FitBike Ride 6 iPlus Review 2024 – Is hij je écht geld waard?

De redenen om toch maar overstag te gaan kwamen aanzetten als buien in de herfst. Niet zo vreemd overigens, omdat het tijdens het besluit ook herfst was.

Het halve voorjaar en de hele zomer had ik op mijn racefiets gereden, en een beetje smalend gelachen om iedereen die indoor aan het fietsen was. Echte bikkels doen dat ook gewoon als het windkracht 5 is en regent.

Maar toen werden de dagen korter en de wegen natter, en raakte ik het beu om iedere dag mijn fiets te moeten poetsen. Dus toch maar voor een indoor fiets gekozen.

Het werd de FitBike Ride 6 iPlus, een hometrainer. Of dit een goede keus is geweest, ontdek je in deze review.

Waarom de FitBike Ride 6 iPlus?

Fitbike Ride 6 iPlus hometrainer

Ik laat me vrij makkelijk beïnvloeden. De voornaamste reden dat ik voor de FitBike Ride 6 iPlus heb gekozen, is omdat mijn fietsmaatje deze fiets ook heeft.

Hij had het over een stevige en goede hometrainer. En wat me vooraf ook uitermate beviel is de iPlus module.

Deze module geeft je namelijk de kans om met apps te rijden. En dat maakt het indoor fietsen voor mij een heel stuk leuker.

De apps waarmee getraind kan worden op de Ride 6iPlus zijn Kinomap en iConsole+. Kinomap is een programma waarmee je in allerlei gebieden kunt fietsen en waar je trainingen mee kunt uitvoeren. iConsole+ is een vergelijkbaar programma, dat routes maakt via Apple Maps.

Hoe goed het ook voor je is en hoe intensief de trainingen ook kunnen zijn, voor veel mensen is binnen fietsen gewoon saai. Ik vorm daar helaas geen uitzondering op.

Juist dankzij een app kan je het gevoel van buiten fietsen simuleren. Je rijdt een virtuele route en werkt tegelijkertijd aan je conditie. De tijd gaat veel sneller voorbij.
Ingebouwde trainingsprogramma’s

trainingsprogramma's fitbike 6 iplus

De FitBike Ride 6 iPlus kan ook prima zonder apps gebruikt worden. Deze hometrainer heeft namelijk meerdere voorgeprogrammeerde trainingsprogramma’s. Het zijn er 16 in totaal.

Je kunt onder meer een hartslagprogramma en een energieprogramma volgen. Als je wilt afvallen, is het hartslagprogramma goed om te volgen.

De trainingsprogramma’s kies je via de trainingscomputer van de Ride 6 iPlus. Daar staan allerlei relevante gegevens op.

Je ziet de gereden afstand op het display staan, net als de snelheid, verbrande calorieën, RPM (aantal omwentelingen) en uiteraard je hartslag.

Over die hartslag gesproken, deze kan gemeten worden met de hendels op het stuur. Dit werkt snel, maar het is nauwkeuriger om een hartslagband te gebruiken. Deze moet je apart aanschaffen, en koppel je met Bluetooth.

Dit zou ik je zeker willen adviseren, omdat dit het beste werkt en je daarmee het meeste uit je trainingen haalt.

Magnetische weerstand

De weerstand van de Ride 6 iPlus wordt geregeld door magneten. De weerstand wordt verhoogd door de magneten dichter bij het vliegwiel te plaatsen.

Deze hometrainer heeft 16 verschillende weerstandsniveaus. Dat zijn er aardig wat. Bovendien is magnetische weerstand prima. De voordelen hiervan zijn dat het makkelijk is in te stellen en goedkoper is dan de nog betere weerstand via een elektromagneetrem.

Hoe zwaar is de hometrainer?

gewicht fitbike ride 6 iplus

De FitBike Ride 6 iPlus is een stevige en stabiele hometrainer. Dat blijkt onder meer uit het maximaal belastbaar gewicht van de fiets. Dit bedraagt 150 kilogram. Daaraan zie je dat de hometrainer van stevige materialen is gemaakt.

Het totale gewicht van de fiets valt overigens nog best mee. 38 kilogram is niet overdreven zwaar. Het is dan ook geen professionele hometrainer, maar echt een fiets voor thuisgebruik.

Dit gewicht is overigens gewoon goed. Alleen zie je wel dat de Ride 6 iPlus een echte thuisfiets is. En niet alleen aan het gewicht van de fiets zelf.

Het vliegwiel heeft namelijk een gewicht van 10 kilogram. Als je een beetje verstand van indoor fietsen hebt, weet je dat dit niet echt zwaar is.

Op zoek naar de juiste positie

zadel fitbike ride 6iplus

Het maakt niet uit op welke fiets je zit, een racefiets, spinning bike of hometrainer, een goede zithouding is altijd belangrijk. Zonder goede zithouding kan je allerlei klachten krijgen.

Je zitvlak, nek en rug, om de meest voorkomende klachten te noemen. Als je het goed doet, is de kans klein dat je tijdens het gebruik van de FitBike Ride 6 iPlus klachten krijgt.

Om te beginnen is het zadel zowel verticaal als horizontaal verstelbaar. Verticaal is belangrijk omdat het slecht is om te laag of te hoog te zitten. Het horizontale verstellen kan je zien als finetunen.

Als je wilt, kan dit best gepuzzel op de millimeter worden. Dat is niet nodig. Plaats je elleboog voor op het zadel. Met een gestrekte arm moet je het stuur raken. Dan zit je goed.

Behalve het zadel is ook het stuur van de Ride 6 iPlus verstelbaar. Zo kan je altijd een goede zithouding aannemen.Voor wie is de FitBike Ride 6 iPlus geschikt?

sporten fitbike ride 6iplus

Je hebt in deze review al kunnen lezen dat de Ride 6 iPlus geen fiets is voor professionele gebruikers. Dat kan iedereen op voorhand al bedenken.

In deze prijsklasse vind je namelijk niet de allerbeste hometrainers die ooit gemaakt zijn. Gelukkig is dat ook helemaal niet de bedoeling van FitBike.

Ze hebben een fiets proberen te creëren voor de fanatieke thuissporter. En dat is prima gelukt. Dankzij de vele trainingsprogramma’s, diverse weerstandsniveaus en mogelijkheid om te trainen met apps, kan je je lol meer dan op met deze hometrainer.

Je kunt de fiets bijvoorbeeld gebruiken als je wilt afvallen. Er is een speciaal programma dat je daarvoor kunt gebruiken.

Verder is deze hometrainer goed om je conditie te onderhouden. Of natuurlijk om conditie op te bouwen. En als je aan het revalideren bent van een blessure of herstellende bent na een operatie, is een hometrainer altijd goed.

En is de Ride 6 iPlus voor mij geschikt?

Fitbike Ride 6 iPlus

Dat vind ik een lastige vraag om te beantwoorden. En wel omdat de FitBike Ride 6 iPlus me meer dan goed is bevallen.

Het is een kwalitatief goede fiets, zeker in deze prijsklasse, en biedt veel diversiteit dankzij de trainingsprogramma’s en apps zoals Kinomap en iConsole+. Alleen zou ik deze hometrainer nooit kopen. Net als iedere andere hometrainer.

Tijdens het fietsen ben ik er namelijk achter gekomen dat ik iets te veel wielrenner ben om op een hometrainer te fietsen. Ik mis de gebogen houding. Voor mijn gevoel reed ik nooit hard, vanwege die houding.

Daarom is mijn advies aan potentiële kopers: bepaal goed waar je de hometrainer voor wilt gebruiken. Ben je een wielrenner of een heel fanatieke fietser, dan kan je beter een spinning bike kopen.

Conclusie: Wel of niet kopen?

review fitbike ride 6iplus conclusie

Laat je vooral niet misleiden door mijn voorkeur voor een spinning fiets. Een hometrainer is voor het gros van de thuissporters een betere keus dan een spinning bike.

De hometrainers van FitBike zijn altijd van goede kwaliteit. Dit exemplaar vormt daar geen uitzondering op.

Zoals gezegd heb je veel verschillende trainingsmogelijkheden. Als je nog meer trainingsprogramma’s wilt, dan kan je altijd nog voor het kleine broertje FitBike Ride 5 iPlus kiezen. Deze fiets is wel van iets mindere kwaliteit.

Over de Ride 6 iPlus kan ik kort zijn. Goede kwaliteit voor een prima prijs. Dat is een combinatie die je als klant wilt vinden. Dit is een topper in deze prijsklasse.