Focus Fitness Fox 1 – Je geld waard? (Review 2024)

Omdat ik niet zo fit was besloot ik mijn neerslachtige gevoel om te zetten in daden en een crosstrainer voor thuis te kopen.

Niet direct in het duurdere segment, omdat ik laagdrempelig wou beginnen. Ik koos voor de Focus Fitness Fox 1.

Hoewel dit het instapmodel is, kan je met deze crosstrainer alle kanten op.

Eigenschappen van de Focus Fitness Fox 1

Focus Fitness Fox 1

De Fox 1, zoals de crosstrainer voor het gemak ook wel wordt genoemd, is dus het instapmodel van Focus Fitness.

De crosstrainer heeft een vliegwiel van 6 kilogram. Dat is een stukje lichter dan bij de andere crosstrainers van Focus Fitness, maar voor mij nog altijd ruim voldoende om goed mee te kunnen trainen.

Over gewicht gesproken. Deze crosstrainer is 32 kilo zwaar en geschikt voor mensen tot 120 kilogram. Daarmee is het een stabiel fitnessapparaat dat moeiteloos meerdere keren per week kan worden gebruikt.


Vrij korte lengtepas

Behalve het vliegwiel is ook de lengtepas van de crosstrainer belangrijk. Deze bepaalt voor een groot deel het comfort van je workout.

Hoe groter de lengtepas, hoe langere omwentelingen je maakt. Met langere omwentelingen bootst je meer een natuurlijke loopbeweging na. Tot zover de theorie, hoe is de praktijk van de Fox 1?

De lengtepas van de Focus Fitness Fox 1 is 30 centimeter. Dat is eerlijk gezegd aan de kleine kant. Voor mensen van mijn lengte, net geen 1 meter 90, wordt een langere lengtepas geadviseerd.

Nu is het in mijn geval zo dat ik niet anders gewend ben. Maar als je in de sportschool een crosstrainer met een lengtepas van, pak hem beet, 45 centimeter gebruikt, kan het even tegenvallen op de Fox 1.

Display van de Fox 1

Display Focus Fitness Fox 1

De Fox 1 heeft 12 trainingsprogramma’s die je kunt volgen.

Ik heb ze allemaal uitgetest en ze geven stuk voor stuk een andere trainingsprikkel. Mijn favoriet is de intervaltraining, omdat ik me daarmee flink in het zweet kan werken.

Op het display zie je de belangrijkste gegevens. Snelheid, trainingstijd, afstand, verbrande calorieën en hartslag.

Dit laatste wordt via sensoren op de armpedalen gemeten. Dat is minder nauwkeurig dan een meting met een hartslagband.

Een extraatje

Van een van de leukste extra’s heb ik nooit gebruikt gemaakt. Hoe het komt, weet ik niet. Maar als ik aan het sporten ben, ben ik aan het sporten.

En dan wil ik niet afgeleid worden door beeldschermen of muziek. Waarschijnlijk komt dit doordat ik geen twee dingen tegelijk kan.

Ik weet dat ik hier redelijk alleen in sta. Gelukkig is dat bij de Focus Fitness ook bekend, en heeft de Fox 1 een tablethouder waardoor je tijdens je training je favoriete serie op Netflix kunt volgen of video’s op YouTube kunt bekijken.


Hoe lang en zwaar mag ik zijn?

Zoals ik daarnet al aangaf, is de Focus Fitness Fox 1 niet direct geschikt voor lange mensen. Dat komt door de beperkte lengtepas.

Toch weet ik uit eigen ervaring dat het met een lengte van 1 meter 87 prima gaat. Het maximale gewicht is 120 kilogram.

Als je groot en gespierd bent, kan je wellicht beter voor een van de grotere broers van de Fox 1 gaan. Deze serie loopt op tot en met de Focus Fitness Fox 5. De Fox 5 is zeer geschikt voor grotere en zwaardere sporters.

Dit zijn de voordelen van de Fox 1

Voordelen:

  • De prijs
  • Trainer is muisstil
  • 12 trainingsprogramma’s

De Focus Fitness Fox 1 is het instapmodel van de serie crosstrainers van Focus Fitness. Dat houdt onder meer in dat dit de goedkoopste crosstrainer van deze serie is.

Dat is dan ook een groot voordeel. Je hoeft geen forse investering te doen om meerdere keren per week thuis op een crosstrainer te kunnen trainen.

Een ander pluspunt van de Fox 1 is dat deze muisstil is. Wel zo prettig voor eventuele huisgenoten of bijvoorbeeld je buren. Dat komt door de V-belt, waar de aandrijving door verzorgd wordt.

Wat ik zelf verrassend vond toen ik de Fox 1 kocht, was dat je 12 trainingsprogramma’s kunt doen.

Van een fitnesstoestel van slechts enkele honderden euro’s verwacht ik geen wonderen. Een wonder is de Fox 1 ook zeker niet, maar de variatie dankzij de verschillende programma’s heeft me positief verrast.

Wat zijn de nadelen van de Fox 1?

Nadelen:

  • Echte crosstrainer voor beginners
  • Geen mogelijkheid om te trainen met hartslagband

Hoewel de Fox 1 een prima instapmodel is, blijft het een instapmodel. Dat houdt in dat het vooral een crosstrainer voor beginners is.

Als je een gevorderde en fanatieke sporter bent, zijn er betere trainers te koop dan de Fox 1. Binnen dezelfde lijn is bijvoorbeeld de Focus Fitness Fox 3 al een flinke upgrade.

Dat je niet met een hartslagband kunt trainen, vind ik ook een nadeel. Natuurlijk kan je hartslag via sensoren op de looparmen worden gemeten, maar dit is niet zo nauwkeurig als via een hartslagband.

Zeker als je net begint met sporten en je nog niet goed aanvoelt of je in de goede zone traint, is je hartslag een goede raadgever.

Voor welke sporters is de Fox 1 geschikt?

Focus Fitness Fox 1 review

De Focus Fitness Fox 1 is een ideale crosstrainer voor beginnende sporters, en voor sporters die de crosstrainer gebruiken om hun conditie op peil te houden.

Als je een fanatieke en gevorderde sporter bent, kan de Fox 1 een prima aanvulling zijn, of een goed apparaat om je warming-up mee te doen.

Aan de andere kant zijn er voor gevorderde (of sterke) sporters crosstrainers waar ze beter hun kracht op kwijt kunnen.

Kijk ook eens naar de broers van de Fox 1

Focus Fitness Crosstrainers

Fox is dus een complete serie van Focus Fitness, waarbij de Fox 1 het instapmodel is en de Fox 5 de gevorderde sporters optimaal bedient.

De Focus Fitness Fox 2 verschilt eigenlijk nauwelijks van het kleinere broertje, de Fox 1. Het verschil zit hem vooral in het zwaardere gewicht van de Fox 2, waardoor deze stabieler is.

De Focus Fitness Fox 4 heeft een veel langere lengtepas dan de Fox 1 en de Fox 2, namelijk van 50 centimeter. Ook zit het vliegwiel hier aan de voorkant, waardoor je voeten dichter bij elkaar staan.

De Fox 4 is de enige crosstrainer in deze serie met een vliegwiel aan de voorkant.

De Fox 1: een aanrader?

De Focus Fitness Fox 1 is een prima crosstrainer voor als je net begint met thuis sporten.

De functies die je écht nodig hebt, zijn er. En met de 12 trainingsprogramma’s kan je de nodige variatie in je trainingen aanbrengen.

Verder kun je onbezorgd meerdere keren per week van de Fox 1 gebruikmaken, zonder dat je bang hoeft te zijn dat er na enkele maanden al slijtage optreedt.

Ben je een fanatieke sporter, dan kun je beter voor een wat duurder en beter model van Focus Fitness kiezen. Dan heb je net wat meer functies en een nog stabielere crosstrainer.Plaats een reactie