Focus Fitness Fox 4 – Je geld waard? (Review 2024)

Mijn zoektocht naar een geschikte crosstrainer is niet direct over rozen gegaan. “Tja meneer, met uw lengte wordt het ook een lastig verhaal.” De verkoper keek me met een strakke blik aan en haalde zijn schouders op.

Enigszins verbouwereerd besloot ik lotgenoten in de sportschool om advies te vragen. Ik ben immers niet de enige persoon die langer is dan 2 meter.

Na een stevige trainingssessie zat ik aan de bar met twee andere lange mannen. Ik legde hen mijn probleem voor en ze antwoordden eensgezind.

“Ga voor de Focus Fitness Fox 4. Die is ideaal voor lange lieden zoals wij, en bovendien heeft de trainer een goede kwaliteit voor een relatief lage prijs.”

Mijn interesse was meteen gewekt.

Kenmerken van de Focus Fitness Fox 4

Focus Fitness Fox 4

Bij de eerste aanblik van de Focus Fitness Fox 4 valt meteen iets op. Het vliegwiel zit aan de voorkant. In de serie crosstrainers van Focus Fitness is de Fox 4 de enige crosstrainer die front driven is.

De Fox 4 onderscheidt zich ook van zijn broertjes door de lengtepas. Voor mij als lang persoon is dit het grootste voordeel van deze crosstrainer.

De lengtepas is maar liefst 50 centimeter. Als je dit vergelijkt met de Focus Fitness Fox 2, scheelt dat 22 centimeter.

Verder komen de eigenschappen van de Focus Fitness Fox 4 redelijk overeen met de andere crosstrainers uit deze serie.

Er zijn 12 voorgeprogrammeerde trainingsprogramma´s en het vliegwiel is 7 kilogram zwaar. Alleen het vliegwiel van de Focus Fitness Fox 5 is met een gewicht van 10 kilo aanmerkelijk zwaarder.

Wat nog wel handig is om te weten, is dat de Focus Fitness Fox 4 een compacte crosstrainer is. Het apparaat is 147 centimeter lang en 64 centimeter breed.

Dat maakt het een zeer geschikte trainer voor thuis. Bovendien heeft de Fox 4 een stille V-snaar, waardoor je nauwelijks geluid produceert als je met je workout bezig bent.


Voordelen (en nadelen) van front driven

De Focus Fitness Fox 4 onderscheidt zich vooral van de andere types van Focus Fitness door het vliegwiel dat aan de voorkant zit.

Aan zo’n front driven crosstrainer zitten voordelen, maar ook nadelen. Hieronder vind je een overzicht.

✅ Voordelen:

  • Beter voor je gewrichten
  • Compacte uitvoering

Als je snel last hebt van je gewrichten is een front driven crosstrainer een perfecte oplossing om toch lekker fanatiek op een crosstrainer te trainen.

Doordat de beweging waarbij je heen en weer gaat een stukje vlakker is, staat er minder druk op je gewrichten. Daarom is dit type crosstrainer ook heel geschikt voor als je gaat revalideren.

Ik heb zelf ervaren hoe fijn het is dat de Focus Fitness Fox 4 compact is. Dat komt mede door de plaats van het vliegwiel.

Een crosstrainer is nu eenmaal een flink apparaat, en zonder een compacte uitvoering had ik bijna mijn gehele rommelkamer moeten opofferen.

❌ Nadelen:

  • Minder geschikt voor ‘kleinere’ mensen
  • Beweging iets minder intensief

Nu is de kans sowieso al niet zo groot dat je voor de Focus Fitness Fox 4 kiest als je niet zo lang bent.

Mocht je dit toch overwegen, weet dan dat voor elke front driven crosstrainer geldt dat ze niet zo geschikt zijn voor wat kleinere mensen.

Door de grote lengtepas moeten kleinere mensen in een niet zo comfortabele positie trainen, wat natuurlijk onprettig is.

Nadeel twee hoeft helemaal geen nadeel te zijn. Toch is het goed om te weten dat de beweging op een front driven crosstrainer (iets) minder intensief is dan op een crosstrainer met het vliegwiel aan de achterkant.

Veel scheelt het niet, maar als je heel fanatiek wilt trainen, zijn andere modellen geschikter voor je.


Verschillen met de grote broer en kleine broertjes

Focus Fitness Crosstrainers
Rechts de Focus Fitness Fox 4, links zijn broertjes

Zoals inmiddels wel duidelijk zal zijn, maakt de Focus Fitness Fox 4 onderdeel uit van een complete serie crosstrainers van Focus Fitness. In dit artikel zijn enkele types al voorbijgekomen.

De Fox 5 heeft bijvoorbeeld een zwaarder vliegwiel. Nu is 10 kilo nog altijd niet loodzwaar, maar hiermee heeft de Fox 5 een pluspunt te pakken ten opzicht van de andere crosstrainers.

Het verschil tussen de Focus Fitness Fox 3 en de Fox 4 is klein. Het zit hem vooral in de lengtepas, die is bij de Fox 4 een stuk groter dan bij het net iets kleinere broertje.

De Fox 1 en 2, de eerste crosstrainers in deze serie, zijn instapmodellen.

Zelf heb ik ervaren dat de Focus Fitness Fox 4 prima aan mijn wensen voldoet. De kans lijkt me dan ook groot dat dit ook voor de andere crosstrainers uit deze serie geldt.

Mijn favoriete trainingsprogramma

De Focus Fitness Fox 4 heeft 12 voorgeprogrammeerde trainingsprogramma’s. En ook nog eens 16 weerstandsniveaus die je handmatig kunt aanpassen.

In het begin was het best een zoektocht naar mijn favoriete programma. Uiteindelijk is dat het hartslagprogramma geworden. En dat had alles met mijn doel te maken: afvallen.

Om wat kilo’s kwijt te raken is trainen op een crosstrainer sowieso al een goed idee. Je gebruikt al je spieren en verbrandt heel wat calorieën als je bezig bent.

Met het hartslagprogramma ga je automatisch in de juiste zone trainen. Zodra je hartslag te hoog wordt, past de Focus Fitness Fox 4 de weerstand automatisch aan.

Er zijn meer van dit soort programma’s. De Fox 4 heeft een programma gericht op revalidatie en een speciaal programma waarbij je jouw conditie gaat verbeteren.

Je kunt trouwens ook prima zonder trainingsprogramma aan de slag gaan. Tijdens je workout kan je onder meer de hellingshoek en weerstand handmatig aanpassen.

Zou ik jou de Focus Fitness Fox 4 aanraden?

Focus Fitness Fox 4 wit
Het oude ontwerp van de Focus Fitness Fox 4

Het ligt er een beetje aan wat je in een crosstrainer zoekt.

Als je net als ik lang bent en een crosstrainer wilt hebben waar je niet de extreem intensieve trainingen op uitvoert, maar wel genoeg variatie hebt, is het antwoord ja. Dan is de Focus Fitness Fox 4 een absolute aanrader.

De prijs speelt daar ook wel een rol bij. Je krijgt veel waar voor je geld.

Het vliegwiel kan wel een dingetje zijn. Van de toch wat andere beweging die bij een front driven crosstrainer hoort, moet je wel houden. Als je hier niet van houdt, kan je beter voor een rear driven crosstrainer kiezen.

Als tevreden gebruiker van de Fox 4 zou ik je in dat geval adviseren naar de andere trainers van Focus Fitness te kijken.

Waar koop je een Focus Fitness Fox 4?

Focus Fitness Fox 4 review

Mijn maten, of lotgenoten, uit de sportschool hadden me op het juiste spoor gezet. Ik ging achter mijn laptop zitten en zocht naar winkels waar ik terechtkon.

De speciaalzaak waar ik eerder was geweest, viel op voorhand al af. Gelukkig zijn er genoeg geschikte (web)shops waar je een Focus Fitness Fox 4 kunt kopen.

Omdat de meeste fysieke winkels niet bij me in de buurt liggen, heb ik voor een webshop gekozen. Er zijn diverse goede webwinkels op het gebied van fitnessapparaten.

Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor Fitwinkel.nl of Fitnessapparatuur.nl. Een andere goede optie is om voor een winkel zoals Decathlon te gaan.

Deze winkels hebben zowel een goede webshop als een (grote) winkel waar je de modellen kunt uittesten. Klik hieronder en bekijk de beste aanbieding van dit moment:


Plaats een reactie