Fitness materiaal voor thuis kopen – De beste fitness spullen!

De juiste fitness materialen maken het thuis trainen effectiever, gemakkelijker en leuker. Op deze pagina kom je erachter welke fitnessartikelen ideaal zijn om thuis mee te sporten.

Fitness spullen en materialen voor thuis sporten

Is materiaal per se benodigd om thuis te fitnessen? Nee, ook zonder benodigdheden kun je aan de slag, bijvoorbeeld met je eigen lichaamsgewicht.

Maar is trainingsmateriaal handig? Zeker weten! Door de juiste spullen in huis te halen maak je het voor jezelf namelijk een stuk makkelijker.

Je kunt simpelweg meer oefeningen uitvoeren en ook maak je jouw workkout effectiever en veiliger.

Je hoeft hierbij niet gelijk te denken aan grote en dure apparatuur. Er zijn voldoende kleine artikelen die amper ruimte in beslag nemen, maar waar je wel enorm goed mee kunt trainen.

Kortom, ze zijn er in diverse soorten en maten. Maar laten we eerst eens de verschillen tussen apparatuur en materiaal toelichten.

Fitness materiaal en accessoires

Hieronder verstaan we alle kleinere fitnessartikelen voor thuis. Ze zijn licht van gewicht en gemakkelijk in gebruik. Denk hierbij bijvoorbeeld aan fitnessmatjes, gewichten en springtouwen.

Fitnessapparatuur voor thuis

Bij fitnessapparaten of fitnesstoestellen moet je denken aan de grote apparaten die je ook in sportscholen tegenkomt. Voorbeelden hiervan zijn de loopband, hometrainer en crosstrainer.

Ook fitnessapparatuur kun je overigens prima thuis gebruiken. Echter gaat deze pagina dus specifiek over materiaal. Hier bekijk je de beste fitnessapparatuur voor thuis.

Welke fitnessmaterialen en artikelen kan ik kopen voor thuis?

Ben je op zoek naar de beste fitnessartikelen voor thuis?

Dat komt goed uit, want wij gingen voor jou op zoek naar de beste spullen en accessoires om jouw trainingen een stuk efficiënter mee te maken!

1. Weerstandsbanden

fitness elastiek thuis

Een weerstandsband wordt ook wel resistance band of fitness elastiek genoemd. Het is een elastische band dat jou een bepaalde weerstand biedt.

Doordat het weerstand biedt kan je er diverse krachtoefeningen mee doen. In feite kun je het gebruiken in vrijwel iedere denkbare oefening.

Je kunt er je benen mee trainen door middel van squats en lunges, maar ook je bovenlichaam kan aangepakt worden. Bovendien is een weerstandsband goedkoop in aanschaf en zeer gemakkelijk mee te nemen.

Ideaal voor thuis of voor op reis!

2. Opdruksteunen

opdruksteunen voor thuis

Opdruksteunen worden ook wel push-up bars genoemd. Dit zijn handige hulpjes tijdens het opdrukken omdat het je polsgewrichten ontlast. Je polsen staan bij het gebruik van deze steunen namelijk in een natuurlijkere positie.

Ook kun je dieper doorzakken, waardoor je een groter bewegingsbereik hebt tijdens je push-ups en dus effectiever traint.

Deze sportattributen voor thuis zijn dan ook een ideale aanvulling als je regelmatig push-ups doet.

3. Optrekstang

optrekstang

De optrekstang wordt ook wel een pull-up bar genoemd en is een geweldig hulpmiddel voor het trainen van je bovenste rugspieren.

Je hangt de pull-up bar op aan je muur, aan het plafond of zelfs aan de deur en kunt jezelf vervolgens veilig optrekken.

Pull-ups zijn een van de meest effectieve oefeningen voor het opbouwen van kracht en mag dan ook niet ontbreken in je thuis workout!

4. Sportmatjes

Sportmatjes

In tegenstelling tot de materialen die we tot nu toe bespraken is het matje meer een hulpmiddel dan een materiaal om mee te trainen.

Dit matje biedt jou bescherming tegen de harde vloer. Vooral tijdens het doen van buikspieroefeningen ga je hier blij mee zijn!

We raden dan ook aan om altijd een sportmatje aan te schaffen als je thuis gaat trainen met sportattributen.

5. Gewichten

fitness dumbbell

Gewichten zijn er in verschillende soorten. Zo kun je trainen met de klassieke dumbbells, maar ook met kettlebells. Gewichten zijn super veelzijdig, omdat je zelf kunt bepalen hoe je ermee traint.

Als je verstelbare varianten hebt bepaal je bovendien zelf het gewicht en hoef je dus slechts één set te kopen.

De beste dumbbells bekijk je hier

6. Fitnessbankje

fitnessbankje

Als je gewichten koopt doe je er verstandig aan om er ook direct een sportbankje bij te kopen. Waarom? Omdat een bankje jou de gewenste ondersteuning biedt. Dit zorgt ervoor dat je alle oefeningen veilig en met de juiste techniek uitvoert.

We raden aan om ook hier voor de verstelbare varianten te kiezen. Hierbij kan je de rugleuning instellen in de gewenste hoek.

7. Bosu ball

bosu balans trainer

De Bosu ball heb je vast wel eens voorbij zien komen. Men noemt het ook wel een balanstrainer omdat het bijdraagt aan een beter evenwicht en een sterkere romp.

Mocht je fitness spullen voor functionele krachttraining zoeken, dan is een bosu ball een goede aanvulling op je gym equipment!

De beste bosu balls bekijk je hier

8. Aerobic step

fitness stepbank

De aerobic step oftewel het stepbankje wordt voornamelijk gebruikt tijdens step aerobics, een dynamische trainingsvorm dat het midden houdt tussen kracht- en cardio training.

De stepjes zien we vaak terug in sportscholen en worden ook vaak gebruikt voor bijvoorbeeld het trainen van de kuiten en bovenbenen.

Ook thuis kun je deze steps gebruiken voor diverse krachtoefeningen en aerobics trainingen.

9. Fitness hoepel

fitness hoepel

De welbekende hoelahoep ken je wellicht nog van het schoolplein en de gymzaal vroeger. Maar wist je dat de hoepel ook een gewaardeerd fitness attribuut is?

Met hoepelen train je jouw buik- en rugspieren, verbrandt je veel kcal én train je jouw conditie! Vooral onder dames is hoepelen een populaire vorm van thuisfitness.

Vooral omdat het ook nog eens erg leuk is.

10. Gewichtsvest

gewichtsvest

Een gewichtsvest komt vooral van pas als jij veel aan krachttraining doet. Je krachttrainingen kun je namelijk eenvoudig verzwaren met dit vest.

Het komt goed van pas bij oefeningen met je eigen gewicht zoals opdrukken en optrekken. Door het verzwaarde vest te dragen worden deze oefeningen automatisch zwaarder, zonder dat je gewichten hoeft beet te houden. Erg handig dus!

11. Buikspierwiel

ab wheel

Het buikspierwiel staat ook wel bekend als de AB roller. Je kunt er meerdere buikspieroefeningen mee doen, maar de bekendste oefening is de AB rollout.

Hierbij zit je op je knieën, heb je het wiel met beide handen beet en rol je vervolgens naar voren totdat je neus de grond net niet raakt. Daarna rol je weer terug naar de beginpositie.

Dit is een uitstekende workout voor je buispieren!

12. Springtouw

springtouw

Dit lijstje zou niet compleet zijn als we het springtouw niet zouden benoemen. Dit is het populairste trainingsmateriaal voor cardio training thuis. Je kunt touwtje springen wanneer je maar wilt, op je eigen tempo.

En het is super simpel. Iedereen kan namelijk wel touwtje springen!

Thuis fitnessen voor een sterk, fit en gezond lichaam

Dat je van fitnessen sterker en fitter wordt is geen geheim. Ook is het geen geheim dat het goed is voor je gezondheid om voldoende te bewegen.

Krachttraining is een van de gezondste bewegingsvormen omdat je actief bezig bent en ook nog eens spiermassa opbouwt.

Dankzij de vele mogelijkheden die er tegenwoordig zijn kiezen steeds meer mensen ervoor om thuis hun trainingen te doen. Tegenwoordig heb je bijvoorbeeld volop video’s, apps en accessoires voor de beste home workouts.

Natuurlijk is het wel gewenst dat je het juiste materiaal in huis haalt. Kies daarom hierboven voor jouw favoriete attributen.

Veelgestelde vragen

Wat is het verschil tussen thuisfitness materiaal en sportschool materiaal?

Vrijwel alle fitnessmaterialen kunnen zowel thuis als in de sportschool gebruikt worden. Wel is sportschool apparatuur en materiaal vaak van sterkere kwaliteit, omdat het zwaarder belast wordt dan thuis.

Welke attributen heb ik nodig om te trainen?

Welke materialen je nodig hebt hangt af van je trainingen. Wil je bijvoorbeeld krachttraining doen, of cardio? Een goede en betaalbare accessoire voor cardio is een springtouw. Een goed allround attribuut voor krachttraining is een weerstandsband.

Kan ik ook een set kopen met meerdere accessoires?

Ja, het is ook mogelijk om een alles-in-1 fitness set voor thuis te kopen, dat bestaat uit meerdere artikelen.

Wat zijn goedkope fitnessapparaten?

Vergeleken met sportschool apparatuur zijn alle materialen die we op deze pagina besproken hebben goed betaalbaar. De meeste benodigdheden kosten minder dan 100 euro.

Wat is het verschil tussen fitnessapparatuur en materiaal?

Fitnessapparatuur is het grovere geschut zoals bijvoorbeeld een loopband. Onder materiaal verstaan we in feite de kleinere benodigdheden voor je trainingen.

Overigens wordt er ook wel eens over materiaal gesproken wanneer men apparatuur bedoeld en vise versa. Andere synoniemen voor beide zijn;

  • Fitnesstoestellen
  • Fitness spullen
  • Fitness artikelen
  • Trainingsmateriaal
  • Sportmateriaal
  • Fitness accessoires
  • Fitness attributen