is voor een goede plek voor je laptop. Maar als je deze gevonden hebt, maak je de trainingen, wat mij betreft, een stuk leuker.

De FitBike serie

Als de FitBike 3 niet de fiets voor jou is, of is uitverkocht, wat helaas regelmatig gebeurt, kan je een andere FitBike spinningfiets kopen.

De FitBike Race 2 lijkt behoorlijk op de Race 3. Een lichter vliegwiel en een stillere aandrijving zijn de belangrijkste verschillen.

Dat geldt eigenlijk ook voor de FitBike Race 4. Deze heeft een vliegwiel van slechts 6 kilogram, maar wel een stille aandrijving en magnetische weerstand, wat de beste weerstand is.

Al deze fietsen zitten in dezelfde prijsklasse, rond 300 euro.

Een echte upgrade is de FitBike Race 8. Aandrijving via V-belt, zwaar vliegwiel én hartslagmeting. Deze spinning fiets is dan ook een stukje duurder. Bovendien is deze niet meer nieuw te koop.

De echte paradepaardjes uit deze serie blijven de FitBike Race Magnetic Pro en FitBike Race Magnetic Home.

Conclusie: hoe bevalt de FitBike Race 3?

Fitbike Race 3

Daar kan ik heel kort over zijn. De FitBike Race 3 bevalt uitstekend. Het is, zeker voor deze prijs, een uitstekende fiets.

De trainingen moet je zelf verzinnen of, zoals ik heb gedaan, een abonnementje nemen zodat je virtuele spinninglessen kunt volgen.

De kwaliteit is uitstekend. Alleen als je meer luxe wilt en niet zonder hartslagmeting kunt, is dit geen geschikte fiets voor jou.

Of bekijk prijs op bol.com