FitBike Race Magnetic Basic – Ontdek mijn ervaringen (Getest)

Het Nederlandse merk FitBike heeft vele spinningfietsen op de markt gebracht.

Na lang op de FitBike Race 4 te hebben gereden, kreeg ik het aanbod om de FitBike Race Magnetic Basic te gebruiken.

Zelfde merk, maar wel een duidelijk andere indoor fiets. Het relaas van drie maanden spinnen op de FitBike Race Magnetic Basic vind je hieronder.

Het uiterlijk van de FitBike Race Magnetic Basic

Fitbike Race magnetic basic spinningbike

Hoe een spinning bike eruitziet, vind ik totaal onbelangrijk. Het gaat om de functionaliteit, en niet om of de fiets een fraai design heeft.

Toch vielen mijn ogen meteen op het mooie uiterlijk van de Race Magnetic Basic.

De fiets heeft drie kleuren. Voornamelijk zwart en grijs. Wat mij betreft zijn de rode tinten in het vliegwiel, op het frame en het stuur de krenten in de pap. Het ziet er heel gelikt uit.


Pluspunten Race Magnetic Basic

Als je naar de eigenschappen van de FitBike Race Magnetic Basic kijkt, word je best vrolijk. Hoewel er punten zijn die echt wel beter hadden gekund. Daarover dadelijk meer. Eerst de positieve eigenschappen.

Het vliegwiel heeft een gewicht van 20 kilogram. Dat is lekker zwaar. Met een zwaar vliegwiel kan je met een flinke weerstand trainen.

Ook helpt het voor de stabiliteit van de spinning bike. En het trappen verloopt een stuk soepeler. Met een vliegwiel van 20 kilogram zit je dus goed.

Stabiliteit

De stabiliteit van een spinning bike hangt niet alleen van het vliegwiel af. Het totale gewicht van de fiets en het maximaal belastbare gewicht spelen hierin ook een rol. Op dit vlak scoort de Race Magnetic Basic gemiddeld.

Het totale gewicht van de fiets is 44 kilogram. Daarmee is dit best een stabiele fiets, maar het had zwaarder (en daarmee steviger gekund).

Dat zie je ook aan het maximaal belastbare gewicht. Mensen tot 115 kilogram kunnen van deze fiets gebruikmaken. Daarmee is de Magnetic Basic toegankelijk voor een brede groep.

Een stabiele fiets is stiller, en rijdt een stuk comfortabeler. Voor het geluid is ook de aandrijving van belang. Dit zit bij de FitBike Race Magnetic Basic wel goed.

De aandrijving gaat namelijk met een V-belt. Dit is veel stiller dan aandrijving met een ketting.

Comfort

Fitbike Race Magnetic Basic comfort

Het comfort op het gebied van geluid zit dus wel goed. Hoe zit dat met het comfort tijdens het fietsen? Ook goed.

En comfort is belangrijk tijdens het spinnen, omdat het een intensieve bezigheid is, waar je behoorlijk wat van je benen vraagt, maar ook van je rug- en nekspieren.

Het zadel van de FitBike Race Magnetic Basic kan op twee manieren worden versteld. Uiteraard verticaal, maar ook horizontaal.

Dit laatste heeft als voordeel dat je tot op de millimeter nauwkeurig kunt afstellen hoe je op het zadel zit.

Het is even zoeken naar de juiste positie, maar daarna weet je zeker dat je nooit last van je nek en rug gaat krijgen tijdens het spinnen.

Ook voor je zitbotjes is het beter om in de goede positie te fietsen. Het is wel slim om altijd een fietsbroek te dragen.

Het zadel is wat harder dan bij een gewone stadsfiets. Het zeem in de fietsbroek zorgt voor wat extra comfort.

Magnetische weerstand

Vliegwiel Fitbike race magnetic basic

Je zou het bijna vergeten, maar de FitBike Race Magnetic Basic dankt zijn naam voor een deel aan de magnetische weerstand. Magnetische weerstand heeft meerdere voordelen.

Om te beginnen kan de weerstand heel precies worden afgesteld. Vraag aan profs met welke weerstand ze het liefst willen spinnen, en ze antwoorden unaniem dat dit magnetische weerstand is.

Daarnaast is er nauwelijks slijtage aan dit systeem. Het andere type weerstand bij spinning, mechanische weerstand, gaat een stuk minder lang mee.

Dat werkt met blokjes, die steeds een beetje afslijten. Daar heb je met de polen en tegenpolen van magneten geen last van.

Tot slot is magnetische weerstand een stuk stiller dan spinnen met mechanische weerstand. Er zijn meer fietsen van FitBike die magnetische weerstand hebben.

Een voorbeeld is de FitBike Race 4, waar ik hiervoor op reed. En natuurlijk zijn ook de andere fietsen uit deze serie, zoals de Fitbike Race Magnetic Home, uitgerust met magnetische weerstand.

De minpunten van de FitBike Race Magnetic Basic

Fitbike Race Magnetic Basic spinning bike display

Dit model van FitBike heet niet voor niks ‘Basic’. Dat zie je zeker niet in elk aspect van de spinning bike terug, maar wel aan sommige onderdelen.

Een voorbeeld daarvan is het display. Dat is behoorlijk aan de simpele kant. Het functioneert prima, en er komt relevante info in beeld, maar ik mis wel iets.

Spinning is een fanatieke bezigheid. Je kunt er behoorlijk gericht mee trainen. Het liefste wil je dan (althans, dat is bij mij zo) je hartslag zien. Zo kan je de intervallen beter uitvoeren. En het is ook gewoon nuttige informatie tijdens de training.

Deze fiets heeft geen hartslagmeting, en het is ook niet mogelijk om een externe hartslagband te koppelen.

Op het display van de fietscomputer staat hoeveel calorieën je al hebt verbrand, de snelheid, afstand, RPM (omwentelingen per minuut) en de rijtijd.

Pedalen

Fitbike Race Magnetic Basic pedalen

Nog een minpunt van de FitBike Race Magnetic Basic, de pedalen. Geen SPD-pedalen, maar toeclips.

Het werkt naar behoren, maar kan niet op tegen SPD-pedalen. Bij dit laatste zitten je schoenen vastgeklikt in de pedalen.

Je trapt makkelijker, en zeker met het klimmen kun je beter aan de pedalen trekken.

Mijn mening over de FitBike Race Magnetic Basic

Fitbike Race Magnetic Basic

Vooropgesteld is het fietsen op deze spinning bike een pretje. Het is een stevige en stabiele fietstrainer, mede dankzij het zware vliegwiel.

Voor beginners is dit een meer dan geschikt model. Er zitten weinig minpunten aan de Race Magnetic Basic. Bovendien is de prijs van deze spinningfiets lekker vriendelijk.

Het is wel echt een fiets voor beginners. Voor 100 of 200 euro meer heb je een betere fiets. Dat is een afweging die je zelf moet maken. De FitBike Race Magnetic Pro is kwalitatief wel een stukje beter dan de Basic.

Het verschil zit hem in de pedalen (wel SPD bij de Pro) en het zwaardere vliegwiel van de Magnetic Pro. Vreemd genoeg heeft ook deze fiets geen hartslagfunctie. Deze fiets is wel een stuk zwaarder en daardoor nog stabieler dan de Magnetic Basic.

Mijn ervaring met FitBike

FitBike fitnessapparaten

FitBike is een bekende naam in de wereld van spinningfietsen. Veel gebruikers zijn zeer te spreken over deze fietsen, en ik sluit me daarbij aan.

FitBike staat garant voor goede kwaliteit en betaalbare fietsen. En wat ik ook een voordeel vind, is dat het een Nederlands merk is.

Hierdoor is de handleiding ‘gewoon’ in het Nederlands beschikbaar. Het is geen ramp als dat niet zo is, maar wel lekker tijdens de montage.

Tot slot: Ga jij de Magnetic Basic kopen..?

Als je voor deze fiets kiest, koop je kwaliteit voor een goede prijs. Zoals gezegd is dit een prima fiets voor beginners. Een zwaar vliegwiel en alles wat je nodig hebt om goed te spinnen, zit op deze fiets.

Zelf heb ik niet voor dit model gekozen. Dat heeft te maken met het ontbreken van een hartslagfunctie. Zoals ik in het begin van artikel al aangaf, heb ik al een tijd op de FitBike Race 4 gereden.

Ik wilde een upgrade, en heb die in deze fiets niet gevonden.

Dit zegt echter niet zoveel over de kwaliteit van deze fiets, maar meer over mijn wensen. Want dit is gewoon een topfiets.