FitBike Race Magnetic Home – Ultieme Review & Test [2024]

Wat zet je op een verlanglijstje als je elkaar al meer dan 20 jaar kent?

Alle sieraden zijn ondertussen wel gegeven, in Parijs weten we inmiddels elk straatje te vinden en kleding past er niet meer bij in de kledingkast.

Daarom besloot ik mijn man om een spinning bike te vragen.

Hij heeft er, zegt ie zelf, redelijk wat verstand van. Hij kocht de FitBike Race Magnetic Home voor me. In deze review lees je of hij er inderdaad verstand van heeft.

Eigenschappen FitBike Race Magnetic Home

FitBike Race Magnetic Home spinningfiets

Het gaat nu misschien overkomen alsof ik er heel veel verstand van heb. Maar vooral in het begin heb ik me heel goed moeten inlezen, omdat de termen ‘vliegwiel’, ‘V-belt’ en ‘RPM’ onbekend voor me waren.

Gewicht

Inmiddels weet ik dat het voor een spinningfiets belangrijk is hoe zwaar deze is. Het gewicht van de FitBike Race Magnetic Home is 50 kilogram. Dat is niet heel erg zwaar, maar zeker ook niet licht.

Het maximaal belastbaar gewicht is 125 kilogram. Ik gebruik de Race Magnetic Home nu ruim een half jaar, en kan je verzekeren dat dit een stabiele spinning bike is.

Een ander belangrijk gewicht, dat van het vliegwiel, is één van de pluspunten van deze spinningfiets. Het vliegwiel van de Race Magnetic Home heeft een gewicht van 20 kilogram.

Zeker in deze prijsklasse is dat een erg mooi gewicht. De pedalen gaan soepel rond en je kunt met een gerust hart fanatiek op de trappers staan, met een hoop weerstand.


Geen SPD-pedalen

FitBike Race Magnetic Home pedalen

De FitBike Race Magnetic Home heeft geen SPD-pedalen. Mijn man noemde dit bij de aanschaf al een nadeel, en hoewel ik dit in het begin absoluut niet zo heb ervaren, begin ik het wel te missen. 

Tijdens het rijden zitten je voeten vast in toeclips. Dat werkt prima hoor, maar met klikschoenen zitten je voeten net wat vaster en kan je beter aan de pedalen trekken. En het ziet er ook gewoon mooier uit.

Je kunt er overigens altijd voor kiezen om zelf SPD-pedalen te kopen en deze te monteren.

Over het uiterlijk van de spinningbike gesproken; dit ziet er fraai uit. Althans, dat vind ik. Het is een zwarte fiets met blauwe accenten in het vliegwiel en het zadel.

Weerstand

De weerstand van de Magnetic Home is waar de fiets zijn naam aan heeft ontleend.

Magnetische weerstand is de beste weerstand die je kunt hebben. Een sterke magneet reageert op een draai aan de weerstandsknop.

Het grote voordeel ten opzichte van mechanische weerstand, is de slijtage (die is er nauwelijks) en de nauwkeurigheid.

Met magnetische weerstand wordt de weerstand een stuk preciezer afgesteld. Bovendien is het volledig geruisloos. En dat is wel zo prettig tijdens het trainen.

De Magnetic Home is om nog een andere reden een stille indoor bike. De aandrijving gebeurt met een V-belt. Dit maakt nauwelijks geluid.

Aandrijving met een ketting is lawaaiig. Voor jou als sporter is dat niet prettig, en voor je huisgenoten zo mogelijk nog vervelender. Maar daar heb je met deze fiets dus geen last van.

Display

FitBike Race Magnetic Home spinningbike display

Het display van de FitBike Race Magnetic Home is niet zo bijzonder. Mijn man zei me dat ik blij moest zijn dat er überhaupt een trainingscomputer op de fiets zit, omdat dit zeker niet altijd het geval is.

Ik ben ook zeker blij met het schermpje, maar het had voor mij wat uitgebreider gekund.

Je ziet de volgende gegevens staan:

  • Trainingstijd
  • Snelheid
  • Totale afstand met de spinning fiets
  • Afstand van deze rit
  • Aantal rotaties per minuut
  • Aantal verbrande calorieën

Ik mis vooral hartslaggegevens. Er zitten geen sensoren op het stuur en het is ook niet mogelijk om de koppeling met je eigen hartslagband te maken.

Tijdens het fietsen vind ik het fijn om mijn hartslag te zien. Het geeft een goede indicatie van hoe het gaat.

Bovendien ben ik niet meer de jongste en is mijn hartslag een goede graadmeter.


Lekkere fiets

FitBike Race Magnetic Home training

Er zitten maar weinig minpunten aan de FitBike Race Magnetic Home. Het is een fijne fiets waar je een comfortabele houding op kunt aannemen.

Dat komt omdat het zadel verstelbaar is in 6 hoogtes. En het fijne is dat het zadel niet alleen verticaal, maar ook horizontaal is te verstellen. Daarmee kan je perfect in positie komen.

Het stuur kan ook nog versteld worden. Ik heb niet de meest lange armen, maar omdat het stuur in 4 verschillende posities kan worden gezet, zit iedereen eigenlijk altijd lekker.

Het stuur heeft verschillende beugels. Je kunt rechtop zitten, maar ook op het stuur liggen alsof je aan een tijdrit bezig bent.

Mijn ervaring met spinning

Fitbike Race Magnetic Home

Natuurlijk maak ik geen verlanglijstjes meer. Ik ben een vrouw van 39 jaar. Daarom bespreken wij aan de eettafel wat we van elkaar verwachten. Ook op het gebied van verjaardagscadeaus.

Mijn man fietste al sportief voordat we elkaar leerden kennen. Op zijn racefiets, later zijn mountainbike en uiteindelijk ook op de spinning fiets.

Hij heeft ook een indoor trainer waarmee hij op Zwift rijdt. Dat hoeft voor mij allemaal niet. Het is immers al een klein wonder dat ik überhaupt aan spinning doe.

Dat is het gevolg van mijn tijd bij een personal trainer. Ze liet me de eerste tien minuten altijd opwarmen op de spinning bike. Terwijl we kletsten over van alles en nog wat, begon ik het fietsen steeds leuker te vinden.

Nog niet in die mate dat ik mezelf met wind en regen tegen over een onbeschutte dijk zie stoempen. Maar wel om een spinning fiets te hebben.

Dit zijn andere modellen van FitBike

FitBike is een Nederlands merk dat veel fitnessapparaten in het assortiment heeft. Ook spinningfietsen kom je veel tegen.

FitBike heeft een lijn die FitBike Race wordt genoemd. Populaire modellen zijn de FitBike Race 4 en de FitBike Race 8. Er is echter ook een lijn met fietsen die allemaal over magnetische weerstand beschikken.

Dat begint bij de FitBike Race Magnetic Basic. Dit is het instapmodel van deze lijn. Overdreven veel verschil met de Magnetic Home is er niet.

Het gewicht is een stukje lager, waardoor deze trainer wat minder sterk en stabiel is. En het design is anders, maar dankzij de rode accenten zeker niet minder fraai.

Vergelijking met zijn grotere broer

De topper uit deze serie van FitBike is de FitBike Race Magnetic Pro. De naam zegt het al, deze is geschikt voor professioneel gebruik.

De Magnetic Pro is standaard voorzien van SPD-pedalen en heeft een nog zwaarder vliegwiel.

Een overeenkomst tussen deze spinning bikes is dat ze geen hartslagmeting hebben. Als je daar veel waarde aan hecht, is dit geen spinningfiets voor jou.

Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om een sporthorloge met hartslagfunctie te gebruiken.

Conclusie: hoe is de FitBike Race Magnetic Home bevallen?

FitBike Race Magnetic Home review

Uitstekend, mag ik wel zeggen.

Het is een kwalitatief erg goede fiets, en behalve het ontbreken van een hartslagfunctie zitten er weinig grote nadelen aan de fiets. Misschien dat de toeclips pedalen een minpuntje zijn, maar daar kun je ook prima mee fietsen.

De Magnetic Home heeft mij op een heel prettige manier kennis laten maken met spinning. Ik kan niet meer zonder, en wil dat ook niet meer.

Er is alleen één probleem. Mijn man is binnenkort jarig en hij verwacht natuurlijk ook zoiets fraais!