FitBike Ride 5 – Is hij je geld echt waard? (Review)

Mijn eisenlijstje was best wel groot. Een goede hometrainer, voor een relatief lage prijs die ideaal is om conditie mee op te bouwen én een beetje af te vallen.

De verkoper hoefde niet lang na te denken en stelde de FitBike Ride 5 voor. Omdat het niet om een paar schoenen gaat, twijfelde ik even. De verkoper gaf me de kans om de fiets een keer uit te testen. Ik was snel om.

Waarom? Dat lees je in mijn review van de FitBike Ride 5.

De eigenschappen van deze hometrainer

FitBike Ride 5 hometrainer

Als je zoals ik niet echt een kenner bent, dan kijk je als eerste naar het design van de hometrainer. Misschien dat kenners dit ook doen, maar hier kan ik niet over oordelen.

Het ziet er strak uit, voornamelijk zwart en er lijken geen frivoliteiten aan te zitten. Gewoon recht door zee, daar houd ik van.

De FitBike Ride 5 is een fiets uit de lagere prijsklasse. Verwacht dus geen (letterlijk) zwaargewicht. Het maximaal belastbaar gewicht valt overigens met een gewicht van 150 kilogram heel goed mee.

Het vliegwiel is aan de lichte kant, met 10 kilogram. Maar je kunt hier prima mee fietsen. Hoe zwaarder het vliegwiel, hoe soepeler de trapbeweging gaat. Uit ervaring weet ik dat de Ride 5 lekker soepel trapt.

Het totale gewicht van de fiets is overigens 36 kilogram. Ook dit is niet heel zwaar, maar de Ride 5 is zeker stabiel genoeg. Je voelt tijdens het fietsen geen schokken en hebt ook als je even gas geeft een comfortabel en stevig gevoel.
Goed voor je buren (en je huisgenoten)

ketting fitbike ride 5

Veel hometrainers uit een lagere prijsklasse worden aangedreven met een ketting. De werking hiervan is prima. Alleen het geluid hè.

Een ketting maakt lawaai. Zelf heb je daar niet eens echt last van, voor je buren en je huisgenoten is het minder fijn.

Wees gerust, je hoeft met de FitBike Ride 5 geen briefjes in de bus te doen als je gaat trainen. De aandrijving gebeurt namelijk met een V-belt. Dit is fluisterstil, waardoor niemand last van je heeft. Tenzij je keiharde muziek aanzet, maar dat is weer een ander verhaal.

De weerstand

Deze hometrainer heeft magnetische weerstand. Het voordeel hiervan is dat het heel eenvoudig is in te stellen. Dit regel je in het display.

Stuur en zadel

zadel fitbike ride 5

Het zadel van een hometrainer is over het algemeen dik in orde. Het is iets zachter dan dat van een spinning bike. Dat geldt ook voor het gelzadel van de FitBike Ride 5.

Om het comfort te vergroten kan je het zadel zowel verticaal als horizontaal verstellen. Zo zit je altijd in de perfecte positie.

Ook het stuur is verstelbaar. Het is belangrijk dat de positie van het stuur en zadel kunnen worden aangepast. Zo voorkom je dat je op termijn last krijgt van allerlei plekken.

Een verkeerde houding is slecht voor je rug, nek, knieën en hamstrings. Neem hier dus even goed de tijd voor.

De extra’s

De extra’s zijn voor mij vooral de zaken die het fietsen net wat leuker maken. Dan denk ik vooral aan het display, trainingsprogramma’s en dat soort zaken.

Als je kijkt naar het display, dan is dat best wel uitgebreid. Het is overigens een LCD scherm in kleur.

De volgende gegevens zie je op het display. Snelheid, tijd, afstand, RPM (aantal omwentelingen), wattage, omgevingstemperatuur, verbrande calorieën en je hartslag.

Hartslag kan gemeten worden via sensoren op het stuur. Beter is om een hartslagband te kopen. Deze kan je koppelen met de hometrainer. Je hartslag meten met een hartslagband is veel nauwkeuriger.

Trainingsprogramma’s

stuur fitbike ride 5 plus

FitBike Ride 5 heeft voldoende in huis om je uit te dagen. Er zijn 24 weerstandsniveaus. Daarnaast kan je 18 verschillende trainingsprogramma’s doen.

Je hebt onder meer de keuze uit 4 hartslagprogramma’s en een wattageprogramma. Deze programma’s helpen je om sneller je doel te bereiken. Of dit nu fitter worden, sterker worden of afslanken is.

Weet je wat een leuk extraatje is aan deze fiets? Dankzij het HRC programma heb je de mogelijkheid om de weerstand volledig automatisch te verhogen of te verlagen.

Er wordt gekeken naar de hoogte van je hartslag. Zo kan je nog effectiever werken en ga je niet te diep. Aan de andere kant kom je er ook niet te makkelijk van af.

Voordelen FitBike Ride 5

Voordelen FitBike Ride 5:

  • Prijs
  • Trainingsprogramma’s
  • Koppeling met hartslagmeter
  • Makkelijk te verplaatsen

Ik had veel meer voordelen kunnen noemen. Voor het overzicht wil ik het even bij deze houden. De prijs is natuurlijk lekker. Je hebt een kwalitatief erg goede hometrainer voor een lage prijs.

De trainingsprogramma’s en de mogelijkheid om te koppelen met een hartslagmeter zijn op fietsgebied grote pluspunten. Hierdoor kan je serieus trainen en fitter worden.

En tot slot is het ook prettig dat er wieltjes onder de hometrainer zitten. Als je klaar bent, kan je deze dus makkelijk in een hoek zetten.Nadelen FitBike Ride 5

koppeling apps fitbike 5

De FitBike Ride 5 mag dan een topper zijn in zijn klasse, perfect is deze fiets natuurlijk niet. Dit zijn wat mij betreft de voornaamste nadelen.

Nadelen FitBike Ride 5:

  • Geen koppeling met apps
  • Stopcontact nodig
  • Niet zo geschikt voor revalidatie

De volgorde van de hierboven genoemde nadelen is niet toevallig. Wat mij betreft het grootste minpunt van de FitBike Ride 5 is dat er geen koppeling met Bluetooth, en daardoor met apps mogelijk is.

Trainen met een app zoals KinoMap of iConsole+ geeft je training een extra dimensie.

Je rijdt met zo’n app door een virtuele wereld of je ziet echte beelden, en je kunt ook allerlei mooie trainingen doen. Dit gaat dus niet bij de FitBike Ride 5.

Wil je absoluut met apps kunnen trainen, dan kan je beter voor de FitBike Ride 5 iPlus of de FitBike Ride 6 iPlus kiezen. Dankzij de iPlus module gaat er een digitale wereld voor je open.

De andere twee zijn voor mij niet echt van belang. Dat je een stopcontact nodig hebt, is nu eenmaal zo. De hoge instap kan voor sommigen wel echt een nadeel zijn. Daardoor is deze hometrainer wat minder geschikt om te revalideren.

Over FitBike

fitbike ride 5 review

Toen ik nog regelmatig naar de sportschool ging, had ik van merken geen idee. Ik nam plaats op het cardioapparaat of ging krachttraining doen, en keek niet naar de naam van het toestel.

Wat kon mij het schelen? Vandaar dat ik nog nooit van FitBike had gehoord, terwijl de kans toch vrij groot is dat ik al meer dan eens op een apparaat van dit merk had gezeten.

FitBike is een Nederlands merk dat exclusief te koop is bij Betersport. Het staat bekend om de goede kwaliteit van hometrainers en spinning fietsen.

Hometrainers worden een FitBike Ride genoemd, spinning bikes herken je aan de naam FitBike Race.

Conclusie: FitBike Ride 5: Kopen of niet kopen?

Fitbike Ride 5

Wat mij betreft absoluut kopen. De FitBike Ride 5 is kwalitatief een uitstekend apparaat, met goede trainingsmogelijkheden.

In deze prijsklasse is het een grote uitdaging om een betere hometrainer te vinden. Doe geen moeite, dat gaat je niet lukken.

Alleen als je er veel waarde aan hecht om met apps te trainen, kan je beter voor een andere hometrainer kiezen. De FitBike Ride 5 bevalt mij in ieder geval uitstekend. Na een klein jaar intensief gebruik is er bovendien nog geen spoortje slijtage.