Als je de grote familie spinningbikes van FitBike kent, weet je dat dit betrouwbare fietsen zijn voor een goede prijs.
De FitBike Race 8 is al jaren een populaire spinningfiets.
Ik was benieuwd naar de kwaliteit van deze fiets en of de FitBike Race 8 terecht een bestseller is.
Voor- en nadelen FitBike Race 8
Als je naar alle eigenschappen van de fiets kijkt, vallen wat mij betreft deze punten in positieve zin op.
✅ Voordelen
- Hartslagmeting
- Trainingscomputer
- Comfortabel zadel
- Goede prijs
- Stille aandrijving
In deze prijsklasse is dit een absolute topper. Er zijn weinig fietsen voor deze prijs met een betere kwaliteit.
❌ Nadelen
- Geen SPD-pedalen
- Geen bluetooth
- Niet geschikt voor semiprofessioneel gebruik
Zoals je ziet zitten er wel enkele minpunten aan de FitBike Race 8. Het grootste minpunt wat mij betreft is het ontbreken van SPD-pedalen.
De pedalen op deze fiets zijn voorzien van toeclips. Dit zijn riempjes die vastzitten op het pedaal. Je schuift je voeten erin en kunt zo beter kracht zetten.
Bij SPD-pedalen zitten je voeten vast in het pedaal. Dit worden ook wel klikpedalen genoemd. Dit trapt lekkerder.
Het is veel efficiënter, en zeker tijdens het klimmen kan je beter op de pedalen duwen en hieraan trekken. Het is overigens wel mogelijk om losse SPD-pedalen te kopen en deze op de fiets te monteren. Ingewikkeld is dit niet.
FitBike Race 8 review
Deze review vervolgen we met het bespreken van de belangrijkste eigenschappen van deze spinningfiets. Door dit goed door te nemen krijg jij een goed beeld van de Race 8.
Het gewicht van de spinningfiets
Met spinning fietsen heb ik aardig wat ervaring. Een aantal zaken bekijk ik als eerste als ik een indoor fiets ga gebruiken.
Het vliegwiel is wat mij betreft het belangrijkste onderdeel. Ik ben een behoorlijk fanatieke fietser. Met een zwaarder vliegwiel kan je met meer weerstand trainen.
Het vliegwiel van de FitBike Race 8 is 18 kilogram zwaar. Dat is een mooi gewicht en zorgt ervoor dat het fietsen soepel verloopt en je stevig op de fiets zit.
De Race 8 heeft een totaal gewicht van 44 kilogram. Dat is niet superzwaar, maar zeker zwaar genoeg om ervoor te zorgen dat dit een stabiele en sterke fietstrainer is.
Het maximaal belastbaar gewicht is 120 kilogram.
Aandrijving en weerstand
Ook belangrijk bij een spinningfiets is de aandrijving. Dit vertelt namelijk iets over het geluid dat de trainer produceert.
Mij interesseert het niet zoveel. Als ik bezig ben, hoor ik toch niks. Daarin ben ik overigens een uitzondering, want de meesten geven toch echt de voorkeur aan aandrijving door middel van een V-belt.
Dat is immers een stuk stiller dan aandrijving met een ketting. Goed nieuws, de FitBike Race 8 wordt aangedreven met een V-belt.
Niet heel verrassend, maar veel spinning bikes uit deze prijsklasse worden aangedreven met een ketting, dus dit is toch mooi meegenomen.
De weerstand tijdens het fietsen wordt geregeld door vilt blokjes. Dit wordt mechanische weerstand genoemd.
Als je de weerstand verhoogt, komt er een blokje dichter bij het wiel te staan. Het vliegwiel wordt afgeremd door de wrijving die ontstaat tussen het blokje en het bewegende deel van de spinningbike.
Tijdens het fietsen stel je de weerstand bij met een draaiknop. De plus en min staan op de knop. Naar links is minder weerstand, naar rechts wat meer. De draaiknop is ook meteen de rem.
Trainingscomputer
Op de FitBike Race 8 zit een trainingscomputer. Dat klinkt als een vanzelfsprekendheid, maar dat is het zeker niet.
Meer dan genoeg spinning fietsen worden namelijk geleverd zonder trainingscomputer. Gelukkig is dit bij de FitBike Race 8 niet het geval.
Op de trainingscomputer zie je de gebruikelijke gegevens staan, zoals snelheid, afstand, tijd en verbrande calorieën.
En tot mijn grote vreugde is er ook een hartslagmeting. Dit wordt gemeten via sensoren op de kop van het stuur. Niet zo nauwkeurig als met een hartslagband, maar het is een mooie toevoeging aan de FitBike Race 8.
Comfort
Spinning is een zeer intensieve bezigheid. Het ene moment ben je aan het klimmen in een zware versnelling.
Vijf minuten later tollen je benen als een wilde in het rond en probeer je nog een sprintje uit je lichaam te trekken.
Comfort is altijd van belang, maar zeker tijdens deze heftige intervaltrainingen.
Het zadel van de FitBike Race 8 vind ik comfortabel zitten. Natuurlijk is het voor een deel smaak, maar in vergelijking met het harde zadel van de gemiddelde racefiets is dit een kussentje.
Bovendien is het zadel heel eenvoudig te verstellen. Zowel verticaal als horizontaal, waardoor je in de perfecte positie kunt spinnen.
Dat is belangrijk voor je rug en nek. Als je niet goed op de fiets zit, krijg je op termijn last van je rug en nek.
Het stuur ziet er gelikt uit. Je kunt er meerdere posities op aannemen. Tijdens het zittend klimmen kan je je handen voor je plaatsen, zodat je lekker rechtop zit.
Als je gaat staan, pak je het stuur vast in de brede bochten. Hier zitten ook de hartslagsensoren. Het stuur is net als het zadel verstelbaar.
Trainen met apps
Om te beginnen kan je het niet van een spinningfiets van enkele honderden euro’s verwachten dat er allerlei leuke extra’s op de fiets zitten.
Toch had ik dat bij de FitBike Race 8 wel verwacht. Het is namelijk geen instapmodel. Dan kom je eerder uit bij de FitBike Race 2 van hetzelfde merk.
Stiekem had ik dus gehoopt dat ik op de Race 8 met apps kon trainen. Helaas is er geen koppeling met bluetooth mogelijk. Dat betekent geen trainingen met apps zoals Kinomap en Zwift.
Deze spinningfiets is overigens wel te gebruiken voor virtuele spinninglessen. Daarbij neem je een abonnement en kan je lessen van een instructeur volgen. Gewoon bij je thuis.
Ook fijn, maar toch anders dan trainen op een spinningfiets met Zwift.
Voor wie is de FitBike Race 8 geschikt?
Het is een kwalitatief goede spinning bike die door veel fietsers gebruikt kan worden.
Het is, ondanks dat het minder een instapmodel is dan bijvoorbeeld de FitBike Race 3, nog altijd een fiets voor mensen die thuis de mogelijkheid willen hebben om te kunnen spinnen.
Op dat vlak zijn de mogelijkheden groot. Zowel voor rustige trainingen (voor zover dat met spinning kan) als voor intensieve trainingen is dit in een prima fiets.
Het is allemaal vrij basic, maar de kwaliteit is gewoon goed. Je zit stevig op de fiets en dankzij het vliegwiel kan je met een behoorlijke weerstand trainen.
Niet voor profs
De FitBike Race 8 ga je niet gebruiken als je een professionele sporter bent of een fanatieke amateur. Je ziet daarvoor simpelweg te weinig data tijdens het fietsen.
Geen hartslagmeting via een borstband en geen informatie over je wattage.
Dit heb je wel nodig als je het echt serieus wilt aanpakken. En je wilt ook de mogelijkheid om met een app zoals Zwift te kunnen rijden.
Conclusie: hoe is dit lid uit de FitBike familie?
Zoals gezegd is de FitBike Race 8 een prima fiets, mede dankzij de vriendelijke prijs. In deze prijsklasse is het een uitdaging om een completere spinning fiets te vinden.
Als je het vergelijkt met bijvoorbeeld de iets goedkopere FitBike Race 4, dan heeft die laatste fiets een veel lichter vliegwiel. Dit is dus echt een upgrade.
Kortom: dit is voor jou een zeer geschikte fiets voor als je op regelmatige basis wilt spinnen op een goed en goedkoop model.
Veelgestelde vragen
Op het moment van schrijven is de Race 8 niet op voorraad. Wanneer en of deze nog terugkomt, kunnen wij op dit moment niet zeggen. Op deze pagina check je direct of de Race 8 momenteel leverbaar is.
De adviesprijs van de Race 8 ligt rond de €400. Dit is tevens de prijs waar hij normaal gesproken voor te koop staat. Af en toe is er een aanbieding beschikbaar. Of er momenteel een aanbieding is, check je via de groene knop hierboven.
Mijn naam is Daan en ik ben een grote sport- en fitnessliefhebber. Naast dat ik zelf graag train, vind ik het leuk om anderen hiermee te helpen. Dankzij mijn ervaring als personal trainer en voedingsdeskundige kan ik jou voorzien van de juiste informatie.