Focus Fitness Fox 3 iPlus – Ontdek mijn ervaringen (getest)

De Focus Fitness Fox 3 iPlus is de tweede crosstrainer van Focus Fitness die ik gebruik.

Net als de vorige, de Fox 1, bevalt de Fox 3 iPlus erg goed. Als je zoals ik op zoek bent naar een betaalbare en goed functionerende crosstrainer is de Focus Fitness Fox 3 iPlus een goede optie.

In deze review leg ik je uit wat deze crosstrainer voor mij zo goed maakt en ontdek je of dit ook voor jou een geschikt trainingsapparaat is.

De Focus Fitness Fox 3 iPlus getest

Focus Fitness Fox 3 iPlus training

Mijn doel op de Focus Fitness Fox 3 iPlus was en is afvallen. Al lang sleep ik iets te veel kilo’s mee en het is lastig voor me om deze kwijt te raken.

De grootste schuldige ben ik zelf, want hoewel ik me dikwijls voorneem om te gaan wandelen of hardlopen, is er iedere keer weer een excuus te bedenken om niet naar buiten te hoeven gaan.

Met de Fox 3 iPlus bestaat dat excuus niet meer. De crosstrainer staat thuis te wachten om gebruikt te worden.

Al bij mijn eerste training bleek dat dit een erg stabiele crosstrainer is. Hoe hard ik ook gas geef op de crosstrainer, deze verroert zich niet, wat mij een heel veilig gevoel geeft als ik bezig ben.

Toen ik ooit nog weleens in een sportschool kwam, heb ik op meerdere crosstrainers getraind. Destijds viel me ook al op dat je met een zwaarder vliegwiel een vloeiendere beweging maakt.

Dat is met de Fox 3 iPlus minder het geval, omdat het vliegwiel niet echt zwaar is.

Het vliegwiel werkt prima, maar als je op zoek bent naar een zwaarder exemplaar, kom je bij een andere crosstrainer (en een andere prijsklasse) uit. Binnen Focus Fitness kan je dan denken aan de Fox 5 iPlus.

Dat is trouwens goed om te vermelden. De Focus Fitness Fox 3 iPlus is geen professionele crosstrainer. Het is heel simpel. Zoiets kan je niet verwachten van een fitnessapparaat in deze prijsklasse.

En daar heb ik deze crosstrainer ook helemaal niet voor gekocht. Dit is een ideaal apparaat om thuis te gebruiken. En daar is het me om te doen.

Het display is duidelijk en niet te moeilijk. De Fox 3 iPlus is op elk vlak makkelijk in gebruik en je kunt er goede trainingen op uitvoeren, meerdere keren per week.


Kenmerken van de Focus Fitness Fox 3 iPlus

Focus Fitness Fox 3 iPlus review

De Focus Fitness Fox 3 iPlus is het middenklasse model van Focus Fitness. Zoals bij meer crosstrainers van Focus Fitness heb je de beschikking over diverse trainingsprogramma’s.

Dat zijn er in het geval van de Fox 3 iPlus maar liefst achttien. Zelf heb ik het meest gebruik gemaakt van de hartslagprogramma’s, omdat deze me het best hielpen bij het afvallen.

Natuurlijk kan je ook voor een van de andere programma’s kiezen, zoals het programma waarmee je je conditie kunt verbeteren.

Over het vliegwiel heb ik al geschreven dat dit niet het zwaarste model is. Dit is 7 kilogram, wat nog altijd prima is om een goede workout te kunnen doen. Het vliegwiel zit overigens aan de achterkant, zoals bij de meeste crosstrainers van Focus Fitness.

De lengtepas van de Fox 3 iPlus is 40 centimeter, wat voor mensen van mijn lengte (1.85 meter) nog net kan. Als je nog wat langer bent, wordt dit wel een beetje penibel.

De Fox 3 iPlus heeft 16 verschillende weerstandsniveaus en een maximaal wattage van 350 watt. Daarmee kan je wel even vooruit.

Op de looparmen zitten hartslagsensoren. Dit vind ik persoonlijk niet zo fijn, ook omdat de meting niet echt nauwkeurig is. Gelukkig heeft de Fox 3 iPlus de mogelijkheid om een hartslagband te koppelen. Deze moet je wel zelf kopen.

Focus Fitness Fox 3 iPlus display

Het display toont je de meest relevante gegevens. Zo zie je hoeveel calorieën je verbruikt, de afstand, je hartslag, RPM, snelheid, tijd en wattage. Ook de grafiek van het gevolgde en nog te volgen traject kan je op het display bekijken.

De crosstrainer weegt 48 kilogram en de afmetingen zijn 120 x 60 x 160 centimeter, waardoor de Fox 3 iPlus niet al te veel ruimte in beslag neemt.

Pluspunten en minpunten

Voordelen:

  • Trainer is te koppelen met apps
  • Prijs-kwaliteitverhouding
  • Crosstrainer is stil

Zoals gezegd is voor mij het grote voordeel van de Fox 3 iPlus dat deze gekoppeld kan worden aan crosstrainer apps. Dit maakt mijn training een stuk leuker en makkelijker vol te houden.

De Fox 3 iPlus is een crosstrainer die ideaal is om thuis te gebruiken. Professionele trainers zitten in een andere prijsklasse. Dat wil niet zeggen dat dit een kwalitatief slecht apparaat is. Integendeel.

Alles werkt goed en na langdurig gebruik (ik gebruik deze trainer nu 9 maanden meerdere malen per week) heb ik nog geen mankementen gehad.

Wat vooral mijn vrouw fijn vindt, is dat de crosstrainer erg stil is. Je hoort het nauwelijks als je bezig bent, wat wel zo prettig is voor je huisgenoten.

Nadelen:

  • Lengtepas niet verstelbaar
  • Licht vliegwiel

Als ik nog iets aan de Fox 3 iPlus zou kunnen verbeteren, kom ik bij het vliegwiel uit. Dat zou wat zwaarder kunnen zijn om de beweging vloeiender te maken.

Een ander minpunt vind ik het feit dat de lengtepas niet verstelbaar is. Met mijn lengte is een lengtepas van 40 centimeter nog net te doen, maar als je wat groter bent, valt de Fox 3 iPlus eigenlijk al af.

En dat is jammer, omdat het verder een prima crosstrainer is. Natuurlijk kan je in zo’n geval ook voor de Fox 4 kiezen, hoewel deze crosstrainer totaal anders is dan deze Fox 3 iPlus.


Verschil met de Fox 3

Focus Fitness Fox 3 iPlus

De Focus Fitness Fox 3 iPlus is bijna een kopie van de Focus Fitness Fox 3. Het verschil tussen beide crosstrainers zit hem in iPlus.

Door de iPlus module kan je deze crosstrainer koppelen met een trainingsapplicatie. Dan kan je denken aan een app zoals Kinomap, waardoor je jouw workout in schitterende gebieden kunt uitvoeren.

De ene keer loop je met de Fox 3 iPlus langs de Spaanse kust, de volgende keer weer door Franse wijnvelden.

Als je niet te veel waarde hecht aan dit soort extra’s, kan je het bij de Fox 3 houden. Voor mij is iPlus wel degelijk van toegevoegde waarde.

De verveling die soms kan toeslaan tijdens een indoor training, blijft met deze module achterwege.

Bovendien is de meerprijs van de iPlus maar 50 euro, wat natuurlijk niet zo veel is als je het vergelijkt met de totale aanschafsprijs. Maar dit moet iedereen voor zichzelf bepalen.

Andere modellen

Naast de Fox 3 en de Fox 3 iPlus heeft Focus Fitness nog meer crosstrainers in het assortiment. Denk hierbij aan de uitgebreidere Fox 5 en Senator Crosstrainer. Maar ook de minder uitgebreidere Fox 2 crosstrainer.

Conclusie: Fox 3 iPlus een aanrader of niet?

Crosstrainer Focus Fitness Fox 3 iPlus

Zoals voor andere crosstrainers van Focus Fitness geldt ook voor deze Fox 3 iPlus dat het een prima trainingsapparaat is.

Zeker als je deze trainer thuis wilt gebruiken, voldoet de Fox 3 iPlus aan al je voorwaarden.

De lengtepas kan nog wel een dingetje zijn. Als je lengte richting de 1.90 meter gaat, kan de lengtepas van de Fox 3 iPlus wat klein uitvallen.

Los daarvan kan je voor dit bedrag, gemiddeld 500 euro, nauwelijks een betere crosstrainer vinden.

Of je nu wilt afvallen, je conditie wilt verbeteren of gewoon lekker thuis wilt kunnen sporten, de Fox 3 iPlus is in al deze gevallen een fijne trainingspartner.


Plaats een reactie